Ankara’da yaşadığım süre boyunca ben de her kent sakini gibi, “Ankara’da gezilecek yer yok”, “Ankara’da deniz yok, ne yapıyorsunuz?” gibi sorularla ve çıkarımlarla epeyce muhatap oldum. Gerek yaşadığım şehri tanıma isteğim, gerekse şehir dışından gelen misafirlerim için hafta sonları yapılan planlar sonucunda; tüm bu çıkarımların ötesine geçebilmek ümidiyle bir “Ankarada Gezilecek Yerler” listesi hazırladım. Anadolu’nun merkezi, memur şehri, bozkır cenneti, Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkenti Ankara’ya bir şekilde yolu düşen herkes için umuyorum ki, keyifli bir gezi rotası çizebilirim.
1- ANITKABİR
1923 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Beni milletim nereye isterse oraya gömsün. Fakat benim hatıralarımın yaşayacağı yer Çankaya olacaktır.” sözüyle birlikte vefatının ardından şekillenen “Anıtkabir” fikri; 49 projenin katılımıyla gerçekleşen mimari yarışma neticesinde Prof. Emin Onat ile Doç. Orhan Arda’ya ait projenin birinci olarak seçilmesiyle gerçekleşiyor ve bugün Ankara’da görülmesi gereken yerler listesinin 1. sırasında yerini alıyor. Çankaya’nın ortasında adeta yeşilden bir nefes, şehrin dört bir yanını gören enfes manzarasıyla Anıtkabir, Ankara’nın Anıttepe ilçesinde bulunmakta.
Anıtkabir, bilinenin aksine sadece bir anıt mezar değil. Aynı zamanda, Mustafa Kemal Atatürk’e ait şahsi eşyalardan (kitap, kıyafet vb.) tutun, önemli tablolar, savaş betimlemeleri, o dönem kullanılan makam araçlarını dahi görebileceğiniz büyüklükte bir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı müzesi. Tabi ki, yol arkadaşı İsmet İnönü’nün mezarını ziyaret edebileceğinizi de hatırlatmakta fayda var.
Ankara’da gezilmesi gereken yerlerin başında gelen; her taşına, her duvar kabartmasına ayrı bir anlam yüklenmiş olan Anıtkabir’e ilk defa gelecekseniz, bir rehber (yazılı veya sözlü) yardımı almanızda fayda var. Bununla birlikte, Anıtkabir’de bulunduğunuz süre içerisinde muhakkak denk geleceğiniz askerlerin nöbet değişim seremonisi de, tüylerinizi diken diken edecek ayrıntılardan.
Milli bayramlarda ise oldukça coşkulu sahnelere (konser ve etkinlikler) tanık olabileceğiniz Anıtkabir 7’den 70’e her insanın milli duygularına dokunan bir mimari başyapıt.
Anıtkabir :
Web Sitesi:
Adres:
Anıtkabir Komutanlığı Anıttepe / Çankaya / Ankara
Ziyaret Saatleri:
Genel olarak: Her gün 09:00- 16:00 mevsime göre 16:30 veya 17:00.
2. ANKARA KALESİ VE ÇEVRESİ
Yapılış tarihi kesin olarak bilinmeyen Ankara Kalesi ve çevresi, güzel manzarası ve tarihi dokusuyla adeta AVM’lere karşı koyuyor. Ankara Kalesi ve çevresi, at kestanelerinin bir bir düşmeye başladığı, meşe palamutlarının toplanma zamanının geldiği ve hafif sızlatan soğuk rüzgarıyla özellikle sonbaharda; gerek dokusu, gerek esnafı, gerekse dar sokaklarıyla benim gibi tarihi dokuları sevenleri kendine çağırıyor.
Elimde fotoğraf makinesiyle dar sokaklarda dolaşırken, henüz restorasyonu tamamlanmamış evler görüyorum. Bu sokaklarda Ankara’nın farklı bir yüzünü ve hala sokakta oynayan çocukları görebilirsiniz. Bu sebeple, Ankara Kalesi Ankara gezilecek yerler listesinde özel bir yere sahip ve sokakları da, tıpkı İstanbul Balat gibi fotoğrafçıların uğrak yeri.
Yün eğirilen dükkanlardan tutun, berberi, halıcısı, sahafları, plakçıları ve bolca antikacısıyla bu bölgede bulamayacağınız bir şey yok diyebilirim. Benim için Ankara Kalesi ve çevresini özel kılan bir nokta da gizli kalmış pasajları ve hanları. Yolu Ankara’ya düşen, el sanatları ve antikayı seven herkes buraya geldiğinde, Pirinç Han, Çengel Han ve Pilavlıoğlu pasajlarının nostaljik havasını solumalı. Pirinç Han’ın avlusunda bulunan Kafe’de “gözleme” yemeyi de bence ihmal etmeyin.
Yine doğal taş sevenler de Ankara Kalesi’nin çevre dükkanların da doğal taşlardan yapılmış takı ve süs eşyalarını makul fiyatlara bulabilir. Bunun yanında çevrede bir çok yerde mis kokulu Türk kahvesi içebileceğiniz gibi; ben son gidişimde tercihimi, Gramofon Kafe’de kahvemi yudumlarken gramofondan yükselen nostaljik şarkılara eşlik etmekten yana kullandım.
Bununla birlikte, Kale’nin çevresini gezip dükkanlara göz atarken Atpazarı Yokuşu’nda gözünüze eski mimari minareleri ile bir Camii ilişecektir. Ahiler devrine ait olan Aslanhane Camii gerek mimari gerekse içerisinin naifliğiyle uğramaya değer bir ibadethane.
Ankara Kalesi’nin renkli çevresinin yanında maalesef yapı olarak Kale’nin bakımı yapılmasına rağmen, kaleye çıkarken de göreceğiniz üzere çevrenin temizliği konusunda bazı sıkıntılar mevcut. Çevrede gördüğümüz pet şişe atıkları ve çöpler Ankara’nın simgelerinden biri haline gelmiş bu yapının güzelliğini ne yazık ki zedeliyor. Toplumumuzun bilinçlendirilmesinin yanında belki çeşitli önlemler alınabilir. Ancak yine de Kale’ye çıkıp, gün batımında Ankara manzarası muhakkak görülmeli.
Son olarak Ankara’dan bu kadar gezmenin ardından ne yenir ne içilir diye sorarsınız. Kale’nin iç bölgesinde Ankara’nın geleneksel tatlarını tadabileceğiniz konaklar mevcut. Kınacızade Konağı, Zengerpaşa Konağı ve Çengel Han Divan bunlardan bazıları. Ancak biz en son gezimizde biraz daha Ulus bölgesine doğru inerek “Boğaziçi Lokantası”’nı tercih ettik. Esnaf lokantası tadında fakat ailenizle de rahatlıkla gidebileceğiniz lokanta için size, Ankara Tava ve mevsimine göre komposto veya hoşaf içmenizi tavsiye edebilirim. Eğer vişne kompostosuna denk gelirseniz şanslısınız.
Ankara Kalesi:
Web Sitesi:
Adres:
Kale Mah., 06240 Altındağ/Ankara
3. HAMAMÖNÜ
Altındağ Belediyesi tarafından adeta yıkık bir halden restore edilen Hamamönü, Ankara’da gezilecek yerler arasında Ramazan Ayının ve geleneksel kültürün simgesi haline gelmiş yerlerden bir tanesi. Özellikle serpme kahvaltı yapabileceğiniz, Osmanlı şerbetleri ve lokumları tadabileceğiniz ve kumda Türk Kahvesi içebileceğiniz Hamamönü, aslına uygun restore edilmiş mimarisiyle geleneksel Türk kültürü sevenler için oldukça keyifli.
Ramazan akşamlarında ışıl ışıl olan sokakları, tasavvufi etkinlikleri, macuncuları ve sokak pazarıyla oldukça hareketlenen Hamamönü’nde yılın bu ayında, iftar sonrası neredeyse yürümek imkansız hale gelebiliyor.
Hamamönü’nde de bir çok konak ve restore edilmiş camiiler mevcut, Taceddin Sultan Camii bunlardan bir tanesi. Caminin hemen yanında bulunan Taceddin Dergâhının ise ayrı bir önemi var; nitekim Mehmet Akif Ersoy Kurtuluş Savaşı yıllarında burada ikamet etmiş ve bir çok şiiri gibi İstiklâl Marşını da bu dergahta yazmış. Bununla birlikte dergahın avlusunda küçük bir Mehmet Akif Müzesi bulunuyor.
Haftasonları oldukça fazla ziyaretçi ağırlayan Hamamönü’nde, Sanat Sokağı ve El Ürünleri Pazarı’nı gezebilir; bazı el sanatkarlarının canlı performanslarını izleyebilirsiniz. Kitap severler için “Enderun Kitap Kahve Evi” ise bir bardak kahve ile birlikte kitap okumak için ideal.
Aylara göre çeşitli etkinlere ev sahipliği yapan Hamamönü’nün web sitesi de oldukça ayrıntılı.
Hamamönü:
Web Sitesi:
http://www.hamamonu.com.tr/source.cms.docs/hamamonu.com.tr.ce/index.html
Adres:
Hamamönü Sk., Hacettepe, 06230 Altındağ/Ankara
4. KUĞULU PARK VE TUNALI HİLMİ CADDESİ
Geldik Ankara gezilecek yerler listesinde en popüler yerlerden birine. Ankara’nın soğuk kış günlerinde buz tutan göletiyle, yaz günlerinde bir çok insanın nefesi olan çimleriyle, kuğuların ve ördeklerin evi, kendi küçük, şehre katkısı büyük olan “Kuğulu Park” Ankara’nın en tatlı sembollerinden.
Kuğulu Park gerek Ankara merkezli filmlere olan katkısı gerek de herkesçe bilinmesi sebebiyle daha önce gelmemiş olanların kafasında oldukça büyük canlanacaktır. Ancak kendisi minyatür bir yapay gölet olmakla birlikte; merkezi konumu sebebiyle Ankara sakinlerinin buluşma noktası ve uğrak yerlerinden biridir.
Bendeniz Tunalı Hilmi Caddesi’ne her gidişimde yolu dolanmak yerine parkın içinden geçerek gitmeyi her zaman daha ferahlatıcı buldum. Nitekim gri binaların arasında yeşili hissedebilmek, nazik kuğuların suda süzülüşlerine, ördek seslerinin çocuk parkındaki çocukların seslerine karışmasına, bazen akordeon çalan amcanın melodilerine, bazen de gitar çalan gençlerin coşkusuna 10 dk bile tanık olmak, insanı oldukça keyifli hissettiriyor.
Kuğulu Park ve çevresi için “Yaşadığını Hissetmek” terimi sanırım oldukça yerinde olacaktır. Mevsimine göre, kestane, mısır, nohut satıcıları ve her gün tadabileceğiniz Ankara’nın çıtır simitçileriyle Kuğulu Park, Ankara’ya gelenlerin şehrin sosyal hayatını rahatlıkla gözlemleyebilecekleri bir yer.
Aynı zamanda Kuğulu Park eğlencenin ve sosyal hayatın merkezi Tunalı Hilmi Caddesi, Arjantin, Filistin Caddeleri ve Bestekar Sokağa da oldukça yakın.
Tunalı Hilmi Caddesi:
Adını “Un projet d’organisation de la souverainete du peuple en Turqie” (Türkiye’de Halk Egemenliği – Bir Şart Bir Dilek) olan Anayasal eserinin yazarı, milletvekili Tunalı Hilmi Bey’den alan Tunalı Hilmi caddesi ise gerek renkliliği gerekse her biri ayrı bir özelliğe sahip ara sokaklarıyla Ankara’da muhakkak görülmesi gereken yerlerden.
Cadde boyunca uzanan çeşit çeşit mağazaları ve hoş pasajlarıyla Tunalı Hilmi Caddesi’nde güzel bir yürüyüş yapabilir, “Tunalı Pasajı’nda” oldukça makul fiyatlara kıyafetler bulabilir, pasajın alt katındaki sahaftan kitap baktıktan sonra ise hemen yan tarafından iyi plaklar bulabilirsiniz.
Tunalı Hilmi caddesi boyunca yemek ve içmek üzerine çeşitli bir çok mekan bulunmasına karşın, “Cambo İnegöl Köftecisi”, “Cafe Des Cafe” ve “Elizinn Pastanesi” en eskilerden. Bununla birlikte Elizinn Pastanesi’nden sağa döndüğünüz sokak, boylu boyunca Bülten Sokak adını alır. Kahve severler bu sokakta, son dönemde açılma hızlarını takip dahi edemediğimiz Kahveciler arasından farklı seçenekleri değerlendirebilirler.
Ankara’da gezilecek yerler yazımıza şöyle bir parantez açalım: Ankara’da genel olarak gidilebilecek 3. Nesil Kahveci tavsiyesi derseniz, şimdilik bir kaçına yer verdiğimiz, “Ankara’da gidilmesi gereken en iyi 3. Nesil Kahveciler”, yok ben İstanbul’dayım derseniz de “İstanbul’daki en iyi 3. Dalga Kahveciler” yazılarımıza göz atabilirsiniz.
Cadde’nin solunda bulunan Ertuğ Pasajı’nda çeşitli altın ve gümüş takılar bulabileceğiniz gibi, mevcut takılarınızı da tamir ettirebilirsiniz. Ertuğ Pasajı’ndan sola döndüğünüz takdirde bu sizi Bestekar Sokağa çıkaracaktır. Ankara’da gece hayatı üzerine bir yazı yazmayı planladığım için Tunalı Hilmi ve çevresine yakın Bestekar Sokak, Tunus, Arjantin ve Filistin caddelerine ilişkin olarak ayrıntılı içeriği, yazıyı daha da uzatmamak adına şimdilik pas geçiyorum. Zira sokak pilavcısı, midyecisi ve meşhur Rumeli İşkembecisiyle Bestekar sokağını ve diğer sokakların sosyal hayatını maalesef birkaç cümleyle özetlemem mümkün değil.
Ankara’ya yolunuz düşerse veya Ankara’nın yeni sakinlerindenseniz Tunalı Hilmi ve çevresinde her daim keşfedilecek yeni yerler, tadılacak yeni tatlar bulabilirsiniz.
Demem o ki Kuğulu Park’ın içinden geçerken kuğuları izlemeden, caddede herhangi bir enstrüman çalan üniversite öğrencilerine küçük bir katkıda bulunmadan, pasaj dükkanlarını kurcalamadan ve bir bardak kahve içmeden Tunalı Hilmi’ye veda etmeyiniz.
5. Ankara Gezilecek Yerler – MÜZELER
Hem Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti hem Cumhuriyetimizin Kuruluş döneminde atfettiği önem ve bünyesinde barındırdığı mühim siyasi kişilikler sebebiyle Ankara, müzeler bakımından oldukça zengin. Ancak maalesef bir Ankara sakini olarak ben de müzelerin tamamına ziyaret şansı henüz bulamadım. Bu aralar hafta sonları günlük güzel bir program dahilinde müze ziyaretlerine vakit ayırmaya çalışıyorum.
Ankara’ya gelirseniz veya ben hala müzeleri gezemedim derseniz, işte buram buram Anadolu tarihi ve Cumhuriyet kokan Ankara müzeleri:
Anadolu Medeniyetleri Müzesi:
Dünyanın önemli müzeleri arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesinde; Anadolu Arkeolojisine ait eserler, Paleolitik Çağdan başlayarak günümüze kadar sergilenmekte olup; Ankara’nın simgesi haline gelen, “Hitit Güneşi” heykelini de bu tarihi kubbelerin altında görebilirsiniz. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde Müzekart sahibiyseniz kullanabilir, değilseniz kapıdan satın alabilirsiniz.
Web Sitesi: http://www.anadolumedeniyetlerimuzesi.gov.tr/
Adres: Gözcü Sokak No:2 06240 Ulus / ANKARA
Ankara Etnoğrafya Müzesi:
Cumhuriyet döneminde müze olarak planlanıp yapılan, ilk devlet müzesi olma vasfına sahip Etnoğrafya Müzesi, herkesçe bilindiği üzere Mustafa Kemal Atatürk’ün de Anıtkabir’den önceki ilk istirahat yeridir. Müzede Türk Kıyafetleri, Çini, Madeni Eserler, El Dokumaları gibi bir çok koleksiyon mevcut olup, bina ise mimari açıdan oldukça özenilerek inşa edilmiştir. Her gün ziyarete açık olan müzede Müzekartınızı da kullanabilirsiniz.
Web Sitesi: http://www.etnografyamuzesi.gov.tr/
Adres: Hacettepe Mahallesi Türkocağı Sokak No:4 Opera / Sıhhiye / ANKARA
Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi:
1927 yılında kurulan müzede, Türk resim ve heykel sanatında büyük rol oynayan sanatçılardan İbrahim Çallı, Osman Hamdi Bey, Nuri İyem, Abidin Dino gibi en göze çarpan eserlerini görebilirsiniz. Müzeye giriş ise ücretsiz.
Adres: Hacettepe, Türkocağı Sk., 06230 Altındağ/Ankara
Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM Binası) : Ankara Taşı (Andezit) kullanılarak yapılan bina, 23 Nisan 1920 ile 15 Ekim 1924 tarihleri arasında I. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak kullanılmıştır. 23 Nisan 1920’de 115 milletvekilinin toplanması ile “İlk Meclis” olma önemine sahipyapıda döneminde kullanılan odaları gezebilirsiniz.
Adres: Fevzi Pasa Mah., Cumhuriyet Bulv. No:1, 06050 Çankaya/Altındağ/Ankara
Cumhuriyet Müzesi (II. TBMM Binası) :
Ankara gezilecek yerler yazısında olmazsa olmaz TBMM ye yer vermeliydik. Cumhuriyet dönemi mimarisinin naif güzelliğini rahatlıkla görebileceğiniz bina meclis olarak kullanılmış olup, 1924-1960 yılları arasında Atatürk ilke ve inkılâplarının gerçekleştirildiği; Cumhuriyet’in gelişmesi için önemli ve çağdaş kararların alındığı tarihi bir yapı. 1960 yılından sonra ise bu yapı müze olarak kullanılmaya başlanmış.
Müze de Kurtuluş Savaşı, Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyete ilişkin dönem dönem sergiler açılmakta olup, ayrıca döneme ilişkin fotoğrafları görebilir, kullanımlarına göre odaları gezebilirsiniz. Yine Atatürk’ün “kendi sözleri ve fotoğrafları” ile Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik, Laiklik ve İnkılâpçılık ilkelerine dair anlatımlarını da okuyabilirsiniz. Giriş için Müzekart kullanmanız da mümkün.
Adres: I. Türkiye Büyük Millet Meclisi Binası Cumhuriyet Caddesi, No:22 Ulus
Ankara Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi :
Ankara Kalesi’nin karşı komşusu ve bölgenin güzel hanlarından Çengel Han’ın içinde yer alan müzenin Koç Ailesi bakımından önemi, Vehbi Koç’un babasının çırak olarak işe başladığı ilk yer olması.
İstanbul’un önemli müzelerinden Koç Müzesi kadar büyük olmasa da Ankara Çengel Han Rahmi M. Koç Müzesi’nde de Denizcilik, Karayolu Ulaşımı, Raylı Ulaşım, Havacılık, Esnaflık üzerine koleksiyonları görebilir, han içerisinde bulunan Divan Restoran’da ise kaliteli bir yemek yiyebilirsiniz. Pazartesi günleri kapalı olan müzeyi Müzekart ile indirimli gezebilirsiniz.
Web Sitesi : http://www.rmk-museum.org.tr/cengelhan/turkce/default.aspx
Adres: Ankara Rahmi M. Koç Müzesi Necatibey Mahallesi, Depo Sokak
No: 1 Altındağ – Ankara
Ulucanlar Cezaevi Müzesi :
1925 yılında Türkiye’nin ilk hapishanesi olarak olarak inşa edilen ve 2006 yılında kapatılan Ulucanlar Cezaevi, 2011 yılında müze olarak tekrar kapılarını açtı. Koğuşları belli bir güzergah dahilinde gezebileceğiniz müzede, cezaevi olarak kullanıldığı dönemde, Bülent Ecevit, Necip Fazil Kısakürek, Deniz Gezmiş, Muhsin Yazıcıoğlu gibi isimlerin kalmış olması, müzeyi Türk Siyaset Tarihi’ne tanıklık etmek adına da önemli kılıyor.
Adeta sinema filmlerinden çıkmış soğuk koğuşlarda kalan mahkumların, şimdi ise aynı yerlerde fotoğrafları yer alıyor. Bununla birlikte müzede kalanlara ait özel eşyaların da bir kısmı sergilenmekte. ( Bülent Ecevit’in şapkası ve kravatı, Deniz Gezmiş’in kendi el yazısı ile Roma hukuku ders notları, sigarası ve üzerinden çıkan paraları, Yusuf Aslan’ın kaşkolu, Hüseyin İnan’ın fanilası, Muhsin Yazıcıoğlu’nun namaz takkesi ve seccadesi gibi). Pazartesi günleri kapalı olan müzenin giriş ücretleri ise oldukça uygun.
Web Sitesi: http://www.ulucanlarcezaevimuzesi.com/default.asp
Adres: Şükriye Mahallesi , Ulucanlar Caddesi No:63 Altındağ-ANKARA
Diğer Müzeler: Bunlar beni kesmez daha çok müze derseniz; Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Altınköy Açık Hava Müzesi, PTT Pul Müzesi, Ankara Vakıf Eserleri Müzeleri’ni de ziyaret edebilirsiniz.
6. ANKARA GEZİLECEK YERLER – PARKLAR ve DOĞA ALANLARI
Ankara’da yaşayan ve araba sahibi olanların büyük bir çoğunluğu, kış aylarının bitmesiyle birlikte kış lastiklerini çıkarmanın yanında bagajlarına da bir çift rejisör sandalyesi koymayı ihmal etmiyor. Nitekim sokakları denize çıkmayan Ankara’da parklar, mayıs ile eylül ayının sonları arasında kent sakinleri arasında oldukça popüler. Ankara’da gezilecek yerler listesinde geldik park alanlarına.
Uzun ve soğuk geçen kış günlerinin ardından açık havada sosyalleşebilmek gerek çalışanlar, gerekse öğrenciler için oldukça keyifli olabiliyor. Bununla birlikte Ankara dışından gelenler için ise Ankara’da bazı tematik parklar ve piknik alanları mevcut.
İşte Ankara’da gidilecek parklar ve doğa alanları:
Seğmenler Parkı :
Çankaya’da Kuğulu Park’tan GOP’a doğru çıkarken yolun sağında kalan ve 1983 yılında açılan parkta, özellikle bahar ve yaz akşamlarında ve hafta sonları sandalyenizi koyacak yer dahi bulamayabilirsiniz.
Park içerisinde çocuklar için oyun alanı, banklar ve büyük bir süs havuzu mevcut. Yine park girişinde bir büfe bulunmakla birlikte, yakınında yiyecek veya içecek satın alabileceğiniz başka yerler de mevcut; pek tabi siz de benim gibi evde hazırladığınız kahvaltınızı çimlerde yapabilirsiniz.
Seğmenler parkı yaz aylarında hayvan dostlarımızla birlikte kitap okuyan, oyunlar oynayan, şarkılar söyleyen gençlerin sesleriyle oldukça renkli. Ancak park içerisinde ateş yakmak kesinlikle yasak. Bununla birlikte, eğer parka yolunuz düşerse lütfen çöplerinizi bırakmayın. Zira bu husus 2017 yazında, Ankara sakini olan duyarlı insanları oldukça üzdü.
Adres: Çankaya Mahallesi, 06680 Çankaya/Ankara
Botanik Parkı :
Atakule manzaralı Botanik Parkı da yürüyüş yapıp hoşça vakit geçirebileceğiniz bir doğa alanı. Seğmenler parkına nazaran daha sakin olması ise sessizlik arayanlar için ideal. Ancak bu sakinliğinden ötürü sokak köpekleri konusunda eğer ki bir hayvan dosta sahipseniz dikkatli olmanız da fayda var. Bununla birlikte parka Çankaya tarafından giderseniz, Atakule’nin hemen karşısında bulunan “Acıktım” büfeden lezzetli bir sandviç veya kumpir alabilir parkta yiyebilirsiniz.
Adres: Çankaya Mahallesi, 06680 Çankaya/Ankara
Gençlik Parkı :
Ankara’nın merkezinde, Lunaparkıyla Ankara’nın sembolü haline gelmiş en eski parklardan biri de şüphesiz “Gençlik Parkı” dır. 275 .000 m² alana kurulu olan park, özellikle Ankara dışından gelenler için ilgi çekici olabilir. Akşamları Lunapark’ın ve parkın ışıklandırmasıyla da hareketliliğini koruyan parkta bir çok sayı ve büyüklükte havuzun yanında, Ankara Büyükşehir Belediye Tiyatrosu binası, Kültür Merkezi ve Gençlik Merkezi de mevcut.
Adres : Doğanbey Mh., Atatürk Blv, 06060 Altındağ/Ankara
Altınpark :
640 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu Altınpark 1977 yılına kadar golf kulübü olarak kullanılmasının ardından, 1985 yılında açılan yarışmada birinci gelen projenin uygulanması ile park haline getirilmiş. Oldukça büyük olan parkta, bilim merkezi, fuar ve kongre merkezi, olimpik yüzme havuzu gibi tesislerin yanında; büfe ve çeşitli restorantlar, oyun ve eğlence merkezleri de mevcut.
Özellikle çocuklu aileler için tam bir haftasonu aktivite alanı olan parkta, kayıklara binebilir, ışıklı su gösterilerini izleyebilir, çocuklarınızı mini gezinti trenine bindirebilir, Go Cart ve paten alanlarından faydalandırabilirsiniz.
Web Sitesi : http://www.anfa.com.tr/tr/31/p/altinpark
Adres: Altınpark Mahallesi, 06160 Altındağ/Ankara
Eymir Gölü :
Ankara gezilecek yerler listesinde, parklarda benim favorilerimden biri Eymir Gölü.
Arazisi ODTÜ’ye ait olan Eymir Gölü aynı zamanda ODTÜ Spor Kulübü kürek takımının da antreman alanıdır. Çamlarla kaplı, şehrin içinde adeta bir nefes alanı olan Eymir Gölü, özellikle Ankara sakinleri için ideal bir şehirden kaçış alanı oluşturuyor. Bu sebeple özellikle Oran bölgesi TRT giriş kapısında güneşli haftasonları bir kaç km kuyruk görebilirsiniz. Bu durum için benim tavsiyem öğlen saat 12:00’den önce Eymir Gölü’ne gitmeniz.
Gölün kenarına kadar arabayla gitmek herkes için mümkün olmamakla birlikte (ODTÜ mensubu olmanız gerekebiliyor), bu durum sizin için güzel bir yürüyüş parkuru yaratırken, girişte bulunan çeşitli bisikletçilerden tek kişilikten, dört kişiliğe kadar bisiklet kiralamanız için de bir fırsat sunuyor.
Yine göl kenarında çeşitli restoranlar ve büfeler mevcut ancak ben evde hazırladığım yiyeceklerle gitmeyi tercih ediyorum. Rejisör sandalyelerinizi de arabanızın bagajına atmayı veya yanınıza almayı unutmayın.
Adres: Eymir Gölü, Oran Mahallesi, 06450 Çankaya/Ankara
Ben tam bir doğa insanıyım daha çok park derseniz; Mogan Park, Harikalar Diyarı, Göksu Park, 50. Yıl Parkı, Kurtuluş Parkı gibi parklara da uğrayabilirsiniz. Parklarla ilgili genel bilgiler için: http://www.anfa.com.tr/tr/31
7. KOCATEPE CAMİİ
Her ne kadar Ankara’da gezilecek birden fazla camii veya ibadethane bulunsa da; Ankara’nın tepelerinden bembeyaz heybetiyle dikkat çeken , önemli siyasetçilerin (Turgut Özal, Bülent Ecevit, Muhsin Yazıcıoğlu) vefatları sırasında üstlendiği görevle ve geniş iç mimarisiyle Kocatepe Camii, Ankara’da görülmesi gereken yerler arasında.
Hüsrev Tayla ve Fatin Uluengin tarafından tasarlanan Kocatepe Camii’nin inşası yirmi yıl sürmüş ve 1987 yılında halka açılmıştır. 4500 metre kare alanıyla neredeyse 7.500 kişinin ibadetine uygun olan Kocatepe Camii’nin mimarisi çok eskiye dayanmasa da yapı, görkemiyle şehrin en ünlü Camii’lerinden biri olmayı başarmıştır. Camiinin içerisinde bulunan 7.5 tonluk avize ise ilgi çeken detaylardan.
Osmanlı Mimarisi’nin taklit edildiğine dair tartışmalara da konu olan Camii’nin otoparkı ve kütüphanesi de mevcut. Eğer siz de Türk Mimari’sine ilgiliyseniz Kocatepe Camii’yi muhakkak ziyaret edin derim.
Ziyaretinizin hemen sonrasında ise Camiinin Olgunlar Sokağı’na bakan tarafında bulunan Kakule Kahve’de sıcak bir kahve içebilir hemen yakınlarda bulunun Büyülü Fener Sineması’nda ise şansınız ve vaktiniz varsa iyi bir sanat filmi izleyebilirsiniz.
8. KIZILAY MEYDANI
Eski Ankaralılardan duyumlarıma göre maalesef eski dokusunu bir nebze yitirmiş olan Kızılay Meydanı; Ankara ulaşımının ana merkezi olması, öğrenci bütçesine uygun yemek imkanları sunması, akşam çeşitli türlerden müzik çalan barları, sarrafiyeleri ve iş hanlarını bünyesinde barındırması sebebiyle şehrin en yoğun insan kalabalığının bulunduğu yer olma vasfını hala koruyor.
Bir başkentin ana meydanı olma sıfatıyla mimari açıdan daha görkemli, sanatsal ve ilgi çekici olması gereken Kızılay meydanı ne yazık ki şuanda bu görevi üstlenemiyor. Ancak karanfil sokakta yer alan eski Kafeleri, ünlü kitapevleri, Mülkiyeliler birliği, aradığınız her türden malzemeyi bulabileceğiniz ara sokak dükkanları, Sakarya caddesinde yer alan balıkçıları ve dönercileriyle Kızılay bir bilenle gezdiğiniz taktirde ne istediğinize bağlı olarak tatmin edici olabilir.
Ben yoğun kalabalıkların insanı olmadığım için, daha çok ihtiyaçlarım doğrultusunda uğrasam da; kendi dokusu, öğrencileri ve tarihiyle Kızılay Meydanı bu listede olmayı hakediyor.
9. BAHÇELİEVLER
Üniversite öğrencileri ile adeta dolup taşan, 3. 4. 7. ve 8. caddeleriyle (şimdiki isimleriyle Azerbaycan, Kazakistan, Aşkabat ve Bişkek) ünlü olan Bahçelievler’e öğrencilerin bu derece yoğun talep etmesinin başlıca sebebi, tabi ki vize/final haftalarının vazgeçilmezi Milli Kütüphane’ye yakın konumu. Bahçelievler’i Ankara’da gezilecek yerlerin yanı sıra sosyalleşilecek yerler listesine de ekleyelim:)
Genç nüfusu sebebiyle Bahçelievler’de oldukça fazla kafe, yeme-içme olanağı, meyhane ve canlı müzik dinleyebileceğiniz mekanlar mevcut. Mağazalara da göz gezdirebileceğiniz bir yürüyüş sonrasında, sokağa bakan kafelerden birine oturursanız 7. Cadde oldukça canlı ve keyifli gelecektir. Ayrıca futbol merakınız varsa ve derbi günlerinde maç izlemek veya kutlamalara katılmak isterseniz de, Bahçelievler sizin için doğru adres.
Benim için Bahçelievler’i özel kılan mekan ise; 7. cadde (Aşkabat Caddesi) de bulunan ve özlediğimiz pastane kültürünü bir ölçüde hala bünyesinde barındıran “Sim Dondurma”. 1978 yılında açılan Sim Dondurma dondurmalarını kendisi üretmekte. Eğer ki yolunuz bir şekilde Bahçelievler’e düşerse, yaz kış demeden tadına bakmanızı tavsiye ederim.
Sim Dondurma:
Yok ben kış günü dondurma yiyemem hassas bünyem var derseniz; yine 7. cadde de bulunan “Levent Waffle” ‘ı da listenize alabilirsiniz.
Levent Waffle:
Yukarı Bahçelievler Mahallesi, 65. Sk (25. Sk.), 06490 Çankaya/Ankara
10. SANAT GALERİLERİ
Ankara sanat ruhunu içinde barındıranlar için hiç de sanıldığı kadar yetersiz değil. Bu sebeple Ankara’da ağır geçen kış aylarında, sanat galerileri veya atölyelerinde zaman geçirmek oldukça keyifli oluyor. Sonrasında içilen bir bardak sıcak kahve ile dolu dolu bir günü tamamlamak isteyen sanatseverler için, Ankara gezilecek yerler listesinden işte birkaç tavsiye:
Cer Modern:
Yaz aylarında düzenledikleri açık hava sinema günleriyle, sene boyunca çeşitli zamanlarda tasarım pazarlılarına yaptığı ev sahipliğiyle Cer Modern; her dönem güzel sergiler veya keyifli bir etkinlik bulabileceğiniz, tarihi binasıyla da göz dolduran bir modern sanat galerisi.
Bedri Rahmi Eyüboğlu, Steve McCurry, Grayson Perry gibi önemli sanatçıların sergilerine ev sahipliği yapan Cer Modern’de, söyleşileri veya film gösterilerini de takip etmenizi tavsiye ederim. Bu arada Cer Modern’in Pazartesi günleri kapalı olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Web Sitesi: https://www.cermodern.org
Adres: Anafartalar Mahallesi, Altınsoy Cad. No:3, 06101 Sıhhiye / Altındağ/Ankara
Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi: Her katında farklı bir sergi bulabileceğiniz ve merkezi konumuyla ulaşımın oldukça kolay olduğu Çağdaş Sanatlar Merkezi; Gezici Film Festivali, Uçan Süpürge Film Festivali, Çocuk Filmleri Festivali gibi festivallerin yanında senenin bazı dönemlerinde Uluslararası Festivallere de ev sahipliği yapıyor. Yine Merkez’de düzenlenen etkinlik, konser ve söyleşilere de katılmanız mümkün.
Web Sitesi: http://csm.cankaya.bel.tr
Adres: Kennedy Cad. No:4 Kavaklıdere Çankaya / ANKARA
Arte Sanat Galerisi :
Konumu ile Ankara’nın merkezine biraz daha uzak kalan ancak Çayyolu bölgesinde oturanlar için güzel bir alternatif sunan Arte Sanat Galerisi’nde de çeşitli sergileri ziyaret etmeniz mümkün.
Web Sitesi: http://www.artesanat.org/arte-sanat
Adres: Mutlukent Mah. Hekimköy Sit. 1920. Cad. No: 59 Çayyolu / Ankara / Türkiye
Altı + Bir:
Kısmen yeni olan Altı+Bir, “Ankara’da Bir Kültür Sanat Merkezi” mottosuyla yola çıkan ve ivme kazanmaya devam eden bir sanat merkezi. Şirin bir bahçeye de sahip olan Altı+Bir’de, sergi ziyaretinin yanında, çeşitli konularda düzenlenen atölyeleri de (Mozaik, Yaprağa Nakış, Takı Tasarımı veya Sanat Tarihi) takip ederseniz, muhakkak deneyimlemek istediğiniz bir tanesini bulabilirsiniz.
Web Sitesi: http://www.altiartibir.com
Adres: Güneş Sokak 17/2 Kavaklıdere Ankara
Sokakları denize çıkmasa da; mevsime göre bazen gri, bazen beyaz, bazense sapsarı bir rengi üzerine geçiren; kimine göre öğrenci, kimine göre memur şehri Ankara’da, gezilecek yerlere ilişkin tavsiyelerim şimdilik bu kadar. Yaşadığı şehri merak eden ve keşfetmeyi seven her insan gibi ben de, bu kadarla yetinmeyip keşfetmeye ve fotoğraflamaya devam etmek niyetindeyim.
Ankara’ya yolu düşenlerden, düşecek olanlardan veya Ankara’da öğrenci/memur olmaya hazırlananlardansanız; umuyorum ki “Ankara’da Gezilecek Yerler” yazımız fikir edinmenizi kolaylaştırır.
Bendeniz nacizane Ankara gezilecek yerler listesi oluşturmaya çalıştım. Fakat ben denizsiz yaşayamam arkadaş illa ki İstanbul derseniz Can Marangoz’un kaleme aldığı “Turist Edasıyla İstanbul’da Gezilecek Yerler” yazısına göz atabilir, beni Yurtiçi kesmiyor derseniz de FilGezi Yurtdışı notlarına bakabilirsiniz.
Ben bir ankarali olarak çok saçma buldum daha çok tarihi bölge vqr örneğin roma hamamı örneğin hacı Bayram Veli var ki düşününce bi çok yer bulabiliyorum bence çok saçma bir liste yapmışsınız
Merhaba,
Yazımızda listeyi belirlerken, bir kaç günlüğüne Ankara’ya misafir olabilecekleri de dikkate alarak, Ankara ile adeta özdeşleşmiş yerler olmasına özen gösterdik 🙂 Sizin de nazik tavsiyeleriniz ve yorumunuzda olduğu üzere Ankara için liste oldukça uzun. Daha ayrıntılı olarak hazırlamayı planladığımız başka Ankara rehberlerimizde aklımızda olacak. Sevgiler.
Bence cok basarili bir liste olmus. Ankaraya kisa bir zaman sonra tasinacagim. Bu siteye denk gelmem iyi oldu.
Çok güzel bir liste olmuş, ellerinize sağlık
Evet çok mükemmel değil ama dışardan gelen biri için gayet iyi emek veren her kese teşekkürler