Aylardan Mayıs. Sonunda uzun süredir beklenen ada yolculuğu yaklaşıyor. Bu sefer kafama koydum. Umarsızca kuma serileceğim. Değil parmağımın ucunu, saçımın telini bile rüzgardan başka hiçbir kuvvet oynatamayacak. Size Maldivler gezilecek yerler rehberini anlatmadan çok kısa hissiyatımdan söz edeyim.
Bu yazın tembel hayvanı olmaya gönüllüyüm. 8 saat boyunca sakız gibi yapıştığım uçak koltuğundan yavaşça doğruluyorum. Güneşlik arasından ışık hüzmesi gelip ‘hadi kızım kalk artık’ dercesine gözbebeğimi gıdıklıyor.
Tünelin sonundaki ilk ışığı ve tatilin başındaki ilk aydınlığı görme heyecanıyla güneşliği kaldırıp pamuk bulutların arasından yeryüzüne dalıyorum. O da neeee! İrili, ufaklı bir sürü adacık; anneannemin reçelinin üzerindeki küfler gibi Hint Okyanusu’nun üzerine dağılmış.
1200 tane adacık zihnimde hemen yer değiştiriyor ve ‘Welcome to Maldivler’ yazısı ile krallar gibi karşılanıyorum. Havaalanının bulunduğu Hulhule Adası‘ na iniş yapıyoruz. Gökyüzündeki dev bir saç kurutma makinesi 30 derece sıcaklığı üzerime üfürüyor gibi…
Havanın etkisiyle kendime gelip hayal dünyamdan son sürat hızla çıkıyorum. Küçük bir vapurla 15 dakika sonra kendimi şehir merkezi Male’de buluyorum ve ada maceramız başlıyor. Gelin Maldivler Gezi Rehberi yazımla beraber gezelim…

Maldivler Vizesi:
Güzel haber! Sadece pasaportunuzla, otel ve uçak rezervasyonlarınızla Maldivler’ e girebilirsiniz. Ayrıca çoğu vize istemeyen ülke gibi kapıda vize ücreti de almıyorlar. Maldivler’ de, konaklamanızı ve uçuş bilgilerinizi gösterdiğiniz takdirde 30 güne kadar olan konaklamalarda vize istenmemektedir.
Maldivler’e Ulaşım:
Maldivler’e ulaşım uzun sürdüğünden yolculuk seçimine iyi karar vermekte fayda var.(özellikle konforunuza düşkünseniz) Ülkeye 3 şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz
*Birincisi Thy’nin İstanbul –Male direk uçuşu. Aktarma olayını çok sevmediğim için ben bu yolu tercih ettim. Uçuş 8 saat sürdü. Uzun süre yerinde oturamayanlar için evet zorlu bir yolculuk. Fakat uçak saatlerini gece olarak ayarlarsınız yolcuğunuzu uykuda geçirebilirsiniz. Biletlerinizi bir ay önceden aldığınızda 4.000tl gibi bir maliyeti var.
Küçük not: Güzel bir kitap ve film yolcuğunuzu daha keyifli hale getirebilir. Maldivler’e boyun ağrısı ile inmek istemiyorsanız seyahat yastığınızı yanınıza alın derim.
- İkinci alternatifimiz. Qatar Havayollarının aktarmalı uçuşu.
-İstanbul ve Ankara’dan – Doha’ya: 4 saat
– Doha uçuşu sonrasında 1 saat 20 dakikalık bir bekleme süresi
-Doha-Male 4 saat 30 dakika uçuşundan sonra sonunda Maldivler☺
Aktarmalı uçuş süresi beklemelerle beraber 10 saat sürüyor.
- Diğer seçenek ise Emirates’in aktarmalı uçuşu.
-İstanbul-Dubai: 4 saat
-Dubai-Male: 4 saat 30 dakika
Bekleme sürelerini de hesaba katarsak 10 saat sonra Maldiveler’de olabilirsiz.

Havaalanından Başkent Male’ye Nasıl gidilir?
Uzuunn bir yolculuk sona erdi havaalanına geldiniz. Üzülerek söylüyorum daha bitmedi. Eee yeryüzü cennetine giden yol meşakatli olsa gerek☺ Hulhale’den başkent Male’ye ve kalacağınız adaya ulaşmak için son ufak bir yolcuğunuz kaldı. Gözünüz korkmasın, Hint okyanusu seyirli bir yolculuk..
Havaalanının bulunduğu Hulhale adasından başkent Male’ye ‘public ferry’ denilen küçük vapurlarla ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu feribotlar 15 dakikada bir kalkar ve yolculuk 15 dakika sürmektedir. Feribot ücreti yaklaşık 30 rufiyadır.(2 ABD dolarına karşılık gelmektedir.)
-Havaalanından kalacağınız adaya, (Maldivler’ de gezilecek yerlere de diyebiliriz ) ulaşımınızı sürat teknesi ya da deniz uçağı ile de sağlayabilirsiniz. Bu yolla ulaşım sağlamak istiyorsanız kalacağınız tatil köyüyle ya da otelle önceden konuşup rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Sürat teknesi fiyatı yaklaşık 20 dolar civarı.

Biz adamıza gidiş yolunda (Graidhoo Adası’na) public ferry’i tercih ettik. Paramız cebimizde kaldı☺ Public ferry ile yolculuk süresi ; Male ve kalacağınız ada arasındaki mesafeye göre değişiyor.Bizimki 2 saat sürdü. Atollerin arasında gezinip ve tertemiz bir hava aldıktan sonra adamıza geldik. Tatil dönüşü ise süret teknesinin tercih ettik. 45 dakikada Male’ye ulaştık.
Ufak bir uyarı: Konaklama yapacağınız adaya karar vermeden önce haritadan Hullhale adası ile oteliniz arasındaki mesafeye bakmanızda fayda var. Bazı adalar oldukça uzak ve ulaşım sürat teknesi ile bile 2 saati bulabiliyor.Sürat tekneleri de günde sadece belli saatlerde kalkıyor.
Bunlardan birini kaçırırsanız bir gününüzü beyaz kumlarda geçirmek yerine havaalanında ya da Male’de geçirmek durumunda kalabilirsiniz. Sürat teknelerinin saatini gösteren bir site maalesef yok. Bu saatleri otelinizle irtibata geçerek önceden öğrenmeli ve rezervasyon yaptırmalısınız.
Maldivler Turu
Eğer “ulaşımdır, konaklamadır, uğraşmayayım, benim yerime bir tur şirketi tüm bunları halletsin” isterseniz, gezi rehberimizde parantez açıp bir öneri verelim. Bu güzel ülkede Alimathaa ve Biyadhoo gibi eşsiz plajlarda denizin tadını doyasıya çıkarmak, doğa ile baş başa vakit geçirerek tüm yılın yorgunluğunu atmak için için Maldivler Turları sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Maldivler’de Konaklama:

Maldivler 1200 adadan oluşuyor. Bu adalardan bazılarında yerel halk yaşamakta, bazıları ise otel ada olarak kullanılmaktadır. Yani Maldivler gezilecek yerlere baktığımızda bu adalar turistik alanlardan ibaret.
Balayı ya da her şeyin önünüze geldiği gözlerden uzak lüks,konforlu bir tatil geçirmek istiyorsanız resort adalardaki otelleri, beach vilları ve water bungolowları tercih edebilirsiniz.
-Buralar oldukça cep yakıyor. 2 kişinin bir hafta konaklama maliyeti 20.000tl civarı.Balayı çiftleri özellikle buralarda kalmayı tercih ediyor.Tatil tarihinizi aylar öncesinden ayarlama imkanınız varsa tur şirketlerinin balayı paketleri maliyetinizi biraz düşürebilir.
Yok ben biraz halka karışayım diyenlerdenseniz yerel adalardaki otellerde kalabilirsiniz.
Biz böyle büyük bir bütçeyi tatile ayırmak istemediğimizden ve ada ortamında nasıl bir tatil olur diye merak ettiğimizden yerel adada konaklamayı tercih ettik.

Maldivler’ den Önemli Notlar
-Konaklama, yeme-iç me ve sosyal akivitiler ile birlikte 2 kişi bir haftalık harcamamız 4.000 tl idi.
-Alkol kullamımı resortların olduğu adalarda serbest.
-Gece hayatı resortteki kareoke eğlenceleri ve animasyon gösterileriyle sınırlı.
–Alkol satışı ve kullanımı resort dışında kesinlikle yasak. (Maldivler gezi rehberi yazısındaki en önemli konulardan)
-Yerel adalarda cafe,restaurant ve hediyelik eşya dükkanı bulunuyor. Ama gitmeden önce mutlaka araştırın.Adadan adaya değişiklik gösteriyor.
–Gece hayatı yok.
-Adada yumruğunuz kadar yengeçler, kumda cirit atan deniz kabukları, rengarenk papağanlar ve şirin ☺yarasalar var.Bu canlılarda aynı ortamda bulunmak sizi zorlayacaksa bir daha düşünün derim.
-Bikini ile denize girmek yasak. T-shirt ve şortla girebiliyorsunuz. Bizim şansımıza kaldığımız adanın yakınında sadece turistlerin faydalandığı bikini adası vardı. Bikini yasağı burada yok,rahat rahat bikinimizle güneşlenebildik.
İtiraf etmek gerekirse yerel adada yasaklarla yüzleşince büyük bir şoka uğradık.Hatta dönmeyi bile aklımızdan geçirdik.Sabah olup Windows arka plan manzarasına uyanınca adayı böle kabullenmeye karar verdik☺ Konforunuz öncelik değilse kesinlikle yerel adaları tercih edebilirsiniz. Hem resortlardaki tüm aktiviteleri çok çok daha ucuza yapma imkanı hem de yerel halkla kaynaşıp yeni bir kültür öğrenme imkanınız var.
Maldivler Hava Durumu:
Maldivler tropik iklim kuşağında yer almaktadır. Ortalama sıcaklık 27 derece civarındadır. Sıcaklık değerleri yıl boyunca aynı pek değişmemektedir. Ancak büyüklerimizinde dediği gibi sıcak çok değil de nem var nem! ☺ Mayıs-Ekim ayları giderseniz muson yağmurlarında yıkanıp saçlarınızı uzatma şansınız oldukça yüksek☺ En iyisi Kasım –Nisan arası Maldivler!de gezilecek yerleri ziyaret etmek.
Maldivlerde Hangi Diller Konuşuluyor?
Resmi dili Dhivehi dilidir. Fakat sevindirici haber İngilizce konuşma oranı oldukça yüksek. Çocuklar kundakta İngilizce öğrenmeye başlıyor desek yeridir. Adanın her yerinde size gelip laf atan sıcak sempatik ada çocuklarıyla sık sık karşılaşabilirsiniz.
Maldivler’de Ne Yenir:

Maldivler’ de gezilecek yerlere geçmeden tabii ki nefis mutfağından, yemeklerinden söz etmeliyim. Deniz ürünlerini ve baharatlı yemekleri seviyorsanız ada hayatı tam size göre!!!
Resort adalarda tam pansiyon, yarım pansiyon ve oda konaklama şeklinde yemek ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Menülerde daha çok Akdeniz ve Uzakdoğu menüsü esintilerine rastlamanız mümkün. Çoğu resortta yeme- içe fiyatları tatil paketi içindeki fiyata dahil.
Yerel adalardaki otellerde bir öğün kişibaşı 15 dolar. Biz adadaki restaurantlarda yemeyi tercih ededik. Zaten sadece 2 restaurant seçeneğimiz vardı. Menüler resortlerdeki kadar zengin olmasa da yerel yemekleri yeme şansımız oldu. Kişi başı 7,30 dolar gibi bir maliyeti var. Meyveleri ise adadaki manavdan aldık ya da ada halkı bizim kendi bahçelerinden getirdi.( tabi ikram etmediler, 2-5 dolar karşılığında taptaze bir Hindistan cevizi yiyebildik.)
Maldivlere özgü balık çorbası ‘garudhiya’ ve balık ezmesi ‘rihaakuruyu’ denerseniz ahir ömrünüzde bunu da yapmadım demezsiniz. Benim gibi bir meyve canavarı iseniz tropikal meyvelerin içinde kaybolabilirsiniz.
Taze Hindistan cevizlerinin kafanıza düştüğü ağaçlarla, ayağınızı kaydıran muz kabuklarıyla , şeker pembesi pitayalarıyla ,adıyla şaşırtan ve merak uyandıran salak meyvesiyle adeta dev bir manav Maldivler…
Maldivlerde Gezilecek Yerler & Aktiviteler

Maldivler, tahmin ettiğiniz gibi yayıp kebap yapacağınız bir yer , hunharca gezip aktiviteye boğulacağınız yerlerden değil. Yine de Maldivler gezilecek yerleri ve aktiviteleri sıralayalım.
Unesco tarafından korunma altında olan mercan adalarında su altı güzellikleri görmeden kesinlikle gelmeyin.
Tabi bunun dışında yapılacak birçok aktivite de var:
- Şnorkel ile dalış: kişi baş 35 dolar
- Şnorkel ile dalış ve yunus gözlem turu: kişi başı 40 dolar
- Sörf: Fiyatı genelde oteller belirliyor. (Ayrıca paddle board da yapabilirsiniz)
- Denizaltı ile balina gözlem turu: kişi başı 100 dolar
- Kano: kişi başı 10 dolar
- Kaplumbağaları gözlem turu: kişi başı 60 dolar
- Spa Masajı: Paket fiyatları konaklama yapılan yere göre değişiklik göstermektedir
Maldivler’de Alışveriş:

Adalarda bulunan hediyelik dükkanlar birbirinden ilginç seçeneklerle dolu. Maldivler’ de gezilecek yerleri, aktiviteleri bitirdiyseniz sıra geldi alışverişe. Deniz kabuklarından ve Hindistan cevizi kabuğundan elde edilen el yapımı hediyelik eşyaları, ahşaptan yapılmış balık figürlerini eşe dosta rahatlıkla götürebilirsiniz. Bana en çok orijinal gelen aksesuar köpek balığı dişleri ve bunlardan yapılan kolyeler olmuştu.
Fiyatlar çok cep yakmasada , alınabilcek dekoratif eşya ve hediye seçeneği cok olduğundan benım gibi köpek balığı dişinden kolye almanıza yetecek paranız kalmayabilir.
Bu konuda tek can sıkan nokta yerel adalardaki hediyelik dükkan sahiplerinin çok ısrarcı olmaları. Hatta abartıp adanın olmayacak sokağında karşınıza çıkarak bu akşam şu saatten sonra dükkanım açık beklerim diyerek sürekli taciz edebiliyorlar.Ancak dükkanarını günde birkaç saat keyiflerine göre açacak kadar da rahatlarına düşkünler. Eee şaşırmamak lazım ne de olsa rahatına düşkün ada insanları insan gıpta ediyor…
Maldivlerde Ne Kadar Kalınır?
Ortalama 4 günde tüm aktiviteleri yapabilirsiniz. Eğer sakinliğe çok alışkın olan biri değilseniz 4 günden sonra şafak saymaya başlayabilirsiniz.Yok efendim ben güneşle uyanıp ,beyaz kumlarda yuvarlanıcam,ada hayatı tam bana göreymiş diyenlerdesiniz bir hafta kafi. İyice dinlendikten sonra bu enerji ile dönüşte kurumsal bir şirket açmanız bile mümkün☺
Maldivler’de gezilecek yerleri ve deneyimlerimi Maldivler gezi rehberi yazımda sizinle paylaşmaya çalıştım.Bence bir tatilinizi adada geçirerek birkaç günde olsa şehrin keşmekeşinden uzaklaşabilirsiniz.Hepinize iyi keşifler dilerim. Bir dahaki macerada görüşmek üzere!
Uzun zamandır hevesle hayalini kurduğum tekrarını yapamayacağım bir tatil olabilir. Caneroncel27@gmail.com bir şekilde mail atarsanız bu tecrübeyi yaşamış birinin tavsiyelerine ihtiyacım olabilir.