Bir Yaz Klasiği – Heybeliada’da Gezilecek Yerler

heybeliada gezilecek yerler rehberi
heybeliada gezilecek yerler rehberi

İstanbul koşturmacanın ve kalabalıklığın içinde sizi bazen bunaltsa da hafta sonu küçük kaçamaklar yapabileceğiniz, doğayla ve denizle buluşup nefes alabileceğiniz birbirinden güzel gezilecek yerlere de sahip bir kent. Bu gezilecek yerlerden biri de hiç kuşkusuz adalar… Deniz ve doğanın içinde küçük bir tarihsel serüveni de içinde barındıran adalardan bugünki durağımız Heybeliada…

Heybeliada , sokaklarında tarihin izlerine rastlayacağınız, denizin ve doğanın tadını çıkarıp aslında İstanbul sınırları içerisindeyken bile İstanbul’da değilmişsiniz gibi hissedeceğiniz yerlerden. Haydi o zaman yavaş yavaş Heybeliada gezi rehberimize, adayı tanımaya ve keşfetmeye başlayalım.

Heybeliada’ya Nasıl Gidilir?

Heybeliada'ya Ulaşım
Heybeliada’ya Ulaşım

Heybeliada’ya ulaşım, deniz yolu ile İstanbul’un iki yakasından da sağlanmaktadır. Avrupa yakasından ulaşım 1-1.5 saat sürerken Anadolu yakasından yaklaşık 50 dakikada adaya varabilirsiniz. Hafta içi ve Cumartesi, Pazar ve resmi günler seferler;

Avrupa Yakası’ndan;

  • Eminönü
  • Kabataş

Anadolu Yakasından ise;

  • Bostancı 
  • Kadıköy

olmak üzere Şehir Hatları vapurları ile ya da Dentur, Prenstur ve Turyol gibi şirketlerin motorları ile sağlanmaktadır. Ayrıca özel deniz taksileriyle, İDO ile ya da tekne kiralayarak da adaya ulaşmak mümkün. 

Heybeliada vapur saatlerine ve kalkış noktalarına ulaşabileceğiniz bir link bırakıyorum:

Heybeliada’ya Ne Zaman Gidilmeli?

heybeliada gezilecek yerler - gezi rehberi
heybeliada gezi rehberi – adaya bahar veya güz aylarında gittiğinizde böyle sakin güzel görüntülerle karşılaşabilirsiniz.

Heybeliada yılın her mevsimi ziyaret edebileceğiniz ve keyif alacağınız bir yer olsa da özellikle yaz aylarında ve Mayıs ayından itibaren haftasonları turistlerin ve İstanbulluların uğrak bir yeri olduğundan daha sakin ve sessiz bir tatil tercih etmek, sokaklarında rahat rahat gezmek isterseniz Eylül, Ekim aylarını tercih etmenizi tavsiye ederim.

Heybeliada, kış mevsiminde de ayrı bir güzel olmaktadır. Kış mevsiminde sessiz, sakin doğa ile iç içe, uzun yürüyüşler yaparak sokaklarında kaybolabileceğiniz, küçük bir kaçamak yapmak ve kendinizle baş başa kalmak isteyebileceğiniz  huzurlu adreslerden biridir. Ancak adada gezilecek yerlere plajları da eklemek isterseniz, yaz ve bahar ayları daha doğru bi tercih olabilir.

Heybeliada’da Konaklama – Heybeliada Gezi Rehberi

Heybeliada’ya günübirlik gitmek yerine adada birkaç gün vakit geçirmek isterseniz Heybeliada size birkaç konaklama alternatifi sunmaktadır. İskele çevresinde konaklamak ve adanın merkezinden çok da uzaklaşmak istemezseniz Selanik Pansiyon ve Özdemir Pansiyon, Yalı Butik Pansiyon, Begonvil Apart Pansiyon sizin için uygun konaklama seçeneklerindendir.

Pansiyon yerine otel tercih etmek isterseniz Perili Köşk Concept Hotel ve L’isola Guesthouse sizin için uygun seçeneklerdir. Biraz daha sessiz sakin, ve doğayla iç içe olmak isterseniz Değirmenburnu Tabiat Parkı’na yakın Perili Köşk Concept Hotel’i tercih etmenizi tavsiye ederim. İskeleden indiğinizde adanın sağında bulunan bu hotel İstanbul’u izleyip canlı müzik performansı dinleyebileceğiniz, sessiz sakin bir konaklama imkanı sunmaktadır.

Üçüncü bir seçenek ise Airbnb olabilir. Adada çok yaygın olmasa da, manzaralı ve bahçeli seçenekler bulabilirsiniz. Airbnb yazımızı da buradan okuyabilirsiniz.

Heybeliada’da Gezilecek Yerler

Heybeliada Gezi Rehberi -Aya Nikola Rum Ortodoks Kilisesi
Heybeliada Gezi Rehberi -Aya Nikola Rum Ortodoks Kilisesi
  • Aya Nikola Rum Ortodoks Kilisesi : Adanın ana meydanında bulunan kilise, Bizans kilisesinin yıkıntıları üzerine 1857 yılında tekrar inşa edilmiştir. Eski zamanlarda denizcilerin ve balıkçıların adaya uğrayıp dua ettikleri kilise, pazar günleri ayinlerine devam etmektedir.
  • Kangelaris Ailesi Anıt Mezarı: Çam Limanı yolu üzerinde, yolun uçurum tarafında bulunan bu anıt mezar ada halkı tarafından süslü mezar olarak da bilenen neo-gotik tarzda bir anıttır.
  • Aya Yorgi Uçurum Kilisesi: Heybeliada’da gezilecek yerler arasında en sevdiklerimden biri. Çam Limanı yolu üzerinde anıt mezardan sonra sizi selamlayan başka bir tarihi eser ise Aya Yorgi Uçurum Kilisesi… Kilise adanın güney sahilinde uçurum kıyısında yer almaktadır. Kilise günümüzde kullanılmamaktadır.
  • Terk-i Dünya Manastırı: Çam Limanı koyunun uçuruma bakan kısmında yer alan manastır, bahçesinde dolaşıp mezarlıkları ziyaret edip, oturup manzaranın tadını çıkarabileceğiniz bir başka büyüleyici mekan adadaki…
  • Bet Yaakov Sinagogu: 1940’lı yıllarda adaya gelen Yahudilerin sayısının artmasından sonra inşa edilen sinagog günümüzde yahudilerin birçoğunun adadan ayrılmasıyla sadece belirli gün ve saatler arasında ibadete açıktır.
ruhban okulu - heybeliada'da gezilecek yerler
ruhban okulu – heybeliada’da gezilecek yerler
  • Ruhban Okulu: Tüm Ortodoksların okulu olarak da bilinen Heybeliada Ruhban Okulu adanın Değirmenburnu Tabiat Parkı mesire alanı içerisinde yer almaktadır. Geniş bahçesinin içerisinde binanın görkemli atmosferinin yanında ada manzarasının tadını çıkarmak da mümkün. Okul şu an eğitim vermese de bazı önemli toplantıların ve önemli buluşmaların gerçekleştiği, Pazar günleri ve bayramlarda ayinlerin yapıldığı bir mekan olarak kullanılmaktadır. Okulun birinci katına girip ziyaret edebilir, sınıfları görebilirsiniz.
  • İnönü Evi Müzesi:  İsmet İnönü’nün bir dönem adada yaşadığı evdir. Ev şu an müze olarak kullanılmaktadır ve Pazartesi hariç her gün ziyarete açık olan müze ücretsizdir. Evin giriş kısmında bulunan küçük bir odada müzeyi gezdiren rehberi bulabilirsiniz. Müze içerisinde İsmet İnönü’nün yaşadığı dönemdeki evin dekorasyonu halen korunmaktadır. Müze içerisinde İsmet İnönü ve ailesine ait kişisel eşyaları da görmeniz mümkün.
  • Hüseyin Rahmi Gürpınar Müze Evi: Kültür Bakanlığı tarafından restorasyon ile müzeye dönüştürülen deniz manzaralı, Hüseyin Rahmi  Gürpınar’ın el işlerinin, kitaplarının ve özel eşyalarının sergilendiği müze ücretsizdir ve pazartesi hariç her gün 10:00- 16:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Müze, 2017 yılında tekrardan restorasyona girmiştir.
  • Heybeli Sahaf: Heybeliada’nın çevresinde tam bir tur yapıp gezilecek yerleri bitirdiyseniz bu tatlı sahafa uğrayabilirsiniz.Luz Café’nin karşı sokağında yer alan sahaf eski fotoğrafların, kitapların, plakların sokağa taştığı, sokakların tarihi dokusuyla birleşen küçük bir dükkan. Bir uğrayıp adadan kendinize bir hatıra bırakacak küçük bir fotoğraf, eski bir kitap almanızı tavsiye ederim.

Heybeliada Yeme-İçme

luz cafe - heybeliada gezi rehberi
luz cafe – heybeliada gezi rehberi

Heybeliada’da gezilecek yerleri tek tek bitirdiniz e tabii karnınız da acıktı. Gelin, beraber adada gurme lezzetlere bi’ göz atalım. Heybeliada sakinliği, sahili, köşkleri ve doğasının yanında yeme içme konusunda da gönlümüzü kazanabilecek zenginliklere sahip.

Fast Food’tan, kebap, pide, lahmacundan deniz ürünlerine kadar zengin bir mutfak ile karşılıyor bizi. Adadayken deniz kenarındaki şirin, küçük balıkçılarda deniz ürünlerini tadıp manzaranın keyfini çıkartmak, sanırım adada olduğumuzu hissetmenin bir başka yolu.

Adanın meşhur yemeklerine gelecek olursak;

  • Fava
  • Zeytinyağlı Enginar
  • Lakerda
  • Ahtapot
  • Karides Salatası
  • Balık Çorbası
heybeliada'da ne yenir
heybeliada’da ne yenir

Bunların yanında günün olmazsa olmaz öğünü olan kahvaltı için de birkaç alternatif sunuyor Heybeliada bize; adadaki kafelerde ve deniz kıyısında yer alan  restoranlarda açık büfe kahvaltı imkanı ev yapımı reçeller, zeytin ve peynir çeşitleri, sıcak aperatifler ve taze sebzelerle süsleniyor. Ayrıca Heybeliada pansiyonları ve otelleri de kahvaltı imkanı sunuyor.

  • Luz Café:  Adanın tarih kokan sokaklarına uyum sağlayan, sizi adada zaman yolculuğuna çıkaracak bir kafe Luz. Refah Şehitler Caddesi üzerinde yer alan kafe küçük ve sıcacık ortamıyla, sunumlarıyla, lezzetli kahveleriyle adada gezerken uğrayıp bir kahve içeceğiniz, nefis brovnilerinden ve cheesecakelerinden yiyebileceğiniz güzel bir dinlenme noktası… Kafenin önündeki renkli kareli örtülü masalarıyla, sokağın tarihi kokuyla birleşen konsepti ile kendinizden geçebileceğiniz, oturup kahvelerinizi yudumlayıp adanın keyfini çıkarırken sıcakkanlı adalılarla muhabbet edebileceğiniz, kendinizi hiç yabancı hissetmeyeceğiniz bir yer Luz, yani bir kafeden daha fazlası. Ayrıca kafede el yapımı sabunlar, defterler ile de küçük bir dükkan da aynı zamanda.
  • Heyamola: Rıhtım Caddesi’nde  bulunan açık ve kapalı mekan alternatiflerine sahip restoran,  balık ve deniz ürünlerini içeren zengin menüsü ile 09:00-00:00 saatleri arasında ada sakinlerine hizmet veren şirin bir kahvaltı ve yemek alternatifidir.
  • Perili Köşk: Hem konaklama hem de restoran imkanı sunan Perili Köşk İstanbul’u izleyerek, canlı müzik eşliğinde yemeğinizi yiyebileceğiniz, keyifli bir atmosfer.
  • Merit Halki Palace Restoran: Refah Şehitleri Caddesi üzerinde bulunan restoran, deniz ürünleri ağırlık olmakla birlikte pek çok alternatif sunan eski köşk içerisinde tarihle ve denizle kucaklaşıp hoş sohbet edebileceğiniz bir başka restoran alternatifi…
  • Değirmenburnu Restoran: Değirmenburnu Tabiat Parkı içerisinde bulunan bu restoran salaş ortamı ile sıcak ve samimi sohbetlerin ada ve İstanbul manzarasıyla buluştuğu şirin bir yer. Özellikle tabiat parkı içerisinde ada tatilinizi planladıysanız ve orada plajları kullanmak istiyorsanız burası sizin için doğru adres gibi gözüküyor.
  • Erguvan Ev Yemekleri ve Çatkapı Köfte& Mantı: Adada ev yemekleri yapan iki restaurantıdır. Eğer adada birkaç gün geçirmek istiyorsanız günün bir öğünde bu iki restauranttan birinde yemek yemenizi tavsiye ederim.
  • Mavi Restaurant  ve Ada Restaurant: Rıhtım Sokağa paralel Ayyıldız Caddesi’nde yer alan bu iki restoran da adadaki diğer birçok yer gibi deniz ürünlerinin tadını bakıp iskeleden gelen geçeni ve İstanbul manzarasını izleyip güzel vakit geçirebileceğiniz başka alternatifler…
  • Nazlıgül Pasta & Börek: Adada açık büfe kahvaltıyı tercih etmek istemeyenler için bir alternatif olan Nazlıgül Pastahanesinde tuzlu ve tatlı birçok seçenek sunulmaktadır.
  • Tarihi Roma Dondurmacısı: İskeleden indiğimiz gibi bizi karşılayan tarihi roma dondurmacısı kış aylarında kapalıdır. Yaz aylarında ise büyük talep gören dondurmacı adada 1960 yılından beri hizmet vermektedir.

Heybeliada Plajları

heybeliada gezilecek yerler - plajlar
heybeliada gezilecek yerler – plajlar – Ada Beach Club

Yaz aylarında İstanbul’dan ayrılamıyorsanız ama yine de denize girmek istiyorsanız Heybeliada, gezilecek yerleriyle olduğu kadar plajlarıyla da, doğa ile iç içe ortamı, berrak denizi ve temiz plakları ile sizi bekliyor…

  • Ada Beach Club, Çamlık Mevkii’nde Çam Limanı koyunda, iskeleden ücretsiz tekneler ile ya da fayton, bisiklet  ile ulaşabileceğiniz ücretli Heybeliada plajıdır. İskeleden denize girmeyi sevenler için güzel bir alternatif olan bu plajda balık restaurantı ve aperatif yiyecekler bulabileceğinizi bir kafe de bulunuyor.

2019 Güncel Plaj Ücretleri: Hafta içi kişi başı 40 TL, hafta sonu ise 50 TL’dir. Giriş ücretine şezlong, şemsiye, duş, tuvalet, giyinme soyunma kabinleri ve mini golf dahildir.

Plajı, kendi web sitesini ziyaret edebilirsiniz: http://www.adabeachclub.com/

  • Heybeliada Aqua Green Beach Club, hem denize girmek hem de aqua park konseptini yaşamak isteyenler için ada plajlarının ücretli sahillerinden bir başka alternatifi.

2019 Güncel Plaj Ücretleri: Hafta içi aile olarak gidiyorsanız ikişi başı 35 tl iken tek gidiyorsanız 45 tl’dir.

Hafta sonları ise; aile olarak gidiyorsanız kişi başı 45 tl , tek gidiyorsanız 55 tl’dir.  0-7 yaş çocuklara ücretsizdir. Şezlong, şemsiye, duş, tuvalet ve giyinme kabinleri ücrete dahildir.

Plajı, kendi internet sitesindenden de ziyaret edebilirsiniz: http://www.aquagreenbeach.com/

Daha sakin ve doğa ile iç içe denize girmeyi tercih edenler için ise Akvaryum Koyu ve Alman Koyu’nu tercih edebilirsiniz.

  • Akvaryum Koyu, Heybeliada merkezden Hakli Palas yolundan devam eden patikalarla sahile ulaşıp  Heybeliada’nın en güzel midyesini yiyebileceğiniz bu taşlık koyda denizin keyfini çıkarabileceğiniz bir başka plaj.
  • Heybeliada’nın ulaşımı en zor plajı olsa da o zorluğa çekmeye değecek bir koya geldi sıra: Alman Koyu. Adanın en temiz denizine sahip olduğu bu koy teknelerin de uğrak noktası. Yiyecek alternatifi bulunmayan koya giderken yanınıza yiyecek bir şeyler almanızı tavsiye ederim. Alman Koyu’nda giriş ücretsizdir. Ancak şemsiye, şezlong ve duşlar ücretlidir.
heybeliada gezilecek yerler rehberi
heybeliada gezilecek yerler rehberi

Bu plajların dışında adada denize girebileceğiniz diğer alanlar Kablo Beach Camping ve Değirmenburnu Tabiat Parkı’dır.

  • Adada kamp yapıp denize girebileceğiniz Kablo Beach Camping size doğa ile iç içe daha salaş bir tatil imkanı sunmaktadır.
  • Değirmenburnu Tabiat Parkı bisikletlerinizle gezebileceğiniz, piknik yapıp eğlenebileceğiniz aynı zamanda plajında denize girebileceğiniz bir mesire alanı. Mayıs ayı itibari ile insanların adada en çok tercih ettiği bu bölgede İstanbul ve ada manzarası eşliğinde keyifli zaman geçirmek mümkün.

Tarih kokan sokakları, doğa ile iç içe huzurlu atmosferiyle Heybeliada gezi rehberimizin sonuna geldik. Gezilecek yerler listenizin bir parçası olabileceğini düşündüğümüz bu yer, küçük kaçamaklarınızın bir parçası olmak için sizi bekliyor.

More from Ceren Balmumcu

İstanbul Etkinlik Rehberi Şubat 2020

Şubat ayını İstanbul’da karşılamanın heyecanı ile bu satırları sizlerle paylaştığımız için inanın...
Read More

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir