Portekiz, Avrupa tatili veya yaz tatili deyince hemen akla gelmeyen, hatta biraz abartmam gerekirse kenara itilen “ eh işte “ görülen bir destinasyon. Popüler Avrupa ülkeleri varken, İtalya, İspanya, Yunanistan’da yaz tatili yapmak varken insan Portekiz’ e neden gitsindi ki? 🙂
İşte, yazımda Portekiz’ in neden birçok Avrupa ülkesine göre tercih edilmesi hatta sık sık gidilmesi gerektiğini, Portekiz’ de gezilecek , görülecek yerleri, merak edilen Porto’yu ve Lizbon’ u, aynı zamanda tursitik yerler dışında kalan şehirleri, plajları, aktiviteleri, yenilecek yemekleri vs anlatmaya çalışacağım.
Portekiz tatilini planlamak, araştırıp karıştırmak, fotoğrafları, belgeselleri incelemek bile heyecan vericiydi. Orası olmasın burası olsun , onu yapmayalım bunu yapalım derken 2 hafta ve 12 şehirlik bir Portekiz gezisi planladık. Bu şehirlerden , tatil rotamızdan, Portekiz gezi rehberinden söz etmeden önce Türkiye’den Portekiz’ e nasıl ulaştık, ve alternatif olarak nasıl ulaşabilirsiniz ona bakalım.
Portekiz ‘ e Nasıl Gidilir?
Türkiye’den Lizbon ve Porto ‘ya direkt uçuşlar var. Porto uçak biletleri Lizbon’ a göre biraz daha uygun. Aynı şehirden gidiş- dönüş alırsanız çok daha iyi bir fiyata alabilirsiniz. Eğer aynı şehire geri dönmek size vakit kaybettirmeyecekse siz de bu seçeneği tercih edin derim . Nitekim biz öyle yaptık ve kişi başı 700 liraya Porto gidiş -dönüş bileti aldık. ( Yaklaşık 2 ay önceden aldığımız için uçak biletleri olduka uygundu )
Bunun dışında bütçe dostu Ryan Air’ ın da Porto- Lizbon ve Faro seferleri var( Eğer Avrupa tatilinin devamında Portekiz’ e geçmek isterseniz mantıklı bir fiyata bilet bulabilirsiniz.) Aynı şekilde İspanya’dan Portekiz’ e otobüs bulabilirsiniz.
Portekiz’ de Konaklama Meselesi:
Eğer kamp hayatını seviyorsanız, motosiklet tutkunuysanız, karavan kullanmaya, çadırda kalmaya alışkınsanız, hala otostop çekecek yaştayım veya bacaklarıma güveniyorum diyorsanız Portekiz size böyle imkanlar sunabilir 🙂 Not: Biz bunların hiç birini yapmadık.
Çadırda kalmam, zora gelmem derseniz; bizim yaptığımız gibi seyahat ettiğiniz her şehirde, köyde, kasabada airbnb fırsatı bulabilirsiniz. Ancak belirtmem gereken şöyle bir durum var: Evlerin fiyatı zaman yaklaştıkça garip bir şekilde artıyor. Özellikle Porto ve Lizbon’ da bu durum böyle. O yüzden Portekiz’ de kalacağınız yerleri gitmeden 2-3 hafta öncesinden ayarlamanızı tavsiye ederim.
Portekiz ‘ de Araba Kiralama ve Ulaşım:
Portekiz’ de eğer alternatif güzerganlar belirlemediyseniz ( ki kesinlikle turistik olmayan alternatif yerlere de özellikle gitmenizi tavsiye ederim.) Tren ve uçak Portekiz içi ulaşım için işinizi görecektir. Bunun yanında belirtmekte fayda var: Porto ve Faro ‘ da Ryan Air var . Diğer taraftan şehirler arası oldukça yakın, bu yüzden araba kiralamanızı şiddetle öneririm.
Biz, arabamızı Lizbon Havaalanı’ ndan kiraladık. Portekiz’ de araba kiralama fiyatlarından söz edecek olursam; Lizbon’ a varmadan 2 hafta önce günlük 20 Euroya otomatik vites araç bulma şansımız vardı ancak tembellikten ve umursamamazlıktan son gün halletmeye çalıştık ve fiyatlar günlük 70 Euroya kadar yükseldi ( evet o kadar fark var)
Düz vites araçlar ise neredeyse bedava. Günlük 10 euroya düz vites araba kiralayabiliyorsunuz .( küçük arabalar tabii ki) benim tavsiyem yine en az 1 hafta önceden araba kiralamanız. Sixt, HolidayCars, Entreprise, drive4less ,Üdrive, goldcar gibi firmalar var.
Arabanızı hangi firmadan alırsanız alın, mutlaka ama mutlaka en küçük hasar sigortasına kadar yaptırın .(biz yaptırdık ve arabamıza motosiklet çarptı. 1500 Euro yerine hiç para ödemedik) Ayrıca arabayı kullanacak diğer şöförler için ekstra sigorta yaptırmayı da unutmayın. Daha detaylı bilgileri Lizbon yazımda paylaşacağım.
*Genelde ödediğiniz paranın %30-40 fazlasını paytoll makinelerine, sigortaya, fazla kilometreye ( bazı araçların günlük km sınırı var- genelde 60km) ve istediğiniz takdirde navigasyona ödemek durumunda kalıyorsunuz. Bunu aklınızda bulundurup giderseniz yüzünüz asılmaz.
Arabanızı hangi şirketten kiralarsanız kiralayın , önceden rezervasyon yapsanız bile, arabanızı teslim almak için uzuun bir sıra bekliyorsunuz. yani arabanızı almaya en az 1 saat önceden gidin.
Portekiz’ de Ne Yenir? Gurme Rehberi:
Portekiz, gerek hamur işleri, gerek tatlıları, gerekse deniz ürünleri açısından gözünüzü döndürecek, karnınızı şişirecek ve tartılara küstürecek bir ülke. Zaten şehir şehir ayırdığım Portekiz rehberinde daha detaylı bahsedeceğim ancak şimdiden birkaç tavsiye vereyim.
Mutlaka ama mutlaka Lizbon- Belem’ de 5-10 tane pastel de nata yiyin( abartmış olabilirim), piri piri tavuk, sarımsaklı ahtapot, bacalhau, biftekli sandviç, bol bol istiridye, midye, karides, kalamar yemeniz gerekenlerin sadece bir kısmı. Tabii ki porto şarabını da unutmayalım!!!
Portekiz Gezi Rotası:
Portekiz gezisine iki hafta ayırdık, ancak tahmin edebileceğiniz gibi tabii ki bu süre daha tatilin planlama kısmında yetmedi( halbuki yüz ölçümüne bakınca yeter de artar gibi geliyor.) “Bu şehre 2 gün az mı acaba? şurdan buraya gece mi geçsek? acaba sevilla ya da mı uğrasak sonra Cadiz’ e? gibi sorular duhul oldu.
Ancak zaman kısıtından mütevellit birkaç destinasyondan feragat ediyorsun. Nitekim, bu iki hafta, kuzeyden güneye tren- otobüs ve kiralık arabayla gezdik. Portekiz gezi rehberi yazısına şunu söylemeliyim: bu ülke, gerek mutfağı, gerek insanları gerek inanılmaz güzellikteki okyanus kıyıları açısından harcadığınız zamanın ve paranın son kuruşuna kadar hakkını veriyor. Kısa kesmem gerekirse 🙂 rotamız şu şekildeydi:
- Porto
- Coimbra
- Lizbon – Cascais- Sintra
- Sines
- Porto Covo
- Villa nova de Milfontes
- Zambujeira do Mar
- Odeceixe
- Lagos
- Faro
- Evora
Rota biraz kalabalık görünüyor. 2 haftada bu kadar yer nasıl gezdiniz diyeceksiniz muhtemelen. İlk olarak Portekiz, küçük bir ülke olduğu için, gitmek istediğimiz yerlerin arasında maksimum 1 saat mesafeler oluyordu. İkinci olarak her bölgede 1 gün konaklamadık, araba kiralamanın en güzel taraflarından biri bu- sevdiğiniz bir yerde konaklayıp, civarı keşfedebilir, gitmek istediğiniz yerlere gidebilirsiniz.
Rotada yer alan her şehri-köyü-koyu bir yazıda anlatmak çok uzun olacağı için Portekiz gezi notlarını 3 e ayırıyorum.
İlk yazıma buradan ulaşabilirsiniz; Kuzey Portekiz – Porto ve Coimbra
2. yazım; Lizbon, Cascais ve Sintra
3. ve son yazım da ; Güney Portekiz- Algarve ve Alentejo Bölgesi
İyi okumalar 🙂
Can Marangoz
Merhaba, portekiz vizesi hakkında sormak istiyorum. Yüksek lisans öğrencisiyim portekizden schengen vizesi almam zor olur mu? Kübaya gideceğim, öncesinde portekize uğramak istiyorum. Uzun zamandır iceland dan önce gitmek istediğim tek yer burası !
Merhaba Yase,
Portekiz’den daha önce vize aldıysanız almanız hem daha kolay hem de daha uzun süreli alabilirsiniz. Yani zor olmaz kısacası,öğrencisiniz üstelik
Merhabalar, yaz tatili icin biz de Portekiz’e gitmeyi dusunuyoruz.
Ama cocuklar icin hangi sahil sakin olur cok kestiremedim.
Acaba onereceginiz bir sahil ismi ya da bolge var mi?
Merhaba Fatih bey,
Algarve Bölgesi daha çok ailelere hitap ediyor. Alentejo bölgesinde pek tesis bulamazsınız. Faro’ya bakın derim.