Atina Gezi Rehberi

atina psyri
Atina Gezi Rehberi - Psyri

Atina çoğunlukla Yunan Adaları’na gidişin ilk durağı gibi kullanılsa da sadece bir durak olamayacak kadar hayat dolu ve güzel bir şehir. Hangi mevsimde giderseniz gidin mutlaka mutlu olacağınıza inandığım Atina’nın gezilecek yerlerini, Acropolis manzaralı sokaklarını, keşfedilecek detaylarını Atina Gezi Rehberinde bir araya getirmeye çalıştım; siz de bu şehri en az benim kadar çok sevin diye.

Atina’ya Ulaşım

  • İstanbul’dan yola çıktıysanız uçakla aşağı yukarı 1 saat 10 dakika gibi bir sürede Atina’ya ulaşmış olursunuz.
  • Uçak elbette en kolay ulaşım şekli ancak aklınızda road trip yapmak varsa İstanbul-Atina arası yaklaşık 12 saat. Tabii sezona göre değişen sınır kapısı yoğunluğu bu süreyi daha da uzatabilir. Yolun ortalarında Selanik’te 1-2 gecelik mola vermek yolculuğu kolaylaştırmak ve seyahatinize güzel bir Yunanistan şehri eklemek açısından güzel olabilir.

Atina’da Konaklama

Konaklama konusuna gelecek olursak; her şeyin merkezinde olmak isterseniz Syntagma, hem merkezi hem tarihi noktalara yakın olmak hem de biraz taverna vs. için Plaka, gece hayatına yakın olsun, ekonomik olsun, salaşlık ve gürültü sorun değil derseniz Psyri, şık restoranlar, güzel mağazalar ve bakımlı sokaklarla çevrili olmak isterseniz de Kolonaki’yi tavsiye edebilirim.

Atina’da Şehir İçi Ulaşım

Bir şehri yürüyerek keşfetmek hep en güzel yöntem ve Atina da buna son derece uygun bir şehir. Eğer şehrin dışını da kapsayan bir plan yapmadıysanız araba kiralamanıza gerek yok. Hatta metro ve otobüse de çok fazla ihtiyaç duymayabilirsiniz. Genelde gezmek isteyebileceğiniz her yer birbirine yakın, en fazla arada durup bir kahve/yemek molası verilecek mesafede. Yine de yürümek istemezseniz yeşil ve mavi metro hattının güzergahı neredeyse tüm turistik noktaları ve görmek isteyeceğiniz mahalleleri kapsıyor. Metro kullanma sıklığınıza göre bineceğiniz istasyondan tek kullanımlık ya da çok kullanımlık bilet satın alabilirsiniz.

Şehirde turistik aktivitelere katılmak, müze ağırlıklı bir gezi planlamak gibi bir niyetiniz varsa buradan Athens City Pass Card avantajlarına da bakabilirsiniz.

 

Atina Gezi Notları

atina psyri iroon
Atina’da Gezilecek Yerler
  • Şehre ayak bastıktan sonra ilk yapacağınız şey elbette merkeze nasıl gideceğinizi planlamak. Bu noktada 3 seçenek var; metro, otobüs ve taksi. Çok aceleniz yoksa ya da mecbur değilseniz pahalılık açısından taksiyi önermiyorum. Havaalanının içinde, indiğiniz terminalin karşı binasından binebileceğiniz M3 numaralı metro ile şehir merkezine kadar gidebiliyorsunuz. Biletinizi metroya binmeden önce gişeden satın alabilirsiniz. 2024 itibariyle tek yön fiyatı 9 Euro, yolculuk yaklaşık 45 dakika sürüyor. Merkeze ulaşım için diğer seçenek de X95 numaralı otobüs. Yolculuk yaklaşık 1 saat 10 dakika sürüyor. Kalkış durağı yine havaalanı içinde. Ücreti 6 Euro. Havaalanı içindeki makinelerden bilet satın alabiliyorsunuz. Ben merkeze ulaşım için Syntagma Meydanı’nı referans aldım ancak siz nihai durağınızı Google Harita üzerinde açarak yolculuğunuzu planlarsanız en kısa yolu daha kolay bulabilirsiniz.

 

  • Para birimi Euro. Özellikle kredi kartı ya da özellikle nakit kabul etmek gibi bir ayrım pek yok. Yine de yanınızda nakit bulundurun.

 

  • Aklınızda Atina’ya ne zaman gitmeli gibi bir soru varsa dört mevsimde de burada yapacak bir şeyler bulursunuz diyebilirim cevap olarak. Ama elbette bahar ayları ve erken yaz dönemi gezmek için daha konforlu. Ayrıca bu aylarda çeşitli festivallere de katılarak seyahatinizi daha renkli hale getirebilirsiniz. Mesela mayıs ayında gerçekleşen caz festivali, Eylül ayında film festivali ve sokak yemekleri festivali hoşunuza gidebilir. Daha fazla festival için buraya bakabilirsiniz.

 

Eğer Atina’ya dair biraz ucu açık bir plan yaptıysanız ya da Atina üzerinden başka yerlere de gitmek gibi bir düşünceniz varsa efsunlu ada Hydra’ya dair birçok şeyi toparladığım Hydra Gezi Rehberine de bakmanızı tavsiye edebilirim.

Atina’da Yeme-İçme

Atina sokaklarını arşınlarken karşımıza çıkan mekanlardan gözümüze hoş göründüğü için rastgele girdiklerimiz bile bizi üzmedi diyebilirim. Lezzet açısından da sizi fazlasıyla mutlu edecek bir şehirdesiniz.

Kısa kısa Atina’da ne yenir ne içilir tavsiyesi vermem gerekirse şöyle toparlayabilirim:

  • Kahvaltı için Queen Bee, Kora, Black Salami, Anana Coffee ve Overall
  • Kahve için Taf, Foyer ve Dope
  • Yemek için ise Meat N Roses, Karamanlidika, Platanos Tavern ve Barbounaki’yi sayabilirim. Daha detaylı bir yeme-içme tavsiyesi isteyenler buradan Atina Yeme İçme Rehberini de inceleyebilir.

 

Atina’da Gezilecek Yerler

Sokaklarında dolaşırken binlerce yıllık tarihini hissedebileceğiniz, ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin ve antik mimarinin günümüze ulaşan en güzel örneklerini görme fırsatı bulabileceğiniz tanrıçaların şehri Atina, özellikle tarihe ve mitolojiye meraklı gezginler için bir cennet.

  • Acropolis

acropolis atina
Atina’da Gezilecek Yerler – Acropolis

Atina Gezi Rehberinin ilk sırasında elbette Acropolis var. Atina sokaklarında dolaşırken birçok caddenin arkasından göz kırpan, görkemiyle şehre başka bir güzellik katan Acropolis için Atina’ya gelen herkes mutlaka ziyaret etmeli diyebilirim. Athena Nike Tapınağı, Parthenon Tapınağı, Propylon ve Erekhtheion bu alan içinde. Ayrıca nefis Atina manzarası da buranın bonusu.

Sezonlara göre ziyaret saatleri ve bilet fiyatları farklılık gösteriyor. Bu siteden hem bilet satın alabilirsiniz hem de ziyaretinizi planlayabilirsiniz. Son dakikacılar için kapıda bilet satışı da var ama yüksek sezonlar için o kuyruğu kesinlikle önermiyorum.  

  • Acropolis Museum

Acropolis Müzesi gezebileceğiniz bir diğer önemli tarihi nokta. Acropolis’i gezmeden önce buraya gelirseniz antik alan içinde göreceğiniz her şey daha anlamlı gelecektir. Buradan bilet satın alabilirsiniz.

  • Lycabettus Hill

Acropolis’e bir de uzaktan bakmak isterseniz harika bir manzara noktası olan Lycabettus Tepesi’ni haritanıza eklemenizi tavsiye ederim. Hem şehri izlemek hem de gün batımı manzarası için nefis bir nokta ancak yolu bayağı tırmanışlı, aklınızda olsun.

  • Atina Ulusal Arkeoloji Müzesi

Müzelerden başlamışken, daha fazla müze gezmek istiyorum diyenler için hem koleksiyon zenginliği hem de binasının güzelliği ile Atina Ulusal Arkeoloji Müzesi’ni tavsiye edebilirim.

  • Panatheanic Stadium

Atina’ya gelmişken görmeden geçilmeyecek bir başka yer de Panatheanic Stadium. 1896’da ilk Olimpiyat oyunlarının düzenlendiği stadyum gerçekten çok görkemli. İçerisinde minik bir müze kısmı da var. 2024 itibariyle giriş 10 Euro.

  • Plaka

atina plaka
Atina’da Gezilecek Yerler – Plaka

Merdivenli dar sokakları, beyaz evleri, evlerin kapısına dizili rengarenk saksıları ve -eğer mevsimindeyseniz- mis gibi yaseminleriyle Plaka bölgesi, Atina’nın ortasında sizi bir Yunan Adası’ndaymışsınız gibi hissettirecek inci gibi bir mahalle. Plaka içinde bir sürü taverna, bar mevcut; gezintiye mola vermek için ideal. Benim tavsiyem bu bölgenin ara sokaklarını yukarılara doğru yavaş yavaş tarayarak Acropolis’e Plaka içinden çıkmak. Nefis bir gün planı olabilir.

  • Exarchia

Ulusal Arkeoloji Müzesi’nin de içinde bulunduğu Exarchia bölgesi, duvarları rengarenk graffitilerle dolu adeta dev bir açık hava sanat alanı. Aralarda yolunuza çıkacak minik kafeleri ve tavernalarıyla, çiçekli balkonlu evleri ve eski ama hala ayakta ahşap binalarıyla Exarchia size güzel bir keşif yürüyüşü yaşatabilir. Buradaki yürüyüşümde herhangi bir tatsızlık yaşamadım ancak burası Atina’nın anarşik yerlerinden birisi olarak biliniyor, es geçmeyeyim bu detayı.

  • Stoa Emporon

atina passage of merchants
Atina Gezi Rehberi – Stoa Emporon

Yunanistan Gezi Rehberi’nin en farklı tavsiyelerinden birisi var sırada: Stoa Emporon yani Passage of The Merchants. Burası Syntagma Meydanı’na yakın, Voulis Caddesi’nde bulunan bir pasaj. Özelliği nedir derseniz, şehrin farklı yerlerinde bir zamanlar açık olan zanaatkar dükkanlarının eski tabelaları onarılıp bu pasaj boyunca yerleştirilmiş ve harika bir enstalasyon ortaya çıkmış. Burada şu anda aktif bir dükkan yok ancak pasaj boyu yürüyüp nostaljik tabelaları inceleyebilirsiniz. Bence çok mistik bir atmosferi var.

  • Psyri

atinada gezilecek yerler
Atina Gezi Rehberi – Psyri

Biraz daha renkli sokak, biraz daha cıvıl cıvıl meydan, biraz daha etnik dükkanlar diyenlere sokaklarında kaybolmalık Psyri tavsiyemdir. Tavernalar, minik kahveciler, el yapımı eşyaların satıldığı dükkanlar, antikacılar ve ünlü meydanı Iroon ile bayağı bir ziyaretçi toplayan bir yer Psyri. Çeşit çeşit baharatçının sıralandığı Evripidou Caddesi’ni de mutlaka görün derim.

  • Monastraki

Hadrian Kütüphanesi ve Antik Roma Agora kalıntılarının da içinde bulunduğu Monastraki Bölgesi, meydanıyla ünlü cıvıl cıvıl bir yer. Özellikle Monastraki Bit Pazarı ile bilinen bu bölgenin tavernaları, Acropolis manzaralı kafeleri ve roof barları da meşhur. Her daim oldukça kalabalık ama bir o kadar da renkli; görmeden geçmeyin.

  • Vouliagmeni

Bu tavsiye Atina’ya deniz mevsiminde gidecek olanlar için. Şehir merkezinden arabayla 20 dakika, metro ve otobüsle de yaklaşık 45 dakika mesafede bulunan Vouliagmeni, yan yana plajları ve mis gibi deniziyle şehir aktivitelerini biraz kenara bırakıp serinlemek isteyenler için biçilmiş kaftan. Daha da özel bir deneyim yaşamak isteyenler için önerim Vouliagmeni Lake. Burası kayalarla çevrili, oldukça konforlu bir tesisi de bulunan, içi balıklarla dolu çok güzel bir göl. Kesinlikle farklı bir Atina aktivitesi!

  • Holy Church of Saint Nicholas Rangavas

Atina’da gezerken karşınıza bir sürü kilise çıkacak ve hepsinin de ayrı bir güzelliği var. Sadece burayı listeye eklememin sebebi, 11. yüzyıla tarihlenen kilisenin Atina’nın en eski kilisesi olması. Bizans mimarisine sahip kilisenin duvar resimleri ve ikonaları görülmeye değer. Acropolis ile Plaka arasında, ziyaret ücretsiz.

  • Kallidromiou Çiftçi Pazarı

Atina’da bir çiftçi pazarı deneyimi yaşamadan ayrılmayayım derseniz Kallidromiou’yu not alın derim. Taze meyve-sebze, balık ve hepsinden güzeli yerel sohbetlere kulak misafiri olmak için güzel bir deneyim. Çiçek satan tezgahlar ve zaman zaman canlı müzik yapan sanatçılar da pazar alanının diğer renkleri.

  • Meteora

atinada gezilecek yerler
Atina Gezi Rehberi – Meteora

Atina Gezi Rehberine başlarken belirttiğim gibi burada arabaya ihtiyacınız yok. Ancak yine de bir şekilde arabayla seyahati tercih ettiyseniz Atina’ya yaklaşık 4 saat mesafedeki Meteora’yı araştırabilirsiniz. Burası tam bir doğal hazine, görsel şölen. Kaya oluşumların üzerine inşa edilmiş, ziyarete açık manastırlar var. Bazıları biraz tırmanış gerektiriyor ama kesinlikle değer. Manastırların çoğu 15:30 civarı kapanıyor. O sebeple eğer rotanıza burayı ekleyecekseniz hassas bir planlama ya da 1 gecelik konaklama gerekebilir.

Rehberin sonuna gelmişken alışverişle ilgili de minik bir not ekleyeyim. Ermou Caddesi Atina’nın en ünlü alışveriş caddesi. Birçok bildiğiniz büyük markanın burada mağazası var. Şöyle bir göz atabilirsiniz ama lokal tasarımcıların ürünlerine çok daha fazla heyecanlanan birisi olarak size Flaneur Souvenirs’i görmenizi mutlaka tavsiye ediyorum. Plaka’ya yakın Flessa caddesinde.

Atina Gezi Rehberinin sonuna geldik. Dilerim bu yazıda yer verdiğim tavsiyeler sizi de mutlu eder ve seyahatinizi unutulmaz anılarla donatmanıza yardımcı olur.

Yeni rehberlerde, yeni rotalarda buluşmak üzere.

Farah Samuray

 

 

 

More from Farah Samuray

İstanbul Etkinlik Rehberi Aralık 2023

Seneyi kapatmadan önce izlemek istediğimiz oyunların, dinlemek istediğimiz konserlerin, kaçırmayalım dediğimiz sergilerin...
Read More

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir