Hindistan, hepimizin bildiği gibi dünyanın en fazla nüfusa sahip olan ikinci ülkesidir. Bu kadar kalabalık bir ülkede ben naparım, nasıl gezerim diye endişelenmeyin sakın. Hindistan’ı rahatlıkla gezin diye 7 maddelik Hindistan’da gezilecek yerler listesi hazırladık. Umarız Hindistan seyahatinizi planlarken yardımcı olur.
Aynı zamanda Hindistan Gezi Rehberi yazımıza da aşağıdan göz atabilirisiniz:
Hindistan’da görülmesi gereken görkemli saraylar, büyüleyici doğal güzellikler, ünlü Bollywood filmleri ve tabii alışveriş çılgınlığı konuları yazmakla bitmez. Bu yazımızda aslında bahsedeceklerimiz bunlar. Bir de Hindistan’ın farklı bir boyutu var. İlginiz varsa meditasyon ya da yoga amaçlı bir programa katılıp, aşramda kalıp, sonrasında gezinize devam etmeniz çok başka bir deneyim olacaktır.
Böyle bir ilginiz yoksa bile tapınakları gezdikten sonra olması çok muhtemel. Hindistan’da gezilecek yerler listesine geri dönersek, bu listenin tamamını gezebilmeniz için 10 güne ihtiyacınız olacak. Hindistan öyle 3 günde gezilecek bir yer değil, gitmişken 10 gün ayırsanız iyi olur. Gerçi 10 gün de yetmiyor, tekrar tekrar gitmek istiyoruz☺ Her gittiğinizde yeni yerler keşfedebileceğiniz bir ülke.
1- Tac Mahal, Agra

Hindistan’da gezilecek yerler listesinin başında, yeni dünya harikalarından biri olan Tac Mahal geliyor. Tac Mahal, bugüne kadar sevgi için yapılmış en etkileyici anıttır. Babür İmparatoru Şah Cihan’ın en sevdiği eşi Mümtaz Mahal’ın 14. çocuğunu doğururken ölmesinden sonra, anısına yaptırdığı saraydır. Yapımına 1631 yılında başlanan saray, 1648 yılında tamamlanmıştır.
Olağanüstü bir büyüleyiciliğe sahip olan Tac Mahal, İslam ve Hint mimarisinden izler taşıyor. Beyaz mermer üzerinde sedef,akik, firuze gibi birçok değerli taş işlenerek süslenmiş. Tac mahal, günün saatine göre farklı renklerde görünebiliyor. Sabah gün doğumunda daha pembesi renge sahipken, gün içerisinde beyaz akşam ise daha parlak bir görünüme bürünüyor.
Tac Mahal, yapıldığı dönemin başkenti olan Agra şehrinde yer alıyor. Agra, Delhi’den arabayla 4 saat uzaklıkta. Rehberle gezmek istiyorsanız önceden ayarlamanızı tavsiye ederiz. Kapıda birçok kişi size rehberlik edebileceğini söyleyecektir ama önceden ayarlamanızın daha güvenilir olacağını düşünüyoruz. Rehbersiz gezmeniz de mümkün tabii, size kalmış.

Delhi’ye yakınlığı sebebiyle günübirlik şoförlü bir araçla Agra’ya gidip gelebilirsiniz. Ama gün doğumu ya da gün batımında fotoğraf çekmek isterseniz burada yani Agra’da konaklamanız daha iyi olacaktır. Bütçeniz el veriyorsa, zincir otellerden birini tercih edin, fiyatları oldukça uygun, temizlik açısında da sorun yaşamazsınız rahat rahat kalabilirisiniz. Rezervasyonunuz için https://www.booking.com üzerinden ilerlemenizi tavsiye ederiz.
Bu arada, araba kiralamak Hindistan’da tam bir çılgınlık olur diye düşünüyoruz. Trafik soldan akıyor ve İstanbul’dan daha fazla trafik sorunsalı var. Yollarda inekler, rikşalar, motorlar, maymunlar ne ararsanız var.
2- Delhi

Hindistan’ın başkenti olan Delhi oldukça kozmopolit bir şehirdir. Delhi’de gezilecek yerleri maddeler halinde sıraladık.
- Red Fort: Kızıl Kale, Hindistan tarihinde oldukça önemli bir yere sahiptir. 1947 yılında, Hindistan bağımsızlığını ilan ettiğinde, bayrak buraya dikilmiştir. Bu şaheser de yine, Babür İmparatoru Şah Cihan tarafından 1648 yılında yaptırılmıştır.
- Qutub Minar: UNESCO koruması altındaki eser, 73 metre yüksekliğindedir ve 1193 yılında Aibak tarafından yaptırılmıştır.
- Raj Ghat: Mahatma Gandhi anısına yaptırılan anıt mezardır. Dünyanın farklı yerlerinden, birçok insan her gün burayı ziyaret eder.
- Swaminarayan Akshardam: Delhi’nin en gösterişli Hindu tapınaklarından biridir. Ayrıca bahçesinde, akşamları ışıklı şovlar düzenlenmektedir. İnşası 2005 yılında tamamlanmıştır. İçeride fotoğraf çekilmesi yasak, telefonlarınızı da bırakmanız gerekiyor tapınağa girmeden.
- India Gate: 1. Dünya Savaşı sonrası, 1921 yılında inşa edilen, Hint Kapısı, 42 metre yüksekliğindedir. Savaşta ölen 70.000 askerin isimleri anıtın üzerinde yazmaktadır.
- Chandni Chowk: Alışveriş yapmak için Delhi’nin en popüler pazarlarından, inanılmaz büyük bir alana yayılmış olan pazarda bulamayacağınız bir şey yok. Aşırı kalabalık oluyor, bu tarz yerlerden hoşlanmıyorsanız hiç boşuna vakit kaybetmeyin.
- Sarojini Nagar: Chandni Chowk’a göre daha küçük ama yine de çok büyük bir pazar. Burası da oldukça kalabalık bir alan ama çok ucuza ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz dükkânlar var.
- Ambience Mall: Evet biz de inanamıyoruz ama Delhi’de de AVM konsepti var. Sakin sakin alışverişimi yapayım, Hindistan’ın lüksünü de göreyim derseniz, alternatif olarak bulunsun.

Delhi’de konaklamak için gecelik kişi başı 150-200 TL arası Radisson Blu, Le Meridien gibi otellerde konaklamak mümkün. Daha uygun seçenekler de var, booking üzerinden bütçenize uygun olanı seçebilirsiniz. Ulaşımla ilgili, trafik ciddi bir sorun, bu sebeple metroyu tercih edebilirsiniz.
Delhi metrosu oldukça rahat, yalnızca kadınlara ayrılmış peronlar var. Kısa mesafeler için tuktuk ya da rikşa deneyebilirsiniz, eğlenceli olur. Bir de UBER, keyfi yapabilirsiniz, oldukça rahat ve şehrin her yerinde işliyor. Bu arada günlük şoförlü araç kiralamak isterseniz yaklaşık günlük için 150-200 TL civarı.
Hazır uzak bir destinasyondan bahsetmişken aşağıdaki yazımızı okumanız önemle tavsiye olunur:
Nasıl Ucuza Gezilir & Ucuza Gezme Rehberi
3- Jaipur

Jaipur, Hindistan’ın Rajatshan eyaletinin başkenti ayrıca Hindistan’da gezilecek yerler arasında en renklisidir. Rajatshan eyaletinde her şehir ayrı bir renge sahip, Jaipur’da ise tüm şehir pembeye boyanmış durumda. ‘Pembe Şehir’ olarak bilenen Jaipur bizim Hindistan’da en sevdiğimiz şehir oldu. Delhi’ye arabayla 6 saat uzaklıkta, Agra’dan 2 saat sürüyor. Jaipur’a Delhi’den uçakla gitmek en rahat alternatif. Günün her saati birçok yerel havayolu şirketinin uçuşları mevcuttur. Eğer bir tura katıldıysanız Delhi çıkışlı, Agra’ya gittikten sonra oradan arabayla devam etmek daha mantıklı olur.
Jaipur’da yapılması gerekenleri sıralayalım dedik, buyurunuz listemiz aşağıda. Bu liste için en az 2 gününüzü Jaipur’a ayırsanız iyi olur.
- Haw Mahal: Jaipur’a, Pembe Şehir adını veren Saray, 1799 yılında pembe taşlardan yapılmıştır. Jaipur’daki, İslam ve Hint mimarisinin en görkemli eseridir. Sarayın içine giremiyorsunuz ancak dışarıdan fotoğraflayabilmeniz mümkündür.
- City Palace: Jaipur’un kurucusu, Maharaja Sawai Jai Singh tarafından 15. yüzyılda inşa ettirilmiştir. Sarayın tamamını ya da müze bölümünü gezebiliyorsunuz. Tamamını gezmek baya pahalı çok gerekli değil. Sadece müze kısmının gezilmesi yeterli, bu şekilde sarayın büyük bölümünü görme şansınız oluyor aynı zamanda kraliyete ait, zamanında kullanılan eşyaları da görebiliyorsunuz.
- Amber Palace: En güzel saray fotoğrafları için mutlaka gidilmesi gereken bir saray. Jaipur’un biraz dışında yer alıyor. Maota Nehiri’nin kenarına inşa edilmiş olan sarayın yapımında kırmızı taşlar ve beyaz mermer kullanılmıştır.
- Albert Hall Museum: Londra’dan aşina olduğumuz bir isim bu. Çok kıymetli bir koleksiyon sergileniyor. Metal objeler, heykeller, halılar, doğal taşlar, fildişi ürünler, gidin görün deriz. Müze dış görünüşü de oldukça etkileyici.
- Jantar Mantar: Astrolojik gözlemevi olan Jantar Mantar, Maharaja Sawai Jai Singh tarafından yaptırılmıştır. Günümüzde UNESCO korumasında olan yeri, astroloji merakınız varsa mutlaka listenize ekleyin.
- Jal Mahal: Man Sagar Nehri’nin ortasına inşa edilmiş olan sarayın önünden geçerken durup bir fotoğraf çekebilirsiniz.
- Johari Bazaar: Jaipur’un en büyük pazarlarından. Ne ararsanız bulursunuz ama süper kalite değil. Çok renkli bir yer mutlaka gidin. Her dükkânın önünden geçerken laf atıyorlar klasik. Tekstil ürünleri alışverişinde çok dikkat edin, ilk yıkamada baskılar giderse üzülürsünüz sonra.
- Nehru Bazaar: Burası, Johari’ye göre daha küçük bir alana yayılmış pazar. Özellikle deve derisi el yapımı terlikler dikkat çekiyor. Ürünlerin fiyatı oldukça uygun ama yine pazarlık yapabilirisiniz, size kalmış.
Bu popüler pazarların yanı sıra tekstil fabrikaları var, otelin tavsiyesiyle itmiştik. Pazardakilere göre çok daha kaliteli kullanılan kumaşlar, baskılar tamamen el yapımı ama fiyatlar daha pahalı. Denk gelirseniz alışveriş için böyle bir yere de uğrayabilirsiniz. Yurt dışına ihraç edilen ürünleri merkezinden, uygun fiyatlı alma şansınız olur.
Jaipur’da bizim tercihimiz Marriott Hotel oldu, gecelik kişi başı 150 TL. Otelin içinde Okra adlı oldukça iyi bir restoran var, 1 akşam burada yemenizi tavsiye ederiz. Otel aracılığıyla şoförlü araç kiralayıp gezdik, günlük 150 TL civarı bir ödeme yaptık. Oldukça rahat oldu, kısıtlı gününüz varsa, zamandan kazanmak adına öneririz.
4- Mumbai

Hindistan’ın finans merkezi olan Mumbai aynı zamanda Hindistan’ın en büyük şehridir ve Maharashtra Eyaleti’nin başkentidir. Bir de Bollywood filmlerinden de yakından tanıyoruz artık Mumbai’yi. Öncelikle, Bombay mi Mumbai mi karmaşasını netleştirelim. İngiliz sömürgecilik yıllarında şehrin ismi Bombay’miş. 1995’ten sonra Mumbai olarak değiştirilmiş. Yani şu an artık Mumbai diyoruz.
Mumbai’nin en çok merak edilen yerlerini listeledik, aşağıdaki şekilde.
- Dhobi Ghat: Mumbai’de kesinlikle görülmesi gereken bir yer. Hindistan’ın sosyo-ekonomik yapısını tamamen gözler önüne seren bir çamaşırhane burası. 1890 yılından beri, bölgedeki otellerden ve hastanelerden gelen çamaşırlar burada yıkanıyor.
- Elephanta Adası: Shiva’nın heykellerinin bulunduğu Fil Adası Hindistan’da gezilecek yerler listesinde bence ilk 5’te yer alır. UNESCO korumasındaki ada, Mumbai’ye gitmişken görülmesi gereken bir yer diye düşünüyoruz. Bu arada dikkatli olun çok fazla maymun var adada.

- Gateway of India: 1924 yılında İngiliz Raj tarafından yaptırılmış Zafer Anıtı’dır. Günümüzde, şehrin en popüler buluşma noktasıdır.
- Galler Prensi Müzesi: Şehrin en beğendiğimiz müzesi oldu. İslam, İngiliz ve Hint Mimarisinin örneklerini dış yapıda görmeniz mümkündür. İçeride ise seramikler, heykeller, minyatürler mevcut.
- Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus: 1887 yılında, Frederick William Stevens tarfından, Viktorya döneminde yaptırılmış olan tren istasyonu Gotik mimarinin en güzel eserlerindendir.Günümüzde, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer almaktadır.
- Antilla Binası: Saçma bir zenginlik şovu. Listeye aldık çünkü başta dediğimiz Hindistan’ın sosyo-ekonomik yapısıyla ilgili gerçek bir durum. Hintli iş adamı Mukesh Ambani’nin 27 katlı özel rezidansı.
- Taj Otel: Mumbai şehrinin sembolü haline gelmiş olan şaşalı otel, birçok ünlü ismi ağırlamasıyla ön plana çıkıyor. Rönesans ve İslam mimarisinden izler taşıyan otelde konaklamak bütçenize uymayabilir ama önünden geçip dışarıdan görmeniz de yeterli olacaktır.
Konaklama konusunda yine booking üzerinden bütçenize uyan bir otel seçmeninizi öneririz. Ulaşım konusunda da yine UBER, metro, araç kiralama gibi seçenekler mevcut, tercih size kalmış.
5- Udaipur

Udaipur’u, James Bond’un Octopussy filminden hatırlarsınız belki☺ Piçola Nehri kenarına kurulmuş olan şehir, Hindistan’da gezilecek yerler arasında en romantik şehir olarak biliniyor. Hindistan’ın Venedik’i diyenler de var. Jaipur’dan, arabayla Udaipur’a gitmek isterseniz yolculuk 6 saat 20 dakika sürüyor. Delhi’den 11 saat, Mumbai’den ise 12 saatlik araba yolcuğu ile Udaipur’a ulaşmak mümkün. Zamanınız kısıtlıysa uçakla gitmek iyi bir tercih olabilir.
Taj Lake Palace ve City Palace, Udaipur’da mutlaka görülmesi gereken 2 yer.
Taj Lake Palace, James Bond filmindeki sahnelerin çekildiği yerdir. Piçola Nehri’ndeki, Jagniwas Adası’na yapılmış olan Saray konumu itibariyle oldukça etkileyicidir. 1754 yılında, Maharaja 2. Jagat Sing’in sayfiye sarayı olarak yaptırılmıştır. Şu an baya lüks bir otel olarak hizmet veriyor. Akşam ya da öğle yemeğine giderseniz, sarayın içini de gezebilirsiniz.
City Palace, tüm Rajatshan Eyaleti’nin en büyük sarayıdır. Sarayın yapımı 1553 yılında başlamıştır ve yaklaşık 400 yıl sürmüştür. 244 metre uzunluğundaki ve 30 metre yüksekliğindeki saray oldukça şaşalı bir görünüşe sahiptir.
Bada Bazaar ise, şehrin alışveriş yapabilecek popüler pazarlarından.
Konaklama için Taj Lake Palace’ı tercih edebilirsiniz ama baştan söyleyelim epey pahalı, biz kalamadık ama siz kalabiliyorsanız kalın deriz☺. Şehir içi ulaşım için en iyisi şoförlü araç kiralamak diye düşünüyoruz.
6- Goa

Goa, Hindistan’da gezilecek yerler arasında, en eğlenceli ve saklı kalmış doğal güzelliklerinin tamamen gözler önüne serildiği bir şehir. Çılgın partilere katılmayı tercih edenler Kuzey Goa’ya giderken, muhteşem kumsallarda dinlenmeyi tercih edenler Güney Goa’ya gidiyor.
Güney’de, Palolem ve Agonda Plajları favorilerden, tamamen doğayla bütünleşebileceğiniz keyifli yerler. Hippi kardeşlerimizin partileri merak ederseniz, Kuzey’de, Anjune, Baga ve Calangute Plajları’na uğrayın deriz. Bir de tabii ayurvedik masajınızı yaptırmadan Goa’dan dönmeyiniz.
7- Varanasi

Hindistan’ın en değişik şehridir. Biraz zorlayıcı bir yer, ölülerin yakılış seremonilerine ve Ganj Nehri’ndeki yıkanma ritüellerine tanıklık edebilirsiniz. Hinduların öleceklerini hissettikleri zaman Varanasi’ye gelip yerleştikleri konusunda söylentiler var.
Bir sürü ölü aynı anda yakılıyor, koku olmuyor mu? Şehrin bütün pisliği Ganj’a gidiyor, aynı zamanda orda nasıl yıkanabilirler? gibi sorularınız olabilir. Varanasi’ye gittiğinizde sorularınızın cevaplarını alıyorsunuz☺
Eğer, Hindistan’da ilgili merak ettiğiniz başka konular olursa Hindistan festivalleri, Bollywood filmleri vs Hindistan Gezi Rehberi sayfasına dönebilirsiniz. Hindistan’da Gezilecek yerler yazımızın sonuna geldik.
Melike Yaka
Çok güzel bir yazı olmuş.Gitmeden kafa karışıklığı olmadan çok güzel bilgi sahibi oldum başarılı bir yazı teşekkürler Melike Hanım???
Sihlerin muhteşem şehri Amritsar’ın listede olmamasını biraz yadırgadım doğrusu.