İstanbul’daki En Güzel Müzeler

Deniz Müzesi- İstanbul'daki En Güzel Müzeler
Deniz Müzesi- İstanbul'daki En Güzel Müzeler

İstanbul’da keşfedilmeyi bekleyen en güzel 10 müzeyi beraber gezmeye ne dersiniz? Hep ertelediğimiz ama aslında ilk fırsatta gidip görmemiz gereken, kimi zaman mimarisiyle kimi zaman konumuyla bizi bambaşka boyutlara taşıyacak İstanbul’daki inanılmaz güzel müzeler yer almakta.

Yazımıza geçmeden aşağıya da ilginizi çekecek yazılar bırakalım;

İstanbul’da Adım Adım Gezilecek En Güzel Yerler

İstanbul’un En Güzel Manzara İzleme Noktaları

Hadi hep beraber İstanbul’da bulunan en güzel 10 müzeyi inceleyelim.

1. İstanbul Arkeoloji Müzesi 

Arkeoloji Müzesi
Arkeoloji Müzesi

İstanbul’da her gittiğinizde farklı şeyler görüp, keşfedebileceğiniz en keyifli, en güzel müzelerden biri hiç şüphesiz ki Arkeoloji Müzesidir.

İstanbul Arkeoloji Müzesi, Gülhane Parkı’ndan Topkapı Sarayı’na çıkan Osman Hamdi Bey yokuşunda yer almakta. İçeride idaresi altında üç ayrı müze bulunuyor (Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk).

Arkeoloji Müzesi dünyada müze binası olarak tasarlanan ve kullanılan ilk 10 müze arasında yer alıyor. Eski Şark Eserleri müzesi Osman Hamdi Bey tarafından 1883 yılında Sanayi-i Nefise Mektebi (Güzel Sanatlar Akademisi) olarak inşa ettirilmiş. Sonraki yıllarda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin temellerini oluşturacak olan bu akademi, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk güzel sanatlar okuludur.

arkeoloji müzesi - istanbul'un en güzel müzeleri
arkeoloji müzesi – istanbul’un en güzel müzeleri

Eski Şark Eserleri Müzesi’nde bulunan Babil’deki tören yoluna ait aslan kabartmaları ise buradaki en dikkat çeken eserler arasında yer almakta.

Çinili Köşk, Selçuklu etkisinde yapılmış, aynı zamanda Osmanlı sivil mimarisinin İstanbul’daki tek örneğidir. Günümüzde mimarisinin kime ait olduğu hala bilinmiyor. Köşkün içini ve dışını süsleyen çinilerden dolayı ‘‘Sırça Saray’’ veya “Kasr-ı Kâşi” olarak da tanınıyor.

Arkeoloji Müzesi neo-klasik mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. 13 Haziran 1891 yılında kapılarını ziyarete açmış. O günden beri ülkemizde 13 Haziran Müzeciler Günü olarak kutlanıyor. Türkiye’de müze olarak düzenlenmiş ilk kurumdur. İçerideki harika bahçesi ve kuş sesleri insanı sık sık kendisine çağırıp adeta keyifli dakikalar yaşamaya davet ediyor.

Ziyaret Saatleri: 09.00-18.00

Giriş Ücreti: 36TL

Müze Karta Ücretsiz

*Pazartesi Günleri Kapalıdır.

Adres: Alemdar Cad. Osman Hamdi Bey Yokuşu Sok. 34122 Gülhane Fatih
(Eminönü’nden Kabataş Zeytinburnu tramvayına binip Gülhane parkı durağında inip Gülhane parkının içinden müzeye ulaşabilirsiniz.)

2. Kariye Müzesi

kariye müzesi - istanbul'un en güzel müzeleri
kariye müzesi – istanbul’un en güzel müzeleri

Bir gün Fatih turu yapmak isterseniz listenizin en başına mutlaka Kariye Müzesini eklemelisiniz.

Kariye, eski Yunanca kent dışı (Kırsal Alan) anlamındaki Khora sözcüğünün Türkçeleşmiş hali. 5. yüzyılda yapılan şehir surlarından önce sur dışında bir şapelin varlığı bilinmekte olup, bu şapelin yerine Khora Kilisesi, Doğu Roma Döneminde İmparator Justinianos tarafından (527-565) yaptırılmış.

Komnenoslar Dönemi’nde Blakhernai Sarayı’nın yakınında olduğu için kilise, önemli dini merasimlerde saray şapeli olarak kullanılmış. 11. yüzyılın sonlarında İmparator I. Aleksios’un kayınvalidesi Maria Daukaina, tarafından yeniden inşa edilen kilise, Latin istilası sırasında tahrip edilmiş, II. Andronikos döneminde ise Sarayın Hazine Nazırı Theodoros Metokhites tarafından onarılmıştır.

Bu dönemde kilisenin kuzeyine bir ek, batısına eksonarteks ve güneyine şapel eklenmiş, yapı mozaik ve fresklerle bezenmiş. Bizans’tan kalma muhteşem freskolar ve mozaikler görmek isterseniz, İstanbul’daki en güzel müzelerden biri olan Kariye Müzesi’ni mutlaka ziyaret edin.

İçerideki birçok mozaik, Hz. Meryem ile Hz. İsa’nın hayatlarındaki sahnelerle süslü, kubbesinde Hz. Meryem ve çocuk İsa madalyon biçiminde yer alırken, kubbe kasnaklarının arasında Hz. Meryem’e eşlik eden on iki melek figürü yer almakta. Mozaikler insanı öyle büyüleyip uzaklara götürüyor ki o kadar zaman nasıl başında kalabildiğinize hayret ediyorsunuz.

Müze İstanbul’un fethinden sonra kilise olarak kullanılmış. 1511 yılında Vezir Hadım Ali Paşa tarafından camiye çevrilmiş ancak 1945 yılında müzeye dönüştürülmüş.

Ziyaret Saatleri: 09.00-19.00

Giriş Ücreti: 54TL

Müze Karta Ücretsiz

Adres:  Derviş Ali Mah. Kariye Cami Sok. No:8. Edirnekapı Fatih

(Metrobüsle Edirnekapı’da inip 15 dk. yürüme mesafesiyle müzeye ulaşmanız mümkün. Yürümek istemeyenler için Suriçi’ne giden minibüs ya da otobüslere binerek müzeye kadar gitmeniz mümkün.)

3. Aşiyan Tevfik Fikret Müzesi

istanbul'un en güzel müzeleri - aşiyan
istanbul’un en güzel müzeleri – aşiyan tevfik fikret

Çıkacağınız yokuşun biraz uzun olması gözünüzü korkutmasın çünkü sonunda göreceğiniz manzara ve öğreneceğiniz bilgiler o yorgunluğu size unutturacak türden.

Evin bahçesine girdiğiniz an Göksu Deresi ve iki köprüyü gören boğaz manzarası sizi karşılıyor olacak. Aşiyan, ismini Farsçada “kuş yuvası” adından alıyor. İçeri girdiğinizde Tevfik Fikret’in sadece şair olmadığını, daha birçok hünerleri olduğunu öğreneceksiniz.

Yapı üç katlı bir evden oluşuyor. Yapının giriş katında yer alan salon, Tevfik Fikret’in misafirlerini karşıladığı yer. Salon, kubbeli tavanı ve süslemeleri ile dikkat çekiyor. Salonun yanında bulunan küçük oda Tevfik Fikret’in dinlenme odası olarak kullandığı oda. Üst kata çıkıldığında Tevfik Fikret’in yatak odası ve çalışma odası bulunuyor. En alt kattaki mutfak bölümünde dışarıya gören pencereye kendisi Sokrates’e olan hayranlığından dolayı ‘‘Sokrates Penceresi’’ tabirini kullanmış.

Son halife olan Abdülmecid, Tevfik Fikret’in “Sis” şiirinden etkilenip bir tablo yapmış ve bunu Tevfik Fikret’e armağan etmiş. Sis tablosuna tam karşısından bakın, belki bir yerlerde gizlenmiş İstanbul silüetini görebilirsiniz. Ayrıca girişte ücretsiz olan sesli anlatım cihazlarını istemeyi unutmayın.

Ziyaret Saatleri: 09.00-16.00

Giriş Ücreti: Ücretsiz 

 *Pazartesi Günleri Kapalıdır.

Adres: Bebek Mahallesi Aşiyan Yolu 34342 Beşiktaş/İSTANBUL

(Giden Otobüsler;

22 – İSTINYE DEREIÇI – KABATAŞ
22RE – FATIH SULTAN MEHMET – KABATAŞ
25E – SARIYER – KABATAŞ
40 – RUMELIFENERI – GARIPÇE – TAKSIM
40T – İSTINYE DEREIÇI – TAKSIM
42T – BAHÇEKÖY – TAKSIM

* Aşiyan Durağında inip mezarlığın arka tarafındaki yokuşunu çıkıp müzeye ulaşabilirsiniz.

4) Pera Müzesi

istanbul'un en güzel müzeleri - pera müzesi
istanbul’daki en güzel müzeleri- pera müzesi

Beyoğlu keşiflerinin vazgeçilmez olan müzesi hiç kuşkusuz Pera Müzesidir. Sürekli güncellenen sergileriyle her gidildiğinde yeni yolculuklara sürüklüyor bizi.

İstanbul’un en güzel yerlerinden birinde yer alan Pera Müzesi 2005’te açılan özel bir müzedir. Beş katlı müzenin her katında ayrı ayrı sergiler var, bu sergiler belli zamanlarda değişip yeni sergilere yer almakta. Aynı zaman da giriş katında kafesi mevcut.

Müzede Osman Hamdi Bey’in 1906 yılında yapmış olduğu ‘‘Kaplumbağa Terbiyecisi’’ eseri sergileniyor. Eserde Bursa Yeşil Camii’nin üst katı görüntülenmekte ve camın üstündeki alanda; ‘‘Şifa’al-kulup lika’al Mahbud’’ (Kalplerin şifası, Sevgiliyle (Hz. Muhammed) buluşmaktadır yazılıdır. Bir diğer dikkat çeken eserlerden birisi de Alejandro Almanza Pereda’nın Horror Vacui (Boşluk Korkusu) eseri.

Müzenin ücretsiz olduğu günler de bulunuyor. Her cuma, “Uzun Cuma” adı altında 18:00-22:00 arası ücretsiz. Aynı şekilde “Genç Çarşamba” günlerinde müzeyi ziyaret etmek ve Pera Film Gösterimi’ne katılmak çarşamba günü tüm öğrencilere ücretsiz.

Ziyaret Saatleri: Salı-Perşembe 11.00-14.00 / 16.00-19.00

Cuma: 11.00-14.00 / 16.00-21.00

Hafta sonları: 12.00-17.00Giriş Ücreti Tam: 25TL

Giriş Ücreti Öğrenci: 10TL

 *Pazartesi Günleri Kapalıdır.

Adres: Meşrutiyet Caddesi No:65 34430 Tepebaşı – Beyoğlu – İstanbul

(Taksime gelen otobüslere binerek tepebaşı durağında inip, TRT binasının arka tarafına doğru giderek müzeye ulaşmanız mümkün. Metro ile de Şişhane metro durağında inip, yürüyerek müzeye ulaşabilirsiniz.)

5. Türk ve İslam Eserleri Müzesi

türk islam eserleri müzesi
türk islam eserleri müzesi

İstanbul Sultan Ahmet Meydanındaki en keşfedilmemiş sarayı birlikte keşfetmeye ne dersiniz? Hadi başlayalım…

Osmanlı İmparatorluğu döneminde açılan son müze olma özelliğini taşımakta. Eskiden Süleymaniye Külliyesi içinde yer alan müze daha sonra İbrahim Paşa Sarayı’na taşınmış. İçerisinde birçok döneme ait kronolojik sırayla dizilmiş, anlatılmış eserler yer almaktadır.

‘‘Anadolu Selçuklu Odası’’ olarak geçen bölümde 800 yıllık Anadolu Selçuklu Dönemi halıları ve türünün nadir ve en eski örnekleri sergilenmekte. Bahçesinin tam ortasında bulunan ‘‘Doğu Çınarı’’ korunması gereken anıt ağaç olarak tescil edilmiş. 200 yıldan daha fazla olup boyu 7,5 metre civarında.

Ortadaki kocaman bahçesi ve asırlık ağaçlarıyla aşağısındaki Geç Antik Çağ mimarlığının bir baş yapıtı olan hipodrom bulunuyor. Müzenin bir bölümü de Türk günlük yaşamının yansıtıldığı etnografya koleksiyonuna ayrılmış.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi, 1984 yılında Avrupa Konseyi Yılın Müzesi Yarışması jüri özel ödülünü ve 1985’te Avrupa konseyi UNESCO tarafından çocuklara kültür mirasını sevdirme konusundaki çalışmaları nedeniyle verilen ödülü almış.

Ziyaret Saatleri: 09.00-18.00

Giriş Ücreti: 25TL

Müze Karta Ücretsiz

Adres: At Meydanı Sok. No:46 İbrahim Paşa Sarayı Sultanahmet Fatih

(Sultanahmet meydanın da Theodosius Dikilitaşın hemen karşısında yer alıyor? )

6. Rumeli Hisarı

rumeli hisarı - istanbul'un en güzel müzeleri
rumeli hisarı – istanbul’un en güzel müzeleri

Belki de birçok kere önünden geçtiğiniz koşup, yürüyüş yaptığınız Rumeli Hisarı müzesini keşfetmeye ne dersiniz.

Fatih Sultan Mehmet’in, İstanbul’un fethini ne kadar önemsediğinin ciddiyetini anlatıyor Rumeli Hisarı. İkiziyle birlikte yıllarca boğazı koruyup gözetmenliğini yapmışlar. Avrupa Yakası’nda boğazın 600 metrelik en dar ve en akıntılı yerine, 1452 yılında yapılıyor.

Yapının dört ay içerisinde yapıldığına dair yazılar var ancak Süleymaniye Külliyesi’nde bulunan ‘Şerh-i Tecriyd-i Ataik’ adlı eserde 139 günde yapıldığı yazıyor.

Hisarın yapımı esnasında Anadolu’nun değişik yerlerinden İzmit Karadeniz Ereğlisi gibi birçok yerden malzemeler getirilmiş. Tam 1.000 sanatkâr ve 2.000 işçi çalışmış. İnşaatın başında mimar Müslididdin varmış. O kadar müthiş yapılmış ki tepeden bakıldığında Arap harfleriyle ‘‘Muhammed’’ adı okunulacak şekilde inşa edilmiş.

İstanbul’un fethinden sonra bir süre gümrük toplama noktası olarak kullanılmış; bir dönemde de hapishaneye dönüştürülmüş. Hisar, günümüzde müze ve açık hava tiyatrosu olarak kullanılıyor.

Ziyaret Saatleri: 09.00-19.00

Giriş Ücreti: 18TL

Müze Karta Ücretsiz

*Çarşamba Günleri Kapalıdır.

Adres: Yahya Kemal Caddesi No:42 Rumelihisarı 34342 Sarıyer

(Beşiktaş’ta Ortaköy yönüne giden otobüslere binip Rumeli Hisar durağında inerek Rumeli Hisarı Müzesine ulaşabilirsiniz.)

7. Ayasofya Müzesi

ayasofya - istanbul'un en güzel müzeleri
ayasofya – istanbul’un en güzel müzeleri

Büyük bir aşkın şahitleri olduğumuzu biliyor muydunuz? Evet evet Justinyen ve Theodora’dan bahsediyorum… İnanılmaz mimarisi ve birçok hikayesi olan Ayasofya hepimizi kendine aşık etmiyor mu?

İstanbul’un en güzel müzeleri arasında Ayasofya’dan bahsetmek bile yersiz. Çünkü İstanbul’u İstanbul yapan yapılardan biri. Ayasofya, Justinyen’in emri ile yapılmış. 916 yıl kilise olan yapı, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra camiye çevrilmiş ancak ileriki yıllarda Atatürk’ün ve bakanlar kurulunun kararıyla müze olarak ziyaretçilere kapılarını açmış.

Ayasofya; mimarisi, ihtişamı, büyüklüğü ve işlevselliği yönünden sanat dünyasında önemli bir yer taşıyor. İçinde büyük bir aşka tanıklık etmiş. Justinyen ve Theodora, isimlerinin baş harfleri Ayasofya’nın sütunlarında yazmaktadır.

ayasofya - istanbul'un en güzel müzeleri
ayasofya – istanbul’un en güzel müzeleri

İmparatorlar kendilerini Hz. İsa ve 12 havarileri olarak özdeşleştiriyor. Bu yüzden 12 adet yuvarlar vardır yerde. Dönemin en önemli hattatlarından Kazasker Mustafa İzzet Efendi tarafından, ana kubbeye Nur suresini yazmış. Pandantiflerde yer alan melek figürlerinin yüzleri Osmanlı döneminde yıldız biçimli madeni bir kapak ile kapatılmış.

Gizemli efsaneler de mevcut. Tılsımlı kapılar! Efsaneye göre Ayasofya’nın toplam 361 kapısı vardır fakat bu kapılardan 101’i büyük ve tılsımlı. Çünkü ne zaman bu kapılar sayılsa fazladan bir kapı daha ortaya çıkmata. Düz haç ilk Ayasofya’da kullanılmış.(Büyük kapının en üstüne bakmayı unutmayın)!

Ziyaret Saatleri: 09.00-19.00 (Gişe Kapanış Saati: 18:30)

Giriş Ücreti: 72TL

Müze Karta Ücretsiz

*Her gün açıktır.

Adres: Ayasofya Meydanı, Sultanahmet, Fatih

(Eminönü’nden Kabataş Zeytinburnu tramvayına binip Sultanahmet durağında inip Ayasofya müzesine ulaşabilirsiniz.)

8. Deniz Müzesi

Deniz Müzesi- İstanbul'daki En Güzel Müzeler
Deniz Müzesi- İstanbul’daki En Güzel Müzeler

Yoksa siz hala Beşiktaş İskelesi’nin en güzel kısmında yerini almış bu muhteşem müzeyi hala keşfetmediniz mi? O zaman hadi başlayalım:)

1961 yılında Beşiktaş semtinin iskele meydanında Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa’nın Anıtı ve Türbesi’nin yanına taşınmış.

Koleksiyonunda yaklaşık 20.000 adet eser bulunmakta. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olan İstanbul Deniz Müzesi Türkiye’de kurulan ilk askeri müze. Türkiye’nin denizcilik alanındaki en büyük ve koleksiyon bakımından oldukça zengin olan müzede birçok eserler görmeniz mümkün.

Deniz Müzesi üç bölümden oluşmakta. Birinci bölümünde Deniz Müzesi ana binası yer alıyor. Eski maliye binasının restore edilerek çağdaş bir müze konumuna kavuşturulmasıyla hizmete giren bu binanın üç katında sergi salonları yer almaktadır.

Giriş katında Atatürk odası, deniz şehitleri salonu, eski gemilerin baş figürleri, silahlar salonu, Kırım Harbi odası, Mahmudiye kalyonu odası, gemi isim levhaları ve tuğralar; üst katta I. Dünya Harbi salonu, Fatih Sultan Mehmed odası, Bahriye Mektebi odası, kıyafetler odası, gemi modelleri salonu, Turgut Reis odası, Kaptanıderya Hızır Hayreddin Paşa odası; alt katta Yavuz muharebe kruvazörü odası, sancaklar, haritalar, fenerler odası, torpidolar ve mayın odaları bulunmakta.

İkinci bölümününde Tarihi Kayıklar Galerisi’nin giriş ve asma katlarında çeşitli kayıklar sergileniyor. Deniz Müzesi’nin üçüncü bölümünü Açık Hava Müzesi yer almaktadır.

İç kısmındaki tarihi yapının tam ortasındaki gizli bahçesinde martı sesleri ve denizin dalga sesleriyle beraber çay içmeyi unutmayın.

Ziyaret Saatleri Hafta İçi: 09.00-17.00

Ziyaret Saatleri Hafta Sonu: 10.00-18.00

Giriş Ücreti Yetişkinlere: 10 TL

Öğrencilere Ücretsiz

Müze Karta Geçmiyor

*Pazartesi Günleri Kapalıdır.

Adres: Barbaros Hayrettin İskelesi Sok. Beşiktaş

(Beşiktaş iskelesinden indikten sonra otobüs durakların hemen orda size göz kırpmakta ? )

9. Halı Müzesi

Halı Müzesi - istanbul'daki en güzel müzeler
Halı Müzesi – istanbul’daki en güzel müzeler

Soğuk Çeşme Sokağı’nın incisiyle tanışmış mıydınız? İstanbul’un en güzel müzeleri listesinde farklı bir müze olan Halı Müzesi’ne bir göz atalım.

Daha içeri girmeden kapısıyla bizi büyüleyen Halı Müzesi’nden bahsediyorum. Türkiye’de sadece halının sergilendiği tek müze. Müze, koleksiyonunu eski bir İslam geleneği olan camilere bağışlanan tarihi ve sanat değeri yüksek halıları toplamasıyla oluşturulmuştur. Halı Müzesi’nde toplam 448 adet halı bulunmakta 62 halı dönüşümlü olarak sergilenmekte.

Müzede beylikler devri halıları, Osmanlı halıları, İran halıları, Uşak halıları, Hereke halıları, Kafkas halıları, Türkmen halıları ve XIX. Yüzyıla ait Kula, Gördes, Konya, Lâdik ve Milas çevrelerine ait halıların ve seccadelerin en nadide örnekleri yer almaktadır.

Halı müzesinin avlusunda bulunan oda eski Bizans Hazine Dairesi’ymiş. Daha sonra erzak deposu ve arşiv gibi çeşitli amaçlar için kullanılmış. Dış kapısının büyüleyici güzelliği ile müzeyi gezmeye başlayabilirsiniz.

Ziyaret Saatleri: 09.00-17.00

Giriş Ücreti Yetişkin: 5TL

Giriş Ücreti Öğrenci: 2TL

Müze Karta Geçmiyor

*Pazartesi Günleri Kapalıdır.

Adres: Cankurtaran Mah. Babı Hümayun Cad. Soğuk Çeşme Sok. No;:1 Fatih

(Ayasofya müzesinin hemen arkasında yer almaktadır.)

10. İstanbul Demir Yolları Müzesi

istanbul'un en güzel müzeleri - demir yolları müzesi
istanbul’un en güzel müzeleri – demir yolları müzesi

Tren garına girdiğiniz anda yolculuk heyecanı sizi de sarmıyor mu? Tarihi yolculuğa çıkmaya hazır mısınız?

Daha içeri girdiğiniz anda iç dekorasyonuyla sizi bambaşka yerlere yolculuğa çıkarmayı başaran Sirkeci garında hala eski günlerin kırıntıların bulmak mümkün.

İstanbul deniz yolları müzesi TCDD’ye ait 2005 yılında Sirkeci Garı içerisinde açılmış; 45,50 metrekarelik bir alanda, 400 obje ve fotoğrafın sergilendiği adeta tarihi anbean yaşatan eserlerle sizleri keyifli bir yolculuğa çıkarıyor.

Müzede sergilenen bazı eserler;

  • Kuruluşun kapatılmış birimlerden olan Hastaneler ile TCDD Meslek Lisesi ve TCDD Pratik Sanat
  • Okuluna ait fotoğraf ve objeler,
  • Osmanlı dönemi evrak, vesika, harita, plan projeler ile Orient Ekspresine ait malzemeler,
  • Kuruluşun kullandığı araç, makine ve teçhizat malzemeleri,
  • Çalışır vaziyette bulunan tren maketi,
  • Sirkeci/de ilk çalıştırılan elektrikli banliyö treninin makinist bölümü.

Hemen yanında yer alan çay ocağı ve Orient Express isimli restorana da uğramayı unutmayın.

Trenden heyecanlı yolculuktan bahsetmişken aşağıdaki  yazımızı okuyabilirsiniz;

Doğu Ekspresi – Türkiye’nin En Doğusuna Yolculuk

Ziyaret ücretsizdir.

Ziyaret Saatleri: 09:00-17:00

Pazar ve Pazartesi Günleri Kapalıdır.

(Sirkeci garının hemen içerisinde yer almaktadır.)

11. Sakıp Sabancı Müzesi

Sakip Sabancı Müzesi - istanbul'un en güzel müzeleri
Sakip Sabancı Müzesi – istanbul’un en güzel müzeleri

Tabii ki İstanbul’un en güzel müzeleri arasına yeşil ve mavinin arasında kaybolacağınız göz kamaştıran bir bahçeye sahip Sakıp Sabancı Müzesi’ni eklemesek olmazdı. Gözlerinizi kapayıp denizin dalga seslerini bile duymaya hazırlanın. 

Dört mevsim güzelliğiyle büyüleyen bahçesinden hiç çıkmak istemeyeceğiniz sanatın doğayla iç içe olduğu Sakıp Sabancı Müzesi’ni beraber keşfedelim.

Emirgan’ın en güzel yerinde bulunan köşk 1925 yılında Mısır Hidiv ailesinden Prens Mehmed Ali Hasan tarafından İtalyan Mimar Edoardo De Nari’ye yaptırılmıştır. Uzun yıllar Hidiv ailesini misafir eden köşk 1951 yılında Hacı Ömer Sabancı tarafından satın alınmıştır.

Köşkün önüne Fransız heykeltıraş Louis Douman’ın 1864 yapımı at heykeli yerleştirilmiş ve bundan ötürü ‘’ Atlı Köşk’’ olarak anılmaya başlanmıştır.

Daha sonraki yıllar Sabancı ailesi tarafından kullanılan köşk, 1998 yılında Sakıp Sabancı’ya ait hat ve yazma eserler koleksiyonu ile birlikte yine ailenin kullandığı antik eşyalar müzeye dönüştürülmek üzere Sakıp Sabancı Üniversitesi’ne Bağışlanmıştır.

İçeri girdiğiniz anda ihtişamlı görüntüsüyle Köşk’e hayran kalıp o yıllarda yaşamak isteyebilirsiniz. Merdivenlerden yukarı çıkarken 14. Yüzyılın sonlarından 20. Yüzyıla kadar uzanan sürede yapılmış Osmanlı sanatının nadir örnekleri bize eşlik ediyor.

Birçok sergiye ev sahipliği yapan köşk bahçesiyle de bizleri kendisine hayran bırakmayı ihmal etmiyor. Bahçesinde iki at heykeli bulunmaktadır. İlki köşkün hemen önünde yer alan At adlı heykel, 1864’te Fransız heykeltıraş Louis Doumas tarafından yaptırılmıştır. İkinci at heykeli ise bahçenin ana kapı girişinde bulunmaktadır.

Bahçesindeki 115 bitki çeşidiyle küçük botanik bahçesinde gezinti yapıp, bahçenin göz bebeği olan Pinus Pinea (Fıstık Çamı) ağacının fotoğrafını çekip muazzam görüntüsünü görmeden geçmeyin.

Ziyaret Saatleri: Salı, Perşembe, Cuma, Cumartesi, Pazar: 10.00-18.00

Çarşamba: 10.00-20.00

Giriş Ücreti: 30 TL

İndirimli Bilet: 20 TL

Grup Bileti (En Az 10 Kişi): 25 TL

* Müze Karta Ücretsiz

* Pazartesi Günleri Kapalıdır.

Adres: Emirgan, Sakıp Sabancı Cd. No:42, 34467 Sarıyer/İstanbul

12. Milli Saraylar Resim Müzesi

istanbul'un en güzel müzeleri - milli saraylar resim müzesi
İstanbul’un en güzel müzeleri – milli saraylar resim müzesi

Dolmabahçe’nin az bilinen ama içeriye girdiğinizde hayran kalacağınız Veliaht Dairesi’ni gelin beraber keşfedelim.

Belki birçok kez Beşiktaş’ta yanından habersizce geçip gittiğimiz Dolmabahçe Sarayının iç bahçesinde bulunan Veliaht Dairesi 1856 yılında Sarayın mimarları Garabet Amira Balyan ve Nigoğos Balyan tarafından tasarlanıp inşa edilmiştir.

İçeriye girdiğimiz anda yüksek tavanıyla büyüleyen karşılama salonunun tam ortasında buluyoruz kendimizi. Bu arada görevlilerin bizden küçük bir ricası var, içeride galoşlarla gezmemizi istiyorlar. Haksızda sayılmazlar insanın ayakkabıyla basası gelmiyor:)

Müzedeki resimler ressamlarına ve temalarına göre ayrılmış durumdadır. Üst katta 8 oda bulunmaktadır. Saray Ressamları bölümünde Stanislaw Chlebowski, Luigi Acquarone ve Fausto Zonaro resimleri görülebilir. Oryantalist Ressamlar odası, Goupil Galerisinden satın alınan resimler odası, Abdülmecit Efendi odası, Osmalı’da Batılılaşma odaları ve Sultan Abdülmecit & Sutlan Abdülaziz odası üst kattaki diğer bölümlerdir. Ama diğer 7 oda bir tarafa, Ayvazovski odası bir yana. Bu salon hem oda dekorasyonu hem de ressamın yeteneği sebebiyle en etkileyici odalardan biri olabilir. Bu odanın kendi adı var zaten; Merasim Odası. Ayvazovski resimlerinin bir bir önünden ürüyünce bir deniz yolculuğunda buluyorsunuz kendinizi.

Ayvazovski’nin Fırtınalı Denizde Kaza resminin önünde oturup fırtınaya kapılmayı unutmayın derim.

Üst katı bitirip tekrar aşağı indiğimiz zaman gezebileceğimiz daha 5 oda daha bulunmaktadır. Bunların 3 Tanesi Türk ressamların odalarıdır. Şeker Ahmed Paşa, Süleyman Seyyid, Osman Hamdi Bey, Halil Paşa’nın da resimleri vardır.

Müze hakkında en üzücü detay içeride fotoğraf çekmenin yasak olması.. O muhteşem görkemi, hayran bırakan resimleri fotoğraflayamamak üzücü olsa da daha uzun yıllar koruyup sergileye bilinmesi için alınmıştır bu önlem.

Aslında bakılırsa bu durumu fırsata çevirip daha çok resimlere odaklanıp kendimizi sadece müzenin büyüsüne bırakabiliyoruz.

Ziyaret Saatleri: 09.00-17.00

Giriş Ücreti: 20TL

İndirimli Bilet: 10

*Pazartesi Günleri Kapalıdır.

*Müze İçerisinde Fotoğraf Çekmek Yasaktır

Adres: Vişnezade Mh., 34357 Beşiktaş/İstanbul

13. Rahmi Koç Müzesi

Rahmi Koç Müzesi - İstanbul'un En Güzel Müzeleri
Rahmi Koç Müzesi – İstanbul’un En Güzel Müzeleri

Sizde eski tarihi binaların müzeye çevrilmesini sevenlerden misiniz? İstanbul’un en güzel müzelerinden biri olan Rahmi Koç Müzesi’yle güzel bir Haliç gezisine hazırlanın.Hadi hep birlikte Osmanlı döneminin lengerhanesi şimdinin modern bir sanayi müzesi olan rahmi koç müzesini keşfedelim.

*Lengerhane, gemicilikte denize atılan zincir ve ucundaki çıpanın üretildiği yer anlamında kullanılır. 1707’de Sadrazam Çorlulu Ali Paşa’nın yaptırdığı biliniyor.

Cumhuriyet’in kurulmasından sonra Cibali Tütün Fabrikası olarak kullanılmış. Binanın çatısı 1990 yılında çıkan bir yangında ciddi hasar görmüştür. 1991 yılında Rahmi M. Koç Müzecilik Vakfı tarafından alınarak uzun titizlikle yapılan restorasyon çalışmaların ardından 1994’de müze ziyarete açılmıştır.

Müze üç ana bölümden oluşmaktadır. Bunlar:

  • Tarihi Lengerhane Binası,
  • Tarihi Hasköy Tersanesi 
  • Açık Hava Sergileme Alanı’dır.

Müzeye girdiğimiz anda adeta geçmişe yolculuğumuz başlayıp oyuncaklar, arabalar, uçaklar ve gemiler arasında adeta düşlere kapılıp gidiyoruz?

İçeride Atatürk bölümü, bilimsel aletler, demir yolu ulaşımı, denizcilik, Fenerbahçe vapuru, havacılık, iletişim araçları, kara yolu ulaşımı, makineler, model ve oyuncaklar, özel oyuncaklar ve yaşayan geçmiş gibi birçok koleksiyonu keşfedip görmemiz mümkün.

Rahmi Koç Müzesi aynı zamanda farklı aktiviteler ve deneyimlere ev sahipliği yapmaktadır. Örneğin Deniz altı turu, nostaljik tren turu, tekne ile haliç turu, doğum günü kutlamaları ve özel çekimler yapılmaktadır.

İstanbul'un En Güzel Müzeleri -Rahmi Koç Müzesi
İstanbul’un En Güzel Müzeleri -Rahmi Koç Müzesi

Arabalar arasında kaybolup oyuncak trenler arasında kendinizi bulmanızı büyük bir keyifle tavsiye ederim? İçerideki nostaljik kafelerinde keyiflice kahve içmeyi de unutmayın tabii.

Ziyaret Saatleri: Salı – Cuma Günleri 09:30- 17:00

Cumartesi – Pazar ve Bayram Günleri

09:30-18:00 (1 Ekim- 31 Mart)
09:30-19:00 (1 Nisan- 30 Eylül)

Giriş Ücreti: 21TL

İndirimli Bilet: 9TL

*Pazartesi Günleri Kapalıdır.

Adres: Rahmi M. Koç Müzesi
Hasköy Cad. No: 5 Hasköy 34445- İstanbul

İstanbul’un en güzel müzeleri yazımızın sonuna geldik. Bol sanatlı, keşfetmeli ve müzeli günler dilerim.

More from irem bozkaplan

6 Comments

  • Sezen dedi ki:

    Önünden geçip de hikayesini bilmediğimiz ne çok yer varmış. Emeğinize sağlık 🙂

  • Hacer özdemir dedi ki:

    Şehri istanbul mirasları emeğine sağlık.

  • Hacer özdemir dedi ki:

    Gezenmi bilir görenmi bilir ?emeklerine sağlık

  • Kenan dedi ki:

    Gezilmesi görülmesi gereken o kadar güzel çok yer varmışki biz bakar-kör kalmışısız ışık olduğunuz için teşekkürler emeğinize sağlık.

  • Havva dedi ki:

    Harika bir bilgilendirme yazısı olmuş, emeğine sağlık??

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir