Leros Gezi Rehberi

leros restoranlari
Leros'ta Yeme-İçme - Mylos

Yaz kokusu burnunuza çalındığında aklınıza hemen Ege sahilleri düşüyorsa, gündüz bakir koylarda yüzüp akşam saçınızın tuzuyla nefis bir yaz sofrasına oturmak hayalinizdeki tatil karesiyse, doğru yerde; Leros gezi rehberindesiniz.

Billur gibi koyları, renkli evleri, denizin dibinde keyif yapabileceğiniz tavernaları, tatlı dükkanları, hala güzelliğini koruyan köyleri ile Leros ideal bir Yunan Adası hatta ideal bir Ege tatil destinasyonu. Daha çok tekne tatili yapanların tercih ettiği, tüm güzelliğine rağmen aşırı kalabalıkla karşılaşmayacağınız bu güzel ada, doğru bir seyahat planlamasıyla çok güzel bir keşfe dönüşebilir. Gelin, Leros’u birlikte inceleyelim.

Leros’a Nasıl Gidilir

lerosta gezilecek yerler
Leros Gezi Rehberi

Leros  (Türkçe kaynaklarda İleryoz), Güney Ege Bölgesinde yer alan Dodekanisos adalarından birisi.

Atina üzerinden Pire Limanı’na giderek buradan feribotla ya da Atina’dan tekrar uçak yolculuğu ile ulaşabilirsiniz. Diğer seçenek de Bodrum’dan Kos’a feribotla geçip buradan başka bir feribot yolculuğu ile Leros’a gitmek. Bu yaz Leros’un kapı vizesi ile geçiş yapılabilen adaların arasına dahil edilmesi durumundan dolayı Bodrum’dan direkt Leros seferlerinin başlama ihtimali de var. Buradan sefer saatleri ve ücretler hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Ayrıca kapı vizesi demişken, burada da konuyla ilgili açıklayıcı bir yazımız mevcut.

Kısa Kısa Leros

  • Adanın para birimi Yunanistan’ın genelinde olduğu gibi Euro. Kredi kartı kullanımı yaygın.
  • Adanın sahil yapısı çokça girintili çıkıntılı. Tepelerde gezebileceğiniz köyler, sahil boyu da denize girebileceğiniz bir sürü koy var. Bu sebeple, adanın tadını tam anlamıyla çıkarabilmek için araba ya da motor kiralamak şart olabilir. Diğer bir seçeneğiniz de adada hizmet veren taksiler. Yalnız gün içerisinde birkaç kez kullanmanız gerekirse araba kiralamaktan daha pahalıya gelecektir.
  • Konaklama için eğer merkezi bir noktada olmak istiyorsanız Agia Marina’yı tercih edebilirsiniz. Kafeler, tavernalar, alışveriş yapabileceğiniz dükkanlar çoğunlukla bu tatlı kasabada. Biraz ilerisinde yer alan Alinda da konaklamak için güzel bir seçenek. Bu bölge hem denize girmek için hem de sahil boyu yan yana dizilmiş tavernalarında keyif yapmak için ideal. Ayrıca oteller ve pansiyonlar da çoğunlukla Alinda’da yer alıyor. Diğer bir konaklama seçeneği de yine güzel tavernaları, butikleri ve nefis bir sahili içinde barındıran Panteli.

Leros’ta Gezilecek Yerler

Agia Marina (Aya Marina)

lerosta gezilecek yerler
Leros Gezi Rehberi – Agia Marina

Leros’un kalbi diyebileceğimiz, limanın da bulunduğu, en hareketli ve en renkli noktalardan birisi. Tavernalar, sahil boyu dizili kafeler ve zevkli butikleriyle uzun uzun zaman geçirebileceğiniz hatta belki seyahatiniz boyunca birkaç kez yolunuzu düşürebileceğiniz bir kasaba.

Panteli

Agia Marina’nın tam karşısındaki koy diyebiliriz burası için. Bir koydan diğerine giden yol çok uzun değil ancak ara ara tırmanmayı gerektiriyor. Eğer güneşin çok tepede olmadığı bir zaman aralığında yürümeyi tercih ederseniz tepelerden nefis koy manzaraları, güzel ara sokaklar ve fotoğraflık detaylar sizi bekliyor olacak. Panteli’de neler var derseniz misler gibi deniziyle tesisli ya da tesissiz şahane koylar, denize sıfır tavernalar, kafeler ve tatlı dükkanlar diyebilirim. Panteli adanın en lokal ve en samimi, huzurlu zaman geçirebileceğiniz noktalarından.

Platanos

Agia Marina ve Panteli arasında yürümeye karar verirseniz yolunuzun geçeceği minik kasaba burası. Kiliseleri, kafeleri ve sokaklarıyla adanın sadece deniz kenarı balıkçı kasabalarının değil tepelerinin de ne kadar güzel olduğunu kanıtlıyor. Ayrıca Leros Kalesi de oldukça yakın, buraya gelmişken görmenizi tavsiye ederim.

Alinda

leros alinda
Leros’ta Gezilecek Yerler – Alinda

Burası tam da havlunuzu omzunuza atıp yürürken yoruldukça denize girebileceğiniz, acıkırsanız denize girdiğiniz yerin hemen yakınında güzel bir taverna bulabileceğiniz, konaklamaya da elverişli kafa dinleme yeri. Agia Marina’ya buradan yürümek isterseniz yol ara ara iniş çıkışlı ama gayet keyifli ve yürünebilir.

Agios Isidoros Kilisesi

leros agios isidoros church
Leros’ta Gezilecek Yerler – Agios İsidoros Kilisesi

Kokkali yakınlarında bulunan kilise yukarıda saydığım bölgelere biraz ters bir noktada kalıyor ancak Leros’ta görülmesi gereken yerler listesinde mutlaka olması gerekir. Karadan incecik bir yürüyüş yoluyla ulaşılabilen minicik bir ada üzerindeki tek yapı olan kilise hem çok fotojenik hem de özel bir nokta. Denizin dalgalı olduğu günlerde yürümesi biraz zor olabilir ancak kesinlikle değer.

Yel Değirmenleri

lerosta gezilecek yerler
Leros Gezi Rehberi – Yel Değirmenleri

Leros Kalesi’ne giden yol üzerinde bulunan, mutlaka görmeniz gereken başka bir güzellik. Yan yana dizili yel değirmenlerinin arasından yürümek, merdivenlerinde oturup mola vermek, hele ki gün batımına yakın bir zamanda gittiyseniz Leros gezinizin en güzel deneyimlerinden birisi olacak.

Plajlar

leros gezi rehberi
Leros Sahilleri

Adanın her yanı çok güzel koylarla dolu. Bu sebeple de plajları listelemek çok da kolay olmayabilir çünkü benim tavsiyem hoşunuza giden her koyda kendinizi suya bırakmanız yönünde olacak. Yine de bir sayayım dersem,

  • Tesisi ve suyunun güzelliğiyle öne çıkan Panteli Plajı,
  • Şezlongu, şemsiyesi, hemen dibindeki tavernaları ve içme suyu berraklığındaki deniziyle Dio Liskaria Plajı,
  • Alinda’dan Agia Marina’ya yürürken mola verebileceğiniz Krithoni Plajı,
  • Çok turistik olmayan, bölgenin yerlisinin tercih ettiği Vromolithos Plajı’nı tavsiye edebilirim.

Leros’ta Nerede Ne Yenir Ne İçilir

  • Dimitris O Karafas, Panteli Koyu’nu tepeden gören güzel bir taverna. Seveni çok, o yüzden rezervasyon yaptırmanızda fayda var.
  • Mylos, adanın en rağbet gören mekanlarından. Denizin dibindeki konumu, yel değirmeni manzarası ve atmosferiyle son derece keyifli ancak turistik olması sebebiyle özellikle yoğun dönemlerde lezzet ve serviste sorun yaşamanız muhtemel.
  • Kokkali’ye yakın Drimonas’a yolunuz düşerse burada Sotos Ouzeri’yi deneyebilirsiniz. Ayaklarınız neredeyse denizin içindeyken yemek yiyeceğiniz mekanın ahtopotu ve istridyesi meşhur.
  • Pirofani, Panteli sahilinde size hayalinizdeki tahta masa-sandalye ve Yunan Adası karesini yaşatacak nitelikte bir mekan. Deniz mahsüllü makarnası ve mezeleri leziz.
leros gezi rehberi
Leros’ta Yeme İçme – Pirofani
  • Tzoumas, Panteli sahilinde, günü bitirmeden bir şeyler içebileceğiniz ya da sabah kahvaltısına/kahvesine gelebileceğiniz, hemen plajın içinde bulunan samimi bir yer. Yazın dolunay zamanına denk gelirseniz ayrı bir keyifli.
filgezi leros gezi rehberi
Leros Harris Bar
  • Harris Bar’a özel bir yıldız koymak isterim. Adanın en güzel manzaralı, en keyifli noktalarından birisi. Yel değirmenlerinin de hemen yanı. Rezervasyon şart. Instagram hesapları üzerinden mesajla rezervasyon yapabilirsiniz. Kokteylleri ve atıştırmalıkları gayet başarılı. Esas güzelliği manzarası ve bu manzaranın tadını çıkartmaya gelmiş keyifli grupların arasında bulunmak olduğundan zaten yiyip içtiğiniz her şey lezzetli gelecek.
  • Bir diğer bar tavsiyem de Faros Bar. Agia Marina’nın uç kısmında bulunan Faros, deniz kenarında kokteyl keyfi yapmak için gayet uygun.
  • Sadece tatlı yemek için bir mekan arayışına girerseniz Sweet Leros gerçekten ismi gibi, minicik ve çok tatlı bir dükkan. Galaktoboureko, lokma ve portakallı tatlıları yanında kahveyle gün içinde tercih edilebilir.
leros gezi rehberi
Leros Tatlıcıları – Sweet Leros
  • Kahvaltı ya da kahve-tatlı ikilisi için ise Tis Kakomoiras’ı önerebilirim. Panteli’den hafif tırmanmalı bir kavşak noktada, güzel bir manzarası var. Kahvaltı seçenekleri lezzetli ve doyurucu.
  • Agia Marina yakınlarında, günün herhangi bir zamanında dünya mutfağından bir şeyler atıştırmak, kahve içmek ya da bira-patates keyfi yapmak isterseniz Calvo Cafe aklınızda olsun. Hem de deniz kenarı.
  • Yolda yürürken ya da sahilde otururken atıştırmalık bir şeyler alabileceğiniz bir pastane isterseniz listeye To Paradosiako’yu yazın mutlaka.
  • Sahilde hem geleni geçeni seyredeyim hem de kahvemi içeyim ya da kahvaltımı yapayım diyenlere önerim Diamanti Cafe.

Leros Gezi Rehberi elbette bu listeyle sınırlı değil. Bir koydan ya da köyden diğerine geçerken yol üzerindeki minik şapelleriyle, daracık sevimli ara sokaklarıyla, hiç ummadığınız anda karşınıza çıkacak olan kafeleriyle kendinizi iyi hissedeceğiniz, keşfetmekten keyif alacağınız bir yer. Yerli halkı misafirperver, turisti mutlu, haliyle adanın ruh hali de genel olarak pozitif. Benim zihnimde kalan en net görüntüsü bu, dilerim sizin için de öyle olur.

Alternatif Yunan Adası rotaları oluşturmak isterseniz Midilli Gezi Rehberimizi de inceleyebilirsiniz.

Leros Gezi Rehberimin sonuna gelmişken yazımı, bu güzel adayı en kısa zamanda deneyimleyip çok güzel anılarla dönmenizi dileyerek bitirmek istiyorum.

Yeni rotalarda, yeni yazılarda buluşmak üzere.

Farah Samuray

More from Farah Samuray

İstanbul Etkinlik Rehberi Mart 2024

Baharın ayak sesleriyle beraber yavaş yavaş şehrin ritmi de artıyor. Günler uzamaya,...
Read More

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir