Uzak Doğu gezi rehberini, siz gezginlere coğrafya hakkında genel bilgiler vermek, ülkelerini ve en turistik şehirlerini tanıtmak ve belki de bir sonraki seyahatinize karar vermenizde yardımcı olması için yazıyoruz. Uzak Doğu ülkelerini A’dan Z’ye incelemek için hazırsak başlayalım.
Uzak Doğu Gezilecek Yerler yazımızı okuduktan sonra bir de Güney Asya ülkeleri ve gezilecek yerler hakkında genel bir bilgi almak isterseniz Güney Asya Gezi Rehberimiz de mevcut. Aşağıdaki linke tık tık yaparak okuyabilirsiniz. ☺
Uzak Doğu Gezi Rehberi – Genel Bilgiler
Uzak Doğu hakkında internette her kaynak başka bir bilgi söylese de Fil Gezi size en doğru, en net ve gerçek bilgiyi vermek için yılmadı, direndi, tozlanmış Atlas kapaklarını açtı ve listeyi çıkardı. ☺

Uzak Doğu Ülkeleri Nelerdir? – Uzak Doğu’da Gezilecek Yerler
- Japonya
- Güney Kore
- Kuzey Kore
- Tayvan
- Çin Halk Cumhuriyeti
- Moğolistan
Uzak Doğu Ülkelerinde Diller
Ülkeler her ne kadar “Uzak Doğu” adı altında aynı çatıda toplansa da söz konusu dil olunca neredeyse her ülke farklılık göstermektedir. Dünyanın yüz ölçümü açısından 3.büyük ülkesi olan Çin’de neredeyse 300 farklı dil konuşulmaktadır. Resmi dil Çince’dir ve Çin dil ailesi arasında en çok kullanılanı ise Mandarin Çincesidir. Çin Halk Cumhuriyeti gibi Hong Kong’da da Mandarin dili konuşulmaktadır. Tayvan’da Mandarin Çincesi, Moğolistan’da Moğolca, Japonya’da Japonca, Kuzey ve Güney Kore’de ise Korece konuşulmaktadır.
Uzak Doğu Ülkelerinde Para Birimleri ve Bizdeki Karşılıkları

- Japonya: Yen (JPY) 1 TL = 17.3 JPY
- Güney Kore: Won (KRW) 1TL = 176 KRW
- Kuzey Kore: Kuzey Kore Wonu (KPW) 1TL = 141 KPW
- Tayvan: Tayvan Doları (TWD) 1TL = 4.8 TWD
- Çin Halk Cumhuriyeti: Yuan (CNY) 1TL = 1.07 CNY
- Moğolistan: Tugrik (MNT) 1TL = 385 MNT
Uzak Doğu Ülkelerine Ne Zaman Gidilmelidir?
Her ülkede olduğu gibi Uzak Doğu ülkelerinde de o ülkeye gitmeden önce iklimini çok iyi araştırmak gerekir. Çoğu Uzak Doğu ülkesinde muson ilkimi etkilidir. Kışları soğuk, yazları ise yağmurlu ve serin geçmektedir. Dolayısıyla seyahat için en iyi aylar ilkbahar ve sonbahar aylarıdır.
Uzak Doğu Ülkelerindeki En Popüler Festivaller

Asya fotoğraflarında, renkli festivallere, maketlere, renkli giysilere, kostümlere, ışık oyunlarına soık sık denk geliriz. Uzak Doğu’da gezilecek yerler bölümüne bir de festivaller kısmını eklemek istedim belki birine denk getirebilirsiniz.
- Japonya: Fasulye Serpme Festivali ve Obon Festivali. Fasulye Serpme Festivali her yıl şubat ayının ilk haftası düzenlenir. İnsanlar kötü ruhları uzaklaştırdığına inandıkları için evlerinin çevresine soya fasulyesi serperler. Soya fasulyesinin kötülüğü uzaklaştırdığı ve mutluluğu getirdiği inanılır. Obon Festivali Budist bir festivaldir. Her sene temmuz ya da ağustos ayında düzenlenir. Ataların ruhlarının evlerine döndüğüne inanılır ve bu yüzden ruhlara eşlik etmesi için evlerin kapılarına birçok fener bırakılır. Festivalin sonunda ise bu yakılan fenerler, atalara sunulan yiyeceklerle birlikte denize bırakılır.
- Güney Kore: Yeon Deung Hoe Festivali. Her sene Budda’nın doğum gününü kutlamak için düzenlenir. Bu festivalde caddelerde binlerce fener yakılır.

- Çin: Çin Yeni Yıl’ı Çin’deki en önemli kutlamalardan bir tanesidir. Yeni yıl kutlamalarına Bahar Festivali adı da verilmektedir. Bu festival boyunca ejderha dansları, müzikler ve gösteriler görmek kaçınılmazdır. Çingming isimli bir başka festivalleri ise bizdeki Kurban Bayramıdır. Her yıl mayıs ayında gerçekleşir. Çingming Festivalinde ölülerin mezarları temizlenir, çiçekler ekilir ve ataların mezarlarına yemekler ve çiçekler sunulur. Bu festival onlar için baharın gelişini temsil eder.
- Tayvan: Budda’s Bathing Festivali ve Dragon Boat Festivali. Budda’s Bathing Festivali her yıl mayıs ayında düzenlenir. Budda’nın doğum gününü kutlamak için gerçekleşen festivalde birçok sanat, müzik ve dans etkinlikleri düzenlenir. Dragon’s Boat Festivali ise her yıl haziran ayında düzenlenir ve bot yarışları yapılır. Bot yarışlarının yanı sıra festival boyunca müzik ve dansta eksik olmaz.
- Moğolistan: Nadaam Festivali. 11-13 Temmuz tarihlerinde gerçekleşir. Eski dönemlere ait kıyafetler giyilir, tarihsel gösteriler gerçekleşir ve güreş yarışları yapılır.
Uzak Doğu Ülkelerinde Yemek Kültürü

Geldik Uzak Doğu Gezi Rehberinin en lezzetli kısmına. Asya yemekleri deyince hepimizin aklına ilk sushi, noodle ve soslu tavuk gelir. Ülkemizde uzak doğu yemeklerine olan algı ve popülerlik sadece bu üçünden ibaret olsa da aslında Uzak Doğu’da durum hiçte böyle değildir.
Japonya: Japon mutfağı diğer kültürlere kıyasla en sağlıklı mutfaklardan bir tanesidir. Yemeklerinde fazla baharat ve yağ bulunmaz. Ayrıca yiyeceklerin besin değerlerini korumak için az pişirirler. Japon mutfağında önde gelen yiyecekler pirinç, balık, deniz yosunu ve çorbadır. Japonlar noodle olarak daha çok Udon ve Ramen’i tercih ederler.
Çin: Uzak Doğu’da gezilecek yerler arasında en başta gelen Çin’in mutfağı da efsanedir. Çin’de en çok pirinç, yumurta, karides, balık, et ve soya ürünleri tüketilir. En geleneksel yemeklerinden bir tanesi Çin mantısıdır. Çin mantısı en çok yeni yıl zamanı tüketilir. “Dim sum” buharda servis edilen içi genelde et dolu hamur bohçalarına verilen isimdir.
Çin’de neredeyse her öğün tüketilen pilav yağsız ve lapa pişirilir. Neredeyse her evde bir adet elektrikli pilav pişirme makinası bulunur. Çin’de yemekler genellikle büyük yuvarlak masalarda servis edilir. Masanın ortasında da camdan yapılma dönebilen bir tepsi bulunur. Masaya gelen yemekler bu camın üzerine konur ve cam adeta çarkıfelek gibi döndürülerek herkes tabağına istediği yemekten istediği miktarı koyabilir.
Kore: Kore mutfağının olmazsa olmazı kırmızı acı biber, soya sosu, susam, susam yağı, sarımsak ve soğandır. Kore mutfağında çorba en çok tüketilen yiyeceklerden bir tanesidir. Geleneksel yemeklerden biri olan Kimchi marulun turşulaşmış halidir. Sofraya konulan her yemeğin yanında gelir. Kimchi’nin hazmı kolaylaştırdığı söylenir.
Tayvan: Aynı çin mutfağında olduğu gibi yemeklerin ana malzemeleri pirinç, et ve tofudur. Domuz etinin yaygın olarak kullanılır ve Tayvan’da domuz sosisi meşhurdur.
Moğolistan: Moğolistan mutfağının ana malzemesi ettir. Genellikle koyun eti tercih edilir. Kültürlerinde sebze yemeklerine pek rastlanmaz. Yemekler daha çok patates ve et ağırlıklıdır.
Uzak Doğu Asya kültüründe bir başka önemli unsur chopstickler yani yemek çubuklarıdır. Asya kültüründe çatal bıçak kullanımı yoktur, yemekleri yemek için yemek çubuklarını ve çorba içmek için kaşığı kullanırlar. Tatlı kültürleri de pek olmadığından çatal bıçağa ihtiyaç duymazlar. Japon çubukları Korelilerin kullandıklarından daha kısa, Çinli’lerin kullandıklarından ise daha uzundur. Çocuklara kolaylık olması için kısa çubuklar verilir.
Uzak Doğu Ülkelerine Nasıl Gidilir?
THY’nın direkt uçuşuyla bu ülkelere ortalama 9-10 saatte, farklı havayollarının aktarmalı uçuşları ile de aktarma süresine bağlı olarak ortalama 20 saatte gitmek mümkündür. Aktarmalı uçuşları tercih ettiğinizde uçakta ve havaalanlarında beklediğiniz süre artarken yolculuk masrafına harcadığınız miktardan yarı yarıya tasarruf edebilirsiniz.
Her ülke için ayrı ayrı belirtmiyorum ancak tabii ki Uzak Doğu’da gezilecek ülkeler arasında Kuzey Kore gibi nasıl gidileceğini araştırmadan kestiremediğimiz bir yer de var. Hepsini aşağıda belirttim.
Gelin bir de her bir ülkeye detaylıca bakalım!
Uzak Doğu’da Gezilecek Yerler
Uzak Doğu gezilecek yerler listesini, ülkelere ve ülkelerin gezi rehberlerine ve gezilecek noktalarına göre yazdım. Listede, Japonya, Çin, Kuzey ve Güney Kore, Tayvan ve Moğolistan var. (En ilgi çekicilerden biri Kuzey Kore tabii ki) Haydi başlayalım.
1. JAPONYA

Japonya Hakkında Genel Bilgiler
- Japonya Büyük Okyanus’taki 4000 adadan oluşan bir ülkedir.
- Japonya’nın en büyük adaları; Honşu, Hokkaido, Kyuşu ve Şikoku’dur. Avrupa ve Pasifik Levhalarının çarpışmasıyla ortaya çıkmıştır.
- Dağlık bir ülke olan Japonya’da aktif volkan sayısı bir hayli fazladır.
- Fuji Dağı Japonya’nın en yüksek noktasıdır. En son 1707 yılında patlayan bu volkan hala aktiftir.
- Japonya’da deprem günlük hayatın bir parçasıdır. Bir fay hattı üzerinde bulunan Japonya’da yılda 5000 deprem meydana gelmektedir. Bu depremlerin çoğu küçük ölçekli olsa da ülke büyük depremlere de hazırlıklıdır.
- Uzak Doğu’da gezilecek yerler arasında en dikkat çeken ülkelerden biri olan Japonya’da hayat malesef bize göre oldukça pahalıdır.
Başkent: Tokyo
Para Birimi: Yen
İklimi: Ülkenin kuzeyinde kışlar sert geçmektedir. Ülkenin çoğu muson yağmurlarının etkisi altındadır dolayısıyla yazları ılık ve nemli geçer.
Ne Zaman Gidilir?
Japonya’yı seyahat etmek için en iyi ay ilkbahardır! Japonya’da Nisan ayı Cherry Blossom yani Kiraz Çiçeği ayı olarak bilinir! Nisan ayında seyahat ederseniz hem olası yağmurlu yaz havasına kalmadan ülkeyi dolaşmış olur, hem de Japonya ile özdeşleşmiş bu çiçekleri de görmüş olursunuz.
Japonya Vize İstiyor mu?
Hayır! İlk uçağa atlayıp hemen şimdi gidebilirsiniz. TC Vatandaşlarına 3 aya kadar vize gerekmemektedir.
Japonya’da Gezilecek Yerler
Japonya tapınakları ve bahçeleriyle ünlüdür. Dolayısıyla rotalarınızı tapınakların ve Japon bahçelerinin yoğunlukta olduğu noktalara çevirmek akıllıca olabilir.
- Tokyo: Japonya’nın başkenti ve en büyük şehri olan Tokyo dünyanın en kalabalık şehirlerinden bir tanesidir.
- Kyoto: Kyoto Japonya’nın en tarihi ve en güzel şehirlerinden biridir. Sadece tapınaklarını ve Japon bahçelerini görmek için her sene yüzbinlerce insan buraya seyahat etmektedir. Yaklaşık 2000 tane tapınak bulunan Kyoto eski gelenek ve kültürünü en iyi koruyan şehirlerden biridir.
- Hiroşima : Hepimiz Nazım Hikmet’in Kız Çocuğu şiirini biliriz herhalde. Tüyleri diken diken eden bu şiiri konu olan ve nice yarası olan bu şehre uğramamak olmaz. Japonya’nın güneyinde yer alan Hiroşima’ya gittiğinizde şehri 1938 yılında yerle bir eden atom bombasından kalıntıların yer aldığı müzeyi gezebilirsiniz. 700.000 insanın yanarak hayatını kaybettiği bu dönemden kalma giysiler, fotoğraflar ve eşyalar sergileniyor müzede.
2. GÜNEY KORE – Uzak Doğu Gezi Rehberi

Güney Kore Hakkında Genel Bilgiler
- Üç tarafı denizlerle çevrilidir.
- Kuzey Kore’ye kıyasla iklimi daha ılımandır.
- Dünyanın önde gelen teknoloji ve otomotiv şirketleri Güney Kore’den çıkmaktadır. Bunlara örnek: Samsung, Hyundai, LG, Kia.
- Ateizm oranlarının dünyada en yüksek olduğu ülkelerden biridir.
- Bir Kore inanışına göre 4 rakamı kültürlerinde uğursuz sayılır. Çünkü Mandarin Çincesinde 4 rakamının okunuşu ile ölüm kelimesinin okunuşu aynıdır. Bu yüzden 4 rakamının atlandığı daire numaraları ve katlar görmek mümkünmüş!
Başkent: Seul
Para Birimi: Won
İklimi: Yazları çok sıcak, kışları ise çok soğuk geçer.
Güney Kore Vize İstiyor mu?
Başka bir hayır daha! Türkiye ile Güney Kore arasında imzalanan vize muafiyeti anlaşmasından dolayı TC Vatandaşlarının 30 güne kadar vize alması gerekmez. Pasaportunuzu kapıp yollara düşmek serbest!
Ayrıca hazır lafı geçmişken aşağıdaki yazımızı okumanızı tavsiye ederim:
Güney Kore’de Gezilecek Yerler
- Seul : Güney Kore’nin başkenti olan Seul ülkenin en turistik noktasıdır. Geceleri sokakları ışıl ışıl olan bu metropol şehirde gezilecek birçok müze, tapınak ve saray vardır.
- Jeju Adası: Ülkenin en büyük adasıdır. Bu ada da hem denizin keyfini çıkartabilir hem de ada dağlarla zengin olduğundan doğanın tadını çıkartabilirsiniz.
- Gyeongju: UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan bu şehir tarihi sevenler için birebir. Silla Krallığından kalma eserler, kalıntılar ve tapınaklar bu şehirde yer alıyor.
3. KUZEY KORE

Hepimizin merak ettiği o gizemli ülke! Hatta Uzak Doğu’da gezilecek yerler arasında en merak edileni. Ara sıra gazetelerde Kuzey Kore’den Güney Kore’ye kaçmayı başarmış olan insanların anlattıklarına mutlaka denk gelmişsinizdir. Hepsi yansıtılan görsellerin ve mutlu suratların aslında hiçte öyle olmadığından, Pyongyang haricinde köylerde yaşayan insanların şartlarının zorluğundan bahsederler. Sır gibi kapalı kapılar ardında kalmış Kuzey Kore’ye biraz daha yakından bakalım mı?
Kuzey Kore Hakkında Genel Bilgiler
- Başkent: Pyongyang
- Kuzey Kore, diğer adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, 9 Eylül 1948 yılında kurulmuştur.
- Tek parti sistemi ile yönetilmektedir.
- Kuzey Kore’nin ilk lideri Kim II Sun’un ölümünden sonra iktidara oğlu sonra da torunu geçmiş ve ülkeyi hala 3 nesil yönetmektedir.
- Ülkede pek çok insan cep telefonuna sahip değildir. 2015 rakamlarına göre cep telefonu aboneliği olanların sayısı 3 milyondur. Güney Kore’de ise bu rakam 58 milyon civarıdır.
- Kuzey Kore’de internete erişim sınırlıdır. İnternette hangi sitelere/arama motorlarına girip giremeyeceğiniz tamamen devletin elindedir!
- Her 1000 Koreliden sadece 11 kişinin araba sahibi olduğu söylenir. Trafik hiç yoktur ve Kuzey Kore’de toplu taşıma ücretsizdir.
- Televizyon ve radyo programları da devletin kontrolündedir. Devlet liderlerini eleştiren yorumlar veya programlarla karşılaşmak mümkün değildir.
- Kuzey Kore hükumeti erkek ve kadınların saç stillerine bile karışmaktadır. Hükumetin onayladığı saç stili rehberi bulunmaktadır.
- Kuzey Kore’de liderlerin heykelleri kutsal kabul edilmektedir.
- Kuzey Kore’nin ekonomisi kömür ihracatına dayanır.
Kuzey Kore’ye Nasıl Gidilir?
Kuzey Kore’ye gitmek çok kolay bir iş değil. Ülkeye sadece devlet turlarıyla yılda 2000 yabancının girmesine izin veriliyor! Ülkeye adım attığınız andan itibaren size bir rehber eşlik ediyor ve yanınızdan 1 dakika bile ayrılmıyor. Sadece gezi rehberinin rotasında olan yerlere gidebiliyor ve sadece onun izin verdiği noktalarda çekim yapabiliyorsunuz.
Eğer gizli çekim yaptığınız ortaya çıkarsa ülkeden sınır dışı bile edilebiliyorsunuz, durum o kadar ciddi. Otelinizden rehbersiz dışarı çıkmak yasak. İzin verilen birkaç kişi haricinde halkla konuşmak ve halka karışmakta yasak…
Peki oldu da devlet turlarına kabul edildim… Kuzey Kore’ye Nasıl Gideceğim?
Kuzey Kore’ye uçmak için önce Çin’e gitmek gerekiyor. Kuzey Kore’nin başkenti olan Pyongyang’a uçan sadece 3 şehir var. Bunlardan birisi de Pekin. Pekin’den Kuzey Kore Havayolu olan Air Konyo’ya binmeden önce size Kuzey Kore’deki kurallar ve yasaklar hakkında bir bilgilendirme toplantısı yapılıyormuş. Bilgilendirmenin sonunda da kurallara uyacağınıza dair bir belge imzalıyormuşsunuz. Daha Kuzey Kore’ye varmadan gerilim çanları çalmaya başlamadı mı?
Kuzey Kore’de tüm gezi programı zaten onlar tarafınca belirlendiği için sizin herhangi bir yorum yapma şansınız bulunmuyor. Tüm gezi boyunca rehberler, hayatlarının ne kadar da güzel ve mutlu olduğuna yönelik propagandalar gösteriyorlar. Çocuklar mutlu mutlu dans gösterileri yapıyor… Her şey sadece yansıtılmak istenildiği gibi gösteriliyor. Şehre ve kültüre sadece onların sizin görmenize izin verdiği o “mutlu” tablodan baktıktan sonra her şey ne kadar gerçek? Siz karar verin ☺
4. TAYVAN – Uzak Doğu Gezi Rehberi

Tayvan Hakkında Genel Bilgiler
- Çin ve Japonya’nın güneyinde bulunur.
- Resmi adı Çin Cumhuriyetidir.
- 21 takımada ve Pescadores Adaları’ndan oluşur.
- Tayvan’ın ülke olup olmadığı tartışmaya açık bir konudur. Çünkü Çin dahil pek çok ülke onu tanımamaktadır.
Başkent: Taipei
Para Birimi: Tayvan Doları
İklimi: Muson İklimi
Tayvan Vize İstiyor mu?
Evet, Tayvan için vize gerekiyor ama kapı vizesi! Taipei’de bulunan Taoyuan Havaalanında uçaktan indikten sonra yanınızda iki adet vesikalık fotoğraf ve dönüş biletinizi bulundurmanız halinde vizenizi alabiliyorsunuz. ☺
Tayvan’da Gezilecek Yerler
- Taipei: Tayvan’ın başkenti olan Taipei’de botanik bahçeleri ve tapınakları keşfedebilir, Maokong teleferiği ile Taipei’yi çevreleyen yeşilliğin ve orman manzarasının keyfine varabilirsiniz.
- Taipei’nin yanı sıra Kaohsiung, Taichung, Hualien, Gaoxiong ve Hsinchu gibi diğer turistik şehirlerini de görebilirsiniz.
5. ÇİN HALK CUMHURİYETİ
Uzak Doğu Gezi Rehberi’nde en eğlenceli ülkelerden birine geldik. 1.5 milyarlık nüfusu, ekonomik gücü, kültürel hegemonyası ve kocaman coğrafyasıyla Uzak Doğu’da gezilmesi gereken yerler arasında ilk sırada yer alıyor.

Çin Halk Cumhuriyeti Hakkında Genel Bilgiler
- Dünyanın yüzölçümü açısından 3. Büyük ülkesidir.
- Ülke nüfusu yaklaşık 1.5 milyar civarındadır. Başkent Pekin’de ise nüfus yaklaşık 15 milyon civarıdır.
- Kağıt, matbaa, barut ve pusulayı Çinliler bulmuştur.
- Çin’in 5000 yıllık köklü bir geçmişi bulunmaktadır.
- Çin’de Yeni Yıl 15 gün boyunca kutlanır.
- Çinliler doğdukları yıla isim veren hayvanın özelliğini taşıdıklarına inanırlar.
- Latin astrolojisi yıldız sistemiyle işlerken Çin astrolojisi hayvan halkasından meydana gelmektedir.
- Her bir hayvan yılı 12 senelik periyotlar halinde yaşanır. Yani 2018 yılı Köpek Yılı ise bundan sonraki Köpek Yılı 12 sene sonra yaşanacaktır.
- 5000 sene önce kullanılan ilk ve en eski chopstickler yemeği yemek için değil pişirmek için kullanılırmış!
Başkent: Pekin
Para Birimi: Yuan
İklimi: Ülkenin yüzölçümü çok büyük olduğu için iklim de bölgelere göre değişebiliyor. Ülkenin doğu kesimi muson iklimi etkisi altındayken, kuzeybatı kesiminde karasal iklim hakimdir. Ülkenin kuzeybatı kesiminde ise yağışlar çok daha azdır.
Çin Vize İstiyor Mu?
- Eğer yeşil pasaportlu değilseniz maalesef evet. Çin’e gitmek için farklı vize tipleri bulunuyor. Vize ücreti tek giriş için 58$, çift giriş için ise 87$.
- Vize tipleri ve ücretleri hakkında daha fazla bilgi almak için Çin Halk Cumhuriyeti Konsolosluğu’nun internet sitesine göz atabilir (bu http://istanbul.china-consulate.org/tur/lsfw/t1546567.htm linke tık tık) ve Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığının “Çin Halk Cumhuriyeti’ne Seyahat Edecek Türk Vatandaşları” için yayımladığı yazıya ( bu http://www.mfa.gov.tr/cin-halk-cumhuriyeti-seyahat-edecek-turk-vatandaslarinin-dikkatine.tr.mfa linke de tık tık) göz atabilirsiniz.
Çin’de Gezilecek Yerler
- Pekin: Çin seyahatinin olmazsa olmazlarında bir tanesi başkent Pekin’dir. Pekin’de Tiananmen Meydanını, Yasak Şehir’i, Yazlık Sarayını, Cennet Tapınağını ve tatlı mı tatlı pandaları görmek için Pekin Hayvanat Bahçesini ziyaret edebilirsiniz.
- Tianjin: Kuzey Çin’in en büyük sanayi ve liman şehirlerinden biridir. Tianjin’de şehre tatlı bir hava katan Tianjin Eye’ı görebilir, tamamı porselenden yapılmış Porselen Evini gezebilir, şehrin ortasından geçen Hai Nehrinde gemi ile tur yapabilir ve hiç kimsenin gözlerine inanamadığı Tianjin Binhai Kütüphanesini gezebilirsiniz.
- Şangay: Çin Halk Cumhuriyeti’nin en büyük, dünyanın ise 8. en büyük şehridir. Şangay’da Huangpu Nehri kenarında yürüyüş yapabilir, The Orient Pearl Televizyon Kulesinin en tepesine çıkıp gece ışıl ışıl olan Şangay manzarasının keyfini sürebilir, Yu Bahçelerindeki birbirinden güzel tapınakları keşfedebilir ve adeta Venedik’i andıran Fengjing Antik Kentini gezebilirsiniz.
Şangay yazımıza aşağıdan ulaşabilirsiniz:
6. MOĞOLİSTAN – Uzak Doğu Gezi Rehberi
Uzak Doğu’da gezilecek yerler arasında geniş bir coğrafyaya, geniş çayırlara, doğal güzelliklere ve alışılmışın dışında kültüre sahip olan Moğolistan’a rağbet son yıllarda oldukça artmış durumda.

MOĞOLİSTAN HAKKINDA GENEL BİLGİLER
- Orta Asya’nın hemen hemen merkezinde yer alır ve denize çıkışı yoktur.
- Mavi göklerin ülkesi olarak anılır.
- En yaygın sporları güreş, okçuluk ve at yarışlarıdır.
- Ülke ekonomisi tarıma dayanmaktadır.
- Moğolistan inançlarına ve geleneklerine bağlı bir ülkedir.
- Kendilerine uzatılan bir şeyi daima sağ elleriyle alırlar. Islık çalmak hoş karşılanmaz.
Başkent: Ulan-Batur
Para Birimi: Tugrik
İklimi: Karasal iklim hakimdir. Yaz ayları çok sıcak, kış ayları ise çok soğuk geçer. Gece ile gündüz arasında da sıcaklık farkı bir hayli fazladır.
Moğolistan Vize İstiyor mu?
Hayır! TC vatandaşları 30 güne kadar vizesiz Moğolistan sınırları içerisinde seyahat edebilirler.
Moğolistan’da Gezilecek Yerler
Ulan Batur: Tarihi ve kültürel bir seyahat arayanlar için birebirdir. Ülkenin başkenti olan Ulan Batur’da Cengiz Han Meydanı’nı, Bogd Han Kış Sarayı Müzesini ve Ulusal Parkı ziyaret edebilirsiniz.
Görebileceğiniz diğer turistik şehirleri ise Karakorum ve Erdenet’tir.
Uzak Doğu’ya gitmişken muhtemelen gezi öncesi hazırlıklarınızı baya ciddiye alıyorsunuzdur o yüzden sizin için aşağıya iki yazı bırakacağım.
Bir Seyyahın Valiz Hazırlama Rehberi
Seyahatiniz Esnasında Kullanabileceğiniz Uygulamalar
Uzak Doğu’da Gezilecek Yerlerin ve Uzak Doğu Gezi Rehberi’nin sonuna geldik! Uzak Doğu ülkelerinden herhangi birine seyahat etmeyi planlıyor ama hangi ülkeyi seçeceğinize karar veremiyorsanız umarım rehberimiz size yardımcı olur. ☺
Yağmur Sarar (@yagmotravels)