İstanbul Kütüphaneleri

istanbul kutuphaneleri
istanbul kutuphaneleri
İstanbul' un belli başlı kütüphanelerini, ders çalışabileceğiniz, kitap okuyup soluklanabileceğiniz kitaplıklarından 5 tanesini derledik.

Türkiye’ de Mart ayının son haftası kütüphane haftası olarak kutlanır. Peki Avrupa’ da bayıla bayıla gittiğimiz müze niteliğindeki kütüphanelere Türkiye’ de ne kadar ulaşabiliyoruz? Bunun yanında ne kadar kitap okuyoruz, araştırma yapıyoruz ki ihtiyaç duyalım? Tüm bu soruları sorunları bir kenara bırakıp biraz İstanbul’ dan ve kütüphanelerinden söz edelim.

istanbul kutuphaneleri
istanbul kutuphaneleri

İstanbul koca bir sehir, hepimiz bu gerçekle her gün sokakta, tramvayda, akbil dolum makinesi önünde yüzleşiyoruz. Şöyle bir örnekle açıklayayım: İsveç ve Danimarka`nın birleşik nüfusu İstanbul`un nüfusuna esit! 🙂 Durum böyleyken İstanbul’ da bırakın niteliğini, çalışacak , kitap okuyacak bir kütüphane bulmak bile güç.

Peki bu sehir sadece kaos ve kalabalıktan mı oluşuyor? Asla! İşte bu yüzden size şehr-i İstanbul`da, bir nebze de olsa sükunet ve huzur bulabileceğiniz belli başlı kütüphanelerini derledim. Ders çalışmak, kitap okumak, araştırma yapmak ve bazen de sessizce durup ilham perinizin sizi bulmasını beklemek için bu adresleri bir yere not edin!

1- Beyazıt Devlet Kütüphanesi

istanbul beyazit kutuphanesi
istanbul beyazit kutuphanesi

İstanbul`un en eski ve büyük kütüphanelerinden olan Beyazıt Devlet Kütüphanesi, aynı zamanda yazılan lisansütü tezlerinin de toplandığı büyük bir arşiv olma özelliği taşıyor.

Nadir eserler, görme engelliler kitap okuma birimi ve kitapdışı materyaller (pul, fotograf, plak, ses kaseti vs) gibi kısımlara da sahip olan Beyazit Kütüphanesi`nden maalesef eser ödünç almak mümkün değil. Fakat diğer kütüphanelere kiyasla daha fazla çalışma ve okuma alanına sahip olan kütüphanede istediğiniz eserleri incelemeniz mümkün.

Çalışma saatleri: Pazartesi – Cuma: 08:30-19:00

                                             Cumartesi: 08:30-17:00

* Gitmişken kütüphanenin yüksek tavanlarındaki süslemelere ve vitraylara iyice bakmadan dönmeyin!

2- Atatürk Kitaplığı

Ataturk kitapligi
Atatürk Kitaplığı

Cumhuriyet`in ilk kütüphanelerinden biri olan Atatürk Kitaplığı, Gümüşsuyu`ndaki denize nazır yeriyle gönlümüzün kütüphanelerinden! Atatürk Kitaplığı, Taksim`de Gezi Parki`nin hemen arka tarafinda.

İstanbul`da gerektiği kadar tanınmadığını düşündüğüm bu kütüphanenin başka bir harika yönü de 24 saat boyunca açık olması! Evet yanlış duymadınız! “Sabahlarım bitiririm yaa” dediğiniz sınavlar, tez izleme öncesi bitirilmesi gereken tez bölümleri veya o hep yazmak için ilham beklediğiniz kitabınızı burada yazabilirsiniz.

Son derece geniş ve kapsamlı bir arşive sahip Atatürk Kitaplığı`nda  aynı zamanda albümler, kartpostallar, haritalar gibi farklı kaynak kısımları da mevcut.

Tek yapmanız gereken girişte geçerli bir kimlik kartı sunmak. Atatürk Kitaplığı`nda eser ödünç almak da mümkün.

Çalışma saatleri: 24 saat açık

3- İstanbul Modern Kütüphanesi

istanbul modern kutuphanesi
istanbul modern kutuphanesi

Özellikle sanat, gorsel sanatlar ve muzecilik alaninda okuyan/araştırma yapanlar icin harika bir yer olan İstanbul Modern Müzesi`nin Kütüphanesi, her öğrenciye, araştırmacıya ve ziyaretçiye ücretsiz bir biçimde açık.

Müzeye giriş bileti almak zorunda kalmadan, müze ziyaretçi kartını alarak doğrudan kütüphane kısmına gecebilirsiniz. Kütüphanede kitapların ve yazılı kaynaklarin yanısıra, sanatla ilgili pek çok DVD ve CD de bulunuyor. Ayrıca ziyaretçilerin kullanması için internet bağlantısı olan bilgisayarlar da mevcut.

Müze Modern Kitaplığı`ndaki eserler dışarıya ödünç verilemiyor, dilerseniz içeride ücretli olarak fotokopi ve çoğaltma hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.

Çalışma Saatleri: Çarşamba, Cuma, Cumartesi, Pazar: 10.00-18.00

    Salı, Perşembe: 10.00-20.00

                Pazartesi: Kapalı
* Kütüphaneye gittiğiniz bir gün Müze Modern`in film gösterimlerine uğramadan dönmeyin!

4- Salt Araştırma

istanbul kutuphaneleri salt galata
istanbul kutuphaneleri salt galata

Alışıldık bir kütüphane sisteminden farklı olan Salt Araştırma ziyaretçilerine sessiz bir çalışma ortamı sunmakta ve bunu ortak kullanıma açık bilgisayarlar, DVD koleksiyonu, cevrimiçi katalog ve nadir eserler ile desteklemekte.

Ücretsiz bir çalışma mekanı sunan Salt Galata, Karaköy`de Bankalar Caddesi`nde bulunuyor. Köşe ve Oda kısımlarını kullanmak icin web sayfasından önceden rezervasyon yaptırmanız şart.

Çalışma Saatleri: Salı-Cumartesi her gun: 10:00-19:00

    Pazar: 12:00-18:00

    Pazartesi: Kapali

5- İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi

istanbul arastirmalari enstitusu kutuphanesi
istanbul arastirmalari enstitusu kutuphanesi

İstanbul`un geçmişi ve bugününe ait farklı konularda araştırma yapmak isteyen ziyaretçilere ücretsiz kapılarını açan İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi, Tepebaşı Beyoğlu`nda.

Atatürk ve Cumhuriyet Araştırmaları, Osmanlı Araştırmaları, Bizans Araştırmaları gibi üç farklı ana bölümden oluşan kütüphanede ayni zamanda fotoğraf, gravürler, haritalar ve notalar de arşivde yer almakta.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi`nde dışarıya eser ödünç verilmemekte.

Çalışma Saatleri: Pazartesi – Cuma 09.00 – 17.30

    Çarşamba 09.00 – 20.00

    Cumartesi 10.30 – 17.00 (Pazar günleri kapalı.)

*Buraya kadar gitmişken hemen yakınındaki Pera Müzesi`ni de gezmeyi unutmayin!

6- Kazlıçeşme Sanat Kütüphanesi

istanbul kutuphaneleri - kazlıçeşme sanat kütüphanesi
istanbul kutuphaneleri – kazlıçeşme sanat kütüphanesi

İstanbul’da son yıllarda açılan kütüphaneler güzellikleriyle gözlerimizi kamaştırıyor. Kazlıçeşme Sanat Kütüphanesi de bunlardan biri. Kütüphane bünyesinde, sanat alanında 10 bin’in üzerinde kitap barındırıyor.

Yapının en ilginç noktalarından biri, tam ortasında kocaman bir piyano bulunması. Bu detaydan da anlayacağınız üzere, kütüphanede mini konserler, söyleşiler ve atölyeler düzenlenmesi planlanıyor.

Kütüphanede çalışmak için üye olma koşulu var. Üye olmak için ise, sanat alanında yüksek lisans, doktora yapma ön koşulu aranıyor. Bunun yanında sanatçıysanız da kütüphaneyi kullanıp çalışabilirsiniz.

Çalışma Saatleri: Her gün 10.00 – 22.00

Ayrıca Dünya’ daki en iyi 18 kütüphaneye göz atmak için bu linke tıklayabilirsiniz. Bu yazıda sadece 5 kütüphaneden söz ettim. Ancak İstanbul’ da yaklaşık bunun 10 katı ulaşabileceğiniz kütüphane var. Bu kütüphanelerin listesine de buradan ulaşabilirsiniz.

Bunlar İstanbul`da yer alan pek çok kütüphane ve kitaplıktan sadece birkaçı. Bu sayının hala artması ve daha da önemlisi İstanbullulara, kentin bir vatandaşı olarak kütüphane farkındalığının aşılanması gerekmekte. Belli başlı, benim de gitmekten keyif aldığım İstanbul kütüphanelerini yazdım. Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar!

Esra Özkaya

Written By
More from Esra Özkaya

İstanbul Etkinlik Rehberi Nisan 2019

Nisan için ne düşünürsünüz bilemeyiz ama bizim için baharın artık geldiğinin önemli...
Read More

1 Comment

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir