Merhaba geleceğin gezginleri! Öncelikle yurt dışına seyahat hayalleri kurarak hayatınızda verebileceğiniz en doğru ve en ufuk açıcı kararlardan birini vermiş oldunuz, bu yüzden sizi aramızda ve bu yazıda görmek bizi mutlu ediyor!
Yurt dışına ilk kez çıkmak belki de şu aşamada zor görünebilir, ama emin olun, yazıyı okuduktan sonra da farkedeceksiniz zor olan hiçbir nokta yok! Zaten bir kez yurt dışına adım attığınızda, seyahatlerin bir tutkuya dönüşeceğine de çok eminiz. Dolayısıyla akıllardaki tüm o endişeleri, telaşları bir kenara atabilirsiniz.
Yurt Dışına İlk Kez Çıkacaklara Tavsiyeler Listesi’nde her detayı en ince ayrıntısına kadar anlatmak istediğimizden yazı biraz uzun ve çok aşamalı gibi görünebilir ama bu minik ince detayların zamanı geldiğinde sizlere çok yardımcı olacağından eminiz! Öyleyse lafı daha uzatmadan başlayalım!
Yurt Dışına İlk Kez Çıkacaklara Tavsiyeler Listesi İçeriği
Bu listeyi anlaşılması daha rahat olsun diye 4 ana parçaya ayırdık, her birinin içerisine de detaylıca tavsiyelerimizi derledik.
- Ön Hazırlık Aşaması
- Gidiş Aşaması: Havaalanında Adım Adım Ne Yapılır?
- Varış Aşaması: Vardığınız Havaalanında Ne Yapılır?
- Yurt Dışında Kullanabileceğiniz Tavsiyeler
Ön Hazırlık Aşaması – Yurt dışına ilk kez çıkanlar için öneriler
1. Pasaport Mevzusu
Yurt dışına çıkmak için öncelikle pasaport sahibi olmak gerekiyor. Pasaportsuz giriş yapabileceğiniz ülkeler arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Gürcistan yer alıyor. Yani eğer seyahatinizi bu iki ülkeden birine yapmayacaksanız, ilk adım olarak pasaport sahibi olmak şart.
Pasaport sahibi olmanın yanı sıra yurt dışına çıkabilmek için pasaportunuzun en az 6 ay geçerliliğinin de olması gerekiyor. Ne yazık ki pasaportunuzun dolum süresine 6 aydan daha az bir süre kalmışsa, yönetmelikten ötürü yurt dışına çıkışınızda sorun çıkabilir, dolayısıyla pasaportun geçerlilik süresine dikkat etmekte fayda var.
Pasaport nedir, nasıl alınır, çeşitleri nelerdir ve başvuru süreci hakkında A’dan z’ye bilgi almak isterseniz sizleri bu yazımıza alalım! https://www.filgezi.com/pasaport-turleri-nasil-alinir-pasaport-nedir/
Eğer birçok ülkeye vizesiz giriş hakkı sağlayan yeşil pasaport hakkında da bilgi almak isterseniz, Yeşil Pasaport yazımız da mevcut, okumanızı tavsiye ederiz: Yeşil pasaport nedir? Kimler yeşil pasaport alabilir?
2. Gideceğiniz Ülkeyi Seçmek- İlk Defa Yurt dışına Çıkmak İçin En İyi Rotalar
Pasaport işi hallolduktan sonra sıra gideceğiniz ülkeyi seçmeye geliyor! Yurt dışına ilk seyahat olduğu için ülke ve şehir seçimi son derece önem arz ediyor tabii ki. Tavsiye olarak; eğer ilk seyahatinizde vize işlemleriyle uğraşmak istemezseniz vizesiz girilebilen ülkelerden birine gidebilir veya en tercih edilesi, yakın ve kısmen uçak biletlerinin daha ucuz olduğu (uzak rotalara kıyasla) Schengen vizeli Avrupa ülkelerinden birine seyahat edebilirsiniz!
Akıllarda “Vize nasıl alınır? Başvurular nasıl yapılır?” gibi sorular varsa sizleri Vize Nasıl Alınır? yazımızı okumaya davet ediyoruz, tabii bu yazı bittikten sonra, zira daha önerilerin başındayız! https://www.filgezi.com/vize-nedir-vize-nasil-alinir-nasil-vize-basvurusu-yapilir/
Yurt dışına ilk kez çıktığınız için, zahmetsiz, vize gerektirmeyen ülkelerden birini tercih edecekseniz Ukrayna, Lviv başlangıç için en güzel tavsiyelerden biri. Ukrayna’da yer alan Lviv vizesiz seyahat edebileceğiniz rotalardan biri olduğu gibi gidenlerin de oldukça beğendiği bir yer! Şehri 3-4 günde rahat rahat gezebileceğiniz için de tercih edilesi bir seçenek bizce!
Vizesiz gezebileceğiniz ülkeler hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz : Vizesiz Gidilen Ülkeler rehberimiz de mevcut! Bu rehberde Avrupa’dan Asya’ya, Afrika’dan Güney ve Kuzey Amerika’ya kadar vizesiz girebileceğiniz tüm ülkeler mevcut. Fakat hem bütçeyi zorlamaması adına, hem de hemen herkesin ilk önce Avrupa’yı keşfetme istediğinden ötürü bizce Avrupa’da vizesiz bir ülkeyi tercih etmek ilk seferler için daha mantıklı olacaktır.
“Aa yoo, vize almak hiç sorun değil! Ben Avrupa’nın en popüler noktalarını ziyaret etmek istiyorum.” diyenler için önerebileceğimiz ülkeler arasında kesinlikle ilk sırada İspanya ve İtalya var! İspanya’da Barselona’ya, İtalya’da ise Roma’ya düzenleyeceğiniz bir seyahatten mutsuz ayrılmak mümkün değil! İspanya’nın sıcakkanlı Akdeniz insanları, Barselona’nın her bir köşesi eğlence dolu şehri, İtalya’nın o leziz mi leziz makarna ve pizzaları, Roma’nın tatlı ve her bir köşesi fotoğraflık caddeleriyle ilk yurt dışı seyahatinizden mest bir şekilde ayrılmamak imkansız! Dönmek istemeyeceğinize eminiz.
İtalya konusu açılmışken İtalya Schengen Vizesine başvurmak isterseniz bu konu hakkında da yazımız tabii ki mevcut! Fil Gezi böyle anlar için var 🙂 : https://www.filgezi.com/italya-schengen-vizesi-nasil-alinir-gerekli-belgeler/
3. Seçeceğiniz Ülkeye Gitmek İçin En İyi Zamanı Araştırmak- Hava Durumu Mevzusu
Seyahat ettiğiniz mevsimin ve hava durumunun tüm seyahati etkilediği su götürmez bir gerçek! Mevsim ve hava sıcaklığı bir ülkeyi başlı başına sevebilmek için en önemli etkenlerden bir tanesi. Bazı şehirler kışın, bazı şehirler ilk bahar ve yaz sezonunda güzel!
Örneğin ilk yurt dışı seyahatinizde karlar altında ışıl ışıl dekorasyonlarla Noel ortamını ve Noel pazarlarını görmek, o havayı solumak istiyorsanız Fransa’da bulunan Colmar ve Strazburg şehirlerini veya İngiltere’de Londra şehrini, ilkbahar ve yaz aylarında tepede parlayan güneş eşliğinde gezmek istiyorsanız ise İtalya, İspanya, Portekiz gibi ülkeleri tavsiye edebiliriz. Kışın seyahat etmenin ayrı güzellikleri (sıcak şarap gibi), yaz aylarında seyahat etmenin ise ayrı güzellikleri var. (deniz tatili gibi) Bu noktada seçim sizin ne zaman seyahat etmek istediğinize kalmış!
Unutmadan belirtmek istediğimiz bir başka püf nokta ise Avrupa’da pazar günleri birçok dükkan, mağaza ve hatta restoranın kapalı olma mevzusu. Avrupa demek pazar günleri kepenklerin kapalı olması, rahatına düşkün insanlar demek. Bu yüzden seyahat günlerinize Pazar günü de dahilse, bu konuyu aklınızda bulundurmanızda yarar var.
4. İlk Kez Uçak Bileti Alıyorsanız, Dikkat Edilecek Noktalar
Yurt dışında gideceğiniz ilk ülke, şehir ve mevsim belirlendiyse sıra biletleri almaya geldi! Uçak biletlerinizi alırken gidiş ve dönüş tarihlerinizi kontrol ettiğinizden (yanlışlıkla farklı bir aya bilet almayı kimse istemez) ve havayolu şirketine göre valiz haklarınızı iyice öğrendiğinizden emin olmanızı tavsiye ederiz! Bagaja vereceğiniz valizin ve kabin valizinin kilosu her havayolu şirketinde farklı olabiliyor. İç hat-dış hat ve ekonomi- business uçuşlarının da farklı valiz hakları olabiliyor.
Seyahatlerde uçuşlara daha az masraf harcamak için farklı havayolu şirketlerinin kampanyalarını takip edebilir ve yalnızca kabin valizi seçeneğini tercih ederek valize para ödemeyebilirsiniz. Kabin valizleri genellikle 8 kiloya kadar izin veriliyor. Havaalanına gitmeden önce valizinizi evde tartının üzerine koymakta yarar var! (eski usul yöntemler bazen çok işe yarayabiliyor!) Valizlerinizin izin verilenden çok daha fazla kiloda çıkması durumunda havayolu şirketleri sizden ekstra ücret talep ediyor. Ne kadar hafif olursa o kadar iyi!
Uçak biletini ucuza getirmek seyahati ucuza getirme yollarından sadece bir tanesi! Daha nice öneri ve püf noktaya değindiğimiz şu yazıyı okuyabilirsiniz: Ekonomik Seyahat Etmenin Yolları
İlk yurt dışı seyahatinizde aktarmalı uçuş yapmaktan kaçının, aktarmalı uçuşlar rötar durumlarında telaşa sebep olabiliyor. Bunu önlemek için en azından ilk yurt dışı seyahatinizin olabildiği kadar konforlu geçmesi adına direkt uçuşları tercih edin!
5. Konaklama: İlk Kez Yurt Dışına Çıkacaklar için Yer Seçimi ve Önemli Püf Noktalar
Adım adım, tavsiyelerle ilerlemeye devam ediyoruz. Uçak biletleri de tamamsa sıra nerede konaklayacağınızı seçmeye geldi.
Söz konusu konaklama olduğunda her bütçeye göre birçok seçenek mevcut!
- Booking.com: www.booking.com web sitesi aslında her bütçeye göre milyon tane seçeneğin olduğu bir site! Bu sitede konaklayacağınız şehri, tarihleri, size uygun olan fiyat aralığını seçebiliyorsunuz. Dolayısıyla karşınıza sizin belirlediğiniz bütçeye göre yerler çıkıyor. Bu sitede lüks oteller bulmakta mümkün, hostel adı verilen “yatakhane” temalı, konaklamanın çok daha uygun fiyatlı olduğu yerler bulmakta mevcut! Önünüze çıkacak olan sonuçlar tamamen sizin filtrelemenize kamış.
Ek bilgi: Booking.com’un güzel bir yanı o anda ödeme yapmadan rezervasyon yaptırma ve ücretsiz iptal gibi seçeneklerinin olması! Yani “ücretsiz iptal” seçeneği olan bir yere rezervasyon yaptırdığınızda otele giriş tarihine belirli bir gün kalaya kadar (genellikle 7 güne kadar) ücretsiz bir şekilde rezervasyonunuzu iptal edebiliyorsunuz. Bu seçeneğin var olmasına dikkat edin ve aynı anda 3-5 yere rezervasyon yaptırıp sonra iptal etmeyi unutmazlık yapmayın!
- Hostel: Hostellerden bahsetmişken, sadece hostellerin yer aldığı başka bir web sitesi ise www.hostelworld.com . Mantık yine booking.com gibi işliyor; şehri, tarihlerinizi ve bütçenizi giriyorsunuz ve karşınıza uygun fiyatlı hosteller listeleniyor!
- Airbnb: www.airbnb.com sitesi ise 2 ya da daha kalabalık bir grup olarak seyahat edecekler için çok güzel bir imkan sağlıyor. Airbnb ile siz grubunuza özel ev kiralayabiliyor ve seyahatiniz boyunca seçtiğiniz o evde kalabiliyorsunuz. Ev kiralamak otele göre çok daha konforlu ve eğer kalabalıksanız çok daha ekonomik bir seçenek! Yine bu site de kalacağınız şehri, tarih aralıklarını ve bütçenizi seçerek size uygun evleri görebiliyorsunuz!
Listelediğimiz tüm bu seçeneklerde kalacağınız yerin şehre ne kadar yakın olduğunu da haritadan görebiliyorsunuz. Konaklayacağınız yer şehir merkezine ne kadar yakınsa o kadar az toplu taşıma kullanıyor olursunuz. Tabii şehir merkezine yaklaştıkça ücretlerin arttığı da bir gerçek ama sakın şehir merkezinden 15-20 km ötede oteller tercih etmeyin! Merkeze yakın olmak size çok büyük rahatlık sağlayacaktır!
6. Yurt Dışında Ulaşım: Nereden Nereye Nasıl Gidilir?
İster yurt dışına ilk çıkışınız, ister 100. çıkışınız olsun, ulaşım konusu her daim çok önemli. Havaalanından şehir merkezine ve otele nasıl gidilir, şehir içi metro hattı gelişmiş mi, ücretleri ne kadar gibi minik detayları gideceğiniz ülkeye varmadan araştırırsanız emin olun çok daha rahat edeceksiniz. Vardığınız şehrin havaalanında wifi arayıp araştırma yapmaya çalışmak oldukça telaşlı oluyor, bu yüzden hazırlıklı olup en azından otele nasıl varacağınızı bilmeniz sizin için çok yararlı olacaktır.
Seyahat öncesinde Google’dan kalacağınız şehrin metro haritasını cep telefonunuza indirebilir ve bu sayede sokaklarda internet arama derdinden kurtulabilirsiniz.
Genelde, hemen hemen her Avrupa şehrinde turistler için 2-3 gün tüm toplu taşım araçlarında geçerli olan tarifeler oluyor. Seyahatinizde rahatlık sağlamak açısından bu imkanları da araştırabilir veya şehrin yürümeye elverişli olup olmadığını, şehrin yürüyerek keşfedilip keşfedilemeyeceğini yine ön araştırma yaparak öğrenebilirsiniz.
7. Yurt Dışına Özel Telefon Paketlerinden Satın Almak
Yurt dışına çıkarken aklınızda bulundurmanız gereken başka bir konu ise internet paketi. Yurt dışına ilk defa çıkacağınız için haliyle 3 ila 7 gün süren tatilinizde gideceğiniz şehirden yeni bir sim kartı almakla uğraşmak istemeyeceksiniz. Eğer cep yakmıyorsa yurt dışından yeni bir sim kartı almak yerine Türkiye’de kullandığınız hattınız için yurt dışı paketleri almak oldukça avantajlı olacaktır. Cep yakmıyorsa diyoruz çünkü her geçen ay bu paketler de ikiye katlanıyor maalesef.
Günümüz teknoloji devrinde yer-yön bulmak için telefonlarımızdaki haritalardan faydalanmak oldukça pratik oluyor. Turist bilgi ofislerinden alınan kağıt haritalar ne kadar tatlı ve nostaljik olsa da kağıt harita üzerinden hiç bilmediğin bir ülkede konumunu bulmaya çalışmak zor, kabul ediyoruz. Bu haritalar daha çok geri döndüğünüzde size hatıra kalması için var!
8. Telefonunuza Gezi Uygulamaları İndirmek
Hayat kurtarıcı uygulamalar arasında yer alan offline haritalar seyahatlerinde internet kullanmayı tercih etmeyenler için 1 numaralı dost olacaktır. Offline haritalar sayesinde telefonunuza gideceğiniz şehrin haritasını indirebilir ve gönül rahatlığıyla haritaya baka baka yönünüzü bulabilirsiniz. Maps.me veya CityMaps2Go gibi offline haritaları telefonunuza ücretsiz indirebilirsiniz.
Seyahatlerinizde size yararı olacak diğer gezi uygulamalarını derlediğimiz Hayat Kurtaran En İyi Gezi Uygulamaları yazımızı da okumayı unutmayın! https://www.filgezi.com/en-kullanisli-en-iyi-mobil-gezi-uygulamalari/
İnternet paketi satın almak istemezseniz gittiğiniz her kafe veya restoranda wifi şifresini istemeyi de aklınızda bulundurmayı unutmayın.
9. Priz Adaptörü Satın Almak
Gideceğiniz ülkeye uygun bir priz adaptörü almakta yine önemli püf noktalardan bir tanesi. Avrupa ülkeleri bizimle aynı voltajlı sisteme ve priz girişlerine sahip ama İngiltere, Amerika, Kanada, Çin, Avustralya gibi ülkeler için bir adaptör satın almak gerekiyor. Gideceğiniz ülke bir Avrupa ülkesi değilse bu konuyu da önceden araştırmak sizin için oldukça faydalı olacaktır. Bu adaptörleri Kadıköy veya Eminönü’ndeki teknoloji hanlarından veya dükkanlarından 10-15 TL ye satın alabilirsiniz.
10.Döviz Kuru ve Para Bozdurmak
Gideceğiniz ülkenin döviz kurunu iyi öğrenip, paranızın bir kısmını Türkiye’de çevirmenizi tavsiye ederiz. Zira gideceğiniz ülkede Türk parasını o ülkenin yerel para birimine çevirmek oldukça zor olacaktır. Eğer Euro, Dolar ve Sterlin kullanılan ülkelere gidiyorsanız paranızı Türkiye’de çevirebilir, farklı para birimine sahip ülkeler için de paranızı yine ilk önce Euro veya Dolar’a çevirebilirsiniz.
Yanınızda götüreceğiniz kredi kartının yurt dışı kullanımına açık olduğundan emin olun ve her para bozdurma işleminde döviz bürolarının sizden komisyon alacağını unutmayın. Yani paranızı azar azar çevirmek yerine topluca çevirmek daha karlı olacaktır.
Buna ek olarak havaalanlarındaki döviz bürolarında komisyon ücretleri şehir merkezlerine göre bir tık daha fazla oluyor, havaalanlarında paranızı bozdurmamak yine sizin yararınıza olacaktır.
11.Acil Durum İletişim Bilgileri
Yurt dışına varıp telefonunuzu uçak modundan çıkardığınız anda- hücresel veriniz kapalı olsa bile- operatörünüz size bulunduğunuz ülkenin Türk Konsolosluk bilgilerini ve acil durumlarda arayabileceğiniz numaraları iletecektir, dolayısıyla olur da acil bir durum olursa bu numaralardan Türk Konsolosluğunu arayabilirsiniz.
12.Pasaport Fotokopisi Bulundurmak
Atlamamanız gereken başka bir püf nokta ise yanınızda her daim bir pasaport fotokopisi bulundurmak. Pasaportunuzu sürekli çantanızda taşımak istemiyorsanız fotokopisini yanında bulundurmanızda fayda var. Bazı müzelerde pasaport göstermek gerekebiliyor, böyle durumlarda da yine hazırlıklı olup fotokopi bulundurmak işinizi kolaylaştıracaktır.
13.Sağlık Sigortası Yaptırmak
İnsanların en çok atladığı ve umursamadığı konu bu herhalde! ☺ Siz diğerlerinden farklı olun ve sağlık sigortasının önemini unutmayın diye Yurt Dışına İlk Kez Çıkacaklara Tavsiyeler Listesinde bu maddeye de yer veriyoruz. Olurda yurt dışındayken başınıza bir iş, kaza, hastalık gelirse (evlerden ırak) Türkiye’de yaptıracağınız sağlık sigortasına sonradan şükredeceksiniz.
Yurt dışında bulunduğunuz süre zarfındaki hastane masraflarınızı Türkiye’ye dönünce karşılayan bu sigorta oldukça önemli! Sağlık umursanmayacak veya “aman bana bir şey olmaz!” denilecek bir konu değil, kamu spotumuzu da vermiş ve görevimizi yerine getirmiş olalım! ☺
14.Çanta/Bavul Hazırlamak
Yanınıza yeterli ve iklimine uygun kıyafetler almak, otelinizde havlu verilmiyorsa bavula havlu ve şampuan, sabun gibi duş eşyaları eklemekte oldukça önemli ayrıntılar. Basit detaylar gibi gözükse de bavul hazırlamak son dakikaya bırakıldığında birçok önemli eşya gözden kaçabiliyor. Yanınıza fazla eşya almaktan her zaman kaçının ama seyahatiniz bahar aylarına denk geliyorsa ne olur ne olmaz diye yanınıza şemsiye, yağmurluk gibi çok yer kaplamayan eşyaları eklemeyi de unutmayın!
Fil Gezi’de tabii ki de Bir Gezginin Çanta Hazırlama Rehberi de mevcut! Seyahatte çantanızda mutlaka bulundurmanız gerekenleri en ince ayrıntısına kadar yazdığımız bu rehberi okumayı da unutmayın! ☺ https://www.filgezi.com/bir-gezginin-canta-hazirlama-rehberi/
15.Şehir Araştırması Yapmak
Ön hazırlık aşamasında olmazsa olmaz detaylardan bir diğeri ise tabii ki de gideceğiniz ülke ve şehir hakkında araştırmalar yapmak! O şehirde nereler gelir, hangi müzeler var, nerelerde yemek yenilir gibi araştırması en zevkli konular için de seyahat öncesinde 1-2 gün vakit ayırmayı unutmayın!
Gezi rehberi başlığı altında araştırmalar yapın (bizim gezi rehberlerimizi de okumayı da unutmayın) ve bir kağıda her şeyi not alın. Eski usul kalem kağıda not olarak araştırma yapmak çok keyifli oluyor, kesinlikle öneririz!
16.Online Check-In Yaptırın
Uçak biletinizi aldıktan sonra uçuşa 24 saat kala açılan online check-in’ler ile havaalanında sırada beklediğiniz süreyi aza indirebilirsiniz.
Check-in işlemi bagaj verme ve bilet kontrol işleminden geçme olayıdır. Bu işlemi uçuşa 24 saate kala açılan ve 2 saat kala kapanan internet üzerinden gerçekleştirmek size havaalanında zaman kazandıracaktır. Havayolu şirketlerinin internet sitelerinden PNR yani Rezervasyon Numaranızı, adınızı ve soyadınızı girerek bu işlemi hızlıca gerçekleştirebilirsiniz.
Özellikle sadece kabin valizi ile seyahat ediyorsanız, online check-in yaptırmanız durumunda havayolu şirketinin kiosklarından bileti bastırarak hiç sıra beklemeden direkt pasaport kontrolü noktasına gidebilirsiniz! (Aşağıda havaalanında adım adım uygulamanız gereken adımları da yazdık, merak etmeyin! )
Yurt dışı uçuşlarında havaalanına uçuş saatinden 2 saat önce gelmeye dikkat edin, zira sırasıydı Duty-Free’siydi derken zaman su gibi akıp geçiveriyor!
Gidiş Aşaması: Havaalanında Adım Adım Ne Yapılır?
Sonunda beklenen gün geldi çattı! Sıra “havaalanına gidilince ne yapılır?” sorusuna geldi! İşte yanıtı ve yurt dışına ilk kez çıkanlar için havaalanı tavsiyeleri!
- Havaalanından, Yurt dışı gidiş kapısından içeri girin ve güvenliği geçin.
- Türk vatandaşları için yurt dışına çıkarken yapılması zorunlu olaylardan biri yurt dışı çıkış harç pulu almak! Yurt dışı çıkış harç pulunu harç pulu gişesinden kişi sayınız kadar almalısınız, zira bu işlemi gerçekleştirmeden pasaport kontrolü noktasından geçemiyorsunuz. Ben sonradan unutmamak için yurt dışı çıkış harç pulunu havaalanına girer girmez almaya özen gösteriyorum. Olur da unutursanız pasaport kontrol noktasında beklediğiniz onca sıra boşa gitmiş olur, gerisin geriye pul almaya gitmek zorunda kalırsınız. Her bir pul 15 TL dolayısıyla havaalanında yanınızda TL bulundurmanız da oldukça önemli.
- Pul alma işlemini hallettikten sonra, havaalanın her yerinde bulunan TV ekranlarından kendi uçuşunuzu ve uçuş saatini takip edebilir ve valizinizi teslim etmeniz gereken kontuarı yine TV ekranından öğrenip oraya ilerlemelisiniz.
- Kontuarlarda sıra bazen online check-in yapmış ve yapmamış olarak ikiye ayrılabiliyor. Online check-in yaptıysanız sizin için olan sıraya girmeyi unutmayın. Eğer iki ayrı sıra yoksa, bodoslama ilerleyin! Valizinizi teslim etmeniz için bu sıraya girmek şart, eğer valizinizin kilosu size tanınan haktan fazla çıkarsa havayolu şirketi ekstra ücret talep ediyor ve sizden daha fazla para koparmaya çalışıyor. Eğer valiziniz kabin boyu ise sıraya yine biletinizi basılı olarak almak için girebilir ya da kontuarda elektronik kiosklar bulunuyorsa adınızı, soyadınızı ve pasaport numaranızı girerek hiç sıra beklemeden biletinizi bastırabilirsiniz. (Bu durum sadece kabin boyu valizler için geçerli!)
- Uçağa biniş kartını aldıktan sonra biletin üzerinde yazılı olan “Boarding Time” yani uçağa biniş zamanına ve kapı numarasına bakmayı unutmayın. Uçakta bir rötar olursa bu ekranlardan yansıtılacaktır. Dolayısıyla ara sıra ekrana bir bakış atmakta faydalı olacaktır.
- Valizler verildikten ve biniş kartları alındıktan sonra, yurt dışı gidiş tabelasını takip edip, pasaport kontrol noktasına ilerleyin. Bu alanda da sıra hep çok olduğundan bu işlemi hemen bitirmek sizin yararınıza olacaktır. Pasaport kontrol noktası genel hatlarıyla pasaportunuzu, vizenizi, pasaportunuzun geçerliliğini ve herhangi bir suçtan aranıp aranmadığınızı kontrol etmek gibi işlemlerin gerçekleştirildiği bir alandır.
- Bu alanı geçtikten sonra hemen bir güvenlik kontrolü daha! Bu güvenlik kontrolü daha çok çantanızda ve kabin valizinizde izin verilenden daha fazla miktarda sıvı var mı, kesici delici alet var mı gibi güvenlik unsurları için yapılıyor.
- Geldik yurt dışına ilk kez gidenler için önerilerde en eğlenceli kısımlardan bi tanesine: Güvenliği de başarıyla geçtikten sonra gümrüksüz yani Duty-Free alanındasınız! Uçağa biniş zamanına daha varsa bu alanda kahve, çay içebilir, restoranlarda yemek yiyebilir ya da Duty-Free alanında benim yapmayı en sevdiğim aktiviteyi yapabilir, tüm tester parfümleri üzerinize boca edebilirsiniz. ☺ Duty-Free alışverişlerinizi, bu alanla yine karşılaşacağınız için, ülkeye geri dönünce yapmanızı öneririm. Seyahate giderken Duty-Free’den alışveriş yapmak elinizde fazla ağırlığa sebep olacaktır.
- Duty-Free ve yemek yerlerinde işiniz bittiğinde doğruca kapıya gidebilir ve orada bekleyebilirsiniz. Son çağrı ile uçağa çağırılmak bir hayli stresli oluyor, bu yüzden Duty-Free’de kendinizi çok fazla kaybetmemeye çalışın.
- Uçağa binmeden son bir kez bilette yazan isimle pasaporttaki ismin aynı olup olmadığını kontrol ediyorlar, sonra uçaktasınız! Uçağa binin ve havada asılı kalmanın, bulutların keyfini çıkartın! Uçakta ikram yiyecekler varsa karnınızı güzelce doyurmayı da ihmal etmeyin!
- Maddeleri böyle uzun uzun ve detaylı listeleyince kulağa karmaşık gelebilir ama emin olun hepsi çok kolay işlemler!
Varış Aşaması: Vardığınız Havaalanında Ne Yapılır?
Uçakta geçen heyecan dolu saatlerden sonra sonunda ülkeye vardık! Ver elini yurt dışı! Peki “vardığınız ülkenin/şehrin havaalanında ne yapılır?” tavsiyeleriyle başlayalım!
Uçaktan indiğinizde ilk önce pasaport kontrolünden geçeceksiniz. Bizim ülkemizde olduğu gibi yurt dışında da kendi vatandaşları ile yabancıların girdikleri sıralar ayrı oluyor, siz yabancılar için olan sıraya doğru ilerleyin ve sıra size geldiğinde (genellikle sormuyorlar ama) olur da size “seyahatinizin amacı nedir, niye geldin ?” gibi sorular sorarlarsa hiç panik yapmadan kısa ve öz bir şekilde yanıtlayın.
- Pasaport kontrolü sonrası okları takip ederek “baggage claim” yani valizlerinizi alacağınız alana gidin.
- Her bir uçuş için valizlerin kaç numaralı banta geldiğini/geleceğini gösteren TV ekranından valizlerinizin geleceği numarayı takip edin ve valizinizi bekleyin.
- Valizler sağ salim alındıysa artık bu alandan da çıkabilir ve otelinize doğru yol alabilirsiniz! Eğer olur da valizinizin kaybolma gibi bir durumu olursa hiç panik yapmadan “Lost and Found” yani kaybolan ve bulunan valizler alanına gidip görevlilerden yardım isteyebilirsiniz.
İlk Kez Yurt Dışında Kullanabileceğiniz Tavsiyeler
Sonunda otelinize yerleştiniz, valizler açıldı, konaklayacağınız yere varmanın verdiği mutluluğu ve kıpır kıpır heyecan hakim! Önünüzdeki günlerin çok güzel geçeceğine eminiz!
Yurt dışındayken size faydası olacağını düşündüğümüz son birkaç önemli püf noktayı da verip bu yazımızı sonlandırıyoruz.
- Turist Info’lar: Turist bilgilendirme ofislerini şehrin en popüler ve turistik meydanlarında kolaylıkla bulabilirsiniz. Aklınıza herhangi bir soru takılırsa, tavsiye isterseniz, yerlisinden bir yer hakkında yorum almak isterseniz bu bilgilendirme ofislerini tercih edebilirsiniz. Ayrıca bu ofislerden nostaljik şehir haritası almayı da ihmal etmeyin!
- Turistler için Ulaşım ve Müze Kartları: Aslında bu konu hakkında yukarıda da söz ettik ama turistler için 2-3 günlük her şeyi kapsayan bir toplu taşıma kartı olup olmadığını kontrol etmeyi unutmayın. Toplu taşıma kartları gibi müzelerde geçerli olan müze kartlarını araştırmakta müze gezmeyi severler için oldukça yararlı olacaktır!
- Ücretsiz Şehir Turları: Yurt dışında en çok tercih ettiğimiz uygulamalardan bir tanesi ücretsiz şehir turları! Turist Info’larda veya hostellerde kolayca broşürlerini bulmak mümkün, ama siz internetten de aratıp bulabilirsiniz!
Ücretsiz şehir turları aslında gönüllülük esasına dayanan bir uygulama. Ortalama 2-3 saat süren bu turlar genellikle “Walking Tour” yani yürüme turu olarak geçiyor ve resmi belgesi olan bir rehber size 2-3 saat içerisinde listesinde olan önemli turistik bölgeleri yürüyerek gezdiriyor. Bu turlar lokallerden şehir hakkında hem tarihi bilgiler almak, hem de kültürel ve eğlenceli bilgiler edinmek için oldukça keyifli oluyor. Tur boyunca hem yürüyerek 2-3 saat içerisinde şehri keşfetmiş oluyor hem de şehir hakkında hiç bilmediğiniz bilgiler öğreniyorsunuz.
Turların sonunda rehber size bu turun gönüllülük esasına dayandığını, gönlünüzden ne koparsa vermenin çalıştığı kurum için faydalı olacağını ama para vermenin kesinlikle zorunlu olmadığını belirtiyor ve para atabileceğiniz bir kese çıkartıyor. Bu noktada olay tamamen sizin vicdanınıza kalıyor. Ben genellikle bu turlardan çok memnun ayrıldığım için minikte olsa katkıda bulunmayı tercih ediyorum.
Bu arada ücretsiz yürüme turları sadece genel şehir keşfi için değil, farklı farklı bir sürü konuda mevcut! Budapeşte seyahatimde 2 saat süren “Sokak Sanatları Turuna” katılmıştım ve ara sokaklarda sokak sanatlarını incelediğimiz keyifli bir 2 saat geçirmiştik! Böyle turlar şehri köşe bucak keşfetmek için çok keyifli oluyor, sakın kaçırmayın!
- Pazar Günü Mevzusu: Yurt dışında, özellikle Avrupa şehirlerinde genelde pazar günleri tüm dükkanlar kapalı oluyor, bu durum ülkeden ülkeye değişse de genellikle pazar günleri açık restoran ve mağaza bulmak bir hayli zor olabiliyor. Özellikle İspanyollar rahatlarına çok düşkün insanlar. Siesta’larıyla bilinen bir halktan başka ne beklenir ki? Bu yüzden en çok görmek istediğiniz kafe, restoran ve mağazaları siz ne olur ne olmaz diye Pazar gününe bırakmamaya çalışın!
- Otelin İsmini ve Metro Duraklarını Not Almak: Bambaşka bir ülke ve bambaşka bir dilin içerisinde olduğunuz için kaldığınızın otelin ismi ve adresini, inmeniz ve binmeniz gereken metro duraklarının isimlerini unutmak çok normal! Bu yüzden size her şeyi cep telefonunuza not almanızı öneririz!
- Hırsızlık: Yurt dışında, gittiğiniz her ülke ve şehirde bir gözünüz çantanızın fermuarında, bir gözünüz ise ceplerinizde olsun! Kapkaççılığın ne zaman, nerede geleceği hiç belli olmuyor ve siz her ne kadar “yok beni bulmaz” gibi düşüncelere kapılsanız da bir bakmışsınız o olay sizin başınıza geliyor. Panik atak gibi dakika başı çantayı kolaçan etmeye hiç gerek yok ama yine de gözünüz hep açık olsun!
- Musluk Suyu ve Mineralli Su: Avrupa şehirlerinin çoğu musluk suyu içmek için oldukça temiz oluyor ve yerli halk suya bu yüzden hiç ücret ödemiyor. Genelleme yapmak doğru olmayacağı için siz gideceğiniz ülkede musluk suyu içiliyor mu diye önceden araştırma yapabilirsiniz! Musluk suyuna ek olarak markette su şişeleri mineralli yani gazlı su ve gazsız yani bizim alışık olduğumuz su olarak bir arada, yan yana satılıyor. Eğer sodaya benzer tadı olan gazlı bir su içmek istemiyorsanız suyunuzu alırken “still” olmasına dikkat edin!
Yurt Dışına İlk Kez Çıkacaklara Tavsiyeler Listesi’nin sonuna geldik! Şükür dediğinizi duyar gibiyiz ama emin olun her detayı bilmek sizi seyahatinizde çok rahatlatacaktır! Bu yazıyı okuyup, ilk defa yurt dışı seyahatine çıkacaklar nereye gideceklerini ve döndükten sonraki deneyimlerini bize yorum olarak iletebilirlerse çok seviniriz!
Seyahatleriniz bol, düşleriniz çok olsun!
1 Comment