Kitesurf (Kiteboard) Nedir? Kitesurf Eğitimi ve Fiyatları

Kite surf'e başlamak isteyenler buraya. Kite board nedir? Eğitim ücretleri nelerdir? Kimler kite surf yapabilir? Tüm sorulara yanıt vereceğiz. Haydi başlayalım!

Rüzgar var mı! Resmen tshirtünü bastırıp, giymek istiyoruz! Kitesurf nedir – heyecandır, rüzgardır ve hızdır desek yanlış olmaz galiba.

“Kiteboard nedir?” sorusunu tek cümlede açıklamak mümkün değil! Eğer su sporları, doğa, hız ve meydan okuma size yakın geliyorsa – bu yazıda hayatınızın sporundan bahsedecek olabiliriz. Doğanın en kuvvetli silahlarından rüzgarın gücünü kullanarak yer çekimi kurallarına karşı gelmek, göğe yükselmek, tamamen fizik kurallarıyla ekstra kuvvet yaratmak bu Kite‘in size vaat ettiklerinin sadece bir kaçı.

Saat 11.00’e yaklaştığında uçurtmalar çoktan şişirilmiş, ekipmanlar hazırlanmış, herkes gözlerini rüzgarın habercisi bayraklara dikmiş durumda. Doğayla dans belki de hiç kiteboard kadar heyecanlı olmamıştı!

Heyecanımızı bir kenara bırakıp başlıyoruz. Bu yazımızda

Kiteboard nedir,

Kiteboard eğitimi ve fiyatları,

Kiteboard okulları  hakkında konuşacağız.

kitesurf nedir? kiteboard eğitimi

Kiteboard nedir? Kitesurf, Kite Sörf, Uçurtma Sörfü!

Cidden nedir bu Kitesurf?

Kite (okunuşu “kayt”) Türkçeye uçurtma; Surf de malum sörf olarak çevriliyor. Yani aslında su üzerinde uçurtmaya bağlı yapılan bir sörf türünden bahsediyoruz. Türkçe adı Uçurtma Sörfü ya da uçurtma kayağı olarak çevrilebilecek olan Kitesurf (kiteboard), literatüre çoktan dil bağımsız geçmiş durumda.

Sözlük tanımı olarak kiteboard veya kitesurf, vücuda bağladığınız kocaman bir uçurtmayı, aslında bisiklete benzer (komik ama gerçek) bar denilen bir “direksiyon” yardımıyla kontrol edip, uçurtmanın yarattığı kuvvetle suyun üzerinde boardunuz (kayak) ile kaydığınız bir spor türü.

Wakeboard (Su kayağı), sörf, paragliding (paraşüt) ve snowboard gibi extreme sporların birleşimi olan çok yeni bir spor.  Öyle ki, dünyada son 15-20 yıldır popülerliği artıyor.

Fakat tahmin edeceğiniz gibi, rüzgardan başka hiç bir güce ihtiyacınız olmayan, kanatsız uçma deneyimi yaşatan kiteboard bu tanımların çok daha ötesinde bir spor.

Kiteboard (Kitesurf) Stilleri

Kiteboard nedir sorusuna yanıt verdikten sonra bir de bu sporun ortaya çıkışından, bugüne kadar dallanıp budaklanan birçok stilden söz etmemiz gerekecek:

  • Özellikle uçurtma ile havalanarak yapılan artistik hareketlerin ağırlıklı olduğu freestyle,
  • hızın ön plana çıktığı speed racing, 
  • kiteboard ile sörfü birleştiren wave riding,
  • tekniğin öne çıktığı course racing ve jump bu stillerden bir kaçı.

Kiteboard Hakkında Havalı Bilgiler – Kısa Kiteboard (Kitesurf) tarihi

Kiteboard tarihi, kite’ın yani uçurtmanın hayatımızda kullanılmaya başlaması ile eş zamanlı kabul edilebilir aslında.

  • Kite (Uçurtma) ilk defa tekne ya da araba çekmek için ilk defa 1800’lerde kullanılırken. Spor olarak kite ilk olarak 1900’lü yıllarda kullanılmaya başlanıyor.
  • Bugün bildiğimiz şekliyle kitesurf resmi olarak 1977 yılında Hollandalı Gijsbertus Adrianus Panhuise tarafından “Su üzerinde bir boardun ile uçurtmaya bağlı bir yapılan bir spor” olarak icat ediliyor.
  • Ticari olarak KiteboarD’un ilerlemesi ise 1990’ların sonuna doğru yeni kite ve board kombinasyonlarının geliştirilmesi, ünlü dalga sörfçülerinin kite sörf denemeye başlaması ile gerçekleşiyor.
  • 2000’li yıllardan sonra ise Kite’in popülerliği önlenemez hale geliyor, 2012 olimpiyatlarında performans gösterilen bir spor oluyor.

Kiteboard Hakkında Havalı Bilgiler – Kiteboard (Kitesurf) Terminolojisi

Biz de (henüz) profesyonel kite‘çılar değiliz. O yüzden bu terimler kite beach’te duyduğumuz havalı duran terimler. Mutlaka daha fazlası vardır 🙂

  • Rüzgar var mı?
  • Bu rüzgar bana yeter! (iyi bilmenin göstergesi)
  • Jump, 15 metre jump yaptım (Uçurtmaya güç vererek sudan havaya yükselme hareketi)
  • 12 ile mi çıkıyorsun 14 mü?

Bir de pek havalı olmayan ama kurs sırasında çok duyacağınız cümleler var:

  • Barı gevşet! Rahatlat barı, at barı – at 🙂
  • Kite’i 12’ye al
  • Barı çekme, barı çok çekme 🙂

Kiteboard Hakkında Havalı Bilgiler – Ünlü Kiteboarder’lar (Kite Riders)

Kite board nedir sorusuna yanıt bulduysanız ve kite surf eğitimi hakkında bilgi edindiyseniz sıra geldi az çok prim yapacak bilgilere.

İlk bilgimiz Türkiye’den Taner Aykurt 7 kez  Türkiye Freestyle Şampiyonu. Aynı zamanda gördüğüm en iyi hocalardan da bir tanesi.

 

Freestyle Kiteboard Erkekler Elit Ligi Top 3 Rider

  • Carlos Mario
  • Liam Whaley
  • Set Teixeira

Freestyle Kiteboard Kadınlar Elit Ligi Top 3 Rider

  • Bruna Kajiya
  • Annabel van Westerop
  • Francesca Bagnoli

Kiteboard Hakkında Havalı Bilgiler – Ünlü Kitesurf Lokasyonları

  • Boracay – Özellikle Türkiye’nin kış aylarında tercih edilebilecek bir yer. Aralıktan Mart’a kadar Kite yapmak için uygun.
  • Brezilya – Brezilya’da tek bir destinasyon değil bir çok lokasyon var. Yine Türkiye’de kış aylarına denk gelen dönemde keyifle kite yapılabilir.
  • Avusturalya – Mesafe olarak uzak olmasına rağmen, özel kite destinasyonlarından birisi de Avusturalya.
  • Venezuella
  • Cape Town – Tam bir kite ve etkinlik cenneti. Yağmur sezonu dışında her zaman kite için uygun.
  • Caborette
  • Capoverde – Kite için mükemmel lokasyonlardan birisi daha. Muhteşem doğası, rüzgarı ve uygun fiyatlarıyla oldukça elverişli bir destinasyon.

Kiteboard (Kitesurf) Hakkında Yararlı Bilgiler

Kiteboard Tehlikeli mi? Kiteboard güvenli mi?

Kısa cevap, iyi bir eğitimi ve doğru ekipmanlar ile diğer extreme sporlara göre çok daha az tehlikeli bir spordan bahsediyoruz. Her sporda hatta aktivitede olduğu gibi kiteboard’ta da sakatlanma riski buluyor tabiki.

Şunun altını çizmek de fayda var. Kite 90 kilonun üzerinde kişilerin yapması için uygun değil. Diğer taraftan tek başına kite yapmak için düzenli eğitimleri tamamlamış, rüzgaraltı – rüzgarüstü uçurtmayı yönlendirebilir halde olmak gerekiyor. Sadece temel eğitimi alarak kite kiralamak kaza riskini arttıran en önemli hatalardan bir tanesi. O yüzden ilk temel eğitimden sonra da, güvenlik eğitimlerini içeren en az 10 – 15 eğitim daha alana kadar tek başına kite yapmayı düşünmemek gerekiyor. En fazla güvenlik riskleri bazı okulların temel eğitimden sonra kite malzemelerini kiralamasından dolayı meydana geliyor. Bu hem kite yapan kişinin kendisi için tehlike, hem de malzemenin iyi kullanılmaması riskini taşıyor.

Fakat iyi bir eğitim alan kitesörfcülerinin sakatlanma riski diğer sporlara göre daha az bile denebilir. Kiteboard ekipmanlarında kullanılan güvenlik önlemleri sakatlanma riskini minimuma indiriyor. Aynı zamanda aldığınız eğitim sırasında riskli hareketler, potansiyel tehlikeli hareketler üzerinden tek tek geçiliyor.

Kiteboard Kimler için uygun bir spor?

Bu sporu yapmak için motivasyonu ve sabrı olan herkes için uygun aslında. Biz eğitim alırken 5 yaşında çocuklarda 60 yaşında kişilerde kiteösrf yapıyorlardı. Önemli olan kararlı bir şekilde devam etmek.

Farklı sporlar yapmış olmak kiteboard’a avantaj sağlar mı?

Sonuç olarak uçurtma ve board’un birleşimi olan bir spordan bahsediyoruz. O yüzden board üzerinde durulan sporlar kiteboard’un dengesi ve kayağı kullanırken avantaj sağlayacaktır. Benzer şekilde rüzgar ve kite yönetimi konusunda tecrübesi olan kişiler kite’ın kontrolünü sağlamaya daha hızlı adapte olacaktır.

Kiteboard eğitimi ne kadar sürüyor?

Kiteboard’un temel eğitimi 8-9 saat sürüyor. Bu da eğer rüzgar uygunsa yaklaşık 3 gün demek. Fakat, rüzgarın düşük olacağı günleri, temel eğitimden sonra yapmak istediğiniz pratikleri düşünerek en az 5 gün ayırmanızı öneririz.

5 günün sonunda temel kite hazırlama, kontrol etme, güvenlik eğitimi, board’un üzerine çıkmak gibi bu sporun teorisini anlayacağınız kurs aşamalarının üzerinden geçiyor ve devamında sporun en zevkli kısmı olan board’un üzerine çıkıyorsunuz.

Kiteboard (Kitesurf) Eğitimi

kite surf nedir

Kitesurf eğitimi, dalış ile birlikte gördüğüm en güvenli, sistematik eğitimlerden bir tanesi. Kiteboard kursu verecek eğitmenin uzun süredir kiteboard yapıyor olması ve kiteboard eğitmen belgesini alabilmek için bir çeşit sınavı (uygulamalı) geçmesi gerekiyor.

Bizim aldığımız kiteboard eğitimi genel Kiteboard’u tanıma eğitimi dışında altı aşamadan oluşuyordu.

  1. Rüzgar bilgisi, plajda küçük uçurtma ile kite kontrolü
  2. Kite kurulumu
  3. Board’suz 4 ipli kite kontrolü ve suda hareket etme eğitimi
  4. Board denemesi
  5. Güvenli duruş
  6. Sürüş hız kontrolü

Aşağıda, kitesurf için çektiğimiz bir videoyu bırakıyorum izleyin!

Yani Kiteboard kursu karada başlıyor, önce küçük bir uçurtma ile terimleri ve rüzgarı öğreniyorsunuz. Sonrasındaysa kite’ın hazırlığı, bağlanması, açılması, şişirilmesi, taşınması gibi dersler karadaki teorik kurs ile devam ediyor.

Sonraki eğitimler ise suda, yani daha fazla fiziksel efor ve dikkat gerektiren aşamalar. Karada küçük uçurtma ile öğrendiğiniz rüzgarı kullanma, kite’ı kontrol altında tutma becerilerinizi bu sefer dört ipli büyük uçurtma ile suda deniyorsunuz. Güç bölgeleri, düşük ve kuvvetli rüzgarlarda güç yaratma, kite’ı kullanarak deniz içerisinde hareket etme, düşen kite’i kaldırma gibi eğitimler bu aşamanın konusu.

Bir sonraki aşama ise boarda çıkmak. Bana kalırsa eğitimin en keyifli anlarından biri board’a çıkma eğitimiydi. İlk denememde 100 – 150 metre kayabildiğim için olabilir tabiki 🙂

Temel eğitimden sonra kite’i güvenli şekilde kontrol etme yetilerini kazanana kadar ders almanız öneriliyor/gerekiyor. Bu süre, tabiki kişiden kişiye değişmekle birlikte, yaklaşık olarak 20 saatlik bir pratik gerektiriyor.

Kite Board Eğitimi Fiyatları

Kiteboard eğitimleri diğer sporlara göre görece daha yüksek fiyatlı. Fakat eğitimi aldıktan sonra ömür boyunca devam edebileceğiniz ve amatörlükten freestyle’a çok hızlı geçeceğiniz bir spora yatırım yaptığınız için bizce değer.

Bu sporu tanımak isteyen herkes bizim gittiğimiz okul olan Kite Xtreme Turkey’in fiyatları aşağıdaki gibi:

  • Tanışma dersi: 2 Saat – 200 tl
  • Deneme dersi: 6 Saat – 1200 tl
  • Temel Kite Eğitimi: 9 saat 1750 tl

Tabiki ayırabileceğiniz süreye göre kite ile tanışma eğitimleri gibi eğitimlerden de faydalanabiliyorsunuz.

Daha sonraki ilave dersler ise saatlik 200 – 300 TL arasında değişiyor.

KiteSurf (Kiteboard) Malzemeleri Ve Fiyatları

Kitesurf eğitim fiyatları

Kite (Uçurtma)

Kiteboard’un doğası gereği en önemli malzeme kite. Peki kite nedir?(yazımızın başında söz ettiğimiz uçurtma) Rüzgarın şiddetine göre farklı boyutlarda uçurtmalar kullanılıyor. Aynı zamanda farklı stillere de göre de farklı uçurtma modelleri bulunuyor. Kitesörfçüler ilk olarak kilo ve boylarına göre en yaygın, en çok kullanacakları kite boyunu alıp, sonrasında 2. kite’a geçiş yapıyorlarmış.

Kite fiyatları, marka ve kaliteye göre çok farklılık göstermek ile birlikte – 4 bin ile 5 bin türk lirası seviyesinden (bin euro gibi düşünebilirsiniz) başlıyor. Ne kadar profesyonel olduğunuza göre fiyatlar artıyor.

Kiteboard (Kayak)

Board kiteboard’un diğer hayati ekipmanlarından. Tabiki, boyutu genişliği, tipi yapıldığı materyal board’un fiyatlarını değiştiriyor. Başlangıç seviyesi için çift yönlü geniş board’lar tercih edilirken, örneğin hızlı kaymayı tercih eden sporcular daha ince ve küçük hacimli board’ları tercih ediyor.

Kite board’larının fiyatları 3 bin türk lirasından başlıyor.

Harness (Trapez)

Kite’in yarattığı gücü ağırlığınız ile dengelemenizi sağlayan kite ekipmanı trapez ya da harness deniyor. Yaklaşık maliyeti 200 – 250 euro civarında.

kiteboard eğitimi

Kitesurf (Kiteboard) Ekipman Kiralama Fiyatları

Kitesurf öğrendikten sonra kendi ekipmanınızı kiralayarak bu extreme sporu yapmaya devam edebilirsiniz. Ekipman kiralama fiyatları kiralama süresine göre değişiyor.

  • 1 Saat: 140 TL – 30 Euro
  • Yarım Gün (3 saate kadar): 250 TL – 55 Euro
  • 1 Gün (3 Saat sonrası): 375 TL – 80 Euro
  • 2 Gün: 635 TL – 135 Euro
  • 3 Gün: 850 TL – 180 Euro
  • 4 Gün: 990 TL – 210 Euro
  • 5 Gün: 1.105 TL – 235 Euro

Kite Sörf Eğitim Süresi

Kiteboard eğitim süresi, yukarıda yararlı bilgilerde de bahsettiğimiz gibi yaklaşık 3 günde tamamlanıyor. Sonrasında ise 4-5 gün daha ayırarak tek başınıza kite yapar hale geleceğinizi beklenebilir.

Akyaka Kiteboard

kite board nedir? tehlikelimidir

Akyaka Gökova Körfezinin en güzel yerine konuşlanmış Kitesurf için Türkiye’nin en iyi merkezlerinden birisi. Kite öğrenmek için de Dünya standartlarında bir coğrafya. Neden Akyaka kiteboard konusunda bu kadar popüler oldu? Aslında sayısız neden var, başlıcalarını sıralayalım. Akyaka’nın Kiteboard öğrenmek için mükemmel olmasının 10 nedeni:

  1. Termik rüzgar: Akyaka – Gökova körfezi, Türkiye’nin rüzgarıyla ünlü diğer plajlarından farklı olarak termik rüzgar üreten muhteşem bir hazine. Gökova körfezi ve Azmak Çayının yarattığı müthiş akım sayesinde, havanın sıcak olduğu Mayıs başı ve Ekim sonu aralığında, rüzgar her gün denizden plaja doğru tren gibi, kesintisiz esiyor.
  2. Sığ su: Özellikle öğrenme süresince boardun üzerine çıkmak, kendine güven için ayakların üzerine çıkmak için çok daha rahatlık sağlıyor tabiki.
  3. Upuzun kitezone plajı: Kitezone plajı upuzun, bu da board’a çıktığınız an uzun gelip gitmeler yapabilmenize imkan sağlıyor.
  4. Müthiş bir manzara: Yamaçlar arasından gün batımı Türkiye’de nadir yakalayabileceğiniz güzelliklerden biri olacak, emin olabilirsiniz.
  5. Az dalgalı: Yine coğrafi özelliklerden dolayı, Akyaka kitezone plajı neredeyse her zaman dalgasız ve sakin.
  6. Aynı zamanda deniz az tuzlu ve kum. Bu da kitesurf konforu için Akyaka’yı daha iyi bir yer haline getiriyor.

Ayrıca Gökçeada da oldukça popüler bir kitesurf merkezi. Gökçeada yazımızı da aşağıya bırakıyorum:

Gökçeada Gezi Rehberi

Diğer sebepler ise muhteşem  Muğla’lı olduğum için bu sebepleri de sıralamadan edemeceğim:)

  1. Yavaş şehir Akyaka: Akyaka Türkiye’nin yavaş şehirlerinden birisi. Tatilinizi kitesurf gibi muhteşem bir sporla doldurmanın yanında, telaştan uzak olmanın keyfini çıkarmanız için müthiş bir seçenek.
  2. Azmak: Olur da rüzgar olmazsa, tatiliniz uzun olursa, çok yorulursanız. Akyaka Azmak gibi bir güzelliğin yanı başında yer alıyor. Azmak da kano yapabilir, Azmak üzerinde restoranlarda keyfinize bakabilirsiniz.

Bunların dışında Akyaka’da neler yapabileceğinizi detaylı olarak yazdığımız Akyaka’da Ne Yapılır yazımıza göz atabilirsiniz.

Akyaka’da Kitesurf (Kiteboard) Okulları

Kitesurf Eğitimi için Hangi Okul Tercih Edilmeli?

kite surf okulları

Biz Kitezone’da 7 kere Türkiye Freestyle şampiyonu olmuş Taner Aykurt’un okulu KiteXtreme‘i tercih ettik. Okullarında geçirdiğimiz süre boyunca kendimizi öğrenci gibi değil arkadaşları gibi hissettirdikleri için, hoş sohbetleri mükemmel eğitim sistemleri için Taner’e ve bütün ekip arkadaşlarına ayrıca teşekkür ediyoruz 🙂

Taner Aykurt’un eğitim anlayışı, Kitesurf’e bakışı ve Kite sporu ile ilgili bilgi almak için KiteXtreme’in websitesine göz atmanızı tavsiye ederiz.

Kite öğrenirken aynı zamanda, her fırsatta dönüp geleceğiniz bir okul arıyorsanız. Kite kursu aldığınız süreler boyunca, okulun patronu çilek ile oynayacağız, rüzgar düştüğünde salıncakta sallanırken Eda’yla Feyzi’yle sohbet edeceğiniz; daha bir kaç gün geçmişken KiteXtreme’i kendi okulunuz gibi hissetmeye başlayacağınız bir okul tercih ederseniz sizi üzmeyecektir.

KiteXtreme’e gittiğinizde Filgezi ekibinden ve Anıl’la Yağmur’dan ekstra selam söyleyin 🙂 Ps: KiteXtreme’in instragram hesabı için – KiteXtreme

Aynı zamanda Taner’in kısa bir videosunu, aşağıya ekliyoruz.

Bu yazımızda “Kite surf nedir?” sorusuna yanıt aradık. Kite board stillerinden sonra kite surf eğitim fiyatları ve okullarından kısaca söz ettik. Biz sıramızı savdık sıra sizde 🙂 Şimdiden iyi uçuşlar!

Filgezi ekibi adına Anıl

Written By
More from Anıl Gokmen

Airbnb Nedir? Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar?

Airbnb nedir? Nasıl kullanılır? Başkasının evinde kalmak ne kadar güvenli? Cevaplar yazımızda
Read More

2 Comments

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir