Bali gezimiz boyunca bize instagramdan ve ayrı ayrı özel hesaplarımızdan sorduğunuz soruları bu rehberde toplamaya çalıştım. Ayrı ayrı sorulara kısa net cevaplar hazırladım. Ancak eğer başka sorunuz olursa da aşağıya yorum bırakabilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki yazımıza da, Bali’ye gitmeden mutlaka göz atın.
Bali Gezi Rehberi – Bali’ye Gitmeden Bilmeniz Gerekenler
Vize İstiyor mu?
Bali TC vatandaşlarından vize istemiyor. Pasaportunuzla girdikten sonra, 30 gün süreyle istediğiniz gibi gezebilirsiniz. Yalnız pasaport kontrolünden önce küçük bir form doldurmanız gerekli, onu da uçakta dağıtıyorlar. (eğer size gelmese bile indiğinizde havalimanından temin edebilirsiniz.)
Bali güvenli mi?
Bali’da 2 hafta kaldık ve yanımızda yakınımızda ters birşeye, bir suça, hırsızlığa veya kavga dövüşe rastlamadık. Adanın gelir kaynağının %80’i turizm olduğu için, Bali halkı da güvenlik konusunda oldukça temkinli.
Bali nerede?
Bali Endonezya’nın güneyinde, küçük Sunda adalarının batısında yer alıyor. Doğusunda Lombok adası nerederyse aynı büyüklükte olan Lombok adası var. Ayrıca eğer Avustralya gezisi düşünüyorsanız, Bali Avustralya’ya oldukça yakın. Bir çılgınlık yapıp gezinizi birleştirmek istersiniz belki.
Bali balayı için uygun mu?
Bali elbette balayı için, çift gezginler için çok uygun. Gezip görebileceğiniz bir sürü yer ve birlikte yapabileceğiniz bir dolu aktivite olduğu gibi, seyahatinizi sadece bir bölgede geçirip keyif yapabilirsiniz.
Yalnız gezginler Bali’yi tercih edebilir mi?
Bali, sadece adı itibarı ile bile balayını çağrıştıran bir destinasyon. Ancak gel gör ki, oldukça “hip” hale gelen sörf noktaları, “beach club”ları, birbirinden güzel yemekleri ve restoranları, gece hayatı ile yalnız gezginler için de oldukça çekici bir yer ve yeni insanlarla tanışmak için harika bir ada. Diğer taraftan inzivaya çekilmek isteyenler, yoga yapmak
Hangi mevsimde gidelim?
Bali gezi rehberinde de uzunca anlattım; Bali, aslında kuru sezondan dolayı bahar ve yaz aylarında oldukça popüler. Yani turistik sezon kuzey yarım küreyle aynı. Ancak bu sezonda, turist sayısı olduğu gibi, fiyatlar da artıyor. Ayrıcabu kadar uzak bir rota kışın yaz tatili yapmak için doğru bir seçenek olur dedik ve biz, yağışlı seazonun içinde olan Şubat ayını tercih ettik. Gel gör ki, Bali’de olduğumuz 13 gün boyunca sadece 4 kere yağmur yağdı. (Biri baya uzun sürdü)
Paramızı nerede bozduralım?
Paranızın hepsini, inince havaalanından bozdurmayın. Sadece taksinize ve ilk gün yemeğinize yetecek kadar bozdurun yeterli. Daha sonra tuttuğunuz taksi, sizi güvenli bir döviz ofisine götürecektir. Eğer şöförünüzüe de güvenmiyorsanız, şehirde yer alan büyük ve güvenilir döviz bürolarından paranızı bozdurabilirsiniz.
Oranlar yüksek, kulübelerden, derme çatma ofislerden paranızı bozdurmayın. Dolandırıcı olma ihtimali yüksek.
Bali ucuz mu?
Bu soru Bali gezimiz boyunca ve Bali gezi rehberimizde en çok sorulan soru oldu. Bal’2de fiyatlar genel olarak İstanbul ortalamalarında. Güneydoğu Asya‘ya göre pahalı, ancak yediğiniz yemeklere, bulunduğunuz mekanlara göre hala ucuz. Örneğin bir öğün yemek ortalama 20-30 TL; konaklama kişi başı 120-150 TL gibi. Tabii bu fiyatlar ortalama yerlerde. Eğer daha detaylı bir yazı isterseniz sizi aşağı alalım;
Bali Gezisi Harcamaları – Bali Ucuz mu?
Kredi kartı kullanmak güvenli mi?
Bali seyahatimiz boyunca, ödemelerimizin yarısından fazlasını kredi kartıyla yaptık. Zaten çoğu iyi “beach club“ta, harcama limiti olduğu için, kredi kartınızı bloke etmek de isteyeceklerdir. Yani diyeceğim o ki, evet kredi kartı kullanmak güvenli ayrıca bazı mekanlara girebilmek için kredi kartı kullanmanız şart.
Yanımıza ne kadar alalım?
Bu sorunun cevabı tamamen göreceli, ancak eğer konaklamanızı önceden “online” ödediyseniz, yanınızda ortalama günlük 50 dolar bulundurmanızda fayda var. Önceki soruda da anlattığım gibi, zaten restoranlarda veya hediyelik eşya alacakken kredi kartınızı kullanmanız konusunda bir sıkıntı yok.
Nerede konaklayalım?
Eğer az gününüz varsa (1 hafta veya daha az) merkez olarak Ubud’da konaklayın ve Bali’de günlük geziler yapın. Otel tarzı sorduysanız, bizim tüm konaklamalarımız Airbnb ile ayarladığımız özel villalardaydı. (Şu yazımıza göz atabilirsiniz; Airbnb nedir nasıl kullanılır)
Sadece Ubud’da sonsuzluk havuzu olan bir otelde konaklamak isteyebilirsiniz. Ancak bu otellerin fiyatları pek de ucuz değil. O yüzden 2-3 gün bu otellerde kalmak için yeterli.
Bali’de ulaşım için hangi uygulamayı kullanalım?
Bali gezi rehberlerinde bu sorunun cevabı tam bir keşmekeş. Kimi Bluebird diyor kimi Uber vs. Arkadaşlar Bali’de en çok kullanacağınız 2 uygulama;
Bu iki uygualama arasındaki farkları açıklayayım. GoJek daha ucuz ancak ucuz olduğu için bazı yerlerde şöför bulmak da daha zor. Grab daha sık kullanılıyor. Ancak bu iki uygulama da, Bali genelinde normal taksiciler tarafından hiç sevilmiyor. Yani özellikle Ubud, Uluwatu gibi çok turistik yerlerde kaçak köçek binmeniz gerekebilir. Daha ayrıntılı bilgiler için aşağıdaki yazımızı okuyun;
Bali Genelinde Kullanabileceğiniz Ulaşım Araçları
Telefon Hattını Nereden Alalım?
Havaalanından indiğinizde, çıkışta deskler var. Biz çoğu insanın tercihi olan TELEKOMSEL ‘den aldık. Ancak havaalanından alamasanız bile gittiğiniz yerlerde bulabilirsiniz. Yerel arama artı internet almanızda fayda var çünkü rezervasyon yaptığınız yerleri, otelinizi veya bazen şöförünüzü aramanız gerekebiliyor.
Motor kiralayalım mı?
Bu sorunun cevabı da oldukça göreceli. Eğer daha önce motor sürmediyseniz, deli cesaretinize güvenip motor kiralamayın. Ancak, iyi bir motor sürücüsüyseniz, konakladığınız yerlerde ve yakınlarında motor kullanmanızı öneririm. Günü birlik gezilerin olduğu yerlere yine de motorla gitmenizi önermem, yollar çok virajlı ve tümsekli. Bunun yanında trafik sağdan akıyor ve tam bir keşmekeş.
Araba kiralayalım mı?
Eğer kendiniz sürecekseniz cevabım net: HAYIR. Siz bu trafikte mahfolmaya gelmiyorsunuz, emin olun hiç konforlu bir seçenek değil. Eğer şöförlü araba tutacaksanız cevabım evet. Zaten ikisinin arasında çok büyük farklar da yok. Özellikle Ubud’dan, adanın çevresine düzenlenen günübirlik turlara mutlaka şöförlü araçlarla gidin. Şöför numaraları, tavsiyeler aşağıda.
Şöför numarası verir misin?
Özellikle bizi havaalanından alan ve havaalanına bırakan 2 ayrı şöförün numarasını ve bunun yanında 6 ayrı şöförün numarasını da yazdım aşağıdaki yazımda. Ancak Gojek veya grab den çağırdığınız şöförlerin tavırlarına bakıp sevdiğiniz birini sizi gezdirmesi için tutabilirsiniz. Telefonunu istemeyi unutmadan araçtan inmeyin. Tüm şöför numaralarını ve daha fazlasını aşağıdaki yazımızdan okuyabilirsiniz.
Bali Ulaşım Rehberi – Şöförler ve Numaraları
Bali yemekleri nasıl?
Bali, çok turistik bir ada olduğu için, Dünya mutfağının neredeyse hepsini, bu adada bulabilmeniz mümkün. Diğer taraftan vegansanız çok şanslısınız, çünkü vegan ve vejateryen bir restoran bulmanız oldukça kolay. Endonezya yemeklerini soracak olursanız, lezzetli ve baharatlı.(özellikle kişniş bolca kullanılıyor) Deniz ürünlerinden, diğer uzak doğu ülkelerine göre harikalar beklemeyin ancak yine de özellikle Kuta civarında iyi bir deniz mahsülleri restoranında yemek yiyebilirsiniz.
Mutlaka denenmeli;
- Smoothie Bowllar
- Tropik meyveler
- Salak meyvesi
- Ördek kızartma
Bali’de yüzülür mü?
Geldik en önemli sorulardan birine. Gitmeden önce okuduğum çoğu yabancı Bali gezi rehberi yazılarında Bali’de yüzülecek kristal berraklığında yerler sıralanıyordu. Ancak gibince gördük ki durum pek de öyle değil. Çoğu yerde deniz dalgalı, yosunlu ve kayalık. Sörf yapmaya çok uygun ancak yüzmeye? Çık!
Yinede sıralama yapmam gerekirse;
- Canggu – Yüzmeye uygun değil ancak denize girip dalgalarla oynayabilirsiniz.
- Seminyak – Canggu’dan daha iyi. Çok yüzmek isterseniz adanın batısında burada yüzün.
- Uluwatu – Sörf cenneti. Yüzmek için bikaç nokta var aşağıda yazıyorum.
- Padang Padang – Eat – Pray – Love’dan hatırladığımız kumsal, yüzmek için fena değil.
- Thomas – Bali’nin güneyinde yüzmek için en uygun yer.
- Gili Adaları – Bali’de açık ara yüzmek ve dalmak için en uygun nokta.
Bali gezi rehberimizde en çok sorulan soruları yanıtlamaya çalıştık. Ancak yine sorularınız olursa aşağıya yorum olarak bırakmayı unutmayın.
Sevgiler
1 Comment