Akyaka’ya seyahate çıkmadan önce büyük ihtimalle, Akyaka’da Ne Yapılır araması yaptınız 🙂 Karşınızda bir çok yazı ve neredeyse sınırsız seçenek çıktı. Bu kadar küçük bir köye göre çok geniş bir yapılacaklar listesi sunuyor Akyaka. O yüzden Akyaka’da Ne Yapılır sorusuna cevap vermek, Akyaka’da Yapılacaklar Listesi hazırlamak oldukça zor oldu bizim için. Fakat, kendi keyif aldığımız, sevdiğimiz güzel hatırladığımız yerlerden yola çıkarak bu sorulara cevap vermeye çalışacağız.
Ege’nin hala eskisi kadar olmasa da, hala tenha kalabilmiş Cittaslow kentlerinden bir tanesi Akyaka. Burada, doğanın güzelliklerini gördüğünüzde, resmen deniz kenarı kasabalarının şanslı çocuğuyla tanıştığınızı hissedecekseniz.
Bayıla bayıla gezip, doyamadan döndüğümüz ilk #filgeziyolda rotası olan Akyaka’da yapılacaklar listesi ile karşınızdayız 🙂
Aynı zamanda isterseniz Akyakada’da Yapılacak Aktiviteler videomuzu izleyip, kanalımıza abone olabilirsiniz.
Akyaka’nın En Güzel Koylarında Yüzün
Akyaka’nın bizce en tatlı yanlarından bir tanesi, Gökova körfezindeki muhteşem konumu ve Sakar Dağ’ına sırtını yaslamasından dolayı gizli saklı bi’ sürü tertemiz koyda yüzme imkanı sunuyor olması. Bizce Akyaka’da Ne Yapılır diye soruyorsanız, gitmeden mutlaka bir dalıp çıkmak için bile olsa uğramanız gereken dört tane sahil & koy var:
- Akyaka Çınar Koyu
- Akyaka Akbük Koyu
- Akyaka Orman Kampı Sahili
- Akyaka Halk Plajı
1 – Akyaka Koyları – Çınar
Buz gibi suyun denize karıştığı muhteşem bi’yer Çınar. Akyaka merkezin birazcık ilerisinde. Akyaka merkeze yakınlığından dolayı, haftasonları ve özel günlerde çok kalabalık olduğu için park yeri sorunu olabiliyor. Hatta bazen yoğunluktan dolayı jandarmanın yolu kapattığı oluyor.

Eğer macera(!) seviyorsanız denizden çıktıktan sonra duşunuzu hemen arkanızda bulunan tatlı su kaynağında almayı deneyebilirsiniz. Az komikli videolarda çıkan komik görüntülere benzer görüntüler, en fazla kim ayağını suda tutacak yarışması yaparken başınıza gelebilir.
Diğer taraftan tabi, dondurucu soğuk su o kadar temiz ki usulca denize dökülürken öylece başına oturup izleyesiniz geliyor 🙂

2- Akyaka Koyları – Akbük Koyu
Akbük denilince herkesin aklına ilk gelen yer Milas Akbük. Fakat yazımızın gözbebeklerinden olan bu koy Gökova körfezinde yer alan, Akyaka’dan yaklaşık yarım saat kırk dakidada ulaşabileceğiniz muhteşem güzellikte bir yer. Akyaka’da ne yapılır sorusuna en önde gelen cevaplardan. Akbük’te bir sürü tesis bulunuyor, şezlongları ve şemsiyeleri uygun bir ücret ödeyerek kullanabiliyorsunuz.

Biz Akbük’te genelde koyun en ucunda bulunan, kendi iskelesi olan Doğa Restoran’ı tercih ediyoruz. Ağaçların altı olduğu için gölgesinde dinlenmesi çok keyifli. İskelesi olduğu için denize girmek daha eğlenceli. Aynı zamanda restoran olduğu için yemek ve içeçeklere erişiminiz de gayet kolay oluyor.
Özellikle gün batımında Akbük çok güzel olur, bizim için de bir selam verin doğa anaya oralarda.

3 – Akyaka Orman Kampı (Özellikle Bungalov’ların önü)
Akyaka merkezden yürüyerek ulaşabileceğiz, daha önce Türkiye’nin En Güzel Kamp Yerleri‘nde bahsettiğimiz Akyaka Orman kampının denizi oldukça keyifli. Denize merdivenlerle inmeniz gerekiyor fakat bu durum denizin ekstra temiz ve sakin kalmasına neden oluyor.
Daha önce bu kamp alanının biraz solunda tramplenlerle atlanılan bir burun vardı. Şuanda atlama tahtaları kaldırılmış olsa da isterseniz Orman kampından oraya yüzerek geçebilirsiniz.
4 – Akyaka Koyları – Akyaka Halk Plajı
Akyaka halk plajı denize girmek için favori yerlerimizden olmasa da, kendine has özellikleriyle bu listede yer almayı hak ediyor. Halk plajı sığ olmasından dolayı uzun süre yürüsenizde dizinize gelen suyu, tatlı su karıştığı için yer yer soğuk suyla sizi serinleten tarzı ve denizden baktığınızda çok güzel görüntü veren palmiye ve çam ağaçlı sahiliyle görmeye değer bir yer.
Diğer taraftan olur da çok vaktiniz olmazsa merkezde hızlıca denize girip, köyde keyifle dolanmaya devam edebilirsiniz.
5. Gökova Tekne Turu
Biz bu gidişimizde yapamadığımız için, 4 buçuktan 5.ci yüzme önerisi olarak tekne turunu ekliyoruz. Akyaka merkezden kalkan tekneler ile Gökova’nın bulunmaz koylarının keyfini çıkarmak seçeneklerden bir tanesi.
Azmak Başı Restoranlarında Yemek Yiyin
Akyaka’da Ne Yapılır sorusunun belki de ilk cevabı Azmak başıyla ilgili herhangi bir şey. Akyaka’nın biricik özelliklerinden bir tanesi kıvrıla kıvrıla ilerleyen Azmak Deresi. Daha güzel bir özelliği ise bu buz gibi suyun aktığının derenin etrafına kurulmuş olan restoranları. İsterseniz ayaklarınız su da, isterseniz Azmak’ın üzerinde yemeğinizi iyip içkinizi içebilirsiniz. Ortam o kadar keyifli ki, burada yediğiniz mezenin tadı bir başka, içtiğiniz içkinin tadı bir başka kalacak aklınızda.
Restoranların neredeyse hepsine rezervasyon yaptırmak gerekiyor, yoksa içerideki masalara kalabilirsiniz.
Filgezi olarak bizim favori mekanımız Mesut’un yeri olarak bilinen Olta Restoran. Giderseniz selamımızı söyleyin 🙂 Mesut’un Yeri dışında Halil’in Yeri şuanda Akyaka’nın en popüler Azmak başı restoranı olabilir.
Olta Restoran adres: Akyaka Mahallesi, 48650 Ula/Muğla
Telefon: +90 252 243 59 09
Akyaka’da Sörf Sahilini Ziyaret edin, Kite Sörf dersi alın
Akyaka’da başka ne yapılır hepiniz biliyorsunuz, Kite Surf. Tabiki maganizel yüzlerin Akyaka’da sörf yapmasının da etkisi olmuştur, fakat Akyaka başlı başlına neredeyse hergün aynı yükske kalitede sörf yapabileceğiniz nadir yerlerden bir tanesi. Konumu nedeniyle rüzgar çok kaliteli, yer altı suları ve Azmak’ın etkisiyle hava oldukça durağan ve tahmin edilebilir.
E bir de buna Sakar Dağı’nın manzarası, Gökova Körfezi’nin güzelliği eklenince Akyaka’nın Türkiye’nin en iyi kite sörf merkezlerinden biri olması çok sürpriz olmuyor.
Kite sörf ile ilgili detaylı videomuz yakında buralarda olacak, o zamana kadar genel bilgiler şöyle:
- İlk kurs için en az 2-3 gün ayırmak gerekiyor.
- Yoğunluktan dolayı önceden rezervasyon yaptırmak şart
- Fiyatlar yaklaşık 1400 tl ile 1800 tl arasında değişiyor.
- Biz Kite Academy’den Yavuz abi’yi çok sevdik. Çok keyifli bir röportaj yaptık, güzel kareler çektik. Ulaşmak isterseniz websitesini buraya ekliyorum.
Ağaçlı Yolu Ziyaret Edip Fotoğraf Çektirin
Kite’tan çıktınız, hafiften açıktınız ama sadece hafiften. Kite sahiline gelmek için geçtiğiniz yolu Akyaka’ya doğru geri döndüğünüzde sağınızda güzelim ağaçlarla çevrilmiş bir yol göreceksiniz. Orada bir durun, gökyüzüne bakın, ağaçların köklerine sarılın fotoğraf çekilin. Tam olarak tarihi, ağaçların yolu doğal olarak korumuş olduğu bir yerdesiniz. Resmen film setindesiniz yani 🙂
Akyaka’da Ne Yapılır diye soran kişilere söyleyeceğiniz tarzda bir aktivite – fotoğraflarınızı bize de yollayın.

Akçaabat Tostçusunda Tost – Ayran Yapın
Sizin de dilinizin ucuna gelen, ama ismini genelde hatırlamadığınız yerler oluyor mu? Hani şu salçalı, yarım ekmeğe tost yapan yer; ayranı efsane! Akçapınar tostçusu bizde oldu Akçaabat Tostçusu, Akyaka Tostçusu, salçalı tostçu 🙂
Ağaçlı yolun hemen devamında Akyaka’da Yapılacaklar listesinin başrol oyuncularından biri. Tostun öyle susurluk tostu gibi çok değişik bir özelliği yok aslında. Bildiğiniz evde hızlıca yapıp yediğiniz tostlar gibi. Ama bi’ o kadar da güzel işte 🙂
Gidin bir güzel tostunuzu yiyin, çok açsanız bizim selamımızı söyleyin bir kuşbaşı kaşarlı pide patlatın – yine iyisiniz
Amazon’da Kano Yapın

Sizin için o kadar güzel bir liste hazırladık ki, gün içerisinde yapacağınız sıra ile ilerliyor. Akyaka’da Ne Yapılır, sadece denize mi girelim yani? – buyrun size bir aktivite daha – Azmak deresinin daracık kollarında Kano yapın – hatta o buzlu gibi tatlı suya atlayın mutlaka.
Akçapınar Tostçusunun hemen ilerisinde bir kulübe göreceksiniz. Oraya gidin Bayır’dan Anıl gönderdi bizi buraya diyin. İndirim alamazsınız ama “ee – demek sen de goca moğla’lısın, ehehe” sıcak girişiyle karşılaşırsınız 🙂
Kano turu Akçapınar köyünden başlıyor, yaklaşık 2 buçuk 3 saat sürüyor maksimum. Azmak’ın denize kavuştuğu yere kadar gidip, geri dönüyorsunuz. İşte orası Amazon, yeşilim her tonu, sadece kuş ve böceklerin sesleri – bize çok büyülü geldi açıkcası. Tabi o büyülü atmosfer, size teknesiyle eşlik eden Muğla’lı ağabeyin; “e atlayıverin gari” (“çocuklar suya girmeyecek misiniz” demenin şiveli yolu) demesiyle stand-up şovuna dönüyor anında.

Akyaka’da Gün Batımını İzleyin
Akyaka’da Ne Yapılır biliyor musunuz, tablo gibi gün batımı izlenir.
Akyaka’ya gün batımı saatinden önce dönün. Merkezden teknelerin kalktığı yere doğru yürüyün ya da Azmak tarafına. Güzel fotoğraflar, güzel bir kaç mısra şiir – ne bileyim bi’ dondurma, belki bir kadeh rakı Akyaka tablosunu tamamlamak için gerekiyor. Sonra da bize de bi’ selam verin oralardan 🙂
Akyaka bizi çok güzel sohbet, güzel kareler ve güzel yemekle ağırladı. Umarım siz de Akyaka’da Ne Yapılır sorunuza cevap bulabilmişsinizdir. Keyifli gezmeler
Anil
Bravo tebrık eskirim bukadar güzel anlatılmazdı
Akyaka ya çok kısa bir misafir oldum. sabah kahvaltısı yaptık eşimle birde kısa olsada tekne turu yaptık. fakat eşim ve bende çok büyük bir etki bıraktı yıllardır oralara gelirim nasıl görmemişim diye. gidecek olanlara inanın huzur dolu ve mükemmel yerler göreceksiniz.herşey gönlünüzce olsun.memleketizin heryeri çok güzel