İstanbul’ da malumunuz spor yapacak hatta nefes alacak alanlar oldukça kısıtlı. Bu yüzden sizlerle Anadolu yakası ağırlıklı koşu parkurlarını paylaşacağım. İster koşun, ister yürüyün. Havalar güzelleşmişken, tam da kendinizi dışarı atma zamanı. Ayrımcılık gibi olmasın ancak Anadolu Yakası bu anlamda çokça olanağa sahip, size en uygun parkuru seçip hemen kendinizi yollara atın derim.
1. Fenerbahçe- Bostancı Koşu Parkuru
İstanbul koşu parkurlarının en güzellerinden. Fenerbahçe Orduevi’ nin yakınlarında başlayıp Bostancı deniz otobüslerinin kalktığı iskeleye kadar toplam 5 km’yi bulan bir parkur. Bisiklet yolu da mevcut. Fenerbahçe – Caddebostan arasında yaklaşık 1.5 km’lik tartan zemin var. Caddebostan-Bostancı arasında ise asfalt zemini veya alternatif olarak beton yürüyüş yolunu tercih edebilirsiniz. Ben denize yakın olmayı sevdiğim için asfalttan koşuyorum. Bisiklet süreni, paten kayanı, kaykay yapanı, piknik yapanı, futbol-basketbol oynayanı derken 5 km nasıl bitiyor anlamıyorsunuz.
*Aracınızı Fenerbahçe tarafında sokaklara bırakabilirsiniz veya Caddebostan-Bostancı arasında yol kenarına bırakabilirsiniz. Veya Avrupa yakasında oturuyorsanız atlayın bir dolmuşa gidiverin.
2. Belgrad Ormanları
Belgrad Ormanı şüphesiz İstanbul’un akciğeri ve İstanbul koşu parkurları arasında en güzeli. Ormanın kapısından girip otoparka varana kadar hava sıcaklığının yazın yaklaşık 3-4 derece düştüğünü görebiliyorsunuz. Ciğerleriniz daha bir temiz, pace’leriniz daha bir hızlı oluyor.
Neşet suyu parkuru 6 km uzunluğunda, toprak zemin. Parkur boyunca ormanı izleyebilirsiniz, yolun yarısında göl ile karşılaşınca içiniz huzur dolar, biraz daha ileride Bizans döneminden kalma su deposunu görünce içinizdeki Indiana Jones dışarı çıkabilir. Parkur üzerinde tam da susuzluktan cortlayacakken karşınıza bir çeşme çıkar, durup soluklanmak, damağınızı ıslatmak için ideal. “Yok ben koşarken bir şey içemiyorum” diyorsanız, parkurun sonunda bir çeşme daha var. İçiniz, içtiriniz.
*Yazın mangalı da arabanın arkasına atıp, koşunun üstüne kendinizi ödüllendirebilirsiniz.
*Ormanda İspark’a ait otopark mevcut. Otopark ücretsiz, ormana araçla giriş 12 TL.
3. Özgürlük Parkı – Göztepe
Göztepe’de müteahhitlerin gözünden kaçmış, ulaşımı kolay şirin park. Koşu parkuru beton. Bisiklet yolu asfalt. İkisini de kullanabilirsiniz. Toplam 1.3 km uzunluğunda. Parkın içerisinde özellikle bahar aylarında ıhlamur ağaçlarından gelen dinlendirici koku, antrenmanınızı daha bir keyifli kılıyor. Ayrıca basketbol, futbol sahaları ve tenis kortu da mevcut. Bunun yanında güzel bir cafe de var içeride, spor sonrası çayınızı-kahvenizi içebilirsiniz. Haftasonları açık büfe kahvaltı da veriyorlar. Ayrıca çocuğunuz varsa, siz sporunuzu yaparken o da parktaki oyuncaklardan faydalanabilir.
*Çok güzelmiş, arabayı nereye koyacağız?
Parkın arka kapısında aracınızı bırakacağınız geniş bir alan mevcut.
4. Aydos Ormanı
İstanbul koşu parkurları arasında oksijen seviyesi en bol olanlarından. Kartal Uğur Mumcu semtinde bulunan Aydos Ormanına ulaşım kolay. Farklı kapılardan giriş yapabilir, ormanda dilediğiniz şekilde koşabilirsiniz. Bir koşu parkuru yok, o yüzden nerede koştuğunuzu biliyor olmanız veya bir bilenle birlikte gitmeniz belki daha kolay olabilir. Koşu sonrası yemek yiyebileceğiniz cafe’ler mevcut. Çam ormanlarında toprak zeminde keyifli bir saat geçirmek için doğru adres. Kışın çamurla birlikte daha bir keyifli olabiliyor.
*Ormana giriş yaptığınız kapılardan sonra iç kısımda aracınızı bırakabileceğiniz otopark alanı mevcut. Ücreti 5 TL civarındaydı en son (2016).
5. Bostancı- Tuzla Koşu Parkuru
Bostancı Deniz İskelesinden başlayıp Tuzla’ya kadar uzanan bu parkurda dilerseniz yol kenarındaki kaldırımdan dilerseniz denize yakın kısımdan iyot kokusunu içinize çeke çeke koşabilirsiniz. Yaklaşık 16 km’lik bir hat. Arabalarla çok muhattap olmadan koşabileceğiniz bir parkur. Fenerbahçe’den başlayıp yine Fenerbahçe’de bitirirseniz bir maraton çıkarmış olursunuz.
*Bostancı Deniz İskelesinin yanında ve karşısında İspark’a ait otoparklar mevcut.
6. Kuruçeşme- Rumeli Hisarı
Gönül isterdi ki bu koşu parkuru, Ortaköy’ de başlasın, Sarıyer’de bitsin ( çok uzun oldu kabul ediyorum) Ancak trafik , insanlar, hava kirliliği o bu şu derken bu boğaz koşusu hattını kısaltıp ” daha az tehlikeli” hale getirmeye çalıştım. Boğazda koşarken genelde sahil kısmından ilerlemeye özen gösterin. Çünkü bu yol hem daha geniş hem de mola vereceğiniz alanlar daha fazla.
*Arabanızı Bebek İspark’ a bırakabilirsiniz.
7. Polonezköy Tabiat Parkı
Haftasonuna oksijen dolu bir başlangıç yapalım, üstüne güzel bir kahvaltı gömelim ve hatta öğleden sonrası ile bağlayıp mangalları yakalım diyenler yeşillendirsin. Polonezköy gezip görmelik, gelmişken bal almalık, şehir içinde keyifli bir köy. Tabiat parkının girişinden başlayan toprak zemin yaklaşık 5 km. Yer yer yokuşlu, yer yer inişli şahane bir koşu parkuru. Biraz kafamı dinleyeyim, orman havası alayım, kuş cıvıltılarını dinleyeyim diyenler kaçırmasın. İstanbul koşu parkurları arasında favorilerimden
*Bal müzesini ve Zofia Rızı Anı Evini gezmeyi unutmayın.
*Tabiat parkının girişinde arabanızı bırakabileceğiniz bir otopark mevcut.
8. Üsküdar- Beykoz Sahil Hattı
Minibüs hattı ismi gibi oldu azıcık ancak İstanbul’ da bu hat boyunca da koşmak mümkün, Üsküdar’dan Beykoz’a kadar oldukça uzun bir güzergahta dilediğiniz noktadan başlayıp dilediğiniz noktada bitirmek suretiyle keyifli bir koşu yapabilirsiniz. Koşuculara özel bir parkur yok maalesef. Sabah saatlerini tercih ederseniz çok fazla insana çarpmadan, yol vermeyen insanlara sinirlenmeden sabah koşunuzu tamamlayabilirsiniz. Koşunun üstüne Kız Kulesine karşı bir çay içmeyi, Kuleyi ardınıza alıp selfie yapmayı unutmayın.
*Sabah saatlerinde Üsküdar sahilde aracınızı yol kenarına bırakabilirsiniz, Üsküdar merkeze yakın, Üsküdar Evlendirme Dairesinin alt tarafında da İspark var.
9. Maltepe Atletizm Pisti
Maltepe’de deniz doldurularak oluşturulan alanda çok güzel bir atletizm pisti de yapıldı. Bunun yanında dolgu alanda İstanbul’un ilk veledromu, çok sayıda basketbol sahası, futbol sahası ve çocuk oyun alanları da mevcut. Futbol sahasının etrafını dönen pist toplam 400 metre. Özellikle interval antrenmanları için oldukça ideal. Çarşamba akşamları Intersport güzel bir etkinlik düzenliyor. Profesyonel atlet hocaların yazdığı Interval programları ile nefes açıp, “pace”’lerinizi geliştirmek istiyorsanız tavsiye edilir.
*Dolgu alanın içerisinde İspark’a ait otopark mevcut. Günlük 5 TL.
10. Validebağ Korusu
Üsküdar ilçesinde bulunan Validebağ Korusunda henüz koşmadım. Bölgede, mesafe koşusu, yokuş antrenmanı veya patika koşusu yapabilirsiniz. Güzel olduğu yönünde duyumlar aldım, en kısa zamanda gidip bir denemek istiyorum.
*Giden kişiler genelde köpekler konusunda uyarılarda bulunmuş, yaşam alanları olarak gösterilen yerlerde köpekler varmış. Eğer korkuyorsanız veya önlem almak istiyorsanız aklınızda bulunsun 🙂
Bonus: Adalar
Eğer bu İstanbul koşu parkurları sizi kesmediyse, atlayın vapura önceden mis gibi bir vapur yolculuğu yapın daha sonra verin kendinizi spora. Özellikle Büyükada’ da büyük tur yapmak ter atmanız için yeterli olacaktır. Yokuş tırmanmak ve inmek biraz yorucu olabilir ancak havası İstanbul’ a nazaran daha temiz ve şehir hayatından uzak. Koşarken faytonlar rahatsız edebilir ancak bir süre sonra alışıyorsunuz.
*Bahar-yaz sezonunda araplardan ve turist akınından kaçacağınız günlere- saatlere denk getirmeyi ihmal etmeyin.
Yazıların sonunda genelde arabanızı şuraya buraya park edin gibi ibareler var. Lütfen ofensif algılamayın 🙂 Aracınız olmadan da bu noktalara ulaşımızı rahatlıkla sağlayıp koşup yürüyüp sporunuzu yapabilirsiniz. Ancak tekrar belirtmek istiyorum çok yoğun olmayan günlerde ve saatlerde bu aktiviteyi yapmak daha doğru ( örn: pazar sabahı)
İstanbul koşu parkurlarını, yollarını inceledim. İster ormanda, ister sahilde, isterse tartan pistte, İstanbul’ un tadını çıkararak, keyifle koşabileceğiniz zamanlar dileğiyle
Kenan Aydın
2 Comments