Samos Gezilecek Yerler & Gezi Rehberi

mourtia - sisam gezilecek yerler
mourtia - sisam gezilecek yerler

Samos, gittiğimiz 17. yunan adası… Yani, Yunan adaları konusunda biraz tecrübeli olduğumuzu söyleyebilirim. Bu yüzden, Samos’ta gezilecek yerler yazısını, Samos’ta ne yapılır, nerede kalınır, Samos’a nasıl gidilir  gibi konuları tüm detaylarıyla anlatacağımdan şüpheniz olmasın.

Samos yani Türkçe’de Sisam Adası, Türk kıyılarına en yakın Yunan adası. Bu yüzden adada Türk popülasyonu her daim fazla. (Bayram, seyranları saymıyorum bile) Yine de hem yakınlığı hem de gezme süresi ve mesafesi (range demek istemedim ama adanın uçtan uca gezme mesafesi diyebilirim) bakımından, renkli seyahat planlarınıza eklemeniz gereken bir ada.

Eğer ikilemde kaldıysanız başka bir Yunan adasına da bakalım diyorsanız aşağıdaki yazı sizlik;

En Güzel Yunan Adaları

Samos gezi rehberini şu alt başlıklarda topladım:

  • Samos’a Ulaşım
  • Konaklama mevzusu
  • Samos’ta Gezilecek Yerler – Köyler – Plajlar
  • Adada Ne Nerede Yenir?
  • Samos Tavsiyeleri – Gitmeden Bilmeniz Gerekenler
  • Sisam Tatili Bize Kaça Olur? Kaç para abi?

Samos’a Ulaşım

samos gezi rehberi - ulaşım
samos gezi rehberi – ulaşım

Samos Türk kıyılarına en yakın Yunan adası olmasına rağmen, ulaşımı biraz tuzlu. İki şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Birincisi Kuşadası‘ndan, ikincisi Seferihisar‘dan. Yolculuk süresi 1,5- 2 saat. Aşağıda ayrı ayrı anlatayım.

  • Kuşadası – Samos (Vathy)

Kuşadası’ndan, Samos merkeze (Vathy) direk ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu bizim tercih ettiğimiz ulaşımdı. Sabah 9’da ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Kuşadası limanın yanında tatil limanı adlı şirketten aldık ancak ne pahalı ne ucuz. Herhangi bir şirketten satın alabilirsiniz.

10 Euro‘luk liman ücreti diye saçma bir ücret alınıyor. Bilette ve internette yolculuk 1 saat sürüyor yazıyor ancak 1,5-2 saat sürüyor. Bazen bazı sitelerde 5 Euro‘luk indirim bulabilirsiniz.

* Sabah 09:00’da gidiş – Akşam 18:00 dönüş

* Aynı gün gidiş – dönüş: 40 Euro

* Tek gidiş : 35 Euro

* Gidiş – Dönüş (açık bilet): 45 Euro

  • Sığacık – Karlovassi 

İzmir Seferihisar’dan Karlovassi’ye  seferler düzenleniyor. Karlovassi adanın merkezi değil ancak popüler bir yerleşim yeri ve Samos’ta gezilecek yerlere, plajlara yakın. Yolculuk süresi yaklaşık 2-2,5 saat. Feribotlar Teos Marin‘den kalkıyor. Feribotun kalktığı limanın yakınlarında otopark bulmak mümkün. Turyol ve Ertürk firmalarından bilet bulabilirsiniz.

* Sabah 8:00 ‘ de gidiş – Akşam 17:00-18:00 dönüş

* Gidiş – Dönüş : 35 Euro

* Tek Gidiş : 25 Euro

Samos’a Gitmeniz İçin Vize Gerekiyor mu?

Evet, malesef Yunanistan’a geçmeniz için Schengen vizesi almanız gerekiyor. Veya günübirlik geçecekseniz, kapı vizesi seçeneklerine bakın. Aşağıda detaylı iki yazı bırakıyorum; okumanızı öneririm;

  1. Yunanistan Kapı Vizesi Nasıl Alınır? Ücretleri ve Alabileceğiniz Yerler
  2. Yunanistan Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Samos Şehiriçi Ulaşım

samos ulaşım - gezi rehberi
samos ulaşım – gezi rehberi

Samos’ta Araba Kiralama

Samos’u gezmek istiyorsanız en mantıklı seçenek araba kiralamak. Bu arada sadece Samos’ta değil, neredeyse tüm Yunan adalarında, gezilecek yerlere kiralık arabayla ulaşmak en güzeli. Hatta, eğer bütçeniz çok kısıtlı değilse, arazi aracı kiralamanızı öneririm. Samos’taki bazı plajlara ve köyle ulaşmak zorlu. Asfalt, kaymak gibi yol bekliyorsanız düş kırıklığına uğrayabilirsiniz.

Lafı çok uzatmadan bizim hangi araba kiralama şirketinden araba aldığımızı söyleyeyim. Feribottan inince araba kiralama şirketleri tam karşınızda yer alıyor. Biz, Pegasus Rent a Car‘dan kiraladık.

Kiraladığımız araç, otomatik vites Toyota Aygo (oldukça küçük ve 1000 cclik bir araç) Başta 3 gün için 90 Euro fiyat verdiler ancak sonradan 10 Euro indirim yaptılar, 80 Euro’ya anlaştık. Ancak diğer araba kiralama şirketlerinde de ortalama araba kiralama fiyatları günlük 20-30 Euro arası. Pazarlık yapın! Utanıp sıkılmayın.

Samos’ta Şehiriçi Otobüsler

Samos’ta otobüsle yolculuk yapmak, eğer adayı köşe bucak gezmek istiyorsanız pek konforlu değil. Bunun ilk sebebi otobüs saatlerinin çok sık olmaması. İkinci sebebi, yolların bozuk ve dar olması, otobüsün çok rahat yolculuk yapmaması ve heryere ulaşamaması.

Vathy – Kokkari : 1,5 Euro

Vathy – Pythagorio : 1,70 Euro

Vathy – Karlovasi : 4 Euro

Vathy – Marathokampos: 5,60 Euro

* Vathy, Samos’un merkezi.

Samos’ta Konaklama

kaldığımız otelin manzarası - samos gezilecek yerler
kaldığımız otelin manzarası – samos gezilecek yerler

Samos’ta, çoğu Yunan adasında olduğu gibi, pansiyonda veya otellerde konaklayabilirsiniz. Bizim tercihimiz Karlovassi ve  Kokkari arasında çok sakin ve tertemiz olan bir aile işletmesinde kalmak oldu. Ayrıca gittiğimizde bize kızarmış patlıcan ve kabak ikram eden ve kahve pişiren minnoş otel sahiplerine de selam olsun.

Bu konaklama önerisini herkes size yapmaz yine iyisiniz buyrun linkini bırakıyorum. (Gecelik 2 kişi 40 Euro)Bizim de selamımızı söyleyin:

Alkioni Studios

Not: Alkioni’nin yolu çok zorlu. Anayoldan aniden bir kavşağa sapmanız ve dik bir yokuşu inmeniz gerekiyor. Ancak deniz sesinde uyumak ve geceleri balkonlarındaki şezlonglarda yıldızları izlemek paha biçilemez.

samos'ta gezilecek yerler - konaklama
samos’ta gezilecek yerler – konaklama

Samos’ta konaklama için tercih edebileceğiniz 4-5 yerleşim yeri var:

  • Birincisi merkezde yani Vathy’de konaklamak. Eğer arabanız yoksa, ulaşımınızı otobüsle sağlayacaksanız bu seçenek sizin için iyi olabilir. Ancak gürültüden uzak bir otel veya pansiyon bulmanız tavsiye edilir. Feribotun yanaştığı limanın hemen bitişiğinde İzmir Kordon’una benzeyen sırada güzel oteller gözümüze çarptı. Bunun yanında adanın merkezi, çok sevimli bir yer olmasa da  Samos’ta gezilecek yerlerin merkezinde.
  • İkincisi biraz daha uzak olan Karlovassi. Karlovassi’den feribot seçeneği olduğu için tercih edilebilir. Ayrıca Potimi plajıne ve şelalelere yakın. Hesperia Otel bizim baktığımız başka bir konaklama seçeneğiydi.
  • Üçüncüsü Kokkari. Kokkari konum olarak çok iyi bir konaklama yeri. Eğer Kokkari’da konaklayacaksanız, Kalidon Panaroma ve Kamelia manzara olarak müthiş iki otel.
  • Dördüncü seçenek ise adını Piasagor’dan alan Pythagoreio. Ancak adadaki güzel plajlara biraz uzak. Eğer bu bölgede konaklayacaksanız, Pythais Hotel ve Polyxeni Hotel iki otel önerimiz olur.
  • Marathokampos‘ta da çok fazla konaklama seçeneğiyle karşılaşacaksınız ancak Samos’ta gezilecek yerlere biraz uzak. Elli Studios ve Villa Maria bölgede tavsiye edebileceğimiz 2 otel. 2 otel de plajın hemen yanında ve hem fiyat hem de konfor olarak ortalamanın üzerinde.

Samos’ta Gezilecek Yerler

Samos’ta gezilecek yerleri 3 bölüme ayırmak istedim.

  • Samos’ta gezilecek köyler,
  • Samos’ta gidilecek plajlar,
  • Samos’ta tarihi yerler

Samos’ta Gezilecek Köyler

Pythagorio

Pythagorio - samos gezilecek yerler
Pythagorio – samos gezilecek yerler

Bildiğiniz gibi, Samos, Pisagor’un doğduğu ada. Bu yüzden de Samos’ta gezilecek yerler diyince akla en başta Pisagor’un köyü gelir. Pythagorio, sahil şeridinde yanyana restoranların ve hediyelik eşya satan birkaç yerin sıralandığı ayrıca bir de ana caddesinin bulunduğu sahil kasabası. Ayrıca Akdeniz’in “ilk insan yapımı” limanına ev sahipliği yapıyor.

pisagor heykeli - samos gezilecek yerler
pisagor heykeli – samos gezilecek yerler

Burada yapılacak en büyük turistik aktivite, Pisagor heykelinin önünde fotoğraf çektirmek. Denizi çok temiz değil ve güzel bir plajı yok (restoranların önünden denize girilebiliyor) o yüzden buraya Pisagor Arkeoloji Müzesi’ni gezmek, meşhur Pisagor Heykeli’ni görmek ve güzel bir yemek yemek için gelebilirsiniz.

Not: Ayrıca koyun, Pisagor heykelinin karşı  tarafında bulunan banklarda akşamüstü oturmak ve elinizde dondurmanızla (bu zaman zaman bira da olabilir tabii) kasabayı izlemek pek keyifli

Manalotes

Manolates sokakları - samos gezilecek yerler
Manolates sokakları – samos gezilecek yerler

Manolates, Sisam’da gezebileceğiniz ve aklınızda kalacak en büyüleyici yer. Sokakları, seramik atölyeleri ve sıcak kanlı insanlarıyla sizi kucaklayan bir dağ köyü(sanat köyü de denilebilir)

Burada yapılabilecek en güzel aktiviteler, evlerin arasında kaybolup sokakları keşfetmek, seramik atölyelerine dalmak, insanlarla sohbet etmek, dükkanlardan kendinize bir seramik almak ve nefis avlularda oturup, soluklanmak, lokum yemek ve frappe içmek.

Manolates'te seramik işleri
Manolates’te seramik işleri

Not: Manolates yolu biraz engebeli ve virajlı ancak içinden geçtiğiniz çınar ormanı büyüleyici. Merak etmeyin ve sabredin yol biraz uzun sürüyor gibi gelebilir. Köyün girişinde büyük bir otopark bulunuyor. Buraya arabanızı bırakın ve keşfetmeye başlayın.

Not2: Meydanın yanındaki seramik dükkanını işleten kadın oldukça sempatik. Türkçe öğrenmeye başlamış ve sizinle Türkçe konuşmaya gayret gösteriyor.

Karlovassi

Adının Karlıova’dan geldiğini tahmin etmek pek de zor değil.. Seferihisar’dan direkt olarak ulaşabileceğiniz bu alanda, Agia Triada Kilisesi, Potami Beach ve şelaleleri bulunuyor. Adanın 2. büyük yerleşim yeri. Bunun yanında Aegean Üniversitesi’nin matematik bölümü Karlovassi’de bulunuyor. Dolayısıyla öğrenci popülasyonu da fazla. Dolayısıyla gece hayatı da adanın kalan bölgelerine göre daha hareketli.

Kokkari

Kokkari - samos gezilecek yerler
Kokkari – samos gezilecek yerler

Kokkari, adanın en güzel plajlarına yakın, tam olarak Samos’ta gezilecek yerlerin merkezinde bir balıkçı kasabası diyebiliriz. Ayrıca buranın kendi plajı da var. Ancak biraz kalabalık. Merkeze 10 dakika uzaklıktaki, genelde pansiyonların ve küçük otellerin bulunduğu bu yerleşim yeri plajı için sık sık ziyaret edilen yerlerden biri.

“Samos’ta ne yenir” kısmında da göreceksiniz ancak şimdiden önerelim; Meltemi Restoran popüler ve sık tercih edilen bir lokanta.

Marathokampos

Samos’un 2. büyük dağı olan Kerkis Dağı’nın eteklerine kurulan bu köye, evleri, çeşmeleri ve güzel sokaklarını görmek için gidebilirsiniz. Köyde Pisagor’un mağarası ve Evangelistria Manastırı’nı görmek isterseniz ayağınıza spor ayakkabılarınızı giymeyi unutmayın çünkü uzuuun bir yol tırmanacaksınız.

Samos’un Nefis Plajları

Samos’ta gidebileceğiniz plajlardan en beğendiğim 5 tanesini sıralayacağım. Adanın kuzeyi genel olarak plajlarla dolu.

Kokkari

kokkari plajı - samos gezilecek yerler
kokkari plajı – samos gezilecek yerler

Kokkari hem denize girmek hem de plajda oturup bi’şeyler atıştırıp, frappenizi yudumlamanız için uygun bi plaj. Ayrıca adanın en çok tercih edilen plajlarından. Genelde rüzgarlı olan deniz, rüzgar sörfü yapmak için uygun. Kokkari Samos’ta gezilecek yerlerde hem plaj, hem de yerleşim yeri olarak yer alan nadir yerlerden.

Not: Plaj çakıl taşlı

Psili Ammos

psili ammos - samos plajları
psili ammos – samos plajları

Adanın güney tarafındaki plajlardan en meşhur olanı. Psili Ammos’ta şezlong ve şemsiye ücretli. (2 şezlong 1 şemsiye 5 Euro) Çocuklu ailelerin çok tercih ettiği bir plaj. Yanyana dizilmiş 3-4 işletme var. Deniz ve plaj kumlu. Akşam üstüne doğru rüzgar başlıyor o yüzden sabah veya öğlen gitseniz daha iyi.

Potami

potami plajı - samos gezilecek yerler
potami plajı – samos gezilecek yerler

Karlovassi’de bulunan Potami Beach’e gitmeden öncesinde uğradığımız Agios Nikolaos Kilisesi ve deniz manzarası büyülüyor. (Agios Nikolaos Kilisesi’ni Samos gezilecek yerler listesine alabiliriz)Sonrasında Potami Beach’e iniyorsunuz. oldukça büyük olan bu plajda şezlonglu bir kısım da bulunuyor. Biz gittiğimizde deniz dalgalıydı ve müthiş temiz değildi ancak sakin bir zamanda şnolker yapmak için iyi bir seçenek.

Not: Plajın arkasında bulunan Cafe del Mundo’da kokteyl içmeniz ve günü batırmanız tavsiye edilir.

Mourtia

mourtia - sisam gezilecek yerler
mourtia – sisam gezilecek yerler

Mourtia, bir takipçimizin önerisi üzerine uğradığımız bir plaj oldu. Samos gezi tavsiyeleri arasında bulunmadığı ve yolları dar olduğu için ulaşımı ve bulması biraz zor. Biz akşam 5’ten sonra uğrayabildik ancak koydaki bir kayıkta bangır bangır çalan “Angara’nın Bağları”yla karşılaşında arkamıza bakmadan kaçtık.

Tsamadou

tsamadou - samos gezilecek yerler rehberi
tsamadou – samos gezilecek yerler rehberi

Merkezden Kokkari’ye doğru yol alırken yani adanın kuzeyinde 3 ünlü plaja rastlayacaksınız. Tsamadou, Lemonakia ve Tsambou plajları. Tsamadou’ya ulaşmak için arabayı yukarıya par edip aşağıdaki nefis manzaralı merdivenlerden inmeniz gerekiyor. Çıkış deniz ve güneş yorgunluğuyla zor olsa da pırıl pırıl denize girmek için değer. En önemli konuyu atlamayalım; plaj 3’e ayrılıyor ve biri çıplaklar plajı.

Not: Plaj çakıl taşlı ancak çimenli alan var burada güneşlenebilirsiniz.

Lemonakia

lemonakia samos plajlar
lemonakia samos plajlar

Neredeyse tüm Samos gezi rehberlerinde bu plajdan söz edildiğini görürsünüz. Adanın en ünlü “organize plaj”larından. Tsamadou’nun yanında yer alıyor. Denizi çok temiz. Yemeğinizi de bu plajda yiyebilirsiniz.

* Şezlong  ücretli (bir şemsiye 2 şezlong 6 Euro)

* Plaj çakıl taşlı

Tsambou

Tsabou beach - samos gezilecek yerler
Tsabou beach – samos gezilecek yerler

Samos’ta gezilecek plajlar arasında en iyi serbest dalış yeri. Öyle ki, koyun doğu ve batısında deniz altı oluşumları, gizli mağaralar ve küçümen plajlar keşfedilmeyi bekliyor. Bizim en sevdiğimiz plaj burası oldu. Plaj 2’ye ayrılıyor denize yüzünüzü çevirdiğinizde solunuzda kalan kısım rahat şezlonglu ve ücretli ancak sağdaki kısım ücretsiz ayrıca şezlong ve şemsiye de veriyorlar ancak yemeniz içmeniz şart.

Livadaki

Livadaki - samos gezilecek yerler
Livadaki – samos gezilecek yerler

Adanın, ulaşımı zor, gizli plajı. Gizli dememe çok aldanmayın, ilginç bi’ şekilde, ulaşımı çok zor olmasına rağmen ve pek bilinmemesine rağmen tüm şezlongları dolu oluyor. Denizin içindeki sandalyelerde oturup keyif yapabilirsiniz. Koy küçük ve kapalı ancak çok temiz, maskeyle gelip dalabilirsiniz.

* Plaj kumlu, şezlonglar ücretsiz. İşletmenin yemekleri pek güzel değil ama idare eder. Tüm gün sıkılabilirsiniz

Mikro Seitani & Megalo Seitani Plajları

Potami Beach‘ten arabayla devam edince tali bir yol çıkıyor. Oradan da aracınızla 1-2 km devam ettikten sonra Seitani tableası görüyorsunuz. Sonra tırmanış başlıyor. 20-25 dklık bir yürüyüş sonrası Mikro Seitani Plajı’yla buluşuyorsunuz. Ancak uyaralım ayakkabı bu tırmanış için şart. Parmak arası terliklerle kendinize eziyet etmeyin. Megalo Seitani plajı ise daha uzakta ve daha uzun bir yürüme mesafesinde biz denemedik.

Samos’ta Tarihi Yerler

sisam gezilecek yerler - arkeoloji muzesi
sisam gezilecek yerler – arkeoloji muzesi

Samos Arkeoloji Müzesi

Eğer Samos merkezde vakit geçirmeye kararlıysanız Samos Arkeoloji Müzesi’ne “uğrayabilirsiniz”. Uğramak diyorum çünkü müze çok büyük değil ve çok fazla eser bulunmuyor. 2 ayrı binadan oluşan müzede, aklımızda kalan en önemli eser 5,5 metre boyunda tanrıça Hera için yapılan erkek heykeliydi. Samos gezilecek yerler listesinde “mutlaka gidin” diyebileceğim bir müze değil ancak vaktiniz varsa gidin görün.

Not: Giriş 4 Euro. Öğrenci 2 Euro. * Biraz gençseniz ve paranız kısıtlıysa öğrenciyiz deyip 2 Euro verebilirsiniz.

Samos Antik Kenti

Samos gezi rehberi hazırlamadan bizi en çok heyecanlandıran noktalardan biri Samos Antik Kenti’ydi. Pythagorio’da güney batısında yer alan ve UNESCO Dünya kültürel mirasları listesinde yer alan Samos Antik Kenti , Roma ve Bizans döneminden kalan antik kentin kalıntılarını barındıyor. Türk donanmalarından kenti korumak için 19. yy başlarında yapılan 400 metre uzunluğundaki kale kalıntılarını, kale içindeki müzeyi ve Metamorfosis Kilisesi’ni gezmek mümkün.

Eupalinos Tüneli

1 km uzunluğunda ve 1.8 metre genişliğindeki tünel, M.Ö. 6.yy da kente su sağlamak amacıyla yapılmıştır. (Daha doğru tabirle düşman kuşatmasında suyun kesilmesini önlemek için)Tünelin bu kadar önemli bir yapı olması, dağın 2 ayrı tarafından 14  bin işçi tarafından kazılarak ortada buluşması yöntemine ve uzun yıllar en uzun tünel ünvanını korumasına bağlıdır.

Samos’ta Ne Yenir?

Samos gezi rehberinde geldik en lezzetli kısma. Tüm Yunan adaları gibi, Sisam da, gurme gezisi yapmak istiyorsanız çok doğru bir seçenek. Adada deniz ürünlerinin en alasını yiyebileceğiniz gibi, oğlak, tavşan, lokum gibi sürpriz lezzetler keşfetmek mümkün. Gelelim bizim de deneyimlediğimiz en güzel Sisam restoranlarına:

Yianni’s Ouzeri

samosta ne yenir - yannis
samosta ne yenir – yannis

Eğer yolunuz Vathi’ye Samos’un merkezine düştü ise veya feribotunuz için bekleme süreniz varsa ve nerede yiyeceğinizi düşünüyorsanız Yianni’s Ouzeri’nin yemekleri oldukça lezzetli. Ayrıca akşamları küçük bir orkestra ve buzuki eşliğinde yemeklerinizi yiyebilir ve sirtaki oynayabilirsiniz.

Krifi Folia

Krifi Folia - Sisam gezilecek yerler
Krifi Folia – Sisam gezilecek yerler

Samos’ta gezilecek yerlere restoranları eklersek, beni en çok etkileyen, şaşırtan yerlerden biri Krifi Folia oldu. İnanılmaz bahçesi (abartılı bir sıfat değil gidince göreceksiniz), tatlı garsonları ve lezzetli yemekleriyle gidilmeye değer bi yer. Muhtemelen bulmanız biraz zor olacak çünkü adanın çok popüler bir noktasında değil. Ayrıca bazen Google Maps yolu doğru göstermiyor (ki bizi çok kötü bir yola soktu) Aşağıda haritada işaretledim.

Ψαράδες (Fisherman)

Fisherman samos restoranlar
Fisherman samos restoranlar

Buranın Latin alfabesinde karşılığı nedir bilemiyorum (Samos gezi rehberimizde Fisherman Restaurant diye yazıyordu), bizim otelimizin 100 metre yakınındaydı ve yakın bir arkadaşımızın tavsiyesiyle de gitmeye karar verdik.

Deniz kenarında, çok güzel bir manzaraya sahip ve yemekleri de çok lezzetli olan bir restoran. Biz, ahtapot ızgara, greek salad, cacıki, kalamar gibi yunan klasiklerini yedik. Fiyatları da ortalama. Gün batımında gitmeye çalışın.

Meltemi

Samos’taki restoranlar arasında, önünde sıra olan ender yerlerden ki bu bize ne kadar popüler olduğunu gösteriyor ve evet Türk turistlerin de sık tercih ettiği bi lokanta.(Ayrıca turist kafileleri de uğruyormuş denk gelmedik) Restoran Kokkari‘de bulunuyor. Saganaki shrimp ve Meltemi prawns tercih edilen yemeklerden. (Fiyatlar Samos ortalamasının %10 üzerinde)

Manolates AAA Restoran

Manolates’i gitmeden araştırdığınızda, en çok karşınıza çıkacak restoran AAA restoran olacak. Samos’ta ne yenir listesinde deniz ürünlerinden farklı olarak bu restoranda oğlak tavsiye edebilirim. Ayrıca günlük menülerde rastlayacağınız tavşan ızgara, tavuk köfte, yaprak sarma sardalya gibi lezzetlere denk gelirseniz kaçırmayın.

Remataki

Remataki - sisam gezi rehberi
Remataki – sisam gezi rehberi

Pythagorio’dan da bir restoran önermek istedim. Daha gün batmadan nefis bir yemek yedik burada. Sahile attıkları masalarda, denizin 1 metre uzağında uzonuzu içip ahtapot ızgaranızı mideye indirmek isterseniz bu restoranı deneyin. Garsonlar Türkçe biliyor ve sizinle Türkçe konuşmaya çalışıyor. Yemeklerin yanında fırında patates (kumpir) geliyor. Kalamar ve ahtapot tavsiye olunur ayrıca cacığı çok lezzetliydi.

Orange

orange - samos gezilecek yerler
orange – samos gezilecek yerler

Pythagorio’da bulunan dondurmacı. Red Velvet dondurması iyi. Biz isminden yola çıkıp portakallı aldık ancak diğer tüm dondurmaları iyi ve çalışanları çok tatlı. Porsiyonları büyük. Küçük dondurma 1.80 Euro.

Bonus: The Steps

Yine Samos merkezden bir restoran önerisi. Biz gittiğimizde saat 15:00’dı ve mutfağın kapalı olduğunu söylediler. Ancak tripadvisor ve foursquare yorumlarına bakıp geldiğimiz bu şirin restoranı siz bizim yerimize de deneyimleyin. Merdivenleri çıkınca güzel bir Samos manzarası var ve çalışanları oldukça güler yüzlü ve konuşkan; biz bununla yetindik.

Samos Önerileri

samos gezilecek yerler
samos gezilecek yerler
  • Samos esnafı ve ada halkının çoğu Türkçe konuşabiliyor. Türkçe dersleri alıyorlar ve konuşmaya gayret ediyorlar. Eğer ingilizcem pek iyi değil diye tereddüt ediyorsanız, etmeyin. Zaten sıcak ve samimi ada halkı size yardımcı olacaktır.
  • Eğer adres bulamıyorsanız ve internetiniz yoksa insanlara sorun. Neredeyse sorduğunuz adrese bırakacak kadar yardım ediyorlar.
  • İneceğiniz yer olan kordondaki kafelerin hepsinde wifi var.
  • Feribottan indiğiniz bölgede 4-5 araba kiralama şirketi var. Unutmayın her Yunan adasında olduğu gibi Samos’ta da gezilecek yerler arasını şehir içi otobüslerle geçmek hem zor hem zaman kaybı.
  • Ayrıca araba kiralamada mutlaka pazarlık yapın.
  • Dönüş feribotu saati 18.00. Biraz geç bir saat. merkezde vakit geçirmek istemezseniz, kiralık arabanızı bıraktıktan sonra otobüs kullanarak yakın plajlara gidebilirsiniz. (Misal Lemonakia)
  • Vatandaşımızın katıldığı her sırada olduğu gibi burada da sıraya önceden girme gayesi var, aldanmayın. (ayakta saatlerce beklemenize gerek yok)
  • Adanın kuzey kıyıları genelde dalgalı ancak yine de deniz çok temiz.
  • Adanın merkezi, kültür ve gurme gezileri bakımından biraz zayıf. Ancak yine de yarım gün geçirebilirsiniz.
  • Eğer, Yunanistan’dan eşe dosta haminneye alacağınız hediyeleri son güne bıraktıysanız, merkezde düzgün bir süper market ve hediyelik eşya satan yer bulma olasılığını düşük.

Samos’ta Ne Kadar Harcarım

samos gezi rehberi
samos gezi rehberi

Samos gezi rehberinin Euro yükseldikçe can yakan kısmı . Ada, ortalama bir Yunan adası pahalılığında. Yüksek sezondaki, popüler Ege kıyılarını düşündüğümüzde ucuz olarak bile kabul edebiliriz. Ortalama fiyatları aşağıya yazıyorum.

  • Ulaşım

Öncelikle Samos’a ulaşım Kuşadası’ndan geçecekseniz gidiş – dönüş 45 Euro

Seferihisar’dan geçecekseniz 30 Euro.

Samos’ta araba kiralamanın günlük ücreti 25-40 Euro arasında.

Ancak otobüsle ulaşmak istiyorum derseniz bilet fiyatı ortalama 1,5 – 2 Euro arasında değişiyor.

  • Yeme – İçme

Gyro – Pita fiyatı : 3 -4 Euro

Yunan Kahvesi : 2 Euro

Frappe : 2,5 Euro

Greek Salad: 5 Euro

Cacıki : 3 Euro

Mastelo – Saganaki Peynir: 4,5 Euro

Kalamar: 8-10 Euro

Ahtapot: 9-10 Euro

House Wine (Ev Şarabı): 4-5 Euro

  • Konaklama

Günlük ortalama konaklama ücreti: 35 Euro ( 2 kişi için)

* Adada kalacağınız otele- pansiyona göre fiyatlar değişiyor tabii ki. Ancak Samos’ta gezilecek yerlere ve plajlara yakın bir odanın ortalama geceliği 35-40 Euro.

  • Plajlar

Genellikle ücretsiz ancak bazı plajlarda 2 şezlong+ 1 şemsiye = 6 Euro uygulaması var.

* Ücretsiz ancak işletme olan plajlarda birşeyler tüketme zorunluluğunuz var.

  • Toplam

3 Günlük  Yeme & İçme + Konaklama + Ulaşım Masrafı (2 kişilik) : 400 Euro (ortalama)

Hazır harcamalardan, ekonomiden söz etmişken belki şu yazımız ilginizi çekebilir: Ucuza Gezmenin Yolları

Samos’ta gezilecek yerleri, ulaşımı, konaklamayı, plajları, nerede ne yeniri ve köyleri anlattık. Sisam gezi rehberine dair sormak istediğiniz bir konu olursa instagramdan @filgezi veya aşağıdaki yorumlar kısmında yazın.

Samos gezi rehberi boyunca, hep Pisagor’dan bahsettik ancak Epikür’ün de Samos’ta doğduğunu ve felsefesinin temelinde mutluluk olduğunu unutmayın. Samos’u mutlulukla gezin.

More from Can Marangoz

Hepimizin Hayalindeki Hayat; Tekne ve Karavan: Gezenev

Gezgin röportajlarımıza, bizi çok etkileyen bir hikayeyle, yaşam tarzıyla devam etmek istedik....
Read More

4 Comments

  • Tuğba dedi ki:

    Benim en sevdiğim Yunan adası Sakız olmuştu. Şimdi de önce Midilli mi yoksa Samos mu diyoruz, hangisini önerirsiniz ?

    • Can Marangoz dedi ki:

      Merhaba. Samos daha kompakt, gezmesi daha kolay. Diğer taraftan Midilli çok büyük en az 4 gün ayırmak gerekli. Ancak ikisi de yemekler, plajlar açısından çok güzel.

  • Buket dedi ki:

    Merhaba adaya ne zaman gitmiştiniz? Tarih göremedim. Haziranda bir planımız var da ona göre fiyat karşılaştırması yapacağım 🙂

    • Can Marangoz dedi ki:

      Merhaba,
      Her sene Samos’a gidiyoruz. Yunanistan’da fiyatlar pek değişmiyor. Bu yazıdaki fiyatları ortalama olarak kabul edebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir