Hem Dünya’nın bir ucu, hem de alışık olduğumuz düzenin çok dışında bir ülke Küba. Bir taraftan komünizmin son kalelerinden biri, diğer taraftan Karayipler‘de sahile uzanıp keyif yapabileceğiniz bir cennet gibi bakmak mümkün. Küba da karşınıza neler çıkacağını kestirmek pek kolay olmasa da Küba Gezi Rehberi‘nde kısaca şunlara değineceğim:
- Küba genel hakkında bilgiler
- Küba’ya Ne Zaman Gidilir?
- Küba’da gidilmesi gereken şehirler yapılması gerekenler
- Nerede Kalmalı?
- Para birimi ve döviz alma konusunda bilmeniz gerekenler
- İnternet ve telefon kullanımı
- Hayat kurtaran uygulamalar
- Şehirler arası ulaşım (Küba Gezi Rehberi’nde önemli konulardan)
- Kübadaki festivaller
- Küba’da ne yenir?
- Günlük harcamalar

Küba Hakkında Genel Bilgiler
- Dünyada tam olarak bir elin parmakları kadar kalmış, Komünizm ile yönetilen ülkelerden birisi
- 110.000 kilometrekarelik yüzölçümü ile Karayipler’ in en büyük adası, nüfus olarak ise 11 milyon ile 2. en kabalık ada
- 15 bölge, bir de kendine özel yönetimi bulunan Isle de la Juventud‘dan oluşuyor
- Florida’nın sadece 145 km açığında bulunmasına rağmen, Aralık 2014’e kadar Amerika ile sınırları kapalıydı ve diğer ülkelerde ziyaret edenlerin sorun yaşamamaları için pasaportlarına damga basılmıyordu. Trump yönetimi ile embargo konusu yine gündeme gelmiş olsa da, 2017 yazı itibarı ile pasaportlara damga vuruluyor ve şu anda seyahat izinleri hala geçerli.
- Tarihi ve politik durum için ayrıca bir blog yazmak gerekir ama bol bol Che Guavera, Fidel Castro ve Camilo Cienfuegos resmi ve “Viva la Revolution”, “Cuba Libre” yazıları göreceksiniz. Küba’yı ve müzelerde göreceklerinizi biraz daha iyi anlamak adına gitmeden 8 bölümlük “The Cuba Libre Story” belgesel dizisini izlemelerini tavsiye ederim.

Küba’ya Ne Zaman Gidilir?
Küba gezi rehberinde öncelikli aranılan konu: Küba’ya ne zaman gidilir? Küba için sezon Aralık-Mayıs olarak veriliyor. Mayıs-Temmuz yağışın yüksek olduğu, Ağustos-Ekim arası ise Kasırga sezonu olarak biliniyor ve tavsiye edilmiyor. Biz Temmuz ayında gittik. Havana, Vinales, Trinidad ve Santa Clara olmak uzare 4 şehir gezdik. Yağmura nerdeyse hiç rastlamadık ama sıcaklıklar oldukça yüksekti. Eğer sıcakla aranız iyi değilse Aralık- Şubat dönemini tercih edebilirsiniz.
Küba’ya Nasıl Gidilir? & Uçak Biletleri
Küba, özellikle turistik sezonda pahalı bir destinasyon. Bunun sebebi hem uzak bir yer olması hem de havayolu şirketlerinin görece az sayıda olması. Küba’ya Air Canada, Air France, KLM, Aeroloft ve THY firmalarını kullanarak uçabilirsiniz. Ancak büyük bir haber olarak şunu söyleyebiliriz: 2015 yılında THY nin Küba’ya direkt seferleri başladı.
Ortalama uçak bileti fihyatları 600 dolar ve 1000 dolar arasında değişiyor. Ancak benim tavsiyem uçak biletinizi en az 3-4 ay önceden almanız ve eğer aktarmalı uçuşlarda çok yıpranmıyorsanız direkt uçuş yerine aktarmalı uçuş almanız.
Küba Vizesi
Eğer diplomatik pasaportunuz yahut yeşil pasaportunuz varsa Küba’ya vizesiz girebilirsiniz ( Yeşil pasaport nasıl alınır ve yeşil pasaportla hangi ülkelere girebilirim yazımızı okumanızı öneririm.) Ancak bordo pasaportunuz varsa, Küba’ya vize almak zorunlu.
Nasıl Küba vizesi alırım? derseniz; öncelikle şunu söyleyelim Küba vizesi almak, Amerika, Schengen,UK vizesi almaktan çok daha kolay. Birinci yöntem Ankara Küba büyükelçiliği’ne başvurmak. 195 TL karşılığında kısa bir sürede vizeniz elinizde oluyor. İkinci yöntem ise anlaşmalı tur acentalarıyla vize almak. Uçak biletiniz, sağlık sigortanız ve tabii ki pasaportunuz ve vize ücretiniz tamamsa başka evrak istenmiyor.

Küba’da Gidilmesi Gereken Şehirler Yapılması Gerekenler
Havana:
Küba’nın başkentinde mimarının, canlı müziğin ve devrim ruhunun keyfini çıkarmak. Detayları öğrenmek isteyenler bu taraftan(Havana rehberi)
Vinales:
Unesco World Heritage listesinde yer alan Vinales’te dönümlerce tütün tarlası bulunuyor. Bir gün ayırıp at üzerinde tütün ve kahve tarlalarını gezebilirsiniz. Ayrıca çevresinde yeraltı mağaraları bulunuyor.
Trinidad:
Trinidad’ı Havana’nın biraz daha ufağı gibi düşünebilirsiniz. Gün içerisinde 20-30 dakikada ulaşabileceğiniz uzun kumsalları da şehri daha cazip kılıyor. Yine atla yapabileceğiniz turlar ile ufak bir şelaleyi, şeker ve kahve üreticilerini ziyaret edebilirsiniz. Etrafınızı saracak yemyeşil manzara ise tek kelimeyle neşef kesici.
Santiago de Cuba:
Ülkenin ikinci büyük şehri, Fidel’in 1959 yılında devrimin başarısını ilan ettiği şehir olması ile öne çıkıyor.
Varadero:
Eğer denize ve güneşe doymak istiyorsanız, biraz da partileriz diyorsanız Varedero sizin için iyi bir seçenek olabilir. Kültür gezisi için gelenler tarafından çok tercih edilmese de, birçok lüks otelin yer aldığı Varadero Karayipler’in en popüler sahil bölgelerinden birisi.
Santa Clara:
Che’nin şehri olarak bilinen Santa Clara minik bir şehir. Fakat devrim meraklıları Che Guavera anıtı ve müzesini görmek için gidebilirler.
Küba’da Nerede Kalmalı?
Küba Gezi Rehberi’de en önemli konulardan: Küba’da nerede kalınır. Çünkü hem oteller biraz pahalı hem de daha yerel airbnb gibi bir konaklama seçeneği bulmak istiyor olabilirsiniz. Tam da bu noktada, eğer Küba’nın insanlarını biraz daha yakından tanımak ve ülkeyi biraz daha iyi anlamak istiyorsanız, mutlaka ama mutlaka “Casa Particulares” adı verilen evlerde kalmalısınız.

Casa particulares demek Küba’lı bir ailenin bir odasını kiralamak demek. Son dönemde bir evin tüm odalarını kiralayan, kısacası hostele dönüştürmüş olanları da mevcut ama orjinalleri son derece keyifli. Kübalı aileler çok arkadaş canlısı ve misafirperver. Kalacağınız şehir konusunda size en güzel bilgileri verecek kişiler de yine onlar. Aklınıza birşey takıldığında mutlaka birlikte kaldığınız aileye danışın. Casa Particularesde kişi için bir oda kiralamak genellikle 20-25 CUC civarında, kahvaltı içinde ayrıca 5 CUC ekleniyor. Düşük bütçeli tatil yapmak isteyenler için ideal bir seçenek. http://www.casaincuba.com sitesindençeşitli casalara ulaşabilirsiniz.
Eğer sizi ikna edemediysek Casa’lar için, oda kiralamak sizin için uygun bir seçenek değilse booking.com üzerinden farklı standartlarda otel seçeneklerine ulaşabilirsiniz.
Küba’da Para Birimi ve Döviz Alma Konusunda Bilmeniz Gerekenler

Küba gezi rehberinde dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta (konaklamayla beraber) para birimleri ve döviz değişimi. CUP Küba Pesosu ve CUC değiştirilebilir peso olmak üzere iki tane para birimi bulunuyor. CUC 1 Amerikan dolarına endeksli. Şu anda 25 CUP ise 1 CUC’a denk geliyor. CUP genellikle lokaller tarafından kullanılıyor ama değiştirirken, ikisinden de almanız mümkün. TL cinsinden sürekli değişiyor ancak şu an (2018 ilk çeyrek) 1 cuc= 3.81 TL.
Kredi kartı otellerde geçmekle birlikte, dükkan ve restaurantlarda az kullanılıyor. Bu yüzden bütçe hesaplamanızı iyi yapıp yanınıza tüm tatilinize yetecek miktarda nakit almanız önemli. Bankamatik kartları ile para çekmek mümkün değil. Visa’nın Mastercard’dan daha yaygın olduğu söyleniyor.
Dolar değişimini düşük fiyattan yaptıkları için, yanınızda euro götürmeniz daha karlı olacaktır. Paranızı Cadeca, banka ya da otellerden değiştirmeniz mümkün. Cadeca ve bankaların çeviri oranları daha iyi olmakla birlikte, beklemeniz gereken sıralar, özellikle büyük şehirlerde çok uzun olabiliyor.
Küba’da İnternet ve Telefon Kullanımı
Küba’da internete erişmek oldukça zorlu. 2015’ten itibaren şehirlerde belli bölgelerde wifi bulunsa da internet altyapısı hala kötü durumda. Bu alanlarda internete bağlanabilmek için Küba’da bir internet kartı almanız gerekiyor. Wifi alanları dışında lüks otellerin lobilerinde belli bir ücret karşılığı internete bağlanmak mümkün.
Biz bir sayfanın açılmasının yaklaşık 5 dakika sürdüğünü duyduktan sonra bütün gezimizi internetsiz geçirdik, çok da güzel oldu. Bu arada yurtdışı telefon bağlantıları da pek iyi değil. Sesler yaklaşık 30 saniye gecikmeli gidiyor. Arada bir telefon açıp biz iyiyiz demekten fazlasını yapmak biraz zor.

Küba’da Hayat kurtaran uygulamalar
İnterneti yok kabul edebilirsiniz dedikten sonra, offline çalışan ve Küba gezinizde işinize çok yarayacak iki uygulama:
Maps.me: Farklı şehirlerin haritasına ulaşabileceğiniz ve oradayken yerinizi uydu üzerinden takip edip gösterecek uygulama. Gitmeden ziyaret edeceğiniz tüm şehirlerin haritasını indirin.
Linguee Sözlük: Küba’nın yerel halkının bir kısmı şaşırtıcı derecede iyi ingilizce konuşurken bir kısmı neredeyse hiç ingilizce bilmiyor. Gitmeden önce biraz ispanyolca pratiği yapmanın yanısıra, elinizin altında bu offline sözlüğü bulundurmakta fayda var.
Ayrıca hayat kurtaran seyahat uygulamaları yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Küba’da Şehirler arası ulaşım
Eğer geniş bir Küba gezisi planlıyorsanız ve turla gitmiyordanız, Küba gezi rehberindeki şehirler arası ulaşım bölümü hayli ilginizi çekecektir. Haydi başlayalım:
- Popüler şehirler arasında gün içerisinde 3-4 sefer otobüs bulunuyor. Gitmeden internet üzerinden rezervasyon yapabileceğiniz firmalardan bir tanesi Viazul(https://www.viazul.com/).
- Otobüs saatlerinize gittikten sonra karar vermek istiyorsanız otel lobilerinde otobüs şirketlerinin masaları bulunuyor. Buradaki görevlilerden biletinizi alabilrsiniz.
- Ayrıca ev sahibiniz aracılığı ile paylaşımlı, ya da indirimli anlaşılmış bir fiyattan taksi ayarlayabilirsiniz. Eğer saatleri uyuyorsa otobüsler genellikle daha uygun fiyatlı ve konforlu. Malum Küba’daki taksiler biraz eski.
- Biletlerinizi alırken ve otobüsünüzü beklerken mümkün olduğunca sabırlı olun. Ülkede işlerin yavaş işlemesi ya da otobüslerin gecikmesi çok olağan karşılanıyor.

Küba’daki Festivaller
Küba’ya bir festival zamanı gitmeniz çok daha iyi olacaktır. O yüzden Küba gezisi için bir Festival Rehberi hazırladık. Küba’da gerçek festivalların yanısıra turist kazıklamak için uydurulmuş festivallere dikkat etmeniz gerekiyor. Bazı açıkgöz Küba’lılar sizi bir festivale götürmeyi vaadedip, uzunca bir süre yürütüp, sonra da ne olduğu anlaşılmayan uydurma bir festivale götürüp, üzerine para isteyebiliyor.
*Bu uydurma festivallerin başında kulağa gerçek gibi gelebilecek puro ve salsa festivalleri geliyormuş. birisi yanınıza gelip “devlet tarafından düzenlenen bir puro festivali var normalın yarısı üçte birine alacaksınız” gibi şeyler söylerse aman inanmayın. Gideceğiniz zamandaki festivalleri önceden bakın ve Küba’ya vardığınızda otelinizle ya da ev sahibinizle kontrol edin.
Gelelim öne çıkan bazı gerçek festivallere:
- 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları
- 8 Ekim Che Guevara’nın olduğu gün anma etkinlikleri
- Domuzlar Körfezi zaferinin kazanıldığı 19 Nisan kutlamaları
- Salsa’nın doğum yeri olarak geçen Santiago de Cuba’da Temmuz ayında gerçekleşen Karnaval
- Ağustos’un ilk günlerindeki Havana Karnavalı
- Şubat ayında Havana’da Habanos Puro Festivali
Küba’da ne yenir?

Evlerde herşey belli bir miktarda ve genellikle az bulunduğundan, Küba’nın gelişmiş bir mutfağı yok. Biz gitmeden bazı bloglarda yanımızda baharat, tuz-biber götürmemiz gerektiğini bile okuduk ama böyle bir durum ile karşılaşmadık.
- Deniz mahsulü seviyorsanız, gayet şanslısınız. Sonuç olarak bir adada bulunuyorsunuz ve yediğimiz tüm balıklar son derece lezzetliydi. Ülkede elektrik kesintisi sık yaşandığı için tavuk yememeye dikkat ettik. Yemek yüzünden rahatsızlanma gibi bir problem hiç yaşamadık.
- Hayatımda yediğim en lezzetli mangoları yedim. Mango suyu, gerçek meyvesini bulduğunuz yerde mümkün olduğunca çok yiyin. Dönünce çok özleyeceksiniz.
- Şeker kamışı suyunu deneyin. Biraz fazla tatlı fakat değişik bir lezzet. Trinidad bölgesinde kamışlardan şarkılar söyleyerek gözünüzün önünde sıkıyorlar.
Küba’da Ne Kadar Harcarım & Günlük Harcamalar

Geldik Küba Gezi Rehberimizde can alıcı noktaya. Küba’da ne kadar harcanır?
Biz herşey dahil (Casa Partıculares ücretleri, müze girişleri, at turları, şehirler arası transferler ve aldığımız ufak tefek hediyelik eşyalar, vb…) günlük ortalama 80CUC harcadık.
- Kahvaltı: Casa Partıcularesde yerseniz 5ÇUC son derece de güzel -genellikle ekmek, yağ, peynir, reçel ufak bir omlet, taze meyve, taze sıkılmış meyve suyu ve çay-kahve veriyorlar.
- Öğle ve akşam yemekleri: Ortalama bir yerde 8-12CUC, biraz daha lüks restaurantlarda 15-17 CUC. Sizi sokakta yakalayıp içeri çekmeye çalıştıkları restaurantlarda ilk önce menü isteyin ve fiyatlara bakın. Bazen gereksiz pahalı olabiliyorlar
- At turları: Şehre göre saati 5-10 CUC arası değişiyor. Ev sahibinize ya da otele ortalama fiyatı danışın
- Mojito: Çoğunlukla 3CUC, turistik yerlerde 4-5 CUC a çıkabiliyor
- Bira: Çoğunlukla 2-2,5 CUC, turistik yerlerde 3-4
Küba gezi rehberimizin sonuna geldik. Umarım faydalı olmuştur. Eğer sorularınız olursa Aşağıya yorum olarak yazabilirsiniz veya bize ulaşabilirsiniz.
Yağmur Aniş
Merhaba ben Küba’ya yerleşmek ve Küba vatandaşı çifte vatandaş olmayı düşünüyorum 400/500 bin tl civarı satılık ev bulabilirmiyiz bilgi verirseniz çok sevinirim