Sri Lanka gezimizden önce en çok kafamızı kurcalayan sorulardan biri “aç kalır mıyız?” idi. Ancak gittiğimizde aç kalmaktan ziyade kilo almamaya çalıştık desek yeri. (Sri Lanka Gezi Rehberi yazımıza buradan ulaşabilirsiniz) Ancak baharat ve karbonhidrat sevmiyorsanız adaptasyon zamanı gerekebilir. Sri Lanka’da ne yenir yazımıza başlayalım.
Sri Lanka mutfağı genel olarak Uzakdoğu ve Hindistan mutfağıyla benzerlik gösteren, acısı ve bol baharatıyla meşhur bir mutfak… Zamanla koloniyal etkiler de kahvaltı gibi sofra alışkanlıklarına yön verir olmuş. Üstelik halkın büyük bir çoğunluğunun Budist oluşundan dolayı bal kabağı, pancar ve zencefil gibi kök sebzelerin oldukça yoğun kullanımı da söz konusu.
Bu yazımızla birlikte aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir:
Sri Lanka Gezi Rehberi – Sri Lanka’ya gitmeden öneriler, bilmeniz gerekenler
Sri Lanka’da Gezilecek Yerler – Bölge bölge Sri Lanka’da mutlaka görülmesi gereken yerler
Sri Lanka’da Neler Yapılır – Seyahatinizi planlamadan mutlaka okuyun
Sri Lanka Mutfağı Üzerine Bilmeniz Gerekenler
- Sri Lanka Mutfağı üzerine bilmeniz gereken önemli bir konu; yemeklerin acı ve baharat oranının çok fazla oluşu, baharatsız dediğinizde gelecek yemeğin tadı bizim alışkın olduğumuz normal seviye bir acıya denk geliyor.
- Ve sizi şaşırtmaması gereken bir diğer konu ise yerel halkın genel yemek yeme alışkanlığı. Elle 🙁
- Pirinç üretimi ise adanın başlıca geçim kaynaklarından biri. Jasminden kırmızı pirince kadar birçok çeşit yetişmekte. Pirinç için yeterli suyu sağlaması açısından yapay göller oluşturulmuş. Hindistan’daki tüm göller sulama yapabilmek adına oluşturulmuş yapay göller…
- Ceylon çayının anavatanı ve denemeniz gereken bir çok türü olduğunu da, fırsat buldukça çay tadımını atlamadığımızı da not düşelim.
- Kahvaltılarda alışkın olduğumuz tatlara daha yakın yiyecekler bulabilmek mümkün.(Tabii ki Türk kahvaltısı gibi çok çeşitli ve doyurucu değil) Yumurta, bildiğimiz yöntemlerle pişirilip, yanında tost ekmeği, reçel ve tereyağı ile servis ediliyor. Meyve mutlaka sofrada bulunuyor.
- Kahvaltıda rastlayamayacağınız ama sokak satıcılarından atıştırmalık olarak alabileceğiniz bazen meyve ile birlikte servis edilen achcharu denilen soslu bir zeytin türü de bizce denemeniz gereken tatlar arasında.
- Alacart sipariş verebileceğiniz restaurantlar kadar açık büfe servis veren mekanlar da çok fazla ve porsiyonlar oldukça doyurucu. Biz gezimizin ilk günlerinde genelde açık büfe servis veren noktalara denk geldik, böylece bir anda birçok yemeğin tadına bakma fırsatı yakaladık. Fiyatlara bazı noktalarda %10 tip dahil…
- Sokak lezzetleri ise tartışmasız sizi yolculuğunuz boyunca defalarca yol kenarında durmaya teşvik edecek kadar bol ve lezzetli; özellikle bin bir türü olan muz (özellikle en lezzetlisi ve en pahalısı olan kırmızı muzun kabuğundan elde edilen esans tüm dünyanın ihtiyacını karşılar vaziyette) ve durian, jack fruit gibi diğer tropik meyveler, çabucak kesilip hazırlanan hindistancevizi suları serinlemeniz ve dinlenmeniz için mükemmel seçenekler.
- Ve yolculuğumuzun bonusu; yol kenarındaki satıcıdan sayarak, taneyle ve tesadüfen aldığımız kavrulmuş kaju… Tadı damağımızda kaldı, daha fazla almadığınıza pişman olabileceğiniz bir lezzet…
Sri Lanka’da Ne Yenir?
Öyleyse her gittiğimiz restaurantta kolayca bulabileceğiniz Sri Lanka mutfağına özel tatlarla başlayalım:
- Rice&Curry: Pirinç üretimi ana geçim kaynaklarından biri ve pilav sofraların demirbaşı… Et, tavuk, balık ve sebze yemekleri, hazırlanan farklı köri karışımlarıyla sulu pişiyor ve pilav yanında servis ediliyor.
- Dhal Curry: Bildiğimiz mercimek yemeğinin daha koyu kıvamlısı ve bol körilisi, inanılması güç ama pilav üzerine muhteşem yakışıyor.
- Pol Sambol: Hindistan cevizi rendesi, kırmızı soğan ve chili biber karışımıyla hazırlanan harç. Hemen hemen sipariş verdiğimiz her yerde masaya kebapçıda ezme usulü ilk getirilen yemek…
- Papadum: Kıtır Cips, ekmek gibi nerdeyse her yemeğin yanında servis edilen atıştırmalık…
- Patties: Yarım ay şeklinde kapatılan içi et, tavuk veya balık ile doldurulan hamur işi.
- Roti: Hindistan cevizi unu ve yağıyla yapılan gözlemeye benzer bir hamur işi. İçine tercihinize göre et veya sebze konulabiliyor. Tatlı menüsünde de servis edilebilen rotinin içine; hindistan cevizi rendesi, muz, çikolata, bisküvi ve nutella konulup üçgen şekilde katlanarak, üzerine 1 top dondurma ve bal ile de sunulabiliyor. Roti buğday unu veya bolca bulunan pirinç unundan da hazırlanabiliyor. Özellikle kahvaltılarda tropik meyvelerle servis ediliyor.
- Pol Roti: Roti harcına hindistancevizi rendesi eklenmesiyle hazırlanan, daha çok bazlama kıvamında pişirilen hali.
- Kottu: Rotinin pişerken ustası tarafından bıçak arası diyebileceğimiz ince bir kıvamda düz bir zeminde doğranarak sebze ve bol körili ile hazırlanan hali. Tercihe göre deniz ürünleri veya tavuk ile karıştırılarak servis ediliyor.
- Hoppers: Pirinç unu, hindistan cevizi sütü ve biraz da karbonatla hazırlanan karışımın biraz dinlendirildikten sonra wok tavasına benzeyen özel kızgın bir tavanın içine dökülerek kase şekli verilmesiyle elde edilen incecik, kıtır kıtır bir hamur çeşidi. Eğer içine yumurta kırarak servis ediliyorsa buna da Egg Hoppers deniyor ki kahvaltı için çok uygun bir seçenek.
- String Hoppers: Hoppers hamurunun süzgeç gibi minik bir rendeden geçirilmesi ile ortaya çıkan noodle benzeri incecik hamurun, haşlanarak pilav alternatifi olarak sunulan şeklidir.
- Dosa: Kahvaltı servis eden yerlerde sıkça rastlayabileceğiniz pirinç unlu pancake.
- Pittu: Hindistancevizi rendesi haşlanmış pirinç ile birlikte silindir bir kalıptan geçirilerek krep şekli veriliyor. Samble ile servis yapılıyor.
- Samble: Koyu kıvamlı bir sos, nerdeyse her yemeğin yanında servis ediliyor. Özellikle hoppers yanında. Coconut Samble ise en çok kullanılan samble. Hindistan cevizi, lime, chili biber ve kurutulmuş balık ile hazırlanıyor.
- Lamprais: Pirinç, et, yumurta ve kök sebzelerin köri ile birlikte muz yaprağında pişirilerek servis edildiği, Flemenklerden miras kalan yemek
- Fish Ambul Thiyal: Bol baharatlı ve tabi ki acılı, hafif sulu servis edilen balık çeşidi
- Kool: Balık, yengeç, ıstakoz gibi çeşitli deniz ürünleriyle hazırlanan içinde kök sebzelerinde bulunduğu koyu kıvamını ise palmyra adlı ağacın kökünden elde edilen bir tozdan alan çorba
- Wattalapam: Krem Karamel e benzeyen ballı ve karanfil aromalı, Sri Lanka’ya özgü denildiğinde ilk akla gelen tatlı.
- Mango Chutney: Kolombo Black Cat’den aldığımız ama canımız favorimiz Paradise Road’da da satışı olan harika mango chutney. Özellikle organik … markasınınki tavsiyemiz. Somon türevi yağlı balıklar veya schnitzel yanına harika oluyor. Aşağıuya da bir mango chutney tarifi bırakalım belki evde yapmak istersiniz:
- Jaggery: Hurma ve Hindistancevizini karıştırılmasıyla yapılan çay veya kahve yanına servis edilen, bizdeki kıtlama mantığıyla tüketilen şekerli tatlı hatta şeker.
- Kalu Dodol: Pirinç ununu hindistancevizi sütü ile seyreltip, jaggery ile tatlandırarak hazırladıkları bir tür tatlı
- Samahan: Bizim favori içeceğimiz olmakta hiç vakit kaybetmedi. Kendisiyle Adam’s Peak’e tırmandığımız gece tanıştık. Bu geç tanışma faslı sonrası hepimizi hastalıktan tek tek kurtaran, içinde 15 farklı baharat barındıran harika bitki çayını market ve eczanelerden kolayca temin edebiliyorsunuz. Tatil boyunca pasaportlarımız kadar yanımızdan ayırmadığımız bir diğer demirbaş.
- Lassie: Buffalo kaymağı ile seçilen tropik meyve suyu karıştırılarak elde edilen içecek, bizim en sevdiğimiz papaya ve mangolu olanları oldu.
- Arrack: Palmiye ağacından yapılan likör
- Toddy Beer: Lion Beer
- Ginger Beer: Alkolsüz zencefilli gazlı içecek
Sri Lanka’da Beğendiğimiz Restoranlar
- The Lounge: Tangalle’de sahilde bizi deniz ürünleri mönüsüyle oldukça tatmin etmiş, yemek sonrası şarabınızı alıp mekanın önündeki şezlonglara yayılabileceğiniz tam bir chilling mekanı.
- Ranweli Spice Garden & Restaurant: Lokman hekimimizin elinden yediğimiz baharatlar ve bitkilerden sonra, nerdeyse tüm mutfağın farklı lezzetlerinden tatma imkanı bulduğumuz açık büfe restaurant.
- Chill Restaurant: Ella’ya trenle vardıktan sonra yolculuğunuzun tüm yorgunluğunuzu atabileceğiniz, hem yerel hem de dünya mutfağına hitap eden, bizim lampraisi ve lassieyi tatma fırsatı bulduğumuz rest&bar.
- Dr. House: Mirissa’da içeriye girdiğimiz anda ne kadar doğru bir tercih yaptığımızı anladığımız; elinizde içkiniz, canlı müzik dinleyip yeni insanlarla tanışabileceğiniz rahat bir ortamı olan ve bizce değme İtalyan restaurantlarına pizza konusunda taş çıkaran, gecenizi değerlendirmek için yapabileceğiniz en doğru tercih.
- Sugar Pub: Fort Galle’de tavsiye edebileceğimiz restaurantlar arasında. Yanında samble, üzerinde de yumurtayla servis edilen kotti yediklerimiz arasında açık ara en öndeydi.
- Hummanaya Kurutulmuş Balık Pazarı: Kokusuna dayanabilirseniz okyanus balıklarının envai çeşidini bulabileceğiniz, dilerseniz tüpler üzerinde kızartılan balıkların da ayrıca tadına bakabileceğiniz yöresel bir pazar.
- Grand Indian: Nuwara Eliya’da kaliteli menüsü ile mutlaka denemeniz gereken bir mekan, özellikle öğle ve akşam yemekleri için ideal bir atmosferi var. Ayrıca İngiliz tarzındaki sabah kahvaltısı çok iç açıcı olmasa da ambiyansı ile sizi mutlu hissettirebilecek farklı bir nokta ise Hill Club… Çay tarlaları ve çilek seraları ise mutlaka rotanızda olmalı. Aynı anda birçok farklı tadı bir arada bulabileceğiniz bu kentte, yediklerinizi eritmek için yapabileceğiniz en güzel aktivitelerden biri ise Gregory Lake kenarında kısa bir yürüyüş olacaktır.
- Black Cat: Kolombo’da öğle yemeği ve kahve için uğradığımız menüsündeki her şeyi neredeyse denediğimiz mutlaka gitmenizi tavsiye ettiğimiz, kahveleriyle 10 gün boyunca özlediğimiz lezzeti yakalayan harika bir kafe.
- Paradise Road: Biz alışveriş için uğradık fakat restaurantının da bir o kadar iddalı olduğunu duyduk. Belki siz bizim için dener ve yorumlarınızı iletirsiniz.
- Bay Leaf: Akşam yemeği için tercih ettiğimiz şık İtalyan. Pizzalarından çok hoşnut kalmadık fakat makarnası ve lazanyasıyla gönlümüzü aldı.
Sri Lanka mutfağı yazısının başında belirttiğimiz gibi aç kbu seyahatimizde aç almadık ancak, Tayland, Hindistan gibi gurme destinasyonu olmadığını belirtmemiz gerek.