Kakao üretiminde dünyada 1. sırada yer alıyor Fildişi Sahili. Batı Afrika’ nın en güzeli (bence). İş seyahatleri vesilesiyle bu ara Afrika’ yı keşfediyorum. Fildişi Sahili Gezilecek Yerler yazısını, diğer ülkelerden bir başka bulduğum için, yazmak, paylaşmak istedim. Sizin de bir gün bu kakao kokan ülkeye bir iş seyahatiniz olur ya da sadece gitmek isterseniz okursunuz. Unutmadan, kakaonun yanında çok lezzetli muzlar ve kaliteli kahveler de var.
İşte, Fildişi’ ne nasıl gidilir, nerede kalınır, ne yenir gibi, kısa, net ve öz bilgiler içeren Fildişi Gezi rehberi 🙂
Fildişi’ ne Nasıl Gidilir?
Ülkenin şu anki başkenti Abidjan. THY’ nin haftanın 6 günü buraya direkt uçuşu mevcut. Giderken Benin, Cotonou’ da bir stop var, 9 saat 5 dakika sürüyor. Dönerken stop yok, 6 saat 40 dakika. Abidjan’ a varış 23:00 civarı oluyor, bu sebeple kalacağınız otelden bir transfer ayarlamak iyi olur. Afrika’ da toplu taşıma zorlayıcı, en azından ben kullanamıyorum.
Fildişi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
- Şimdi bir başa dönelim, ülkeye gelmeden önce mutlaka sarıhumma aşısı olmanız gerekiyor. Diğer almanız gereken önlemlerle ilgili seyahat sağlık hattıyla görüşebilirsiniz. O aşı kartını yanınıza almayı unutmayınız, ülkeye girişte soruyorlar.
- Bu arada Fildişi Sahili pahalı bir Afrika ülkesi, aradığınız her şeyi bulabilirsiniz bunun da karşılığı fiyatlara oldukça yansımış.
- Pazarlık ülke genelinde adet ve sıkı pazarlık etmeniz gerekiyor.
- Ağustos ayı Fildişi’ ni gezmek için çok iyiydi. Hava maksimum 30 derece. Çok sıcak havalarda gitmeyin, bayıltır.
Fildişi Sahili Konaklama Konusu
Abidjan’ da konaklayabileceğiniz oteller oldukça fazla. Ben Sofitel’ de kaldım, çok güzel, temiz bir otel. Kısacası otelin her şeyinden memnun kaldım. Araç konusunda yine otelden destek aldık ve şoförlü araç için günlük USD 150 ödedik. Şoförsüz araç kiralamak daha uygun olabilir fakat yürüyerek ya da toplu taşımayla gezilebilecek bir ülke değil.
Fildişi Sahili’ nde Gezilecek Yerler & Aktiviteler
Abidjan
Gezimize hayvanat bahçesiyle başladık. Aslında hayvanat bahçelerine tepkiliyimdir, hayvanlar doğal ortamlarından uzaklaştırıldıkları ve kafeslere hapsedildikleri için ama Abidjan’ daki hayvanat bahçesi öyle değil. Kaplan, zebra, fil, timsah hepsini doğal ortamında görüyorsunuz. Hayvanlarla yakınlaşmaktan korkuyorsanız gitmeyin çünkü kafeste değiller. Biz çok eğlendik, filleri muzla bile besledik.
Plateau Bölgesi. Burası Abidjan’ ın en bilinen bölgesi. Tüm bankalar, devlet kurumları ve restoranlar bu bölgede. Katedral, cami ve müze var görülmesi gereken. Biz şansımıza Katolik bayramı olan bir günde gittik katedrale. Etnik Afrika dansları ve yerel müziklerle çok eğlenceli bir ortam vardı. Müze modern sanat müzesi ve gerçekten çok güzel eserler var. Her bir eserin farklı hikâyesi var. Müze görevlisi eserlerin hikâyelerini anlatınca gezmek çok daha keyifli bir hal alıyor.
Abidjan’ daki son durağımız, açık bir pazarı olan ve el sanatları ürünlerinin satıldığı La Caava oldu. Bazı ürünlerin yapılışını da izleyebilirsiniz. Fiyatlar başta yüksek, sıkı pazarlık etmeniz gerekiyor.Ben 30 cm kadar bir fil aldım, fiyatı $ 10. Arkadaşım 3 maskeyi sıkı bir pazarlık sonucu toplam $ 50’ ye aldı. Oldukça farklı ve zevkli ürünler var, hepsi de el emeği. Mutlaka uğrayın ve sıkı pazarlık edin.
Grand – Bassam
Fildişi Sahili’ nin ilk başkenti. Fildişi Sahili Gezilecek Yerler yazımda ilk sıralarda yer alıyor. Abidjan’ dan arabayla yaklaşık 1-1.5 saat sürüyor. Hala tamamı UNESCO koruması altında olan bu şehir çok etkileyici. Biz öncelikle plaj tarafını gezdik. Geçtiğimiz sene terör saldırısına uğrayan Hotel du Sud’ un önünden plaja indik. El Kaide, bu otele, geçen yıl yapığı saldırıda yaklaşık 50 beyazı öldürmüş. Şu an oldukça güvenli yüzlerce Fransız ve Amerikan askerleri burada konaklıyor. Plajlar çok renkli, atla gezebilirsiniz, taze fıstık yiyebilirsiniz, ne isterseniz yapabilirsiniz.
Plajda renkli fotolar çektikten, dev dalgalar eşliğinde yürüyüş yaptıktan sonra eski şehir olarak adlandırılan bölgeye gittik. Vieux ville, burası inanılmazzz bir yer gerçekten. Tarihiyle ilgili her türlü bilgiyi internetten ulaşabilirsiniz, uzun uzun yazmayayım. Fotoğraflar ne kadar muhteşem bir yer olduğunu anlatmaya yardımcı olur umarım.
Bu arada, Abidjan- Grand- Bassam yolu çok keyifli, 100 yıllık mango ve binlerce hindistancevizi ağacı var etrafta.
Bingerville
Fildişi’ ndeki son durağımız ve Fildişi Sahili Gezi Rehberinde önemli bir nokta olan Bingerville, burası Fildişi’ nin ikinci başkenti olmuş bir süre. Abidjan- Bingerville arası 1 saat sürüyor, Grand-Bassam’ ın tam tersi istikamette. Burada görülmesi gereken yer Jardin Botanique de Bingerville. Çok değişik ağaçlar ve böcekler var. Huylu bir insansanız benim gibi, mutlaka sinek ilaçlarını sıkın kolunuza bacağınıza. Tüm sinek böceklere rağmen bambuların rüzgârla çıkardığı sesler ortamı çok huzurlu kılıyor.
Fildişi Sahili’ nde Ne Yenir?
Otelimize ulaştığımızın ertesi günü, ( ilk gece etnik dekore edilmiş barında biraz müzik dinleyip uyuduktan sonra) mis kokulu kahve, egzotik meyveler, sıcak pain au chocolat – çikolatalı ekmek ile otelimizde yapığımız kahvaltıyla güne başladık. Fildişi Sahili Gezilecek Yerler yazımda özellikle yemeklerden de bahsedeyim istedim.
- Sabah kahvaltılarımız oteldeydi. Öğle yemekleri için de sandviç ve french fries ile geçiştirmek zorunda kaldık, gün içerisinde 6 toplantı yapmak zorunda kaldığımızdan.
- Ivotel, Restaurantı, sıcak baget ekmeğine sandviç ve ev yapımı patates kızarması oldukça lezzetliydi. $ 5-8 civarı.
- Paul, Fransız zincir cafelerden, çok lezzetli, emiz, ortam keyifli. $ 10-15 civarı.
- Akşam yemekleri için yerel restoranları denemeyi tercih ettik. Bu arada akşam yemeklerini 10 civarı yiyorlarmış. Öncesi boş olan restoranlar saat 10’ da bir anda doluyor. Bir de, biz rezervasyonsuz gittik ve şansa yer bulduk, dolu olursa başkasını deneriz diye düşündük, şanslıydık sorun olmadı.
- Saakan, Lokal Afrika mutfağı, dünya mutfağı da var. Taze deniz ürünleri yedik, taze ve lezzetliydi. Üzerine de egzotik meyveler ve tabi ki çikolatayla hazırlanmış atlılar denedik. Ev yapımı şaraplar servis ediyorlar ama ben şampanya içtim. Yemekler, atmosfer muhteşem ama hiç de ucuz değil. 2 kişi $170 hesap ödedik.
- Chez Georges, çok sıcak ve samimi bir ortam var. Georges, Nice’ den gelip açmış bu restoranı. Ev yapımı makarnaları denedik yerel fıçı biralar eşliğinde, çok lezzetliydi. Ve tabi yine tatlılar da öyle☺ İki kişi için $ 80 hesap ödedik.
Gezip, görüğüm kadarıyla bir Fildişi Gezilecek Yerler Rehberi yazısı oluşturmaya çalıştım. Sonuç olarak, ben Fildişi Sahili’ ni çok sevdim. Siz de gidin, görün derim. Başka bir egzotik gezi yazımız için Filipinler Gezi Rehberi ni okuyabilirsiniz 🙂
Melike Yaka
Merhaba, vize isini nasil hallettiniz acaba? Saygilar
Merhaba,
İş seyahati olduğundan, şirketin çalıştığı seyahat acentası olan Setur üzerinden ilerlemiştik vize işlemleri için. Yazımıza da daha detaylı bilgi ekliyoruz hemen vize için gerekenler konusunda.
Teşekkür ederiz.
Elinize sağlık güzel ve aydınlatıcı bir yazı olmuş. Vize konusunu biraz daha açarmisiniz.Mesela kapıda vize uygulaması var mı yoksa gitmeden almak gerekiyormu, ücreti ne kadar gibi Şimdiden teşekkürler
Fildisi Sahili için vize soran olmus. Vize islemi internet uzerinden e-vize olarak veriliyor ve cok hizli sekilde cevabi geliyor.