Bali gezi rehberini, Endonezya’dan ayrı tutmak istedim, çünkü ülkenin ortasında yer alan bu dev ada, Endonezya’dan, hatta bütün Dünya’dan farklı bir kültüre, sosyal yaşama ve ruha sahip.
Bali, sadece adını duyduğumuzda bile bizi heyecanlandıran bir ada. Popüler balayı noktası. Sadece balayı değil, sörf, alışveriş, yoga, ahşap ve taş oyma sanatı… Bali’ye bilet bakmak için çok fazla neden var. Başta belirtelim biz 7 kişilik bir grup bu güzel adayı ziyatet ettik ancak yalnız gezginlere veya çift gezenlere de önerilerimiz olacak. Bali Gezi rehberini şu altbaşlıklarda toparladım;
- Bali Üzerine Bilgiler
- Bali Vize İstiyor mu
- Kaç Gün Ayıralım
- Bali’ye Ulaşım
- Havaalanından Şehre Ulaşım
- İnternet ve Telefon hattı
- Para Bozdurma
- Bali’ye Ne Zaman Gidilir
- Bali Hava Durumu
- Festivaller
- Bali’de Gezilecek Yerler
- Bali’de Ne Yenir
- Bali’ye Gitmeden
Bali Üzerine Bilgiler

- Bilmiyorum söylememe gerek var mı, Bali, Endonezya’nın ortasında yer alan büyükçe bir ada. Ülke olduğu yanılsaması, gündelik konuşmalarda da çok geçiyor, ondan bu bilgiyle başlayayım.
- Adanın yüzölçümü yaklaşık 6000 km2. tüm mesafeler birbirine yakın gözükebilir ancak oldukça virajlı yollar ve trafik yüzünden 30 km’nin 2 saat sürdüğü anlar oluyor.
- Adada yaygın olarak inanılan din Hinduizm. (hatta son verilere göre adanın %93’ü) Kalanı da müslüman. Zaten bildiğiniz üzere Endonezya’da da yaygın olan din İslamiyet.
- Adanın nüfusu toplam 4.5 milyon civarı. Ancak 4 mevsim gelen turistler adayı oldukça kalabalıklaştırıyor.
- Bali 8 naiplik (idari bölge diyelim) ve 1 şehirden oluşuyor.
- Tahmin edeceğiniz üzere, ilk gelir kaynağı turizm. (ada ekonomisinin %85’i) Ancak tarım, mobilya ve ahşap üretimi de azınsamyacak ölçüde.
- Adaya gelen turist popülasyonu genellikle Avustralyalı. Ancak, Uzakdoğu‘lu, Avrupa‘lı ve Rus turistler de oldukça fazla.
- Bali’de Endonezce konuşuluyor, ancak her yer turist olduğu için çok az duyuyorsunuz. Her yerde derdinizi İngilizce açıklayabilir ve rahatlıkla anlaşabilirsiniz.
- Bizim gözlemlediğimiz kadarıyla, Bali oldukça güvenli bir yer. Herhangi bir suçla karşılaşmadık ve duymadık. Zaten sokakta yürürken de kendiniz güvende hissediyorsunuz.
- Bali’de çocukların ismi, doğum sırasına göre veriliyor. O yüzden aynı ismi çokça duymanız söz konusu. (Wayan/Putu/Gede ilk çocukların ismi, Made/Kadek ikinci çocukların ismi gibi gibi)
Bali (Endonezya) Vize İstiyor mu
Endonezya, TC vatandaşlarından vize istemiyor arkadaşlar. 30 güne kadar vizesiz kalabilirsiniz. Ancak derseniz ki, ben daha fazla kalıcam, göçmenlik bürosundan vizenizi 35 dolar karşılığında uzatabilirsiniz. ( Minimum 2 hafta kala gidin hemen giderseniz şimdi git sonra gel derler) Uçakta dağıtılan kayıt formunu almayı ve doldurmayı unutmayın. Ancak unutsanız bile pasaport kontrol kuyruğunda doldurabilirsiniz.
Vizesiz gezebileceğiniz diğer ülkeler rehberi için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz;
Bali’ye Ulaşım

Bali gezi rehberinde çok önemli bir konu. Niye diye soracak olursanız size kendi deneyimimizi aktaralım. Yıllar sonra ilk defa uzak bir ülkeye direkt uçuş alalım dedik ve paraya kıyıp THY ‘den direkt uçuş bileti aldık. Ancak gel gör ki yolculuk o kadar rahatsızdı ki.. Bacak aralığı dar, uçak çok kalabalık, havasız, el bagajı koymaya bile yer yoktu. Kısacası, önümüzdeki insanlar da koltuğunu yatırınca 12-13 saat eziyet çektik.
Eğer fiziksel problemleriniz varsa direkt uçuş tavsiye etmem. THY’nin Bali’ye giden uçakları son derece konforsuz. (ve pahalı tabii) Bizim verdiğimiz para gidiş-dönüş 700 dolar civarındaydı. Başka gezi rehberlerinde, gezi bloglarında 300 dolara bulursanız kaçırmayın gibi fantaziler var. Biz 3-4 senedir Bali’ye bilet bakıyoruz o rakamları hiç göremedik. Siz yine de bakın ama 500-600 dolarlık bilet bulursanız kaçırmayın.
Not: Bunun yanında Endonezya- Jakarta aktarmalı uçarım ve ekonomik olur derseniz, hiç uğraşmayın olmuyor.
Bali Hava Durumu

Bali’de yağışlı sezon, Ekim – Mart arası. Özellikle Aralık ve Ocak aylarında hava durumu her gün yağışlı gösteriyor. Ancak biz yağışlı sezonda gitmemize rağmen toplam 13 günde 2 gün yağmur yağdı. Bu demek değil ki siz de gittiğiniz de böyle yağar. Ancak hava durumuna, özellikle telefondaki uygulamanıza bakıp kanmayın. Biz giderken her gün yağışlı gösteriyordu ancak yağmadı. Günlük güneşlikti hava. Şunu da ekleyim yağışlı sezonda hava sıcaklığı 26-30 derece arasında sürekli.
Bali’de kuru – güneşli sezon, Nisan – Eylül arası. Yani, turistik sezonu bi nevi Türkiye gibi düşünebilirsiniz. (soğuğu saymazsak) Ancak bu dönemin artısı yağışın nadir olacağını bilmek. Eksisi ise bunaltıcı havada gezmek ve yaz döneminde oldukça artan turist nüfusu, ve bunun yanında yükselen fiyatlar vs.
Bali’ye Ne Zaman Gidilir
Bali’deyken bize en çok sorulan sorulardan biri şuydu; Yağışlı sezonda Bali’ye gidilir mi? Bu sorudan da anladığınız üzere biz Ocak sonu Şubat başı gibi, yani yağışlı sezonda gittik. Sorunun cevabını da hemen açıklığa kavuşturuyorum.
Yukarıda da bahsettiğim gibi, eğer yağışlı sezonda gidecekseniz, iş biraz şansınıza kalmış. Genellikle yağmurlar gelip geçici oluyor. Hava durumu raporları sürekli yağış var dese de çok nadir yağış oluyor. Ancak, 2-3 gün hiç dinmeyen bir yağmura denk gelirseniz ahınızı da almak istemem. Biz risk alarak gittik ve değdi.
Diğer taraftan kuru sezonda giderseniz, akına uğrayan bir ada var. Otel, şöför, rezervasyon işlerini önceden halletmenizde fayda var. Bu sezonun da güzelliği yanınızda şemsiye taşıma derdinin olmaması.
Bali Festivalleri

Nyepi Festivali
Bizim ilgimizi çeken ve buraya yazmak istediğim en önemli festival sessizlik günü. Bali takvimine göre Mart veya Nisan ayında kutlanır. Tüm ada sessizliğe bürünür, meditasyon yapar, ibadet eder, sokaklarda değil evlerinde takılırlar.
Galungan ve Kuningan Festivali
210 günlük Pawukon – Bali takviminin 11. haftasının çarşambasına denke gelen kutlamalar, 10 gün sürer ve Kuningan kutlamalarıyla sona erer. Renkli kıyafetlerle ve çeşitli yemeklerle kutlanır.
- 2021 yılında 14-24 Nisan
- 2022 yılında 8-18 Haziran
Saraswati Festivali
Hindu takviminin 5. gününe denk gelen, bilgelik tanrıçası Saraswati için düzenlenen festivaldir.
Bali’de Ulaşım

Adada ulaşım, Bali gezi rehberlerine de göz attıysanız biraz kafa karıştırıcı. Ada genelinde telefon uygulamalarına bir antipati yayılmış durumda. Ancak peşinen belirteyim, biz seyahatimiz boyunca telefon uygulaması kullandık. Kullanabileceğiniz uygulamalar; Grab, GoJek, Bluebird ve UBER. Bunların aralarında en yaygın olanı Grab. Gitmeden mutlaka bu uygulamaları indirin, çünkü Bali’nin bazı kısımlarında uygulamaları aktive edemiyorsunuz.
Bizim en sık kullandığımız uygulama Gojek oldu. Diğer uygulamalardan daha ucuz ve gelen şöförler daha iyiydi. Ancak dezavantajları da var. (Bazı yerlerde şöför bulamamanız gibi)
Motor kiralayalım mı?
Biz 6 arkadaş motosiklet özürlüsü olduğumuz için ve hiçbirimiz kullanmadığımız için kiralamadık. Ancak gittiğiniz otelden, hostelden yahut airbnb evinden rica edin, size uygun fiyata motosiklet ayarlasınlar. Yahut tüm konaklama yerlerinde motor kiralayan acentalar var . (Fiyatları günlük 30.000-50.000 rupi arasında değişiyor yani sudan ucuz.)
Ancak dikkat etmeniz gereken konular şunlar;
- Trafik tersten akıyor ve bazen tam bir kaos.
- Uzak rotalara mümkünse şöförlü araba kiralayın çünkü yollar çok virajlı ve yokuş olabiliyor.
Kısacası iyi bir motosiklet sürücüsüyseniz motor kiralayın derim.
Not: Araba kiralayalım mı sorusunu sormadım bile. Cevap hayır. Bu kadar zor bir trafikte hiç uğraşmayın.
Bali Havaalanından Şehre Ulaşım
Bu konu çok sorulur diye düşünüyorum o yüzden size detaylı bilgi vereyim. Gittiğinizde çoğu uzak doğu ülkesinde olduğu gibi, çevrenizi taksiciler sarıyor. Buna maruz kalmamak için özel şöför çağırabilir veya grab-gojek uygulaması kullanabilirsiniz. Eğer uygulama kullanacaksanız, havaalanından çıkıp karşıdaki alanda beklemeniz gerekebilir. Zaten bulduğunuz şöför size uygulama üzerinden yazacaktır şuraya gel buraya git diye.
Aşağıdaki yazıda Bali’de ulaşım konusunu oldukça detaylı bir şekilde inceledim, şöför telefon numaraları verdim ve uygulamaların farklarını anlattım, mutlaka okuyun;
Bali’de Ulaşım & Uygulamalar ve Şöförler
Bali’de İnternet ve Telefon Hattı

Biz havaalanında, indiğimiz gibi, çıkışta kurulan deslerden telefon hattı aldık. Konuşma ve internet paketi şeklinde satılıyor. Burda önemli konu şu; telefon görüşmeleri sadece yerel telefonları kapsıyor. Biz 10 dk konuşmalı aldık hep, çünkü şöförlerle, gideceğiniz restoran veya plaj barlarıyla görüşmeniz ve rezervasyon yaptırmanız gerekebilir. Aynı şekilde otelinizi bulamayıp aramak durumunda kalabilirsiniz. O yüzden en azından 10 dk konuşma alın derim.
Deske vardığınızda, sadece telefonunuzu görevliye uzatmanız yeterli. Sim kartı çıkarıp takma işini onlar hallediyor. Hatta size eski hattınızı kartını üstüne bantlayıp veriyorlar. Kredi kartı kabul ediliyor ancak %3 gibi bir komisyon veriliyor.
Hat Fiyatları
Genellikle hat fiyatları şu şekilde;
- 11 GB +10 dk Konuşma : 150.000 IDR
- 18 GB+10 dk Konuşma : 200.000 IDR
- 21 GB+10 dk Konuşma : 250.000 IDR
Bali’de Para Bozdurma

Muhtemelen Bali gezi rehberinde en çok aradığınız konulardan biri bu. Öncelikle yanınızda euro veya dolar götürebilirsiniz. Hiç farketmez. Havaalanından, kendinize yetecek kadar, veya şöföre verecek kadar bozdurun. Çünkü havaalanında oranlar biraz düşük (biz kişi başı 20-30 dolar bozdurduk.)
İkinci olarak grab veya şöför tuttuysanız, sizi yol üzerinde bir döviz bürosuna götürmesini isteyebilirsiniz. Biz öyle yaptık. Akşam olmasına rağmen, şöförümüz bizi büyük ve güvenilir bir yere götürdü. Ve toplu paramızı burda bozdurduk. Yine de üç kağıda gelmemek için 100 dolar -200 dolar ayrı ayrı bozdurabilirsiniz.
Döviz bozdurduğum yerin güvenilir olduğunu nasıl anlarım?
Arkadaşlar, ilk olarak bankaysa hiç tereddüt etmeden girin. Banka değil döviz bürosuysa(exchange officde) büyük, modern, kameralarla izlenen bi yer olduğunu görüp gönül rahatlığıyla girebilirsiniz. İkinci olarak da oranlara bakın oranlar normalse bozdurun. Genellikle kulübeler, ve yüksek oran veren dandik deskler, standlar, turist tuzağı. Buralarda dolandırılmayın.
Bali’de kredi kartı kullanmak güvenli mi?
Tereddütü olan için yazıyorum; Bali’de kredi kartı dolandırıcılığı hiç görmedik ve duymadık ve burdan anlayacağınız üzere çatır çutur kredi kartı kullandık. (tabii güvenilir gözüken yerlerde)
Bali’de Gezilecek Yerler
Bali gezi rehberinde gezilecek yerleri özet olarak belirteceğim. Ancak detaylı olarak, bizim gezdiğimiz yerleri ve yapabileceğiniz değişik rotaları aşağıdaki yazıda oldukça detaylı bir şekilde inceledim. (Bence kesin okuyun gitmeden)
Bali’de Gezilecek Yerler – İzleyebileceğiniz rotalar
Seminyak- Canggu

Bali’nin batı kıyısında yer alan bu iki yer de, Bali’nin en popüler sörf noktalarından. Bu yüzden, Bali gezinizin başına yahut sonuna bu iki yeri alabilirsiniz. Özellikle sörf yapmak için, gün batımı geçirmek için, sahilde takılmak , güzel plaj barları keşfetmek ve güzel yemekler yemek için Seminyak da Canggu da güzel.
Canggu son yıllarda daha popüler olan yerlerden. Seminyak ise daha büyük otellerin yer aldığı, lüks ve zengin turiste daha çok hitap eden bir yer. Biz ilk durağımızı Canggu olarak belirledik ve buradan Seminyak’a geçtik günü birlik. (Taksiyle 30 dk civarı iki yerin arası)
Canggu’da Gezilmesi Gereken Yerler;
- Tanah Lot Tapınağı
- La Brisa (Plaj Klubü)
- Echo Plajı
- The Lawn
- Finn’s Beach Club
- Old Man’s (Surf- plaj klubü)
Seminyak’da Görebileceğiniz Yerler;
- W Hotel Lounge
- Potato Head (Plaj Klubü)
- Ku De Ta
- Double Six Beach
Uluwatu
Uluwatu, Bali’nin en güneyinde yer alan burun. Burası da diğer bir popüler sörf noktası. Hatta Bali’de sörf yapmaya en elverişli alan bile diyebiliriz. Belirli noktalar dışında yerleşim alanı ve gezeceğiniz yerler dağılmış durumda.
Uluwatu’da Görülecek Yerler- Bali Gezi Rehberi;
- Uluwatu Tapınağı – Kecak Dansı
- Single Fin Surf Klübü
- Thomas Beach
- Padang Padang Beach
- OMNIA Bar
Ubud

Bali denince akla gelen ilk yer Ubud. Yani Bali’nin İstanbul ‘u diyebiliriz. Burada konaklayıp, doğa yürüyüşleri yapabilir, alışveriş yapabilir, tapınakları gezebilir, şehri keşfedebilir, pirinç tarlalarına gidebilir ve yoga yapabilirsiniz. Gördüğünüz gibi, Bali’de yapılacakların çoğu burada. Dolayısıyla Bali’nin merkezi diyebiliriz. (Hem konum hem de önemi bakımından)
Ubud’da konaklayıp Bali’nin çevresini dolaşabilirsiniz. Her sokakta bulabileceğiniz, online olarak da ayarlayabileceğiniz günlük turlarla size bir gezi programı ayarlıyorlar, Yarım gün veya tam gün sizi otelinizden alıp otelinize bırakmalı turlar oluyor. Bu turlar genelde Kuzey Bali, Batı ve Doğu Bali ve Güney Bali diye oluşturuluyor. Tapınaklar, şelaleler ve turistik aktiviteler görüyorsunuz. Bu turlarla beraber Ubud merkezinde nereleri gezebilirsiniz ona bakalım.
Ubud’da Gezilecek Yerler;
- Monkey Forest
- Ubud Art Market (Ubud Pazarı)
- Lotus
- Jungle Fish
- Campuhan Ridge Yürüyüşü
- Saraswati Tapınağı
- Yoga Barn
- Ubud Palace
- Elephant Cave
- Tegenungan Şelalesi
- Tirta Gingan Su Tapınağı
Kuzey Ubud Gezilecek Yerler
- Tegallalang Pirinç Tarlaları
- Tirta Empul Su Tapınağı
- Besakih
- Ulun Danu Beratan
- Git Git Şelalesi
- Sekumpul Şelalesi
Nusa Penida

Bali gezi rehberlerinde veya gezi blogu instagram hesaplarında sıkça denk geleceğiniz bir bölge Nusa Penida. En çok da şu T-Rex dinazor şeklindeki kıyı oluşumuyla (Kelingking) görürsünüz. Ancak sırf burada fotoğraf çekip dönmemek için ve görülecek 1-2 nokta olduğu için, adanın içinde motorlu taşıma olmadığı ve ulaşım zor olduğu için biz günü birlik geçmek istemedik. Ayrıca Nusa Penida için Bali’liler kötü şans getirdiğine inanır. Tam tersi Gili adaları için de iyi şans getirdiğine inanılır.
Adada Görülmesi Gerkenler
- Kelingking Sahili
- Atuh Plajı
- Diamon Sahili
- Angel’s Billabong
Nasıl Gidilir?
Sanur veya Padan Bai’dan kalkan tekneler sizi ulaştırıyor. Ubud’da veya Bali’de nerede kalıyorsanız oradan ulaşım bileti almanız yeterli. Sizi otelinizden alıp dönüşte otelinize bırakıyorlar.
Gili Adaları

Eğer Bali’ye giderken, kızgın kumsaldan okyanusa koştuğunuz, plajda elinizde hindistan cevizinizle, gün batımına karşı keyif yaptığınız anlar varsa Gili Adaları, Bali gezi rehberinizde mutlaka eklemeniz gereken bir nokta. Gili Adaları 3 adadan oluşuyor. Büyükten küçüğe sıralarsak
- Gili Trawangan
- Gili Meno
- Gili Air
En büyük ve popüleri Gili Trawangan adası. Ayrıca adalar arasında yarım saatte bir kalkan teknelerle veya günlük katılabileceğiniz turlarla gezebilirsiniz. Adaların en büyük olayı da şnorkelle dalış.
Ulaşım
Aynı Nusa Penida gibi Sanur veya Padang Bai’dan kalkan hızlı teknelerle Gili’ye gelebilirsiniz. Kaldığınız yerden ulaşım ayarlayın, sizi otelden alıp otele bırakacaklar.
Bali’de Ne Kadar Harcarım

Keşke 3 dolara açık büfe , 1 dolara sınırsız bira gibi cümleler yazabilsem, ama maalesef Bali, diğer Güneydoğu Asya ülkelerine görece ucuz sayılmıyor. Öncellikle Bali’nin parası rupi(IDR) bol sıfırlı, 6 sıfır atılmadan önceki hali gibi.
Pahalı dediğim de Mykonos ya da Ibiza gibi bir fiyat beklememek lazım ama Güney Asya dediğimizde o default olarak akla gelen ucuzluk burda yok maalesef. Ama en azından oteller ucuz.
Alkolde yüksek vergi olduğu için neredeyse Türk lirası bazında alkol bizimle aynı fiyata yakın. Aşağıda zaten genel olarak bir liste görebilirsiniz.
- Kocaman tabak istiridyeli ve kalamarlı deniz mahsülü(2 Kişilik)-200.000 IDR
- Markette bira(Bintang)-30.000 IDR
- Markette su: 5000 IDR
- Markette Muz : 12.000 IDR
- İtalyan Restaurantına Margarita pizza-90.000 IDR
- Tapınak ve ören yerlere giriş-50.000 ile 80.000 IDR arası
- Masaj ücretleri: 160.000-300.000 IDR arası
Gene bizim Alaçatı ve Bodrum’a kıyasla hala ucuz ama bölgeye göre biraz pahalı ki en popüler destinasyonlardan biri olması bunu tetikliyor. Ayırmanız gereken bütçe, gezi programınıza göre, oldukça değişkenlik gösterir ancak, aşağıya, kişi başı harcayabileceğiniz günlük ortalama bir bütçe sundum;
- Konaklama Maliyeti : 30-40 Dolar
- Ulaşım Maliyeti : 4-5 Dolar
- Yeme- İçme Maliyeti : 10-11 Dolar
- Turistik Aktivitler : 9-10 Dolar
Not: bu fiyatlar ortalama mekanlarda harcanan ne lüks ne de vasat olan yerlerde harcadığınız tutarlar. Bunun altına inmek veya üstüne çıkmak size kalmı. Ayrıca aşağıda, oldukça detaylı bir Bali bütçesi yazısı yazdım linkini aşağıya bırakıyorum;
Bali Pahalı mı Bali’de Neye Ne Kadar Harcarım?
Bali’de Ne Yenir

Bali’de Endonezya mutfağı deneyebileceğiniz gibi, bolca Dünya mutfağı seçeneğiniz de olacak. Ayrıca, adanın dininden ve gelenek göreneklerinden, göreceksiniz ki vegan ve vejetaryen beslenme oldukça yaygın. Aynı zamanda Bali bir yoga merkezi olduğu için, sağlıklı beslenme oldukça yaygın. Bali’de yiyebileceğiniz yemekleri sıraladım;
- Salak meyvesi
- Smoothie bowl ‘lar
- Tropik meyveler
- Bebek goreng (Ördek kızartma)
- Pisang goreng ( Muz kızartma)
- Nasi gereng (Pirinç kızartma)
- Nasi Campur (Sebze, tavuk ve pilav)
- Deniz ürünleri
Bali’ye Gitmeden Bilmeniz Gerekenler
https://www.instagram.com/p/B8I7uZrBQHP/
- Kuru sezon yağışlı sezon farketmez, yanınızda hafif bir şemsiye veya yağmurluk bulundurun. (hatta değerli eşyalarınız ıslanmasın diye su geçirmez poşetler.) Genellikle otellerde ve villalarda size temin ediyorlar ama ne olur ne olmaz yanınızda götürmenizde fayda var.
- Başta belirttim ancak burda da yazayım hattınızı telekomsel den alabilirsiniz. Biz havaalanından aldık ve fiyatlar makul seviyelerdeydi.
- En çok sorulan sorulardan biri paramızı nerde bozduralım. Modern, geniş güvenli görünen yerlerde bozdurun. Oranların yüksek olduğu kulübelerden kaçının.
- Kredi kartı, turistik yerlerde ve ulaşım uygulamalarında kullanabilirsiniz. Biz hiçbir sorunla karşılaşmadık. Ancak %2-3 gibi komisyon veriyorsunuz.
- Bali’de çoğu yerde, hesapta vergi ve servis ücreti ayrı ayrı geliyor. Çok dandik bir uygulama. Yani menüde gözüken fiyatlara en az %20 civarı ekleyin.
- Arkadaşlar hazırlıklı olun, her yerde kıyasıya bir pazarlık var. Şöförlerle, satıcılarla.. Fiyat 1’ken 5 diyorlar. Biraz can sıkıcı.
- Diğer seyahat bloglarında Bali gezi rehberlerini okuyup Ubud’a devasa uzun zaman ayırmanıza gerek yok. Genellikle günlük turlar turistik aktiviteler dolu. Diğer taraftan sadece Ubud’da kalıp merkez belleyip tüm Bali’yi de gezebilirsiniz. Tercih size kalmış.
- Şelaleler instagramda gördüğünüz gibi şovlu değil. Hatta yeşil-kahverengimsi sular ve bağırıp çağıran erkek nüfusu dolu.
- Özellikle turistik bölgelerde, yerel halk ve satıcılar biraz yozlaşmış. “Sadece paranı ver” tavrı seziyorsunuz. Ancak daha bakir bölgelerde Bali halkı çok yardım sever ve sıcak kanlı.
- Özellikle Ubud’da her köşe başından çıkan levhalı taksici var.
Bali gezi rehberimizin şimdilik sonuna geldik. Eğer bir sorunuz olursa, instagram sayfamızdan(filgezi) bize sorabilir veya aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz.
Sevgiler;
Can Marangoz