Yaz aylarının sevilen rotalarından, taş evleriyle, şirin mi şirin sokaklarıyla ve ouzo’ suyla ünlü, en büyük üçüncü Yunan Adası olan Midilli gezi rehberimizden herkese selamlar! Ayvalık’ın hemen karşısında, diğer yakın yunan adalarına göre biraz büyükçe olan bu güzel adayı beraber keşfedelim.
Yunan Adaları’nda daha farklı destinasyonları görmek isteyenler için Yunanistan Gezi Rehberi ve Mutlaka Gitmeniz Gereken En Güzel 10 Yunan Adası Rehberi yazılarımıza da göz atmanızı öneririz!!
Midilli Hakkında Genel Bilgiler
- Ege Denizi’nin kuzey doğusunda bulunan ve Ayvalık’a komşu Midilli adasının Yunanca ismi “Λέσβος ‘Lésvos‘”.
- Türkçe adıyla Midilli adasının adı Rumca Mytilini kelimesinden türetilmekle birilikte, Mytilene esasen Lesvos adasının başkenti.
- Midilli Adası dünyanın bilinen ilk kadın Yunan şairi Sappho’nun memleketi.
- Midilli sokaklarında bol bol orak çekiçli KKE (Yunan Komünist Partisi) afişleri görebilirsiniz. Midilli bugün komünistlerin son derece güçlü olduğu Kızıl ada olma özelliğini taşıyor.
- Eşcinsel kadın şair Sappho’ya ithafen Lesvoslu anlamına gelen “lezbiyen” kelimesi de 1800’lü yıllarla birlikte kadın eşcinsel anlamında kullanılmaya başlamış!
- Midilli adasının nüfusu ise yaklaşık 86.450 civarında.
Midilli Adası için Vize Gerekiyor mu?
Yunanistan’a geçebilmeniz için Bordo pasaportunuz varsa maalesef Schengen vizesine sahip olmanız gerekiyor. Ancak günübirlik geçişlerde kapı vizesi de mümkün. Midilli gezi rehberimize ek olarak; Yunanistan vizelerine dair ayrıntılı bilgileri içeren yazılarımızı buraya bırakıyoruz:
- Yunanistan Kapı Vizesi Nasıl Alınır? Ücretleri ve Alabileceğiniz Yerler
- Yunanistan Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
Midilliye ne zaman gidilir? – Midilli Gezi Rehberi
Tipik bir ege iklimine sahip olan Midilli Adası’nın plajlarında uzanmak istiyorsanız en keyifli tarihler, Temmuz-Ağustos ve Eylül ayları olacaktır.
Ancak Midilli adası, plajlarının yanı sıra gezilecek yerleri ve müzeleriyle de ilgi çekici! Dolayısıyla pek tabi, sonbahar aylarının dinginliği veya kış aylarının ılıklığında da adayı ziyaret ederek keyifli anılar biriktirebilirsiniz.
Belirtmeden geçmeyelim! Yaz aylarında yapacağınız seyahatinizde hem plajların keyfine varayım hem de müze gezmeden yapamam diyenlerdenseniz en az 3 gündüz ayırmanızda fayda var! Zira Midilli Yunanistan’ın üçüncü büyük adası olması sebebiyle, gezilecek yerler arasında ulaşım yaklaşık olarak 2 saati buluyor!
Midilliye Ulaşım
Feribot
-
- Midilli’ye ulaşmak için en kolay ve hızlı yol Ayvalık’tan kalkan araçlı veya sadece yolcu için kullanılan feribotlar!
- Ayvalık limanından kalkan feribotlarla yaklaşık 1.5 saat süren yolculuk sonrasında Midilli Limanına varabilirsiniz.
- Ayvalık’tan Midilli adasına 3 şirket ulaşım sağlıyor. Bunlar Turyol, Jale Tur ve Jalem Tur.
- Biz gezimiz öncesinde internetten Turyol şirketi aracılığıyla biletlerimizi temin ettik. Arabasız kişi başı yolculuk tutarı 25 Euro.
- Yaz dönemlerinde adaya daha sık feribot bulmak mümkün. Feribotlar günlük olarak saat 09:00 ve 18:00’de kalkıyor.
- Feribotlara aracınızla da binebilirsiniz. Bu durumda seyahatiniz öncesinde yeşil sigorta yaptırmanız gerekiyor. Bununla birlikte araçlı olarak seyahat etmek istiyorsanız biletlerinizi seyahatinizden 2-3 hafta öncesinde almanızı tavsiye ederiz. Nitekim feribotlara sınırlı sayıda araç kabul ediliyor. Araçla yolculuk ücreti ise yolcular hariç 80 Euro.
Uçak
Yakın komşumuz Midilliye Türkiye’den doğrudan uçuş olmamakla birlikte, havalimanı aktif olarak kullanılıyor. Avrupa’da Atina aktarmalı veya doğrudan uçuş ile Midilli adasına gitmek isterseniz, Mytilene Airports olarak uçak biletlerine bakabilirsiniz!
Midilli’de Konaklama – Midilli Gezi Rehberi
Midilli adasına dair ulaşımı da hallettiğimize göre, artık zeytin ağaçlarının süslediği enfes sokaklardan birinde başımızı sokacak bir oda bulmanın vakti geldi!
Konaklama için ilk seçeneklerinizden biri kalacağınız gün sayısına bağlı olarak göz bebeğimiz Airbnb! Tüm evi veya evin bir odasını kiralayabileceğiniz uygulama ile, kalabalık tatillerinizde lokal bir ev deneyimi yaşama, solo gezileriniz de ise yeni insanlarla tanışma fırsatı elde edebilirsiniz!
Airbnb hakkında detaylı bilgi edinelim derseniz Airbnb Nedir? Nasıl Kullanılır? Yazımıza tık tık.
Midilli’de konaklama için bir diğer alternatif ise tabii ki otel ve pansiyonlar. Konaklama için bizim önerimiz çizmek istediğiniz rotayla uyumlu olması yönünde. Midilli adası çevresinde çokça plaj bulunsa da, eğlencenin hakim olduğu şehirler adanın kuzeyinde yer alıyor. Akşam ouzomuzu içelim, üstüne de dans derseniz, adanın kuzeyinde yer alan Molivos veya Skala Sikamineas’da konaklayabilirsiniz.
Biz konaklama için başkent Mytilene’ye yaklaşık 4 km mesafede bir bölgeyi tercih ettik. Ancak biz şimdiden uyaralım, bu bölgede kalıyorsanız şehrin kuzeyine yaklaşık 2 saat sürüyor. Dolayısıyla gece eğlencesi içi Mytilene’yi tercih etmeniz dönüş yolculuğu bakımından daha pratik olacaktır.
Midilli’ de Ada İçi Ulaşım
Midilli gezi rehberinde en kritik noktalardan biri ada içinde ulaşım. Çünkü ada biraz büyük ve keşfetmek zaman alıyor.
1- Midilli’de Araba Kiralama
Bir çok Yunan adasında olduğu gibi Midilli adasında da verimli bir gezi için araba kiralamanızda fayda var. Zira Midilli yolları dar ve adanın yarısını gezmek bile yaklaşık 2 gününüzü alıyor.
Araba kiralamak haricinde motor da kiralamanız mümkün olmakla birlikte, yolların virajlı ve yokuş olduğunu hesaba katmanızda fayda var.
Midilli için diğer bir tercihiniz kendi arabanızla adaya geçmek! Ancak bunun için araçlı feribottan yer ayırtmanız ve yeşil sigorta yaptırmanız gerekiyor. Araçlı feribotta yolcular hariç araç tutarı 80 Euro, yeşil sigorta ise yaklaşık 45 Euro civarında.
Her iki ihtimali karşılaştırınca yaklaşık maliyeti aynı olduğu için ve gümrükteki araba işlemlerini düşününce biz AVIS’ten araba kiralamayı tercih ettik!
2- Midilli’de Otobüs
Midilli’de otobüsle yolculuk yapmak, adayı gezmek istiyorsanız çok mantıklı bir seçenek maalesef olmuyor. Çünkü yollar virajlı ve dar, zaman kısıtlı!
Ancak araba kiralama şansınız yoksa, ulaşımların sağlandığı KTEL linkini aşağıya bırakıyoruz.
https://www.ktel-lesvou.gr/?new_lang=tr–
Midilli’de yeme-içme
Yunan deyince aklımız ahtapota düşüyor!! Midilli adası da gerek fiyat performansı gerekse lezzetiyle yine gönüllerde taht kuran lezzetleri masanıza getiriyor!
Mytilene’nin merkezi yeme-içme yönünden son derece zengin olmakla birlikte, biz gezimiz sırasında karnımız acıktıkça lokal lezzetleri denemeyi ihmal etmedik.
Bizim deneyimlerimize gelirsek:
- The Octopus Restaurant:
Molivos şehrinde deniz kıyısında yer alan restaurant Türkler arasında oldukça popüler. Yemekleri lezzetli olmakla birlikte, ızgara ahtapot yemeden geçmeyin dememize sanırız gerek yok!
- Mantamados :
Mantamados şehri, mandıra ürünleriyle epeyce popüler olmakla birlikte, baştan uyaralım siesta saatleri olan 14.00-17:00 arası açık mandıra bulmanız epeyce zor. Ancak bu saatler dışında uğrarsanız koyun yoğurdu denemeden dönmeyin!
- Hermes:
Ouzo’nun memleketi Plomari’de lokal bir lezzet deneyimi yaşamak isterseniz Hermes küçük bir aile işletmesi. Adeta bir film setini andıran Plomari’nin ara sokaklarında ufak bir yürüyüş sonrası ulaştığımız mekanda biz ızgara sardalya yemeyi tercih ettik!
- Panellenion:
Yunan denince akla Frappe gelmezse olmaz! Gezimiz öncesi araştırmalarımız neticesinde gittiğimiz ve Mytilene merkezinde yer alan Panellenion Pastanesi mermer sütunları, geniş oturma alanıyla keyifli bir mola noktası!
Midilli Önerileri
Gelelim Midilli gezi rehberimizde kısa önerilere!
- Sokak aralarında yürüyüş yapıp, zeytin ağaçlarıyla bezenmiş bahçelerin tadını çıkarın!
- Molivos’un ara sokaklarında kaybolduktan sonra Molivos Kalesi’nden günü batırmanın keyfini sürün!
- Gideceğiniz tarihlere göre etkinlikleri ve festivalleri önceden takip edin! Ouzo veya Sardalya festivaline den gelebilirsiniz!
- Deniz ürünlerine doyun!
- Feribot biletlerinizi (araçla gideceksiniz) en az 3 hafta öncesinden alın.
- Yolculuk sabahı biletlerinizi almak ve gümrükten geçmek için sıra bekleyeceğinizi (her biri için yaklaşık 45-50 dk) unutmayın! Bu sebeple 09:00 feribotu için 7:30 civarında limanda olmanızda fayda var.
- Son olarak Midilli feribotlarının sabah 09:00’da olduğunu göz önünde bulundurursak, bir gün öncesinde Ayvalık’a giderek Cunda’nın lezzetlerinin ve Ayvalık sokaklarının tadını çıkarın!
Güzel Ayvalık için aşağıdaki yazılara tıktık:
Midilli’de Gezilecek Yerler
Midilli Gezi Rehberimizin göz bebeği tabii ki gezilecek yerleri! Aşağıda kısaca özetledikten sonra detaylar için sizi buraya alalım Midilli Gezilecek Yerler Listesi
Müze ve Tarihi Yerler:
- Molivos sokakları ve Molivos Kalesi
- Plomari Ouzo Müzesi
- Vranas Zeytinyağı Müzesi
- Midilli Taşlanmış Ormanı Doğal Tarih Müzesi
- Midilli Arkeoloji Müzesi
- Moni Agios Taxiarchis Kilisesi
- Vizantino Mousio
Plajlar:
- Agios Isidoros
- Vatera Beach
- Eressos Beach
- Sigri Beach
- Petra Beach
Meydanlar ve Sokaklar :
- Ermou Caddesi
- Sapfous Meydanı
- Molivos Sokakları
Midilli’de Ne Kadar Harcanır?
Döviz Kurları her ne kadar cep yakıyor olsa da, Midilli’de konaklama ve ulaşım haricinde yeme-içme açısından bütçeyi çok yormuyor. Özellikle yaz sezonunda Ege kıyılarımızı düşündüğümüzde harcadığınız miktar bütçenizi sarsmayacak kadar. Neyse gelelim Midilli’de ne kadar harcanır sorusunun cevabına;
- Ulaşım:
Feribot Kişi Başı : 25 Euro
Araba -Feribot ücreti : 80 Euro
Araç Kiralama: Ortalama 3 gün için 100 Euro civarı
- Yeme-İçme:
Frappe ve Kahveler : 1.5- 2 euro civarı
Ouzo ile bir yemek : Kişi başı 15 Euro civarı
Küçük Su: 0.50 Cent
- Konaklama:
Pansiyonlar : Kişi başı ortalama gecelik 100-200 TL (kahvaltı dahil değil)
Bolca mavi denizli, zeytin yeşilli Midilli Adası Gezi Rehberimizin sonuna geldik! Midilli Adası’nda sizlere rengarenk sokaklarıyla, nefis lezzetleriyle ve ağustos böceklerinin sesleriyle uyandığınız sabahlarla keyifli bir gezi dileriz!
Aντίο..
@aybupqe