“İnterrail nedir?” her şeyden önce onun kısa bir açıklamasını yapalım: Bir bilet alıyorsunuz; ve Avrupa sınırları içerisinde her nereye seyahat etmek istiyorsanız ediyorsunuz. Almanya’da Berlin Duvarı’nı görüp ardından Portekiz’e geçerek Lizbon’ un meşhur sarı tramvayına mı binmek istediniz? Buyurunuz; gidiniz. Ne de olsa interrail biletiniz var.
Kısacası Avrupa’daki tüm devlet demiryolları şirketlerinde geçerli olan bu bilet ile birden fazla ülkeye seyahat edebiliyorsunuz. Bu noktada kafalar karışmış olabilir hatta “ee bu yalnızca bir biletse ne avantajı var?” diyebilirsiniz. Hemen anlatıyorum; öncelikle çok EKONOMİK. (Namı diğer ucuz:) ) Örneğin Berlin’den Lizbon’ a tek yön bir uçak bileti ortalama 700 lira civarında iken 200 euroluk bir interrail biletiyle 7-8 farklı lokasyona seyahat etmeniz mümkün.
Ayrıca trenle Avrupa turu yapmanın kendine has bir ruhu da var. Geçtiğiniz tüm yolları tren camından seyrederken kahvenizi yudumlamanın keyfi bir başka! Dahası interrail günümüzde öylesine popüler ki her trende, garda ve şehirde diğer interrailcılarla karşılaşıp iletişim kurmanız, yardımlaşmanız ve hatta belki de yeni arkadaşlıklar kurmanız çok olası. İşin en keyifli tarafı da bu zaten. Seyahat etmek bir tutkudur; trenle seyahat etmek ise bambaşka bir tutkudur!
Gelin; şimdi interrail’le ilgili en merak edilen bilgilere; interrail bileti ne kadar, masraflar ne kadar tutuyor, hangi ülkelere gidebilirim, yanıma neler almalıyım gibi konulara daha yakından bakalım;
9 Maddede İnterrail
1) İnterrail ne değildir derseniz, bir tur programı değildir; yalnızca kapsamlı bir tren biletidir. Dolayısıyla konaklamaları kişi kendisi ayarlar.
2) 30 Avrupa ülkesinde geçerlidir:
- Almanya,
- Avusturya,
- Belçika,
- Bosna-Hersek,
- Bulgaristan,
- Çek Cumhuriyeti,
- Danimarka,
- Finlandiya,
- Fransa,
- Hırvatistan,
- Hollanda,
- İngiltere,
- İrlanda Cumhuriyeti,
- İspanya,
- İsveç,
- İsviçre,
- İtalya,
- Karadağ,
- Lüksemburg,
- Macaristan,
- Makedonya Cumhuriyeti,
- Norveç,
- Polonya,
- Portekiz,
- Romanya,
- Sırbistan,
- Slovakya,
- Slovenya,
- Türkiye,
- Yunanistan
3) Her yaş grubu interrail bileti satın alabilir. Fakat +26 için interrail bilet fiyatları biraz daha pahalı. İnterrail fiyatlarını http://interrail.genctur.com/ adresinden detaylı olarak görüntüleyebilirsiniz. ( Aşağıda fiyatlar üzerine önbilgi vereceğim)
4) Biletinizi internet üzerinden (interrail.eu) ya da Gençtur ve TCDD’den satın alabilirsiniz. İnternet üzerinden satın aldığınız biletler için 11 euro fark vererek biletleri kayıp ve çalıntı durumları için sigortalatma imkanınız var. Ben yaptırmamıştım; fakat tavsiye ederim.
Zira biletinizi kaybederseniz ya da çaldırırsanız ne yazık ki telafisi yok; yeni bir bilet almak zorundasınız.
5) Interrail bileti seyahat başlangıç tarihinden en erken 3 ay önce olmak üzere seyahat gününe (seyahat günü de dahil) kadarki tarih aralığında satın alınabilir.
6) Farklı bilet türleri mevcut. Seyahat başlangıç tarihinden itibaren 7,15,21 gün ya da 1 ay geçerli biletler var. Aynı biletle 1 aydan daha uzun süre seyahat etme şansınız yok; yani böyle bir planınız varsa ikinci bir interrail bileti almak zorundasınız. Geçerlilik süresi içerisinde kaç defa trene biniş yapabileceğiniz de farklılık göstermekte. Bu konuyla alakalı detaylı bilgiyi de 2. Maddede belirttiğim link üzerinden görüntüleyebilirsiniz.
7)Konaklama alternatifleri ve rezervasyon için booking.com, hostelworld.com, couchsurfing.com ve airbnb.com adreslerini ziyaret edebilirsiniz. (Benim favorilerim airbnb ve booking. Ayrıca ne yazık ki couch bulmak sanıldığı kadar kolay bir iş değil.)
8) Akıllı telefonunuza indireceğiniz railplanner uygulaması ile trenlerin gün ve saatlerini görüntüleyebilirsiniz.
9) Daha önce interrail yapmış ya da yapacak olan gezginlerle Facebook’taki İnterrail Türkiye
sayfası üzerinden tanışabilirsiniz ve yardım alabilirsiniz.
İnterrail Bilet Fiyatları – Maliyeti
Gelelim interrail nedir sorusundan önemli “interrail ne kadar” sorusuna? Kaç para 🙂 İnterrail bilet fiyatları, genç, yetişkin, aile diye ayrılıyor. Bir sürü seçenek verip kafa karıştırmayayım, onları zaten ayrıca bilet alırken incelersiniz ancak bilmeniz gereken interrail bilet fiyatlarını aşağıya yazıyorum
Tüm ülkeler için geçerli olan (tüm ülkelerde kullanabileceğiniz) interrail bilet fiyatları:
- 15 gün içerisinde 5 gün kullanım : Genç bileti 200 Euro / Yetişkin bileti 264 Euro
- 30 gün içerisinde 7 gün kullanım: Genç bileti 246 Euro / Yetişkin bileti 315 Euro
- 30 gün içerisinde 10 gün kullanım: Genç bileti 292 Euro / Yetişkin bileti 374 Euro
- 30 gün içerisinde 15 gün kullanım: Genç bileti 361 Euro / Yetişkin bileti 464 Euro
- Sürekli geçerli 15 gün kullanım: Genç bileti 338 Euro / Yetişkin bileti 414 Euro
- Sürekli geçerli 22 gün kullanım: Genç bileti 374 Euro / Yetişkin bileti 484 Euro
- Sürekli geçerli 30 gün kullanım: Genç bileti 479 Euro / Yetişkin bileti 626 Euro
Bunlar dışında 5 bölgeye ayrılan ülkeler için tek ülke biletleri alma şansınız var .Her bölgeye göre interrail fiyatı değişiyor. http://www.interrail.eu/interrail-passes bu linkten her ülke için ayrı ayrı fiyatlara göz atabilirsiniz.
Seyahat programı toplam maliyet açısından gün sayısına ve kişisel tercihlere göre farklılıklar gösteriyor. Bilet fiyatı hariç 1 aylık gezi programını 500 euroya da 5000 euroya da tamamlayabilirsiniz. Ancak ortalama standartları tercih etmeniz durumunda günlük 35-50 euro arası bir harcamanız olur. (Tercih edilen ülkelerin ve şehirlerin de harcamalarınıza doğrudan etkisi olacaktır. Örneğin Barselona Madrid’e göre 2,5 kat daha pahalıdır diyebilirim.)
İnterrail Tavsiyeleri
İnterrail bileti almadan önce, bilmeniz gereken bilgileri, interrail tavsiyelerini , 13 maddelik bir listede belirtmek istedim. Kendi interrail deneyimimden, yaptıklarımdan ve yapamadıklarımdan, gözlemlediklerimden işinize epey yarayacak tavsiyeleri aşağıda bulabilirsiniz.
KİŞİSEL ÖNERİLER:
1) Biletinizi satın almadan önce kaba taslak da olsa bir rota çizin. Böylelikle size en uygun bileti satın alabilirsiniz.
2) Erken rezervasyonlardan ziyade günlük yapılan rezervasyonlar seyahatinizin hem daha dinamik hem de daha ekonomik olmasını sağlar.
3) Yalnızlığı seviyorsanız ve özgürlüğünüze düşkünseniz tek başınıza yolculuk etmek şahane olacaktır. Fakat ben gene de küçük gruplar (3-4 kişilik) halinde seyahat etmenizi öneririm. Hem daha eğlenceli oluyor hem de olası sorunlara karşı çözüm süreci hızlanıyor.
4) Popüler lokasyonlar için (Nice ve Barselona gibi) hosteller otellerden daha hesaplı değil. 18 kişilik odalarda kişi başı 25 euro vereceğinize şansınızı otellerde deneyin. 50 euroya iki üç kişilik odalar bulmanız mümkün.
5) Yürüyüş ayakkabısı olmadan asla yola çıkmayın! Yoksa vay halinize…
6) Herkes sırt çantasıyla seyahat edecek diye bir kaide yok! Tekerlekli valiz de tercih edebilirsiniz. (Sağlam olması şartıyla) Eğer engebeli yollar aşmayacak ya da dışarıda konaklamayacaksanız inanın sırtınızda o yükü taşımaktan çok daha iyi bir alternatif. Tecrübe ettim; oradan biliyorum. (Kimse bana kızmasın ama sırt çantası işin şov kısmı biraz)
7) Temmuz ve Ağustos ayları inanılmaz sıcak. Dolayısıyla iş ve okul engeliniz yoksa ilkbahar aylarını ya da eylülü tercih edin. Üstelik bu dönemlerde konaklama fiyatları çok daha hesaplı.
8) Turist yoğunluğunun fazla olduğu mekanlarda çantalarınızı önünüzde taşıyın ya da küçük çanta kilitlerinden edinin. Aksi halde yankesicilerden korunmanız neredeyse imkansız.
9)Yola çıkmadan önce sizi gün içinde tok tutacak atıştırmalıklar hazırlayın.(beyaz leblebi&kuru üzüm karışımı gibi) “Aman oradan alırım; onu mu taşıyacağım” diyorsanız DEMEYİN. Çünkü hem Türkiye’deki gibi yaygın değil hem de pahalı.
10) Eğer öğrenciyseniz ISIC CARD (International Student Identity Card) edinin. Böylelikle Avrupa’daki birçok müzeden ve restorandan indirimli yararlanabilirsiniz. Detaylı bilgi için https://www.isic.org.tr/adresini ziyaret edebilirsiniz. (Ben satın almamıştım; fakat yanımda rektörlük onaylı öğrenci belgesi bulunduğu için bazı müzelerde onu kullandım.)
11) Seyahat günlüğü tutun. Gün gün olmasa da tecrübelerinizi ve hislerinizi yazmak ileriye dönük harika bir birikim olacak.
12) Planlarınızda esnek olmaya çalışın. Bazen evdeki hesap çarşıya uymuyor.
13) Eğer imkanınız varsa polaroid bir fotoğraf makinesi edinmenizi ve götürmenizi de öneririm. İnanın; onunla çekilen fotoğraflar kadar kıymetlisi yok!
*Herşey güzel ilerlese de bir noktada aksilikler yaşamaya başlayacaksınız. Haliyle sinirler gerilecek. Sakin kalmaya çalışın; sevdiklerinizin kalbini kırmayın! 🙂
İnterraile Giderken Çantanızda Neler Olmalı?
- Şapka
- Bol sayıda t-shirt ve çorap
- Yol yastığı. (Gece yolculuklarında hayat kurtarır.)
- Tek kullanımlık yağmurluk
- Termos! Kesinlikle alın; çoğu Avrupa ülkesinde çeşme suyu içilebiliyor ki sokaklar da çeşme dolu. Dolayısıyla bir termosunuz olursa hem suya para ödememiş olursunuz hem de soğuk su içme şansınız olur.
- Dışarıda konaklayacaklar için mat ve uyku tulumu
- Ağrı kesisi, ateş düşürücü ve yanık kremi gibi ilaçlar
- Atıştırmalıklar
İlk yazının şerefine Paulo Coelho’nun Hac kitabından bir alıntı yapmak istiyorum: “Yolculuğa çıktığın zaman, çok pratik bir biçimde yeniden doğumu yaşarsın. Çevrendeki şeylere çok daha fazla önem vermeye başlarsın. Sonra her şey yeni olduğu için onlarda yalnızca güzelliği görür, yaşadığın için mutluluk duyarsın.”
İşte; interrail yolculuğu hayatınızda belki mutlaka yapmanız gereken bir yolculuk. Bu yazıda mümkün olduğunca nedenlerini açıklamaya çalıştım. Bunun dışında interrail nedir, ne zaman yapılır, interrail ne kadar, bilet fiyatları ve gitmeden önce edinilmesi gereken bilgileri açıklamaya çalıştım. Umarım işinize yarar.
Rojen Nasır
Internetten italya icin tren bileti aldigimizda bunu italyada onaylatmamizmi gerekiyor
Sorunuzu tam olarak anlayamadım. Fakat aldığınız interrail biletini onaylatma gibi bir prosedür yok. Interrail bileti alabilmeniz için pasaportunuzun olması zorunlu; çünkü biletin üzerine pasaport numarası işleniyor. Ve tabi ki seyahat için de vizeniz olmalı! 🙂
Calismayanlar için Vize ye sponsor olmadan başvurulabilir mi?
interrail bileti için TCDD Taşımacılık mı yoksa farklı acentalar mı tercih edilmeli? Hangisini öneriyorsunuz?