Paris’ te gezilecek yerler, oldukça uzun sürecek ve detaylarıyla anlatmamız gerekirse bitmeyecek bir konu. O yüzden hem sizi sıkmamak için hem de daha derli toplu olsun diye yazıyı ikiye ayırmaya karar verdim. İlk yazımda, yani bu “Paris’te gezilecek yerler” yazımda en popüler yerleri ve mutlaka görmeniz gereken yerleri 10 maddelik bir liste halinde derledim.
Diğer taraftan ikinci yazıda da “Paris’te Gezilecek Alternatif Yerler” yazısı düzenledim. ( O yazıya da buradan ulaşabilirsiniz) Siz bu iki yazıyı birleştirip kendinize bir rota oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda şu üç yazımıza da mutlaka göz atmanızı isterim:
Tahmin ettiğiniz gibi Paris’te müzeydi, şapeldi, katedraldi , meydandı, köprüsüydü derken uzun uzun yürümek bolca yorulmak gerekiyor. Ayrıca bunun yanında şehir, binalar komple bir açık hava müzesini andırdığı için, gerek tarihiyle gerekse medeniyet ve kültürüyle hem gözünüze hem gönlünüze hitap ediyor. Boşuna Dünya’nın en çok turist çeken şehri değil (Bkz: Paris Gezi Rehberi)
Neyse biz gelelim Paris’te gezilecek yerler listesine. Bu listenin neredeyse tamamını yorulmadan aradan çıkarabilirsiniz. Hem şehrin düz olması hem de, metronun şehri bir örümcek ağı gibi sarması aşağıdaki listeyi 3-4 günde bitirmeniz gerektiğini müjdeler efenim. Daha sonra Paris’te gezilecek alternatif yerler yazımıza bakmayı unutmayın.
1. Eyfel Kulesi
Biliyorsunuz biz milletçe bir yapının üstüne çıkmaya bayılırız. Hele bu yapı çok çok yüksekse. O yüzden, Paris’te gezilecek yerler listesindeki kutsal maddeyi ilk sıraya koymak istedim: Eyfel Kulesi (La Tour Eiffel). Paris’in simgesi. 1887-1889 yılları arasında , yapımı 2 yıl süren ve 18.038 adet demir parça kullanılan bu dev yapı, ilk inşaa edildiği günlerde şehrin yapısını bozduğu, ucube olduğu konusunda da halktan tepki toplamıştı.
Not: Fransız şair Guy de Maupassant’ a neden Eyfel kulesinden nefret ettiği halde sürekli dibindeki kafede oturduğu sorulur. O da şu cevabı verir: Şehirde Eyfel kulesini görmediğim tek yer burası.
Eyfel Kulesi’ne nasıl gidilir?
Bu konuyu mutlaka yazayım çünkü dibine kadar ulaşan bir metro yok. Çok az yürümeniz gerekecek. Eyfel Kulesi’ne gitmenin en iyi ve kısa yolu 6. Metro hattına binip, Bir-Hakeim, Ecole Militaire veya Trocadero durağında inmek. (Ayrıca Paris’te ulaşım rehberi yazımızı da mutlaka okuyun)
- Benim tavsiyem Trocadero Meydanı olur. Çünkü Trocadero Meydanı çok geniş ve Eyfeli yukarıdan gören bir meydan. Hem çok güzel fotoğraflar çekersiniz hem de tüm meydana hakim olursunuz.
- İkinci seçenek Bir Hakeim durağı. Bu duraktan da Eyfel Kulesi çıkışı var ancak çok fazla yürümeli tercih edilmese daha iyi. Ancak dönüşte tercih edilebilir.
- Veya 3. seçenek Ecole Militaire durağında inmek olur. Uzun bir bahçe yürüyüşünün sonunda Eyfel’i görürsünüz.
Eyfel Kulesi’ne nasıl çıkılır?
Eyfel kulesi’ne asansörle veya ortasına kadar merdivenle çıkabiliyorsunuz. Asansörler kulenin 3 ayağında var. İlk ve ikinci katta restoranlar var. Tabii ki merdivenle çıkın gibi saçma bir fikir sunamam 🙂 Çıkacaksanız asansörle çıkın.
Efendim, şimdi Paris’ te gezilecek yerlerin başında gelen Eyfel Kulesi’ne daha önce hiç gitmediyseniz buradaki sırayı tahayyül edemezsiniz. Bir kuleye çıkacağız diye nice canlar telef oldu bu kuyrukta. Eğer sıraya girmeyi düşünüyorsanız ortalama 1,5-2 saat süren bir sıra var. Ancak ben sıra beklemem diyorsanız, online rezervasyon için buraya tıklayabilirsiniz.
Eyfel Kulesi Çıkış Fiyatları
2. Kata Çıkış – Yetişkin: 16 Euro / Genç (12-24 yaş): 8 Euro
Tepeye Çıkış – Yetişkin: 25 Euro / Genç(12-24 yaş): 12,5 Euro
Uyarı: Eyfel kulesinin çevresi güvenlik sebebiyle çirkin inşaat saclarıyla kapatılmış. Sadece güvenlikten geçip altına girebiliyorsunuz. Yani öyle eskisi gibi elini kolunu sallayıp Eyfel’de fotoğraf çektirmek yok.
2. Champs Elysees – Zafer Takı
Geldik ikinci bir çok popüler yere. Paris’te gezilecek yerler dedik mi hemen akla Champs Elysees yani Şanzelize Bulvarı ve başındaki Arc de Triomphe gelir. Bu iki maddeyi, gezilecek yerler listesi yaparken ayırmak istemedim çünkü birbirlerine çok yakın. Zaten, bulvar Concorde Meydanı’ndan başlar Zafer Takı’nda son bulur.
Şanzelize Bulvarı’nda kozmetik, giyim hatta otomotiv markalarının prestij mağazaları, kafeler, restoranlar bulunur. Bunun yanında araba markaları, Paris’te alış-veriş yapmak istiyorsanız, şehrin en ünlü caddesinde yürüyüş yapıp, kafelerde oturmak istiyorsanız mutlaka gitmeniz gereken bir yer. ( Şanzelize’de bulunan birkaç mağaza: Louis Vuitton , Le Relais d’entrecote, Laduree, Leon, Disney Store , Lido …)
Not: Almanlar, Şanzelize Meydanı için; Fransızlar tanklarımız rahat geçebilsin diye bulvarı bu kadar geniş yapılmıştır diye dalga geçmektedir.
Caddenin başında bulunan Zafer Takı, Austerlizt Savaşı’nda galip gelen Fransız askerleri için, 19.yy başında Napoleon Bonapart’ın emriyle inşa edilmiştir. Bu anıt tam 12 caddeyi birbirine bağlayan bir döner kavşak üzerindedir. Yüksekliği 46 metredir. Altında savaşta ölen Fransız askerlerinin olduğu söylenir.
Şanzelize Bulvarına Nasıl Gidilir?
Şanzelize Caddesine 1. Metro hattını kullanarak ( sarı olan) gidebilirsiniz. Bulvar boyunca devam eden hatta inebileceğiniz duraklar:
- Charles de Gaulle Etoile
- Franklin D. Roosevelt
- Champs Elysees Clemenceau
Bkz: Paris Ulaşım Rehberi
3. Louvre Müzesi
Paris gezilecek yerler listesinde 3 numarada Louvre Müzesi var. Hani şu çoooook meşhur Mona Lisa tablosunun yer aldığı piramitleriyle meşhur, Paris’in simgelerinden biri haline gelen müze. Müze için en başta söylemem gereken konu şu : çok popüler, turistik ve çok sıra beklemeniz gereken bir yer.
Paris-Pass‘lerle veya online bilet alıp sıradan kaçabileceğinizi umuyorsanız şimdiden uyarayım , tatil zamanlarında onlar bile dolu oluyor. Eğer bunları göze alıp Louvre’a gidicem diyorsanız çok şanslısınız çünkü gerçekten Dünya üzerinde görebileceğiniz en güzel, en geniş ve en doyurucu müze. Ben 7 kere gitmeme rağmen hala detaylı göremediğim bölümleri var. (Eğer bölümleri, kat planlarını detaylı incelemek isterseniz buradan görebilirsiniz)
Not: Mısır ve Yunan Medeniyetleri Bölümü , Fransız Ressamlar benim en çok keyif aldığım bölümler.
Louvre’a Nasıl Gidilir?
Louvre Müzesine gitmek için 1. veya 7. metro hattını kullanabilirsiniz (pembe veya sarı) iki durakta inebilirsiniz bunlar;
- Louvre Rivoli
- Palais Royal Musee du Louvre
Louvre Müzesi Açılış – Kapanış Saatleri ve Fiyatlar
Salı günleri kapalı
Çarşamba ve Cuma günü: 09.00 – 21.45
Kalan Günler: 09.00-18.00
Her ayın ilk pazar günü bedava!
4. Notre Dame Katedrali
Geldik Paris’in ortasında bulunan o güzel adacığa. Notre Dame Kilisesi de bu adacığın bu kadar ziyaret almasının en büyük sebebi. Bu kiliseye gidip kafanızı kaldırdığınızda neden Paris’te gezilecek yerlerin başında geldiğini anlıyorsunuz. Victor Hugo’nun Notre Dame’ın Kamburu romanını okuduysanız da ilk geleceğiniz yer burası olacaktır.
Notre Dame Katedrali, Meryem Ana’ya ithafen yapılmıştır. Yapımına 12. yy. da başlanan katedralin inşası, 1345 yılında son bulmuştur. Gotik Mimari’nin en güzel örneğidir. İçindeki Meryem Ana heykelini ve dışardaki heykelleri ve gargoyleleri mutlaka görün.
Notre Dame Kilisesi’ne Chatelet’den veya Saint Michel’den yürüyerek geçebilirsiniz. Yahut 4 numaralı hattı kullanıp Cité metro durağında inmeniz yeterli olacaktır.
5. Disneyland
İlk 4 maddede biraz kültür ve ruhani tur yaptık biraz da eğlenelim. Geldik çocukların Paris’e bayılma, kendilerini yerden yere atma ve yuvarlanma sebeplerine. Disneyland, Paris’te gezilecek yerler arasında özellikle çocuğunuz varsa veya çocuk ruhluysanız mutlaka gitmeniz görmeniz içinde doyasıya eğlenmeniz gereken bir eğlence parkı – veya dünyası diyelim.
Aslında Disneyland konaklama yapabileceğiniz, içinde restoranlar hatta spa merkezleri bulunan bir çeşit tatil köyü de aynı zamanda. Ancak konaklama fiyatları çok fahiş o yüzden o topa hiç girmeyeceğim.
Disneyland 2 bölümden oluşuyor Disneyland Park ve Studios. İlkinde daha çok hızlı trenler, sizi yukarı çıkaran ve aniden boşluğa bırakan koltuklar gibi eğlenceliaksiyon oyuncakları yer alırken, stüdyolar bölümünde de adı üstünde, Disneyland filmlerinin stüdyolarını deneyimleme fırsatı buluyorsunuz.
Not: Güzel oyunların başında çok sıra oluyor. Benim favorim, Space Mountain.
Disneyland’a Nasıl Gidilir?
Disneyland’ a gitmek için RER A tren hattına binip en son durak olan Disneyland’da ineceksiniz. (Not: normal metro bileti almayın, RER 5. zone bileti alacaksınız) Metro ve rer i kapsayan daha detaylı bilgi için Paris Ulaşım Rehberi yazımıza göz atın
Disneyland Bilet Fiyatları
Sezona göre 4 ayrı kategoride satılıyor. ( Biraz hinlik gibi geldi bana bu fiyat stratejisi) Buradan online satın alabilirsiniz.
En pahalı sezonda (yılbaşı, yaz tatilleri)
Yetişkin : 79 Euro / Çocuk: 71 Euro
En ucuz sezonda (okul zamanı, hafta içleri)
Yetişkin : 49 Euro / Çocuk: 41 Euro
6. Place de la Concorde – Concorde Meydanı
Şanzelize Bulvarı’nın hemen başında yer alan Paris’in en ünlü meydanı Concorde. Fransa’nın en büyük ikinci meydanıdır. 1900 senesinde inşa edilmiş olan dönme dolap La Grande Roue 100 metre uzunluğundadır. Bunun yanında Luxor Dikilitaşı da meydanda göreceğiniz diğer önemli yapıdır. Tuileries Bahçeleri’ne ve Louvre Müzesi’ne komşudur.
Concorde Meydanı’nda, siyasi ve askeri kimlikli birçok kişi idam edilmiştir. Bunların arasında Marie Antoinette, Fransa Kralı 16. Louis, Fransız Devrimi liderlerinden Maximilien Robespierre gibi isimler de bulunur.
7. Jardin du Luxembourg – Lüksemburg Bahçesi
Bu kadar meydan , anıt, müze gezdik yeter diyorsanız size biraz park bahçe verelim. Paris’te gezilecek yerler listesinde tek park Lüksemburg Bahçesi var. Çünkü bu park hem çok merkezi, hem herkese hitap ediyor hem de -bence- Paris’teki en güzel park. Parkın içinde, Fransızların senato binası olarak kullandığı Lüksemburg Sarayı yer alıyor.
Saint Michel’de gezip , kitapçılardan kendinize ikinci el kitap alıp, kafelerden birinden karton bardakta bir kahve alıp bu parka gelin. Şezlong ve sandalya arası, uzanabileceğiniz geniş sandalyelerden birini kapın ve ortadaki havuzun kenarına kurulun, kitabınızı okuyun, müzik dinleyin, çevrenizi izleyin.
8. Sacré Coeur Bazilikası (Sakre Kör- Kutsal Kalp)
Paris’te gezilecek yerler diyince Sacré Coeur Bazilikası en üst sıralarda yer alır. Bazilika, kilise mimarisini anlatır. 1875-1914 arasında inşa edilmiştir. Paris’te nadir bulunan tepelerden birinde bulunur. Monmarte Mahallesi’nde – tepesindedir. Maaliyetinin neredeyse tamamını Fransız halkı üstlenmiştir.
Kilisenin hikayesi biraz magazinsel, hemen anlatayım efenim: zengin bir kız ve fakir gururlu oğlan aşık olur ama her hikayedeki gibi kızın babası bu aşka müsade etmez ve kız da kendini bu manastıra kapatır. Aynı zamanda burası bu çiftin gizli buluşma yeridir. O yüzden ismi “gizli” kalp anlamına da gelir.
Not: Kilisenin çan kulesi müthiş bir Pairs manzarası sunar.
Sacré Coeur Bazilikasına Nasıl Gidilir?
Sakre Kör’e gitmek için 2. metro hattını kullanabilirsiniz. Anvers Metro durağında inebilirsiniz. İşin en güzel yanı Kutsal Kalp Bazilikası’na tırmanmaktır. Önce bir yokuş tırmanılır, daha sonra kilise görününce merdivenler çıkılır. Her merdiven katında bir bank sırası bulunur. Bu bankalrda oturup müthiş Paris manzarasını izleyebilirsiniz.
9. Galerie Lafayette
Moda tutkunuysanız, Fransız modasını takip ediyorsanız , Paris’te gezilecek yerlere mutlaka Lafayette’i eklemelisiniz. İçinde Louis Vuitton’dan Gucci’ye, Armani’den Hugo Boss’a en öenmli tasarımcıları ve lüks hazır giyim markalarının yer aldığı mağazada aynı zamanda çocuklar için de bölüm bulunmakta. Siz buradan hangi markayı aradığınıza bakabilirsiniz.
Ayrıca Lafayette’in en üst katında bir izleme terası ve bir kafe-bar bulunuyor. Concorde Meydanı’ndan Eyfel Kulesi’ne kadar heryeri görebileceğiniz bir teras. Kafe iglo evler şeklinde- zaten ismi de Ice Cube Bar.
Lafayette’e Nasıl Gidilir?
Paris içinde birden fazla Galerie Lafayette var. En ünlüsü, ihtişamlısı ve güzeli Hausmann Bulvarında yer alan. 3. ve 7. metro hattında bulunan Opera durağında inerseniz 2-3 dakikalık yürüme mesafesinde. Veya illa dibine gidicem derseniz, 9. metro hattında Chaussee D’Antin La Fayette durağında inmeniz yeterli.
10- Versailles Sarayı (Le Château de Versailles)
Paris’te gezilecek yerler arasında 10. olarak Versailles Sarayı’nı koymamı yadırgamayın. Çünkü ulaşımı biraz meşakatli ve şehirde gezilecek dolu yer olunca maalesef uzaklığı nedeniyle listenin sonunda kaldı. Versay Sarayı’nın yapımına 1661 yılında başlanmış olup daha sonradan çeşitli krallarca defalarca büyütülmüş, genişletilmiştir.
Saray üzerine en ilginç bilgilerden bir tanesi sarayın yapımında tuvalet düşünülmemiştir. Bunun sebebi “asil soydan” gelen Fransız hükümdarları istedikleri yere tuvaletlerini yapabilirler anlayışıdır. (holly shit bir bakıma 🙂 Fransız Devrimi’nden sonra bile 9 adet tuvalete sahipti ve kraliyet ailesine aitti. Tuvaletlerin boşaltılması yasaktı. (Fransızların tuvaletle imtihanı)
Versay Sarayı’na Nasıl Gidilir?
Paris’te mutlaka görmeniz gereken Versay Sarayı’nı neden son maddeye aldığımı şimdi göreceksiniz. Çünkü saraya RER C ye binip, merkezden yaklaşık 40-45 dakika yolculuk edip son durağında iniyorsunuz.
Bonus. Pigalle – Moulin Rouge
Geldik Paris gezilecek yerler listesinin en edepsiz maddesine: Pigalle Caddesi. Pigalle iki tarafı sex shoplar, randevu evleri, sex showları sunan mağazalarla, klüplerle dolu olan bir caddedir. Aynı zamanda Moulin Rouge da burada bulunur. Özel bir işletme olmasına rağmen burası Paris’in simgelerinden biri haline gelmiştir. Buraya gidip kırmızı değirmenin önünde fotoğraf çektirmeden hatta etekleri havalandırmadan (gittiğinizde ne demek istediğimi anlayacaksınız) Paris’e gitmiş sayılmazsınız.
Not: Hazır Sacre Coeur Bazilikası’nı ziyaret etmişken Pigalle Caddesi’ni ve Moulin Rouge’u görebilirsiniz.
Paris’te ilk etapta akla gelen gezilecek yerleri sıraladım. Ancak Paris’te alternatif gezilecek rehberinde bu yazıda bahsi geçmeyen köprülerden, mahallelerden ve müzelerden de bahsedeceğim o yazımı da okursanız ne şahane. 20 maddelik Paris’te gezilecek alternatif yerler yazıma burayı< tıklayıp ulaşabilirsiniz. Bunun yanında Paris Gezi Rehberi yazımızda şahane onu da mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Güzel bir Paris ziyareti diliyorum hepinize!
Emeğinize sağlık.
Gokhan
Teşekkürler 🙂
kaç blog gezdim ama her şeyiyle en iyisi. emeğinize sağlık
Holey! Teşekkür ederiiiiiz