Evcil hayvan sahibi olanlar buraya!
Şüphesiz ki tüm evcil hayvan sahiplerinin temel sorunudur can arkadaşıyla seyahat edebilmek. Özellikle Türkiye’de yaşayanlarımız için bırakın evcil hayvanla şehirler arası yolculuk yapmayı , şehir içinde bile bir semtten ötekine –toplu taşıma ile- gitmek işkenceye dönüşür. Şu su ötürmez bi’ gerçek: Bu ülkenin büyük bi’ çoğunluğu hayvan sevmiyor! Fakat gene de gözünüz korkmasın (ya da korkabilir neticede durum bu) hem yurtiçinde hem de yurtdışında kolaylıkla seyahat edebilmeniz için size Evcil Hayvanla Seyahat Rehberi oluşturduk.
EVCİL HAYVANLA YURTİÇİ SEYAHATİ
Yukarıda yazdıklarımdan anlayacağınız üzere yurt içinde evcil hayvanla seyahat etmek ne yazık ki problemli bi’ durum. Öncelikli olarak ulaşımdan bahsetmek gerekirse, otobüs ile ulaşım en son düşünmeniz hatta asla düşünmemeniz gereken seçeneklerden biri. Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 40. Maddesi uyarınca,
“Özel kafeslerinde kedi, köpek ve kuş gibi evcil hayvanlar bagaj taşımaya mahsus bölümlerde taşınabilir. Taşıtın içinde yolcularla birlikte canlı hayvan taşınamaz. Gerekli hallerde, yolcu alınmaksızın evcil hayvanların taşıtın içinde taşınabileceği özel sefer ve servisler düzenlenebilir.” deniliyor.
Dolayısıyla evcil hayvanınızı otobüste yanınıza almanız mümkün değil; yalnızca uyutulmuş bir şekilde bagaj bölümünde taşımanıza izin veriliyor. BUNU ASLA ÖNERMİYORUM! Zira karanlık, oldukça sıcak ve havasız bu bölümde evcil hayvanınızı taşımanız onun can sağlığı açısından oldukça tehlikeli.
Tren ile seyahat evcil hayvanınız açısından daha sağlıklı ve konforlu bir seçenek. Küçük evcil hayvanlarınızı yanınızda taşıyabiliyorsunuz. Fakat onlara da bilet satın almanız gerekiyor.(elbette yanınızda sağlık karnesi yanınızda bulunmalı!)
Son olarak uçak ile ulaşım ise şüphesiz en kolay ve sağlıklı seçenek. Fakat prosedürleri biraz daha kapsamlı olduğundan ayrı bir başlık altında inceleyeceğim.
Konaklama:
Gelelim konaklama mevzusuna ne yazık ki Türkiye ’de çoğu otel ya da konuk evi evcil hayvan kabul etmiyor. Fakat gene de oldukça lüks ve kaliteli hayvan dostu işletmeler de yok değil. Söz konusu işletmelere ulaşabilmek için konaklama için arama yaptığınız site üzerinden “hayvan dostu” ya da “evcil hayvan kabul edilir” filtresi kullanmanız yeterli. Böylelikle yalnızca hayvan kabul eden tesisleri görüntüleyeceksiniz.
EVCİL HAYVANLA YURTDIŞI SEYAHATİ
Yurt içinden bahsettik; peki ya yurt dışında durumlar nasıl?
Evcil hayvanla yurtdışı seyahati yurtiçi seyahatine göre çok daha zahmetsiz. En azından Avrupa ülkeleri için konuşacak olursak toplum içinde özgürlük alanınız oldukça geniş; başka bir ifadeyle evcil hayvanlar her yerde! Toplu taşıt araçlarından tutun da restoranlara hatta alışveriş merkezlerine kadar her yerde evcil hayvanıyla gezen insanlar görebilirsiniz.
Bizdekinin aksine ülke içi ulaşımda hayvanınızla seyahat etmeniz de oldukça kolay. Örneğin; Türkiye’ de trenlere yalnızca küçük evcil hayvanlar kabul edilirken Avrupa ülkelerinin çoğunda böyle bir sınırlandırma yok. Koca koca köpekleri kafesi dahi olmadan koltuklara kurulmuş vaziyette görmeniz mümkün. Elbette bu durumun istinasları var fakat ne demişler: “İstisnalar kaideyi bozmaz.” Dolayısıyla yurt dışına çıkacaksanız ve evcil hayvanınızı da yanınızda götürmek istiyorsanız telaş etmeyin. Çünkü evcil hayvanınızın varlığı size ne ülke içinde seyahat ederken ne de konaklama yaparken sorun çıkartacak.
Yurt dışı seyahatleri için evcil hayvanların da bir bakıma vizeye ihtiyacı var. Eğer kedinizin ya da köpeğinizin çipi varsa ve bu çip numarası pasaportuna işlendiyse hayvanınızı yeşil pasaportlu gibi düşünebilirsiniz. Eğer yoksa son bir yılda kuduz aşısı yapılmış hayvan dostunuzdan alınan kanın veterinerlik enstitüsü tarafından incelenmesi ve sağlık raporu-yurt dışı çıkış izni hazırlanması gerekmektedir. Söz konusu süreçleri veteriner hekiminiz yürüteceğinden sizi de daha detaylı bilgilendirecektir.
EVCİL HAYVANINIZLA BİRLİKTE UÇAK SEYAHATİ
Türkiye içi ve dışı olmak üzere yapılan çoğu uçuşa evcil hayvan kabul ediliyor. Üstelik yüksek bir maliyeti olmadığını da söyleyebilirim. Bugün en çok tercih edilen havayolu şirketleri üzerinden –THY & Anadolu Jet ve PEGASUS- hayvanla seyahat prosedürlerini anlayacağım.
THY- ANADOLU JET
Tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim ki THY tam bi’ hayvan dostu. Birçok seyahat firması evcil hayvan sahiplerine negatif ayrımcılık uygularken burası pozitif ayrımcılık gözetiyor. Sadece benim değil aynı zamanda köpeğim Mila’ nın da konforu için çabaladıklarını bizzat gözlemledim.
Eğer evcil hayvanınız taşıma kabıyla beraber 8kg ‘ı geçmiyor ise sizinle birlikte kabinde seyahat edebiliyor. Fakat belirttiğim kilonun üzerindeyse maalesef ki kargo bölümünde sizden ayrı olarak seyahat etmek zorunda. (Bu en çok eleştirdiğim tarafı)
Evcil hayvanınızın uçakta sizinle seyahat edebilmesinin temel ön koşulu ise sağlık durumunun iyi ve aşılarının eksiksiz olması. Dolayısıyla uçuş için sağlık karnesinin ve pasaportunun yanınızda olması şart! Aksi halde ne yaparsanız yapın uçağa birlikte binme şansınız yok!
Gelelim ücretlendirmelere, yurt içi uçuşlar için 0-8 kg 70 TL, 9-17 kg 110 TL ve 16+ kg 170 TL olarak ücretlendirilmektedir. Yurt dışı uçuşlarda ise fazla bagaj ücretlendirmesi usulü uygulanıyor. Eğer evcil hayvanınızın ağırlığının karşılığı 70 USD’ nin altında ise 70 USD ödeme yapıyorsunuz; üzerinde ise hesaplanan bedel ödeniyor.
Uçuşa Alınmayan Hayvanlar:
Evcil hayvan kategorisi kapsamına girmeyen hiçbir hayvan uçakta taşınamayacağı gibi bazı özel durumlu hayvanlar da uçuşlara alınmıyor. Amerikan pitbull terrier, Amerikan staffordshire terrier, bull terrier, staffordshire bull terrier, japanese tosa, dogo argentino, doberman, pincher doberman, rottweiller türü köpekler tehlike arz ettiği gerekçesiyle uçuşlara alınmayan hayvanlar arasında. Ayrıca aşağıdaki özel durumlu hayvanlar da uçuşlara kabul edilmiyor.
- 8 haftadan küçük yada emziren kediler ve köpekler
- Hamile evcil hayvanlar
- 8 haftadan büyük 12 haftadan küçük kediler (özel veteriner izniyle uçuşa kabul edilebilir.)
Uçakta Evcil Hayvan Taşımanın Temel Kuralları:
- Yukarıda da belirttiğim üzere öncelikli olarak evcil hayvanınızın sağlık durumunu gösterir geçerli bir belgenin(sağlık karnesi; aşı belgesi vb) yanınızda olması gerekmektedir.
- Evcil hayvanınız sağlıklı ve temiz olmalıdır. Ayrıca saldırgan olmamalıdır.
- Kabin içerisinde taşınacak hayvanın kafesi, maksimum 23*40*55 ebatlarında ve 8 kg’ın altında olmalıdır.
PEGASUS
THY’nın kuralları ve prosedürleri Pegasus için de geçerli. Dolayısıyla tekrar yazmıyorum.
Evcil hayvan ile seyahat etmek gerçekten bambaşka bi’ deneyim. (Özellikle de uyumlu ve sakin bir evcil hayvana sahipseniz.) Birçok kişi seyahatin hayvanları yorduğunu ve bu yüzden gereksiz olduğunu iddia etse de ben bu fikre kesinlikle katılmıyorum. Öncelikle geride bıraktığınız hayvan her ne kadar güvenli ve konforlu ellere teslim edilmiş olursa olsun terk edilmişlik hissine kapılıp strese giriyor. En azından deniz-kum-güneş üçlüsünün hakim olduğu seyahat planları için söyleyebilirim ki size iyi geldiği kadar onlara da iyi geliyor. Birlikte deniz kenarında koşu yapmak, miskinliğin tadını çıkartmak harika!
Evcil Hayvanla Seyahatte Öneriler
-İmkanınız var ise yurtiçi seyahatlerde öncelikli olarak özel taşıtınızı kullanmalısınız. Böylelikle hem evcil hayvanınız hem de siz daha az strese girersiniz.
– Daha konforlu ve sakin bir yolculuk için uyku ilacı benzeri sakinleştiriciler kullanmanızda fayda var. Özel olarak isim belirtmiyorum; zira en uygun ilacı ve miktarı veterineriniz sizin için belirleyecektir. Eğer zaten uykucu bir hayvanınız var ise ilaç kullanmanıza dahi gerek yok; kendiliğinden mışıl mışıl uyuyacaktır.
– Yolculuk öncesi hayvanın aç olması mide bulantısı ve kusma riskini en aza düşürür. Fakat unutmayın molada siz yemek yerken gözünüzün içine “hani bana?” edasıyla bakan bir hayvana karşı koymak hiç kolay olmayacaktır. Dolayısıyla karnınızı önceden iyice doyurmanızı tavsiye ederim.
– Seçimlerinizi evcil hayvan kabul eden otellerden yana kullanmış olsanız dahi otele varmadan önce söz konusu oteli arayarak evcil hayvanınızla konaklayacağınızı bildirin. Böylelikle size daha uygun bir oda ayarlayabilirler. (Örneğin giriş katta ya da daha geniş bi” balkonu olan)
– Her hayvanın alışık olduğu bir oyuncağı ya da eşyası vardır. Seyahate çıkarken söz konusu eşyayı yanınıza almayı unutmayın.
-Yaz tatili yapacak olanlar için hemen belirtmeliyim ki kedi ve köpekleriniz sıcaktan oldukça fazla etkilenecektir. Gün içinde vücut ısılarını düşürmek için patilerini ve göğüs kısımlarını soğuk suyla yıkayabilirsiniz; ya da söz konusu bölgelere ıslak havlu koyabilirsiniz.
Evcil hayvanla seyahat etme rehberi yazımızın sonuna geldik 🙂 Eğer sizin de karşılaştığınız bir durum uyarmak istediğiniz bir nokta varsa yazımızın sonunda belirtebilirsiniz.
Merhaba,
Pasaport için nasl bir prosedür gerekiyor ?
Aslında sağlık karnesi de bir nevi pasaport. Fakat yurt dışına çıkacaksanız özel olarak yurt dışı çıkış izni almanız gerekmekte. Prosedür genel itibariyle şu şekilde işliyor: En az bir sene içerisinde kuduz aşısı yapılan evcil hayvanınızdan veteriner kan alıp Veteriner Enstitüsüne gönderiyor.Enstitü de bir sağlık raporu hazırlıyor. Söz konusu süreci genellikle veterinerle yürüttüğünden veterinerinize başvurabilirsiniz. Hatırlatmakta fayda var: Yurt dışına çıkmadan en az 3 ay öncesinde işlemlere başlamalısınız.
Iyi günler. Ben muhabbet kusumla seyahat edicem. Ucakla. Bunun icin saglik raporu istediler veteriner el yazisi ile rapor verdi. Kaseleyip imzaladi. Sizce gecerli olur mu havaalaninda ? Bilgisayar ciktisi mi alayim ?
Merhaba. Cok merak ediyorum kusla seyahat edebildiniz mi acaba?Yurtdisi miydi?
Merhaba ben kedimle uçak yolculuğu yapacağım gerekli belge olarak sağlık raporu aşı karnesi ve kimlik isteniyor. Veterinerim bana sağlık karnesi adı altinda küçük bir defter verdi içinde aşılamalarıda kayıtlı sağlık raporu ve kimlik denilen şeyler ekstra gerekli belgeler mi
Merhaba şimdi ekip arkadaşlarıyla konuştuk, karnenin yanında 24 saat içinde alınmış bir rapor istiyorlar.(uçabilir diye) bunun yanında bildiğiniz gibi aşıların da süreleri var ona da dikkat edin. Veterinerler hazır şablon veriyor hemen yakın bir yer varsa isteyin