Son dakika planlanan Yunan Adaları seyahati için tek ihtiyacınız olan, pasaportunuz ve kapı vizesi. (Kenarda köşede birikmiş euroları saymazsak tabii.) Her sene Yunanistan kapı vizesi veriyor mu?, vizesiz yunan adalarına giriş yapılabiliyor mu? minvalinde sorular FilGezi olarak bize bile sıklıkta soulmakta.
İşte bu yazımızın da konusu, “Yunanistan kapı vizesi nasıl alınır? Ne kadardır?” Yunanistan ve Türkiye arasında yapılan anlaşmaya göre, evraklarınızı eksiksiz bir şekilde hazırladıysanız, kapıdan vizenizi alıp Yunan Adaları’na giriş yapabiliyorsunuz. Bu anlaşmanın tarihleri her yıl yenileniyor bu sebeple önceden kontrol etmekte fayda var. 2024 yılı için 1 Nisan-31 Aralık arası geçerli. Yalnız bazı kaynaklarda bitiş tarihinin çok net olmadığı bilgisi de var.
Günübirlik Yunan adası seyahat planlasanız bile kapı vizesi almanız şart. Halihazırda Schengen vizeniniz varsa zaten rahatsınız, olmadığı durumda kapı vizesi kurtarıcınız. Şu an, bu anlaşma 10 Yunan Adası kapsamında geçerli. Sıralarsak;
- Samos
- Sakız
- Patmos
- Simi
- Rodos
- Kos
- Meis
- Midilli
- Leros
- Kalimnos
Yukarıdaki Yunan adalarının tamamı Türkiye’ye yakın ve sadece bir feribotla ya da en fazla aktarma ile bu adalara ulaşmanız mümkün. Ayrıca adaların kapı vizesine açılma tarihleri farklılık gösterebiliyor. Bu durumu feribot biletinizi satın almadan önce firma ile irtibat kurarak netleştirmenizi tavsiye ederiz.
Her vizede olduğu gibi, kapı vizesi için de bir takım evraklar hazırlamak gerekiyor. Neredeyse Schengen kadar detaylı bir gerekli evraklar listesi mevcut. Talep edilen evrakların eksiksiz bir şekilde hazırlanması oldukça önemli, aksi durumda vize başvurunuzun kabul edilmeme ihtimali bulunuyor.
Bir de baştan belirtmekte fayda var, kapı vizesi için bireysel başvuru yapamıyorsunuz, feribot biletinizi aldığınız seyahat acentesi aracılığıyla başvurunuzu iletebiliyorsunuz. Seyahatinizden 7 gün önce talep edilen evrakların seyahat acentenize eksiksiz bir şekilde göndermiş olmanız gerekiyor.
Yunanistan kapı vizesi için gereken evraklara geçmeden önce aşağıdaki iki yazımıza da göz gezdirmenizde fayda var:
Yunanistan Kapı Vizesi için Gerekli Evraklar
- Gidiş-dönüş şeklinde alınmış feribot bileti. Zaten başvurunuzu da feribot acenteleri aracılığı ile yapıyorsunuz.
- 3 adet Yunanistan vizesine uygun çekilmiş biyometrik fotoğraf
- Vize başvuru formu (ıslak imzalı)
- Seyahat Sigortası
- Konaklama rezervasyon belgeleri. Konaklayacak herkesin isimlerinin belgede görünüyor olmasına özellikle dikkat edilmeli.
- En az 6 ay geçerliliği olan pasaportunuzun damgalı sayfalarının fotokopisi (pasaportunuzda KKTC damgasının bulunmaması gerekiyor)
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Tıpkı Shengen başvurularında olduğu gibi 3 aylık banka hesap dökümü
- 60 Euro vize ücreti ve 20 Euro vize hizmet bedeli
Bu noktada bir detayı özellikle belirtmekte fayda var; istenen evraklarda seçtiğiniz seyahat acentasına ve gideceğiniz adaya göre göre ufak değişiklikler olabiliyor. Bu sebeple feribot biletinizi almadan önce kapı vizesi kısmından evrak listesini dikkatli incelemenizi tavsiye ediyoruz. Buraya kapsamlı bir evrak listesi ve aranan şartların olduğu bir kaynak bırakıyoruz.
Yunanistan Kapı Vizesi Ücreti
Yunanistan kapı vizesi ücreti ne kadar derseniz, seyahat acentesine ve gideceğiniz adaya göre 80-90 Euro arasında değişiyor. Ortalama 60 Euro vize bedeli, 20 Euro da hizmet bedeli şeklinde bir masrafı olacağını düşünebilirsiniz.
yunanistan kapı vizesi
Yunanistan Kapı Vizesiyle ilgili Önemli Bilgiler
- Günübirlik seyahat plansanız da kapı vizesi almanız şart. Bu konu bazen karıştırılabiliyor.
- Pasaportunuzda K.K.T.C.’ye giriş yaptığınızı gösteren bir ibare olmamasına dikkat edin. Aksi durumda vize başvurunuz reddedilir ve Yunanistan’a alınmanız mümkün olmaz.
- Yunanistan kapı vizesi genelde tek giriş ve maksimum 7 gün için geçerli olacak şekilde veriliyor. Yani Schengen vizesi yerine geçmiyor ve sadece yukarıda belirtilen Yunan Adaları’nda geçerli, karıştırmayınız. Herhangi bir adadan ana karaya geçiş için bu vizeyi kullanamıyorsunuz.
- Ödeyeceğiniz vize ücretini nakit ve Euro olarak hazırlamanız gerekiyor.
- Maalesef henüz araba yolculuğuyla planlayacağınız bir Yunanistan seyahati için kapı vizesi uygulamasından yararlanamıyorsunuz. (Arabayla yurtdışına çıkma rehberi yazımıza buradan ulaşabilirsiniz)
- Evrakları seyahat acentesine kargo ile yollamanız gerektiğinden adres, firma bilgisi, ortalama kaç günde ulaşacağı gibi konuların oldukça önemli olduğunu da ekleyelim. Elbette firmaya elden teslim etme gibi bir seçeneğiniz de var.
Henüz hangi adaya gideceğinize karar veremediyseniz Midilli Gezi Rehberimiz burada sizi bekliyor.
“Yunanistan kapı vizesi nasıl alınır” yazımızın sonuna geldik. Toparlarsak, Yunanistan kapı vizesi kısa sürede sonuçlanması bakımından oldukça pratik bir uygulama fakat zamanınız varsa önce Schengen deneyin deriz. Schengen vizesi başvurusunda çoklu giriş alma şansınız var dolayısıyla Schengen bölgesinde planladığınız başka rotalar varsa çok daha hesaplı olacaktır.
Melike Yaka
2 Comments