Vizeler, finaller, ders notları, gelecek kaygısı ve bazen de platonik aşklar yüzünden yer yer oldukça zor bir hale gelen öğrencilik hayatını keyifli kılan ilk ayrıcalık indirimli öğrenci kartı ise, ikincisi de “harçsız öğrenci pasaportu”dur! Erasmus’a mı gitmek istiyorsunuz? Yaşlanmadan Interrail mi yapacaksınız? Yoksa sadece ölmeden önce yapılacaklar listenizde Napoli’de pizza yemek mi var? Sebep fark etmez, harçsız öğrenci pasaportu hakkında merak ettiğiniz tüm bilgileri öğrenebilmek için doğru yerdesiniz!
Harçsız öğrenci pasaportu nasıl alınır, kimler bu pasaportu alabilir, kimler alamaz, bu konunun doğru bilinen yanlışları nelerdir gibi tüm sorularınıza bu içeriğimizde cevap vermeye çalışacağız. Aklınızda daha fazla soru varsa bize ulaşmaktan çekinmeyin!
Harçsız Öğrenci Pasaportu Nedir?
Harçsız öğrenci pasaportu, isminden de anlaşılabileceği üzere, harç ödemeden edinebileceğiniz bir bordo pasaport türüdür. Bu demek değil ki harçsız öğrenci pasaportu alırken hiç para ödemeyeceksiniz. Bordo pasaport alırken karşımıza iki ücret kalemi çıkar: pasaport harcı ve defter ücreti. Siz harçsız öğrenci pasaportu alırken pasaport harcını ödemez, yalnızca defter ücretini ödersiniz. Pasaport harcına ödeyeceğiniz ücreti bir kenara koyup, daha fazla gezmek için harcayabilirsiniz!
Harçsız öğrenci pasaportu, harç bedeli ile ilgili ayrıcalığının haricinde temelde bordo pasaporttur. Bordo pasaportun izin verdiği, vermediği, vize gerektiren ülkeleri ve gerektirmeyenleri gibi tüm durumlar harçsız öğrenci pasaportu için geçerlidir.
Harçsız Öğrenci Pasaportu Kimlere Verilir?
İş hayatına atılmış, bir de yüksek lisansa kayıt olmuş, 30’larının keyfini süren bir gezginseniz, bu adımda vereceğimiz bilgiler sizi üzebilir; çünkü kanuna göre harçsız öğrenci pasaportu alabilmek için öğrenci olmanız yetmez, 25 yaşın altında olmanız gerekir.
“Harçsız öğrenci pasaportu kimlere verilir” sorusunun yanıtı 10 Şubat 2016’da değişen düzenlemeden önce daha farklı ve daha zorluydu. Ancak bu düzenleme sonrasında süreç kolaylaştı. Artık harçsız öğrenci pasaportu alabilmek için okul ile ilgili bir sebep göstermenize gerek yok. Gerekçeniz her ne olursa olsun, 25 yaşın altında ve öğrenci olmanız bu pasaportu edinebilmeniz için yeterli.
Harçsız Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır?
İşte yazının en çok merak edilen kısmı, kısa kısa, güncel ve temiz bir şekilde “harçsız öğrenci pasaportu nasıl alınır” sorusunun cevabı karşınızda. Adımları izleyerek işleminizi hızlı ve kolay bir şekilde yapabilirsiniz.
1) Randevu Alın
İlk olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesine giriyorsunuz ve pasaport başvurusu adımından randevunuzu alıyorsunuz. Direkt bu adımın sayfası için sizi şuraya alalım. Bu adımda karşınıza öğrenci pasaportu diye bir seçenek çıkmayacak. Siz “bordo pasaport” seçimi yapın, öğrenci pasaportu istediğinizi de randevu gibi merkeze gittiğinizde söyleyebilirsiniz. Yaşadığınız konumdan bağımsız olarak istediğiniz müdürlüğü ve zamanı seçebilirsiniz.
Not: Her zaman kullandığınız tarayıcıda işlem yapamazsanız, Internet Explorer kullanmayı deneyin.
2) Harçsız Öğrenci Pasaportu İçin Gerekli Belgeler
Evraklarınızı randevu günü öncesinde, hatta mümkünse randevunuzu almadan önce hazırlarsanız randevu gününde herhangi bir stres yaşamadan işleminizi yapabilirsiniz. Harçsız öğrenci pasaportu için gerekli belgeler şöyle:
- Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi: Öncelikle, nüfus cüzdanınız çok eski ise, yani üzerinde TC numaranızın yazmadığı tarihlerden kalan bir belge ise, nüfus cüzdanınızı yeniletmekle işe başlamalısınız. Yeni nüfus cüzdanı ise herhangi bir değişiklik yapmanıza gerek yok. Her ihtimale karşı yanınızda bir de nüfus cüzdanı fotokopisi götürmenizi tavsiye ederiz.
- 2 adet biyometrik fotoğraf: Herhangi bir fotoğrafçıya giderek pasaport için biyometrik fotoğraf istediğinizi söyleyebilirsiniz. Biyometrik fotoğrafın kullanım süresi 6 ayı geçmemeli. Eğer elinizde 6 aydan önce çektirdiğiniz bir biyometrik fotoğraf versa, yenisini çektirmelisiniz.
- Varsa eski pasaport
- Defter ücretinin ödenmiş olduğuna dair banka dekontu. Defter ücretine dair güncel bilgileri şuradan edinebilirsiniz.
- Öğrenci belgesi: işte en önemli bölüm! Harçsız öğrenci pasaportu alabilmek için başvuru randevunuza mutlaka öğrenci belgenizle gitmeniz gerekir. Öğrenci belgenizi okuldan almak ilk seçenek, bu durumda mutlaka ıslak imzalı olmasına dikkat edin. Öğrenci belgenizi e-devlet üzerinden de alabilirsiniz. Geçerli olması için belgenin randevu gününden önceki 60 gün içerisinde alınmış olduğundan emin olun.
3) Randevu Günü
Evraklarınızı toparlayın ve randevu saatinizde seçtiğiniz konumda bulunun! Geri kalan kısımlar için burada bulunan görevliler sizi yönlendirecek. Eğer daha önce elektronik parmak iziniz alınmadıysa, bunlar alınacak ve herhangi bir aksilik olmadığı durumda işleminiz 5-10 dakika içinde sona erecek. Randevunuzda pasaportunuzun teslim edilmesini istediğiniz tarihi ve sizin dışında teslim alabilecek kişinin bilgisini isteyecekler, bu bilgileri de önceden düşünüp giderseniz daha rahat edersiniz.
4) Pasaport Teslimi
Pasaportunuz, başvuru esnasında belirttiğiniz adrese toplamda 10 gün içerisinde teslim edilecek. Teslim süresi 3 gün içinde bitebileceği gibi, toplamda 10 gün sürebiliyor. Bu nedenle siz başvurunuzu çok da geçe kalmadan yapın deriz. Bayram, seyran, 15 tatil sürelerinde bu süre uzayabilir, bilginize.
Harçsız Öğrenci Pasaportu Üzerine Bilgiler; Doğrular ve Yanlışlar
Harçsız öğrenci pasaportu alımı, yapılan düzenlemelerin de değişmesi ile bilgi kirliliğinin ortaya çıkabildiği bir konu. Yazımızın bu bölümünde işinize yarayabilecek bazı bilgileri ve konu hakkında yanlış bilinen doğruları paylaşacağız.
- Harçsız öğrenci pasaportu alabilmek için mutlaka eğitim nedeniyle yurt dışına gitmeniz gerekmez. Tatil amaçlı kullanımlarınız için de bu pasaportu edinebilirsiniz.
- 18 yaşından küçükler de harçsız öğrenci pasaportu alabilir.
- 18 yaşından küçük öğrenciler için harçsız öğrenci pasaportu en fazla 5 yıllık bir süre için alınabilir. Bordo pasaport için geçerli olan 10 yıllık süre bu pasaport türü için geçerli değildir.
- 18 yaşından büyük öğrenciler ise 25 yaşlarını dolduracakları güne kadar geçerli harçsız öğrenci pasaportu alabilirler. Örneğin, 22 yaşındaysanız 3 senelik, 23 yaşındaysanız 2 senelik öğrenci pasaportu alabilirsiniz.
- Harçsız öğrenci pasaportu alabilmek için mutlaka Türkiye sınırlarında öğrenim görmenize gerek yok. Yurt dışında okuyan öğrenciler de öğrenci pasaportu alabilir, bunun için öğrenim gördüğünüz okulun Türkiye’de denkliği bulunması gereklidir. Yurt dışındaki dil kurslarına devam eden kişiler öğrenci sayılmaz.
- Öğrenci pasaportunuzun geçerliliği sona erdikten sonra pasaportunuzdaki vizeler geçerliliğini korur.
Harçsız Öğrenci Pasaportu Kimler Alamaz?
Yazının genelinden de anlaşılabileceği üzere, 25 yaşından büyükler ve öğrenci olmayan kişiler harçsız öğrenci pasaportu alamaz. Bununla birlikte temel pasaport kurallarına dahil olarak; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan, devam eden mahkeme süreci olan yurt dışı yasağı olan kişiler de harçsız öğrenci pasaportu alamaz.
Harçsız öğrenci pasaportu nasıl alınır yazımızın sonuna geldik. Eğer pasaportunuzu aldıysanız aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir.
Ucuza Uçak Bileti Almanın Yolları
Umarız hemencecik ve kolayca harçsız öğrenci pasaportunu alır yollara düşersiniz.
Sevgilwer