ANKARA’DA MUTLAKA GİTMENİZ GEREKEN KÜTÜPHANELER

goethe- ankaranin en iyi kutuphaneleri
goethe- ankaranin en iyi kutuphaneleri

 Kütüphaneler haftasında sevgili Esra’nın hazırladığı İstanbul Kütüphaneleri yazısının Ankara ayağı karşınızda! Fakat baştan belirtmeliyim ki İstanbul’la kıyaslandığında Ankara’daki kütüphane sayısı ve aslında sunduğu hizmetin kalitesi oldukça sınırlı. Tabii siz gene de enseyi karartmayın; eminim ki aşağıda gönlünüze göre olan bir seçenek bulabileceksiniz.

1. MİLLİ KÜTÜPHANE

Adı üstünde “milli kütüphane”. Dolayısıyla Türkiye’nin en zengin arşivine ve çalışma alanına sahip kütüphanesi. Hayatında hiç kütüphaneye gitmemiş hatta kitap okumamış bir Ankaralı bile bilir burayı. Hal böyle olunca da çalışma odalarını kullanmak için adeta yarışa giren insanlar kütüphane önünde genellikle uzun kuyruklar oluşturur. 

ankara kutuphaneleri
ankara kutuphaneleri

Arşiv kullanımı için sık sık ziyaret ettiğim kütüphane, çalışma ortamı açısından asla ilk tercihlerim arasında değil. Kasvetli iç mimarisi ve aşırı sıcak salonları sebebiyle benim hep uykumu getiriyor. Ama gene de seveni çok. Demek ki sorun bende! Henüz gitmediyseniz “muhakkak uğrayın!” derim.

Çalışma Saatleri:

Hafta İçi: 09:00-24:00

Hafta Sonu: 09:30- 22:00

  • Milli kütüphane elinizi kolunuzu sallayarak gidip girebileceğiniz kütüphanelerden birisi değil; üyelik sistemiyle çalışıyor. Dolayısıyla aceleniz varsa ve hali hazırda üye değilseniz internet üzerinden ön kayıt yaptırarak işlemlerinizi hızlandırabilirsiniz.

2. CERMODERN KÜTÜPHANE

 

Entellektüel Ankaralı kesimin yakından tanıdığı, çeşitli sergilere ve performanslara ev sahipliği yapan bu sanat merkezinin bi’ de kütüphanesi bulunuyor. Kendi ifadeleriyle “Ankara’ya yakışır bir sanat kütüphanesi” olarak nitelendirdikleri kütüphanede modern sanatlar ve sahne sanatları üzerine kaynaklar yer alıyor.

ankaranin en iyi kutuphaneleri
ankaranin en iyi kutuphaneleri

 

Yerden tavana kadar uzanan camları ve modern mimarisiyle oldukça iç açıcı ve ferah bir atmosferi olan kütüphane benim favorilerimden. Özellikle sanatsever yahut sanatçı dostlar buraya muhakkak uğrayın!

Çalışma Saatleri:

Pazartesi-Cuma 10:00-18:00

  • Hazır buraya kadar gelmişken Cermodern bünyesindeki sergiyi ziyaret etmeyi unutmayın! Ayrıca Cafe Modern’in kahvesi de pek güzeldir.

3. ADNAN ÖTÜKEN KÜTÜPHANESİ

ankaranin kutuphaneleri
ankaranin kutuphaneleri

 

Lise yıllarında sıklıkla kullandığım kütüphane olmasından mıdır bilmem burası şüphesiz ki favorilerimden. (Tabii üzerinden 10 sene geçtiğini hesaba katarsak pozitif düşüncelerimde küçük bir yanılma payı elbette olabilir.) 

 800.000 üzerinde kitaptan ve süreli yayından oluşan koleksiyonunuyla Türkiye’nin en büyük halk kütüphanelerinden biri olmasının yanı sıra ülkenin 6 derleme kütüphanesinden de bir tanesidir. Dolayısıyla aradığınızı kolaylıkla bulabilirsiniz.

Buram buram tarih kokan binasında çalışmak ve araştırma yapmak şahane! Özellikle romantik atmosfer sevenler için şüphesiz ki en iyi alternatif. 

Çalışma Saatleri:

Süreli Yayınlar Bölümü- Derleme Bölümü: Hafta İçi mesai saatleri arası

Okuma (Çalışma) Salonu: Haftanın altı günü saat 09:00 – 19:00 arası, Pazar günleri 09.00 – 17.00 arası

Ödünç Verme Bölümü: Hafta içi hergün + Cumartesi 09:00- 19:00 arası

  • Binanın tasarımı ve yapımı 1944-1946 yılları arasında Türkiye’de II. Ulusal Akım’ ın yönlendiricilerinden Mimar Paul Bonatz tarafından gerçekleştirilmiştir.

4. GOETHE ENSTİTÜSÜ KÜTÜPHANESİ

goethe- ankaranin en iyi kutuphaneleri
goethe- ankaranin en iyi kutuphaneleri

Sanıyorum ki Ankaralı olup da Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan GOETHE Enstitüsünün önünden geçmeyeniniz yoktur. Fakat ne yazık ki çok küçük bi’ azınlık buranın bünyesinde halka açık bi’ kütüphane barındırdığını bilir.

Kütüphane koleksiyonu ağırlıklı olarak Almanca basılı görsel ve işitsel kaynaklardan oluşmaktadır. Dolayısıyla özellikle Alman kültürüne ilgisi olan yahut Almanca öğrenenler için burası adeta velinimet.

Çalışma Saatleri:
Pazartesi-Salı-Perşembe-Cuma: 12:00-20:00
Çarşamba: 10:00-20:00
Cumartesi:10:00-18:00

  • Ne yazık ki halihazırda Türkiye’nin güvenlik sorunu sebebiyle kütüphane geçici bir süreliğine “halka açık” konseptini değiştirerek yalnızca üyelerine hizmet vermeye başladı. Bu noktada “aaa olsun; üyelik yaptırırım” diyorsanız hemen belirtmeliyim ki söz konusu süre içerisinde yeni üye alımı da yapmıyor.

5. BİLKENT ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ

bilkent kutuphane
bilkent kutuphane

Ankara’nın hatta belki de Türkiye’nin koleksiyon açısından en geniş üniversite kütüphanesi. (İnanın bir Bilkentli olduğum için söylemiyorum; tamamen objektifim) Burada araştırma yapmak da ders çalışmak da inanılmaz keyifli! Üstelik bodrum katında sürekli farklı bir serginin bulunduğu minik bir galerisi var. Çalışmaya ara verdiğiniz zamanlarda inip biraz sanata dokunarak dimağ açmak bakımından oldukça elverişli!

Öve öve bitiremediğim kütüphanemiz için bir kötü haberim var ki: rektörlüğün aldığı kararla bir süredir okula harici kullanıcılara hizmet vermiyor!(Protokol akademik kullanıcılar hariç) Fakat bu durum geçici olabileceğinden ve elbette okurlarımız arasında akademik kariyere sahip olanlar bulunduğundan bu listeye eklemek istedim.

BONUS: Ankara Okuma Merkezi

Kütüphane olmasa da yalnızca ders çalışmak ya da yazıp çizmek isteyenler için açılmış bir mekan Ankara Okuma Merkezi. 9 tl karşılığında gün boyu yararlanılabilen merkez söylenilenlere göre oldukça ferah bir ortama sahip. Üstelik ücretsiz çay ve kahve ikramı da var. Bizler için olmasa da dershaneye giden ya da sınava hazırlanan öğrenci arkadaşlar için sessiz iyi bir alternatif olabilir.
Çalışma Saatleri: 09:30- 19:30

Bugünkü yazıda koleksiyon bakımından çeşitli ve çalışma alanı elverişli kütüphaneleri derlemeye çalıştım. İlçe halk kütüphaneleri ile birlikte sayı oldukça artıyor. Fakat söz konusu ilçe halk kütüphanelerinden beklentinizin yüksek olmamasını öneririm. Gene de gitmek isteyenleriniz için buraya söz konusu kütüphaneleri görüntüleyebileceğiniz linki bırakıyorum. Ankara ilçe halk kütüphaneleri

Birer kahve eşliğinde kitabınızı okumak ve çalışmak isterseniz sizi bu yazıya alalım: Ankara’nın en iyi Kahvecileri

Eğer İstanbul’daysanız bu yazıyı da buraya bırakıyorum: İstanbul’un en iyi kütüphaneleri

Ve yazımı içeriğe yaraşır bir şekilde Namık Kemal’in cümlesiyle noktalıyorum: “Adem’in hayvaniyeti yemekle, insaniyeti okumakla kaimdir.”

Bol okumalar!

 

Written By
More from rojen nasir

Barselona Gezilecek Yerler & Gezi Rehberi

Ah Barcelona.. Olağanüstü beklentilerle gitmemize rağmen bize bi’ ufak hayal kırıklığı yaşatan...
Read More

3 Comments

  • Şevval dedi ki:

    Biraz hayal kırıklığı olduğu açıkcası. Kızılay da o kadar çok ders çalışma yerleri (ki bazılarının gerçekten güzel kütüphaneleri var.) açılmışken hiçbirinin adının geçmemesi…

    • Ata dedi ki:

      Bizlerle paylaşsanız ne güzel olur.

  • Uğur dedi ki:

    “Ankara Okuma Merkezi” 2017’de kapanmış sanırım; Twitter sayfalarında böyle bir bilgilendirme mevcut. Siz yazıyı 12 Şubat 2018’de yazmışsınız; durum başka türlü mü?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir