Bugün bize, kültürel olarak da, coğrafi olarak da yakın bir ülkenin gezi rehberini detaylı olarak ele alacağız: Bosna-Hersek. Koskoca Adriyatik’te ayaklarınızı sokacak kadar kıyısı bulunan ülkenin adını, Yugoslavya’nın yakın zamanda yaptığı katliamla çokça duyduk. Ancak konumuz bu değil. Bu güzel ülke hakkında genel bilgilere geçmeden önce güzel bir haberimiz var. Bosna-Hersek ziyareti için T.C. vatandaşlarının vize almasına gerek yok! Ucuz uçak bileti arayışına başlayabilirsiniz .
Bosna Hersek Gezi Rehberimizi bölümlere ayıracak olursak;
- Bosna-Hersek’e Ne Zaman Gidilir?
- Bosna-Hersek’e Ulaşım
- Bosna Hersek Para Birimi
- Bosna-Hersek Tarihi
- Bosna-Hesek’de Gezilecek Yerler
- Bosna-Hersek’de Ne Yenir
BOSNA-HERSEK’E NE ZAMAN GİDİLİR?

Bizce Bosna-Hersek gezisi için en güzel mevsim ilkbahar ve sonbahar mevsimi. Doğal güzellikleri ile o kadar öne çıkan bir ülke ki, bol bol yürümek, mis gibi havayı içinize çekmek isteyeceksiniz. Bunu yazın kuraklığında ya da kışın soğuğunda yapmak belki biraz daha zorlayıcı olabilir.
Kış mevsiminde bazı dönemler sis nedeniyle havalimanına iniş ve kalkışta sorun olabildiğini ve uçuşların birkaç gün gerçekleştirilemediğini de belirtmek gerek! Yine de bu riski alabilirseniz, beyazlara bürünmüş masalsı güzelliğiyle Bosna büyüleyici.
BOSNA-HERSEK’TE PARA BOZDURMA

1 Euro = 1,96 Bosna-Hersek Mark’ı (Konvertibl Mark) (09.02.2021 tarihli) – Türk Lirası çok değişken olduğu için şu ara, Euro üzerinden verelim istedik.
Kabaca 1 Euro=2 Konvertibl Mark olarak sabitlendiğini düşünebilirsiniz. Biz Bosna’lı arkadaşımızın önerisi üzerine döviz bozdurma işlemini havalimanında gerçekleştirmiştik. Saraybosna ve Mostar merkezde döviz bürolarında da işlem yapabilirsiniz.
Not: Saraybosna’da çarşıda Euro ile alışveriş yapabilirsiniz ancak birkaç kez döviz kurunu döviz bürosundan daha düşük hesaplayarak işlem yaptıklarına şahit olduğumuzdan bunu pek önermiyoruz.
BOSNA-HERSEK ULAŞIM KONULARI
Türkiye – Bosna-Hersek arası Ulaşım
Hemen her gün İstanbul Havalimanı Türk Hava Yolları ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Pegasus tarifeli uçak seferleri ile Saraybosna Uluslararası Havalimanı’na (Butmir Havalimanı) yaklaşık 2 saatlik yolculuk ile ulaşılabilir.
İstanbul Esenler Otogarı kalkışlı otobüs (Alpar Turizm) ile ortalama 33 saatte Saraybosna’ya gidilebilir. Güzergâh dahilinde Edirne Kapıkule Sınır Kapısı’ndan çıktıktan sonra sırasıyla Bulgaristan (Bulgaristan veya Schengen Vizesi gerekmektedir), Sırbistan ve Karadağ’dan geçilmektedir.
Karayoluyla Ulaşım
Tabi ki özel aracınız ile de Saraybosna’ya gidebilirsiniz. Trafik durumu ve sınır kapı kontrolleri haricinde Edirne Kapıkule Sınır Kapısı’ından sonra yol yaklaşık 13 saat kadar sürmektedir. Güzergâh dahilinde Edirne Kapıkule Sınır Kapısı’ndan çıktıktan sonra sırasıyla Bulgaristan (Bulgaristan veya Schengen Vizesi gerekmektedir), Sırbistan ve Karadağ’dan geçilmektedir.
BOSNA-HERSEK’TE KONAKLAMA
Konumuz Bosna-Hersek gezi rehberi olsa da Saraybosna ve Mostar’da ayrı ayrı konaklama önerileri vereceğiz. Saraybosna merkezde konaklamak için Airbnb’den ev kiralamanın güzel ve bütçe dostu bir alternatif olduğunu söyleyebiliriz. (Airbnb yazımızı okumak için buraya tık tık)
Booking, Trivago gibi konaklama sitelerinden hotel, hostel ve kiralık ev için onlarca alternatife erişmek mümkün. Hem biz hem de arkadaşlarımız konaklama tercihlerimizde istediğimiz tarih aralığında değerlendirmeleri baz alarak kiralık ev seçimi yaptık ve memnun kaldık. Saraybosna ve Mostar’ı ziyaret eden turist sayısı özellikle bahar ve yaz aylarında artış gösterdiği için güzel bir ev kiralamayı düşünüyorsanız seyahat tarihleriniz netleşir netleşmez harekete geçmenizi öneririz.
- Saraybosna Havalimanına Yakın Oteller
Saraybosna otellerinin büyük çoğunluğu havalimanı bölgesinde yer alıyor. Bu bölgede çoğunlukla 4 ve 5 yıldızlı tanınmış oteller bulunsa da merkeze yürüme mesafesinde olmayışı bizim için olumsuz bir özellikti. Ancak pek çok turistin bu bölgede konaklayıp taksi veya toplu taşıma ile merkeze ulaşım sağladığını belirtmek isteriz. Havalimanı çevresinde yer alan Malak Regency Otel, Koncept Recidence Hotel göz atabileceğiniz alternatifler.
- Merkezdeki Oteller
Merkezde ve bilinen bir otel zincirinde konaklamayı tercih ederseniz Miljacka nehrinin karşı kıyısında Baş Çarşı’ya 10-15 dk yürüme mesafesinde yer alan Residence Inn by Marriott Sarajevo; yine nehrin karşı kıyısında bulunan ve Baş Çarşı’ya yaklaşık 20 dk yürüme mesafesinde olan Courtyard by Marriott Sarajevo temizliği ve kalitesiyle öne çıkan alternatiflerden.
Otelinizden çıkar çıkmaz Baş Çarşı’da kahvenizi yudumlamak isterseniz ise Hotel President tam size göre!
Otellerin fiyatları mevsim ve doluluk durumuna göre değişkenlik gösterdiğinden otellerin kendi web siteleri veya yukarıda bahsettiğimiz konaklama/seyahat siteleri üzerinden güncel sorgulama yapmanızı öneririz.
- Mostar Otel Önerileri
Mostar gezinizde otel konaklaması tercih ederseniz nehrin iki farklı yakasında bulunan Hotel Mepas (Mostar Köprüsü’ne 20-25 dk yürüme mesafesinde) ve Eden Hotel&SPA’ya (Mostar Köprüsü’ne 5 dk yürüme mesafesinde) göz atabilirsiniz. Hotel-Restaurant Kriva Ćuprija ise köprüye yakınlığı ve güzel manzarası ile öne çıkan alternatiflerden. Saraybosna’da olduğu gibi Mostar’da da Airbnb ve Booking.com’dan ev kiralamak için çok sayıda uygun alternatife ulaşabilirsiniz.
BOSNA-HERSEK TARİHİ

Bosna-Hersek gezi rehberine başlamadan önce Bosna’nın tarihinden kısaca bahsetmek gerek. Balkan Yarımadası’nda bulunan Bosna-Hersek devletinin başkenti Saraybosna’dır. Nüfusunun çoğunluğunu Boşnaklar oluştururken, bunu Sırplar, Hırvatlar ve diğer etnik kökenli gruplar takip etmekte.
15. yüzyılda Osmanlı Devleti idaresi altına geçtikten sonra Boşnaklar İslamiyet’i benimsemişlerdir. I.Dünya Savaşı’na yaklaşılan dönemde Avusturya-Macaristan İmparatorluğu idaresi altına geçen, sonrasında ise Yugoslavya idaresine giren topraklarda en kanlı dönemler 1986 sonrası iç savaş ile başlamıştır.1990’da devlet başkanı seçilen Aliya İzzetbegovic, 1992’de referandum akabinde Bosna-Hersek’in bağımsızlığını ilan etmiştir.
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’nin parçalanmasıyla aşırı milliyetçi Slobodan Miloseviç önderliğinde büyük Sırbistan’ı kurma hayalleri ile Balkanlarda 10.000’in üzerinde Boşnak’ın yaşamını kaybettiği büyük bir katliam gerçekleştirilmiştir. Srebrenica Katliamı ardından kamuoyunda artan tepkiler sayesinde Sırplara karşı baskının artması ile 1995 yılı sonlarında savaş son bulmuştur. İç savaşın ardından Boşnak, Sırp ve Hırvat bölgeleri, devlet içinde federal bir yapıya kavuşmuştur.
BOSNA-HERSEK’TE GEZİLECEK YERLER
Bosna-Hersek gezi rehberimizde , gezilecek yerleri özet şeklinde anlatacağız. Eğer daha detaylı bir rehber isterseniz bu kısmı ikiye ayırdık; Saraybosna ve Mostar. Eğer detaylı , adım adım gezmek isterseniz bu yazımıza da mutlaka göz atın.
Bosna-Hersek’de Gezilecek Yerler
Gezinizi iki adıma ayırmak Bosna’yı tam anlamıyla gezmenize yardımcı olacaktır.
SARAYBOSNA

Saraybosna, çok da uzak olmayan yıllarda yıkımın eşiğinde olan bir şehir… Savaş sonrası büyük ölçüde restore edilerek eski büyüleyici güzelliğine yeniden kavuşsa da şehrin hemen her bölgesindeki binalarda gördüğünüz kurşun delikleri savaşın hüzünlü hatırlatıcıları.
Hikayesiyle, insanlarının güzelliğiyle ve Osmanlı, Avusturya-Macaristan ve Yugoslavya mimarisinin özelliklerini taşıyan kültür mozaiği yapısıyla Saraybosna günümüzde Doğu Avrupa’nın hayran bırakan ve merak uyandıran başkentlerinden biri. Gelin kısaca Saraybosna’da gezilecek yerlere bakalım.
Bas Çarşı
Saraybosna fotoğraflarında sıklıkla rastlamışsınızdır; 15. yy’da kurulan, içinde her çeşit dükkanı bulunduran Osmanlı mirası bir çarşı. El işi ürünleri buradan satın alabilir ve aynı zamanda bir kahvede oturup boşnak kahvesi içebilirsiniz.
Gazi Hüsrev Bey Camii (Begova Dzamija)
Gazi Hüsrev Bey, Bosna-Hersek’de uzun süre görev alan, Osmanlı sancak beyidir; aynı zamanda Saray-Bosna’nın ikinci kurucusu da denir kendisine. Adına, 1531 yılında inşaa edilen camii, Mimar Sinan eseridir.
Latin Köprüsü
Miljacka nehri üzerinde bulunan köprü Saraybosna şehrini ikiye böler. İlk okuldan beri öğrendiğimiz 1. Dünya Savaşı’nın başlamasına neden olan Arşüdük Franz Ferdinand’ın öldürülmesi tam olarak burada cereyan etmiştir.
Umut Tüneli
Ülkenin geçmişinden ve adından da tahmin edeceğiniz üzere, savaş sırasında, erzak, ilaç , insani yardım, askeri teçhizat gibi şeylerin taşınması için, kazılan 800 metre uzunluğunda, Bosna ve Saraybosna arasında açılan bir tünel. Günümüzde, savaşın izlerini ve belgelerini taşıyan bir müzeye dönüştürülmüş.
Vrelo Bosne Parkı
Umut tüneline oldukça yakın. İki noktayı da aynı gün ziyaret edebilirsiniz. Huzurlu güzel bir park. İçinde faytonla veya bisikletle gezebilirsiniz, küçük şelalelerin sesi eşliğinde boşnak kahvesi içebilirsiniz.
İsa’nın Kutsal Kalbi Katedrali
Saraybosna’daki en büyük katolik kilisesidir, kapısında Papa 2. Jean-Paul heykeli bulunur.
Sarı Tabya ve Beyaz Tabya (Žuta Tabija) (Bijela Tabija)
Gün batımı izlemek için ve şehrin panaromik manzarasına tepeden bakabilmek için gidilmeli.
MOSTAR

Mostar geçmişten beri Balkan turlarının en beğenilen noktalarından biri (Ayrıca bir diğer ülke Karadağ yazımız için burayı tıklayabilirsiniz). Yalnızca zümrüt yeşili Neretva Nehri ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Mostar Köprüsü bile bu şehri görülecekler listenize eklemek için yeterli.
Saraybosna gibi savaşın izlerini taşıyor kent. Gelin gezerken bir kartpostalı yaşıyor hissi oluşturan bu güzel şehre yakından bakalım.
Mostar Köprüsü
Şüphesiz, Bosna-Hersek diyince akla ilk gelen yapı, 28 metre uzunluğunda 1566 yılında inşaa edilen Mostar Köprüsü’dür. 93’te Hırvatların attığı obus mermisiyle yıkılmıştır. 2004 yılında tekrar yapılıp açılmıştır. Neretva Nehri üzerinde bulunur. Buraya geldiğinizde köprü civarında da dolaşırsanız savaşın izlerine denk gelebilirsiniz.
Pocitejl (okunuşu: Poçitel)

Mostar’a 18 km uzaklıkta bulunan bir Osmanlı köyüdür. Taşlı dar sokaklar ve kutu gibi taş evler ve nefis Neretva manzarası arasında zamanın durduğu bir yer adeta burası. Ancak belirtmekte fayda var dik yokuşlu o yüzden rahat ayakkabılar giyin.
Blagaj (okunuşu: Blagay)
Buna Nehri’nin doğduğu, Mostar’a çok yakın diğer bir köy Blagaj. Alperenler Tekkesi (Bektaşi Tekkesi) tam olarak bu nehrin doğduğu yerde bulunuyor. Nehrin karşı kıyısına oturup, doğayla içiçe geçmiş bu köyde kahvenizi yudumlayabilir ve aynı zamanda hediyelik eşya da alabilirsiniz buradan.
Kravica (okunuşu: Kravitse) Şelaleleri
Mostar’a 40 km, Çaplina şehrine birkaç km mesafede, neredeyse her Bosna-Hersek gezi rehberinde rastlayabileceğiniz bir maddeye geldik. Genelde turistik turlar nadiren düzenleniyor ancak bireysel de arabanıza atlayıp gelebilirsiniz. Bu kadar ısrar etmemizin sebebi, burası gerçekten bir doğa harikası. 25 metre yükseklikten, birkaç kol halinde akan şelalenin yanı sıra yemyeşil bir doğaya sahip.
Srebrenica (okunuşu: Srebrenitsa)
Ülkenin, belki de Avrupa’nın en hüzünlü geçmişine rastlayacağınız, katliamın büyük ölçüde gerçekleştiği şehir. (Srebrenica diye google’ladığınızda bile Srebrenica katliamı çıkacaktır direkt) Srebrenica–Potočari Soykırım Anıtı, şehitlik, “don’t forget” duvar yazıları, bolca mermi iziyle tam bir utanç tablosuna şahit oluyorsunuz.
BOSNA-HERSEK’DE YEME-İÇME

Geldik Bosna-Hersek gezi rehberinde en lezzetli noktaya. Gelin ülkenin yöresel yemeklerinden, nerede ne yenileceğinden bahsedelim. Ziyaret etmeyi planladığınız her şehirde karşınıza en fazla çıkacak seçenecekler börek ve cevapcici kebabı olacak.
Boşnak böreği
Kıymalı, patatesli, kabaklı, peynirli gibi farklı seçeneklerde boşnak börekleriyle karşılaşabilirsiniz. Yerel halk genelde böreklerini soslu yer. Burada bahsi geçen sos böreğin üzerindeki yoğurttur. Bizim uğradığımız en güzel “börek noktası” Saraybosna’daki Buregdzinica Bosna oldu.
Cevapcici (Cevabi kebabı)
Balkanlarda sıklıkla karşımıza çıkan cevabi kebabı aynı zamanda tabii ki Bosna-Hersek’te de meşhur. Şekli de İnegöl köfteye benzeyen köfte çeşididir. Yanında pide ve soğanla servis edilir. Bizin cevapcici durağımız Saray-Bosna’da Bas Çarşı’daki Ćevabdžinica Željo oldu.
Boşnak Kahvesi
Bakır cezvede, tek kişilik 0larak getirilir. Türk kahvesi gibidir sadece pişirilirken şeker konulmaz. Kahve fincanlarında, cezvelerde sıklıkla ay yıldız motifine denk gelebilirsiniz. Bunun sebebi, geçmişlerine olan bağlılıklarıdır.
Özellikle Bosna-Hersek Gezilecek Yerler yazımızda çok daha derin işledik bu yeme içme işlerini (aynı zamanda kahve nerelerden alınır vs). Buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bosna Hersek gezi rehberimizin sonuna geldik. Eğer sorularınız veya seyahat planınızla ilgili tavsiyeye ihtiyacınız olursa instagram hesabından bize yazabilir veya aşağıya yorum ekleyebilirsiniz.
Sevgiler;
Hüsna & Bilgehan Çevik
Trende ne yöne oturacağıma kadar düşünülmüş bir yazı ellerine sağlık yazanların ?