KOPENHAG GEZİ REHBERİ

Kopenhag Gezi Rehberi
Kopenhag Gezi Rehberi

Kopenhag Gezi Rehberimize Hoşgeldiniz! Düzenli olarak dünyanın en mutlu ülkelerinden biri olarak seçilen Danimarka’nın başkentine gittiğimiz bu yazıda Kopenhag’a dair genel önemli bilgilere, ulaşım notlarına, nerede kalınır & ne zaman gidilir gibi detaylara,  gezilecek yerlere ve sıkça sorulan sorulara yer verdik. Keyifli okumalar.

Genel Bilgiler

kopenhag gezi rehberi
kopenhag gezi rehberi
  • Kopenhag, Danimarka’nın başkenti, ve 2023 bilgilerine göre nüfusu 1.4 milyon.
  • Dünyanın en eski üç eğlence parkından ikisine ev sahipliği yapıyor (Bakken #1 & Tivoli #3)
  • Kopenhag’da 70 tane Michelin yıldızlı restoran bulunuyor.
  • Kopenhag’da en popüler ulaşım yollarından biri bisiklet, ve şehirde yaşayanların yarısından fazlası günlük ulaşımlarında bisikleti tercih ediyor. Kopenhag’ın ilk bisiklet yolu 1892’de yapılmış, günümüzde ise toplamda 385 km’lik bisiklet yolu mevcut.

Havaalanı – şehir merkezi ulaşım

Havaalanından şehir merkezine metro, tren veya otobüs yoluyla ulaşmak mümkün. En pratiği olarak metro önerebiliriz; ancak 5C otobüsünü de değerlendirebilirsiniz. Burada bineceğiniz metro (sarı) M2 hattı. Eğer farklı bir metro hattına aktarma yapmanız gerekiyorsa (yeşil) M1 hattına Christianshavn durağında, (kırmızı) M3 ve (mavi) M4 hatlarına Kongens Nytorv durağında aktarma yapabiliyorsunuz. Gideceğiniz noktaya göre 20-30 dakika arasında bir yolculuk bekleyebilirsiniz.

Şehir merkezine tek yön toplu taşıma bilet fiyatı 36 DKK (4.9 €). Ancak eğer şehiriçinde toplu ulaşıma devam edecekseniz günlük veya 2-3 günlük bilet almanızı öneririz. Kopenhag’da ulaşıma dair detaylı yazımızı bu linkte bulabilirsiniz: https://www.filgezi.com/kopenhag-ulasim-rehberi-havaalani-sehirici/

Kopenhag’da Nerede Kalınır?

Şehir merkezini işaret noktası olarak alırsak, 5 km çapında kalan tüm bölgelerde kalmayı önerebiliriz. Aşağıda bölge isimlerini bulabilirsiniz, bu bölgelerin hepsinin birçok noktasında metro istasyonları bulunuyor ve merkeze kolayca ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca her birinin de kendine özgü keyifli mekanları var.

Kopenhag Şehir Bölgeleri

kopenhag gezi rehberi - bölgeler
kopenhag gezi rehberi – bölgeler

Indre By; şehir merkezi. Birçok cazibe noktasını barındıran bölge.

Vesterbro; merkeze çok yakın, ana tren istasyonunun arkasından itibaren başlayan, hem lokallerin hem turistlerin takılmayı çok sevdiği Meatpacking District’i (Kødbyen) bünyesinde bulunduran, popüler bir bölge. Ayrıca yeme içme anlamında birçok café, restoran, bar vb mekanları bulabileceğiniz bir bölge.

Østerbro; Bu bölgeler arasında en sakini diyebileceğimiz, ama göllerin yanından başlayıp Fælledparken isimli çok büyük ve çok güzel parka uzanabileceğiniz bir bölge. Daha kafa dinlemeli bir konaklama alanı arıyorsanız Østerbro sizi mutlu edecektir.

Nørrebro; Kültürel çeşitliliği en çok hissedebileceğiniz, ama rahatsızlık duyacağınız hiçbir şeyle de karşılaşmayacağınız bir bölge. Bu bölgenin sakinleri hem birçok farklı ülkeden göçmenler, hem de bu çeşitlilikle iç içe yaşamayı seven lokallerden oluşan bir kitle. Ayrıca Østerbro ile kesişim noktası olarak göllere Nørrebro’dan da ulaşabilirsiniz.

Christianshavn; Kopenhag’ın Amsterdan esintileri taşıyan bölgesi. Şehir merkezinden Nyhavn’ın devamında bulunan Inderhavnsbroen veya Christiansborg Sarayı’ının ilerisindeki Knippelsbro köprülerinden Christianshavn bölgesine yürüyerek 9-10 dakikada ulaşabilirsiniz. Şehre bu denli yakın oluşu ve etkileyici kanal manzarası bu bölgedeki konaklama seçeneklerini biraz daha pahalı yapıyor. Ama şansınızı mutlaka deneyin, Christianshavn’da size uygun bir konaklama seçeneği bulursanız kaçırmayın deriz.

Frederiksberg; Østerbro ile yarışacak kadar sakin bir diğer bölge varsa o da burası. Ama farklı olarak café, restoran bulundurma açısından daha zengin bir bir bölge. Bu mekanların yanı sıra küçüklü büyüklü tasarım dükkanları, çiçekçiler, vitrinlere bakınmaktan keyif alacağınız yerler bulunmakta Frederiksberg’de. Ayrıca Frederiksberg Have parkı çok büyük ve küçük bir piknik yapmak için mükemmel bir yer.

Amagerbro; Şehir merkezinden bir köprü ile Christianshavn’a geçilebildiğini söylemiştik, buradan bir köprü daha geçerek Amagerbro bölgesine ulaşıyorsunuz. Merkeze yürüme mesfesi 25-35 dk civarında, hava da güzelse gayet keyifli bir yolu var merkeze. Ama metro ile de şehir merkezinin sadece 2-3 durak ötesinde olacağınız bir bölge. Bu tarafta nispeten daha uygun fiyatlı seçenekler bulunabilir. Yeme içme, mekan anlamında diğer bölgeler kadar çeşitliliği olmasa da, birkaç tane şiddetle önerebileceğimiz café/bakery durağı var Amagerbro’da. Bu bölge aynı anda hem şehre çok yakın olmayı hem de sakin bir çevrede kalmayı sunuyor.

Kopenhag’a Ne Zaman Gidilir?

Kopenhag Gezi Rehberi
Kopenhag Gezi Rehberi

Kopenhag her mevsim ayrı güzel, ve her dönem ilgi çekici bir şeyler bulabileceğiniz bir şehir. Ancak soğuk hava şartları veya gündüzlerin kısa olduğu dönemler sizi olumsuz etkiliyorsa Ocak-Şubat aylarını planlarınız dışında tutabilirainiz. Evet, Kasım-Aralık’da daha soğuk ve günlerin kısa olduğu aylar, ama yılbaşı teması,  Noel pazarları  ve süslemeler ile şehir o kadar canlı oluyor ki, muhtemelen o ambiyansta bir bardak sıcak çikolatayla içinizi ısıtma fikrine tav olursunuz.

Yok soğuklar beni aşırı etkiler, almayayım diyorsanız; Mayıs ile Eylül arasında gelmenizi öneririz. 

Kopenhag aylık sıcaklık ortalamaları (kaynak: https://www.holiday-weather.com/copenhagen/averages/ )

 Kalabalık açısından ise Kopenhag’ın en çok turist ağırladığı dönemi yaz ayları; Haziran-Temmuz-Ağustos olarak düşünebilirsiniz. Bunun yanı sıra yılbaşı dönemi;Kasım-Aralık ve Paskalya dönemi; Nisan da turist açısından hareketli dönemleri. 

Kopenhag’da Gezilecek Yerler

Kopenhag Gezi Rehberi - Gezilecek Yerler
Kopenhag Gezi Rehberi – Gezilecek Yerler
  • Rådhuspladsen; belediye binası, kulesine rehberli tur ile çıkılabiliyor. Ancak bir sonraki maddede yet alan Christiansborg kulesi öncelikli önerimiz olur ? Belediye binasının önei genellikle walking turların başlangıç noktasıdır. 
  • Christiansborg Palace & Tower; Christiansborg sarayı tarihte kraliyet ailesine ev sahipliği yapan yer, günümüzde ise parlamento binası olarak işlevde. Müze olarak saray içindeki eski kraliyet odaları ziyaret edilebiliyor. Kulesine çıkış ise ücretsiz. Ve havaalanı dışında güvenlikten geçtiğiniz tek yer Kopenhag’da. Şehir manzarasını 360 derece sunan, aynı zamanda şehrin en uzun kulesi Christiansborg Tower. 
  • Garden of the Royal Library; Christiansborg Palace’ın arkasından geçebileceğiniz, burayı eski kütüphane binasına bağlayan çok tatlı bir mini park/bahçe. 
  • Royal Library / Black Diamond; Danimarka milli kütüphanesinin modern binası, siyah cam bina mimari şekli sebebiyle  siyah elmas ismini alıyor. Ayrıca bir köprü ile bu bina, tarihi kütüphanr binası ile birleştirilmiş. İçeriden eski kütüphanr kısmına da ulaşabilirsiniz. 
  • Amelienborg Slot; günümüzdeki kraliyet sarayı bölgesi. Ama öyle kasvetli bir yer beklemeyin kraliyet dediysek. Avlusundan elinizi kolunuzu sallayarak geçebileceğiniz, öğlen saatine denk geldiyseniz asker nöbet değişimini izleyebileceğiniz bir alan. 
  • Strøget; Avrupa’nın trafiğe kapalı en uzun caddesi. Kıpenhag’ın alışveriş caddesi. Sadece bir büyük düz cadde olarak düşünmeyin. Strøget toplamda 7 farklı sokak/caddenin kesişiminden oluşan bir alan. Büyüklü küçüklü birçok markanın mağazası, butik dükkanlar ve yeme içme mekanı barındıran bir yer. Burada yer alan Illum alışveriş merkezinin teras katındaki Café Original ise özel önerimizdir, terasından çok keyifli bir Kopenhag şehir merkezi manzarası  izleyebilirsiniz. 
  • The Little Mermaid; lokallerin çok da övünmedikleri turistik ilgi noktası. Eğer kanal turu yapıyorsanız bir açıdan göreceksiniz kendisini, karadan mutlaka yanına gitmenize gerek olmayabilir. 
  • Genetically Modified Little Mermaid; Orijinal küçük deniz kızı heykeline 7-8 dakika yürüme mesafesinde, genetiği değiştirilmiş denizkızı heykeli. Ayrıca başka ünlü figürleri. De genetiği değiştirilmiş heykel yorumu var etrafında. 
  • Kastellet; Küçük deniz kızına kadar  gittiyseniz oradan Kastellet’e uzanmanızı öneririz. 1600’lerde yapılan bir kale  ve Kuzey Avrupa’da günümüze kadar en iyi korunmuş olanlardan biri olarak geçiyor. 
  • Nyhavn; Kopenhag’ın en ikonik turistik noktası. Renkli evleri, kanal boyunca yeme içme mekanları ile her Kopenhag ziyaretçisinin mutlaka ayak bastığı bir yer. 
  • Christianshavn; Nerede kalınır kısmında değindiğimiz gibi Christianshavn Kopenhag’ın Amsterdam esintileri taşıyan bölgesi. Zira inşa edilirken alınan ilham da buymuş. Kral 4. Christian bu bölgenin Amsterdamvari bir yer olmasını istemiş. 
  • Cristiania; aynı zamanda Free Town Cristiania olarak geçiyor 1970’lerde başlayan, kommün hayatı ile oluşan bir bölge. Danimarka’da legal olmamasına rağmen  ot içmenin serbest olmasıyla tanınan bir bölge. Bu konu bazen akıllarda “acaba güvenli mi” soruları yaratabiliyor. Ama Cristiania gayet güvenli ve hiç kimsenin sizi rahatsız edecek bir yaklaşımı olmayan bir yer. Bir ziyaretçi olarak gayet güvenle gidebilirsiniz, uymanız gereken tek kritik nokta Pusher Dtreet’te fotoğraf çekmemek ??
  • Brøens Gadekøkken (The Bridge’s Street Food); Nyhavn’ın hemen karşısında, Inderhavns Broen köprüsünden yürüyerek geçebileceğiniz kompakt ve çok keyifli sokak yemekleri alanı. 
  • Reffen; Kopenhag’ın organize ve en büyük sokak yemekleri alanı. Hem lokallerin hem turistlerin takılmayı çok sevdiği bir yer. Kış sezonunda kapalı, geleceğiniz tarihe göre açık mı diye kontrol etmekte fayda var. 
  • Meatpacking District (Kødbyen)
  • Tivoli; Dünyanın en eski 3. eğlence parkı. Walt Disney’in de ilham kaynağı ?
  • Bakken (şehir merkezinin dışında); Dünyanın en eski eğlence parkı. Şehir merkezine  tren ile  20 dakikalık bir mesafede. 
  • Müzeler;

    • National Museum; Danimarka Milli Müzesi. 
    • Glyptoteket; her ayın son Salı’sı giriş ücretsiz. 
    • Nikolajs Kunsthal; her çarşamba giriş ücretsiz. 
    • Københavns Museum (City Museum of Copenhagen); her çarşamba giriş ücretsiz. Şehir  planlaması tarihi, semtlerin geçmişten dönüşümüne dair merakınız varsa bu müze hoşunuza gidecektir diyebiliriz. 
    • SMK; web sitesinden etkinlik takvimini kontrol edin deriz. Yılın belli dönemlerinde SMK Fridays adı altında farklı temalarda etkinlikler ve ücretsiz giriş oluyor.  Bunun dışında café alanı her daim ücretsiz ve çok güzel. 
    • Design Museum of Denmark; Danimarka Tasarım Müzesi, eğer tasarıma meraklıysanız keyifle gezebileceğinizi  bir yer. İçinde yer alan Format Café’nin hem ambiyansı hem atıştırmalıkları çok güzel. Café kısmına giriş ücretsiz. 
    • Louisiana Modern Sanat Müzesi (şehir merkezinin dışında); Merkezden 25-30 dakikalık bir tren yolculuğuyla ulaşılıyor. Modern sanat müzelerini seviyorsanız Louisiana’ya yarım gününüzü ayırmanızı kesin öneririz. Eğer yaz mevsiminde gidiyorsanız müzeden çıkışı sahil kısmına doğru yapabilir, dönüş yoluna geçmeden biraz deniz keyfi yapabilirsiniz. 
  • Parklar, bahçeler, yeşillikler, göller;

    • Kongens Have (Kralın Bahçeleri Parkı) 
    • Botanisk Have ( Bıtanical Garden & Palm House)
    • Langeline Park
    • Fælledparken
    • Frederiksberg Have
    • Assisstens Cemetery
    • The Lakes (Göller)

Sıkça Sorulan Sorular

Kopenhag Gezi Rehberi
Kopenhag Gezi Rehberi

Kopenhag için kaç gün yeterli?

Kopenhag’ı hakkıyla gezmek için en az 3 tam gün gerekli deriz, ama 4 veya 5 gün ayırabiliyorsanız çok çok daha keyifli bir ziyaret olur. 

City pass gerekli mi?

Burada iki farklı pass’ten bahsetmek gerekiyor; 1. Toplu taşıma  ulaşım pass’i 2. Müze ve turistik alanlara giriş sağlayan  Copenhagen Card. 

Ulaşım kartı fiyat detaylarını Kopenhag Ulaşım Rehberi yazımızda bulabilirsiniz. Eğer gitmek istediğiniz yerlerin çoğuna yakın bir konumda kalıyorsanız, günde ortalama 15.000 adım yürümek sizi yormuyorsa ulaşım pass’ini almasanız da olur. Ama yok ben günde en az iki ğç kere toplu taşıma kullanırım diyorsanız geçireceğiniz zamana göre 24/48/72 vb saatlik ulaşım kartlarından almak en faydalısı olur. 

Copenhagen Card ise, sitesinden fiyat performans hesaplamasını çok rahat yapabileceğiniz bir yer. Web sitesinde gitmek istediğiniz tüm yerleri seçtiğinizde kart almazsanız ne kadar ödemiş olacağınızı gösteriyor. https://copenhagencard.com/page/attractions

*Copenhagen Card ayrıca ücretsiz toplu taşıma sağlıyor.  

Kopenhag güvenli mi?

Kopenhag günün her saatinde güvenli bir şehir diyebiliriz. Güvenli Şehirler araştırmalarında hep ilk 10’da yer alan, suç oranının çok düşük olduğu bir şehir. Ayrıca toplu taşımanın geceleri de çalışıyor olması turistler açısından buradaki güven hissine önemli bir katkı sağlıyor.

Kopenhag yakınlarda hangi şehre gidilebilir?

  • Malmö (İsveç) – 20-30 dk
  • Helsingør (Danimarka) – 1 saat
  • Helsingborg (İsveç)- 1,5 saat Kopenhag’dan trenle kolayca gidebileceğiniz yakın şehirler. 

Kopenhag gece hayatı nasıl?

Kopenhag’da -özellikle hafta sonu-  oldukça canlı bir akşam/gece hayatı var diyebiliriz. Perşembe akşamları “lille fredag (little friday)” adı altında canlanmaya başlıyor sokaklar, mekanlar. Cuma ve Cumartesi de tam hız devam ediyor. Sosyalleşmeyi ve eğlenmeyi oldukça seven bir topluluk, bunu gece hayatında da hafta ortasından itibaren görebiliyorsunuz. 

Başka sorularınız varsa bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz. Gideceklere Kopenhag’da keyifli seyahatler, tadını çıkarın

Written By
More from Berna Deniz

Kopenhag Ulaşım Rehberi – Havaalanı & Şehir içi

Kopenhag’a hoşgeldiniz!  Eğer havaalanından şehir merkezine ulaşımı, şehir içinde hangi toplu taşımaları...
Read More

5 Comments

  • Öz dedi ki:

    Merhaba; Sicilya’ yı aynı tarihlerde farklı şekilde gezdik sizi takip ettiğim için görmediğim yer kalmadı 🙂

    • Can Marangoz dedi ki:

      oley 🙂 başka rotalarda belki yine denk geliriz

  • Eda dibekoğlu dedi ki:

    Bülteninize abone oldum, keyifle okuyacağım.

  • Miray Çınar dedi ki:

    Keyifle takip ediyorum sizi ?Kopenhag seyahatimiz için o kadar güzel bilgiler oldu ki notlarınız, hesabı ve yazılarını çok seviyorum. Original Coffee nin terasında içtiğimiz kahvenin kırk yıl hatırı olacak ?teşekkürler Fil Gezi ?

    • Can Marangoz dedi ki:

      Oley! Çok teşekkürler ?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir