Milano gezi rehberinden ve Milano’da gezilecek yerlerden söz etmeden önce “seyahat etme” eyleminden bahsetmek istiyorum. Nereden olduğunu anımsamadığım çok güzel bir söz duymuştum zamanında: “Mutluluğu satın alamazsın, uçak bileti hariç.” Şüphesiz, seyahat etmek kadar mutluluk veren, ufku açan, iyi hissettiren ve öğreten başka bir şey yok şu hayatta.
Hatta benim için bir nevi terapi olsa gerek ki; öğrenciyken en stresli zamanlarımda havayolu şirketlerinin sayfalarını açıp, o dönem vaktimin olmadığı seyahatlere bilet bakardım. Finallere saatler kala sabahlarken, tez için saç dökerken; hiç üşenmeyip otel rezervasyonuma kadar inceler, gideceğim müzeleri, mekanları planlar; sonra bütün sekmeleri tek hamlede kapatıp derin bir hüzünle mevcut gerçekliğe geri dönerdim.
“Mutluluğa bilet ararken nereye gitmeli?” sorusuna verilebilecek binlerce subjektif cevap vardır ama herkesin hemfikir olacağı rotalardan biri muhakkak İtalya’dır. Zengin tarihi, doğal güzellikleri, binlerce yıldır korumayı başardıkları kültürel derinliği ve her bölgesinde barındırdığı onlarca farklı yerel kimliğin yarattığı hissiyat… Doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine her karışta farklı bir deneyim ama bir bütün olarak baktığınızda “tarih, doğa, kültür” kelimelerinin hakkını veren köklü bir coğrafya…
Başkent Roma’dan sonra İtalya’nın en kalabalık şehri olan Milano, her ne kadar modanın cazibeli merkezi olarak bilinse de; esasında kuzeyli italyanların yaşam biçimini anlamak için en doğru adrestir. Bence Milano’nun tek suçu, Floransa gibi Rönesans’ın doğduğu, Roma gibi dünya tarihine ışık tutan şehirlerle aynı ülkenin topraklarında var olmak.
Görece daha sönük bir İtalyan şehri sanılmasının sebebi de budur aslında. Havalimanından şehrin içine doğru yolculuk ederken, çirkin beton bloklarının yerini eski taş binalara bırakmaya başladığını ve gerçek şehrin dokusunu görürsünüz. Sanayinin en gelişmiş şehirlerinden biri olduğu için büyük iş merkezleri, fabrikalar ve AVM’ler de şehir merkezine uzakta konumlanmıştır.
MİLANO’ YA NE ZAMAN GİDİLİR?
Bildiğiniz gibi, İtalya “aşırı” turistik bir yer. Milano’ da Venedik , Roma, Floransa gibi şehirlerle berabaer en çok ilgi çeken şehirler arasında. Milano’ da şehri yürüyerek gezmenizi tavsiye ederim, en azından şehirde gezilecek yerlerin planlamasını bu yazıda öyle yaptım. Durum böyle olunca ve turistik sezonu göz önünde bulundurduğumuzda Temmuz- Ağustos sıcağında gelmektense, şehre Eylül- Ekim veya Nisan-Mayıs aylarında gelmek çok daha doğru olacaktır.
Ayrıca, sanat ve modayla anılan Milano’ da bazı festivallerin zamanlarını aşağıda paylaşıyorum. ( Özellikle şubat ayı, modayla ilgilenenler için, Milano’ ya gelmek için güzel bir ay)
- Milano Moda Haftası – Şubat ( Genellikle Şubat’ ın son haftası)
- Milano Karnavalı – Şubat & Mart
- La Notte Bianca- Haziran ortası
- Oh Bej! Oh Bej! – 7 Aralık
- Açık Hava Tasarım Festivali – Nisan
MİLANO GEZİLECEK YERLER
Milano detaylı gezi rehberine önce genel bir şehir turuyla başlamak istiyorum. Milano’ da gezilecek yerler, şehir merkezi, önemli yapılar, tarihi ve turistik noktalar vs. İyi okumalar 🙂
1.Milano Centrale
Şehir merkezinde karşılaşacağınız ilk yapı ana tren istasyonu olan Milano Centrale olacaktır. İlk olarak Fransız bir mimar tarafından zarif fransız mimarisine uygun biçimde yapılan istasyon, Mussolini döneminde faşist rejimin gücünü vurgulamak istercesine bugünkü ihtişamlı hâline dönüştürülmüştür. Günümüzde birçok Avrupa şehriyle bağlantı noktası olması ve İtalya’nın her şehrine ulaşım imkânı sağlaması nedeniyle önemli bir ağa ve konuma sahiptir.
Avrupa’nın en büyük dördüncü katedrali olma özelliğiyle, yapımı beşyüz yıl süren ve Milano’nun sembolü hâline gelen bir diğer önemli yapı ise; Duomo’dur. Milano’ da gezilecek yerlerin başında yer alır. Gotik mimarinin en detaylı ve usta işçiliğine sahip bu katedral, Roma’daki Aziz Petrus Bazilikası’ndan sonra İtalya’nın ikinci büyük katedralidir. Mimarisi o kadar güzeldir ki; asansörle tepeye çıkmak yerine 453 basamağını tırmanarak zirvedeki kulelerin arasında kaybolmayı tercih etmek gerekir.
2. Galleria Vittorio Emanuele & Piazza della Scala
Duomo meydanının hemen yanındaki Galleria Vittorio Emanuele ise; dünyada bilinen en eski alışveriş pasajlarından biri olarak ünlü mağazalara, restaurant/kafelere ve otellere ev sahipliği yapan, Scala Tiyatrosu’nun bulunduğu meydana uzanan bir yapıdır. Bitiminde kendimizi bulduğumuz meydan Piazza della Scala, Teatro alla Scala’ya bakar; yani dünyadaki tüm sanatçılar için sahne almanın prestij meselesi olduğu o ünlü opera binasına.
Milano gezi rehberinizi planlarken fırsatınız olursa bir konser veya gösteri için önden bilet almanızı ve yüzyıllardır dünyanın en önemli sanat olaylarına ev sahipliği yapan bu mekanda o deneyimi yaşamanızı tavsiye ederim. Böyle bir imkanınız olmasa bile ziyaretçi bileti alarak opera binasının içini gezebilir, ardından Brera’ya uzanan dar sokaklarda yürüyerek kaybolabilirsiniz.
3. Brera & Conservatorio di Musica Giuseppe Verdi
Zira Brera, Milano’nun bankacılık ve finans sektörünün kalbi olarak bilinse de; Milano Müzik Okulu yani Conservatorio di Musica Giuseppe Verdi’nin, önemli bir sanat merkezi olan Pinocateca di Brera’nın bulunduğu, sokaklarında müzisyenlerin eksik olmadığı, en gösterişli binalara ve sevimli yeme içme mekanlarına ev sahipliği yapan canlı bir muhittir.
4. Castello Sforzesco
Duomo’yu ve La Scala’yı arkanıza alarak arşınladığınız Brera sokaklarının bitiminde tüm görkemiyle Castello Sforzesco karşılar sizi. Medici ailesinin Floransa’da hüküm sürdüğü yıllarda Milan dükü olan Francesco Sforza tarafından yaptırılan kalenin avlusundan içine geçtiğinizde, çeşitli sergileri gezme imkanı bulabilirsiniz.
5. Parco Sempione & Porta Sempione
19.yüzyılda İtalyan Birleşmesi gerçekleştiğinde Sforzesco Kalesi, Milano’nun askeri üssü gibi de kullanılmış; arkasında uzanan ve günümüzde doğal güzelliğini koruyan Parco Sempione de o dönem yapılmıştır. Bence Milano’ da gezilecek yerlerin başlarında gelir. Bahar ve yaz dönemlerinde bu parkta piknik yapan, oyunlar oynayan kalabalıklar görmek muhtemeldir; hatta hava güzelse siz de alın sandviçinizi şarabınızı uzun yürüyüşlerin ardından uzanın çimlere, ördeklerin kuğuların yüzdüğü su kıyılarında soluklanın…
Parkın sonunda Porta Sempione’yi göreceksiniz; Porta İtalyanca’da kapı anlamına gelir ve şehir surları gibi Milano’nun belli bölgelerinde görülür. Napolyon döneminde birçoğu tahribata uğramış olsa da, günümüze kadar ayakta kalmayı başaran altı adet “Porta” vardır.
6. Porta Ticinese & San Lorenzo Bazilikası
Duomo’yu merkez noktası kabul ederek, biraz da şehrin güneyine doğru inersek, Via Torino üzerinden sağlı sollu mağazaları, kiliseleri geçerek kolonlarla çevrili bir meydanın sonunda, bir diğer şehir kapısı olan Porta Ticinese’ye ulaşırız. Kolonlarla çevrili meydan San Lorenzo Bazilikası’na aittir ve günün her saati şehrin gençlerini ağırlar, cıvıl cıvıl kalabalığıyla özellikle öğrenciler için oldukça keyiflidir.
7. Navigli Bölgesi
Porta Ticinese’nin devamında ise; su kanallarından oluşan Navigli bölgesi başlar. Burada ardı ardına sıralanmış barlar, publar, restaurant ve cafeler günün her saati oldukça hareketlidir. İtalyanların “aperitivo” geleneğinin en popüler olduğu yer bu bölgedir.
Bilindiği üzere; fast food akımını reddeden İtalyanlar, karşı hareket olarak slow food’u yaratmıştır ve genellikle akşam 8.00-9.00’dan sonra başlayan akşam yemeği ritüelleri en az 2-3 saat sürer. Hâliyle işten/okuldan çıktıktan sonra akşamüzeri bir kadeh içki içmek istediklerinde yanında (ücrete dahil olarak) ikram edilen atıştırmalık konseptine aperitivo denir. Genellikle 17.oo-20.00 veya 18.00-21.00 saateleri arasında görülür ve fiyatları 6-10 euro arasında değişir. Birçok yerde “happy hour” diye bilinen etkinliğin farklı bir yorumu da diyebiliriz.
MERAK EDİLEN KONU – MİLANO’ DA ALIŞVERİŞ
Gelelim Milano gezi rehberinde olmazsa olmaz alışverişe İtalyanların modayla bu kadar sık anılmasının sebebi Fransızlarla birlikte dünyanın en iyi tasarımcılarına sahip olmasıdır. Tasarım da sanatın bir kolu olduğuna göre, yaratıcılığın bu denli desteklendiği topraklarda bunun bir tesadüf olması düşünülemez zaten. Dolayısıyla şehrin dört bir yanı farklı zevklere, tarzlara ve bütçelere hitap eden mağazalarla doludur.
En bilindik bölge, bütün lüks markaları aynı sokakta toplayan Montenapoleone Caddesidir. Bana sorarsanız burada yapılacak en güzel şey, alışverişten ziyade; 1824 yılında kurulan pastane Pasticceria Marchesi’de tatlı eşliğinde bir kahve molası vermek derdim. Yine alışverişe dönecek olursak; tüm turistlerin merak konusu olan outlet merkezleri tüm AVM’ler gibi şehrin dışında konumlanmıştır ve şehir merkezinden saat başı kalkan otobüslerle günübirlik turlarla ziyaret edilebilir.
MİLANO’ DA GEZİLECEK YERLERDEN KÜÇÜK ADRES NOTLARI – (KİŞİSEL TERCİH VE ÖNERİLER)
Öğle Yemeği
- Ristorante Da Oscar (Via Lazzaro Palazzi, 4) – Spaghetti alle vongole, ravioli
- Salsamenteria di Parma (Via San Pietro all’Orto) – Şarküteri ve peynir tabağı
- Latteria San Marco (Via San Marco, 24) – Geleneksel
- Temakinho Brera (Corso Garibaldi, 59) – Sushi
- Luini (Via Santa Radegonda, 16) – Panzerotti
Akşam Yemeği
- Ristorante Giacomo Bistrot (Via Pasquale Sottocorno, 6) – Deniz mahsülü
- Ristorante La Cantinetta (Via Giuseppe Ripamonti, 19) – Tagliatta (Kırmızı et) ve makarnalar
- Pizzeria Piccola Ischia (Via Giovanni Battista Morgagni, 7) – Pizza
- La Tradizionale (Via Ambrogio Da Fossano Bergognone, 16) – Pizza ve et
- Osteria Alla Grande (Via delle Forze Armate, 405) – Geleneksel
Aperitivo
- Terrazza Aperol (Piazza del Duomo)
- Ceresio 7 (Via Ceresio, 7)
- Sheraton Diana Majestic (Viale Piave, 42)
- Bar Principe (Piazza Sant Alessandro, 3)
- Navigli bölgesindeki sıra barlar (Naviglio Grande)
Müze
- Duomo di Milano – Milano Katedrali
- Palazzo Reale – Klasik sanat
- Museo del Novecento – Modern sanat müzesi
- Santa Maria delle Grazie – La Ultima Cena/Leonardo Da Vinci
- Pinacoteca di Brera – Klasik sanat
- Castello Sforza & Parco Sempione & Arco della Pace (Porta Sempione)
Alışveriş
- La Rinascente (Piazza del Duomo) – Department Store
- Via Torino, Porta Venezia, Porta Ticinese – Giyim, kozmetik vs.
- Peck (Via Spadari, 9) – Şarküteri ve şarap
- Serravalle Designer Outlet & Fox Town – Outlet mağazalar
Bu videoda kısa bir Milano gezilecek yerler turuna göz atabilirsiniz.
Milano gezi rehberini ve Milano’da mutlaka gezilecek yerleri kısaca toparlayacak olursak; Milano’nun tarihiyle, kültürüyle ve turistik yerleri açısından birçok İtalyan şehrinin gerisinde kaldığı düşünülse de, bana göre “Milanese yaşam biçimi” ile kuzeydeki modern yaşam tarzının tek örneğidir. Kısa süreli ziyaretlerde yavan gelen izlenimler, zamanla, bu şehri tanıdıkça kendini hissetirmeye başlar ve sizde tatlı bir alışkanlık yaratmayı başarır.
Başka bir Avrupa ülkesi seyahati planlıyorsanız , şiddetle Portekiz yazımızı öneriyoruz 🙂 İşte burda da linki:
O nedenle bu şehir hakkındaki tüm önyargıları yıkıp, onu tanımayı bir de lokal gözüyle deneyimleyin derim. Engebesiz, düzenli şehir yapısını fırsata çevirip bir bisiklet kiralayın ve kaybolmaktan korkmayın; zaten şehir size kendini anlatmaya başladığında siz de onunla sohbet etmeyi çok seveceksiniz.
Sinem Süslü
Merhabalar Navigli civarında mı yoksa duomoya daha yakın, Brera taraflarında mı kalmamızı önerirsiniz? Güzel bir yazı, teşekkürler. 🙂
Sokaklar, duomo dan navigliye uzanana yol öylesine hoşuma gidiyor ki, bıraksalar her gün git gel akşama kadar turlardım 🙂 Tek sorun sinekler herhalde.