Dört bir yanı doğal güzelliklerle çevrili ülkemizin nefis koylarını ve ormanlarını düşündüğümüzde kamp tatili yapmak sadece ekonomik bir tercih olmasıyla değil doğayla iç içe bir deneyim yaşatması açısından da öne çıkıyor. İster kamp tatiline yeni heveslenmiş olun isterseniz de çadırıyla gezen profesyonel kampçı olun, Türkiye’nin En İyi Kamp Alanları yazısında her seviyeden kampçıya uygun bir seçenek var. Yıldızlarla, gün doğumuyla ve gün batımıyla aranıza hiçbir engelin girmeyeceği nefis kamp alanı seçeneklerini keşfetmek için sizi yazımıza davet ediyoruz.
Kelebekler Vadisi – Fethiye
Fethiye’nin Faralya Mevkii’nde bulunan Kelebekler Vadisi, Türkiye’nin en güzel kamp deneyimi noktalarından birisi hatta belki de birincisi. Bölgeye ismini veren 80’den fazla kelebek türü, eşsiz doğası, nefis yürüyüş yolları ve vadiye dökülen şelalesi ile kolay kolay aklınızdan çıkmayacak bir yer burası.
Kelebekler Vadisi’ne ulaşım Ölüdeniz’den kalkan teknelerle yapılıyor. Yolculuk yaklaşık 25-30 dakika sürüyor.
Vadide kamp konaklaması haricinde bungalovda da kalabiliyorsunuz. Hatta hazır kurulmuş çadır olanağı bile var. Buradan tüm seçenekler hakkında bilgi alıp rezervasyon yapabilirsiniz.
Yeme-içme ve etkinlik konusunda en gelişmiş kamp alanlarından birisi olduğunu söyleyebiliriz. Restoran ve kafesi, bar bölümü ve dalış okulu, kamp tatilinizi düşündüğünüzden daha konforlu ve keyifli hale getirecek.
Kabak Koyu – Fethiye
Fethiye’nin bir başka kamp alanı olan Kabak Koyu, endemik bitki türleri, muazzam denizi ve kendine has havası ile kamp tutkunlarının mutlaka deneyimlemesi gereken bir yer. Elbette geceleri şahit olacağınız nefes kesici yıldız manzarasını da unutmamak lazım.
Kabak Koyu, Likya Yolu yürüyüşü yapanların da konaklama için sıklıkla tercih ettiği bir yer. Trekking ilgi alanınıza giriyorsa bu rotayı da araştırabilirsiniz.
Aracınızla seyahat etmiyorsanız Fethiye merkezinden kalkan Faralya minibüsleri ile Kabak Koyu’na gelebilirsiniz.
Burası doğal güzelliği sayesinde diğer tatil noktaları arasından sıyrılıp farklı bir yere yerleştiği için yerli ve yabancı birçok tatilci tarafından tercih ediliyor. Özellikle inziva tatili planlayanlar ya da yoga-meditasyon grupları için Kabak Koyu nefis bir kaçış noktası. Bu yoğun ilgi sebebiyle de burada kamp yapabileceğiniz birden çok tesis bulunuyor. Ayrıca biraz daha fazla konfor isteyenlere bungalov, çadır taşımayan gezginlere hazır çadır gibi hayat kolaylaştırıcı seçenekler de mevcut. Tesisler dışında çadır alanı arayanlar için sahilde çadır kurmanın yasak olduğunu belirtmemizde fayda var.
Bağ Camp, Shambala, Kabak Valley, Sultan Camp, Lilith Camping, Deep Ocean Camping ve Fullmoon Camping bu bölgenin başlıca kamp alanları.
Bozcaada
Şarap kokan sokakları, tezgahlardan taşan üzümleri ve mevsimi yaklaştıkça çok özlenen Polente gün batımıyla Bozcaada nokta atışı güzellikte bir kamp bölgesi.
Adanın güneyinde Sulubahçe Mevkii’nde yer alan Bozcaada Camping, Habbele Plajı’na 200 m, Ayazma Plajı’na ise 400 m mesafede. Adanın merkezinden kalkan minibüslerle ulaşım mümkün.
Kamp alanına kendi çadırınızla gelebileceğiniz gibi tesisin çadırlarını da kullanabilirsiniz. Ayrıca bungalovda konaklama seçeneği de var. Buradan konaklamaya dair tüm detaylara ulaşabilirsiniz. Kamp alanı ücretine buzdolabı, internet, duş kullanımı dahil, yeme-içme ise ekstra.
Yüksek sezon kabul edilen temmuz-ağustos ayları ve bayram tatillerinde Bozcaada’nın oldukça kalabalık olduğunu ve önceden rezervasyon yapmak gerektiğini not düşelim.
Muğla – Marmaris
Ege’nin en güzel koylarına ev sahipliği yapan Muğla’nın Marmaris ilçesi, hem denizinin güzelliği hem de mis gibi ormanlarıyla ruhunuzu şarj etmek için tercih edebileceğiniz en doğru yerlerden birisi.
Marmaris-Datça yolu üzerinde Hisarönü Körfezi kıyısında bulunan Çubucak Kamp Alanı, konumunun avantajıyla Türkiye’nin en güzel kamp alanları arasında ilk sıralarda.
Upuzun bir kıyı şeridi ve sırtını yasladığı muhteşem ormanıyla burası ülkemizin en eski kamp alanlarından birisi. Uzun süreli kamp müdavimlerinden sırt çantalı gezginlere kadar birçok seyahat tutkununa ev sahipliği yapıyor. Mis kokulu çam ormanı içinde ister çadırla isterseniz de karavanla kamp yapabilirsiniz. Birçok kamp yerinde olduğu gibi burada da hazır eşyalı çadır imkanı var. Bu bağlantıdan sezonluk fiyat bilgisine ulaşabilirsiniz.
Ayvalık – Cunda
Türkiye’nin en iyi kamp alanları listesinde Cunda Adası elbette olmazsa olmaz. Gün batımı şöleniyle, tatlı sokaklarıyla, nefis meyhaneleriyle, meşhur Taş Kahvesiyle Ayvalık Cunda tam bir Ege cenneti.
Bu bölgede kamp için önerebileceğimiz yer Ada Camping. Cunda Adası’nın Midilli’ye bakan tarafında. Burası aynı zamanda otel kısmı da bulunan denize sıfır konumda bir tesis. Ancak buradan çadır temin etme imkanı yok; çadır ve beraberindeki tüm ekipmanları kendiniz getiriyorsunuz. Buzdolabı ve çamaşır yıkama hizmetleri ücretli, mutfak, duş, şezlong, şemsiye ve plaj kullanımı ücretsiz. Size ayrılan kamp alanında masa, sandalye ve priz mevcut.
Ada Camping deniz kenarında olması ve alan içinde ücretli/ücretsiz faydalanabileceğiniz birçok hizmetiyle konforlu bir kamp deneyimi için tercih edilebilecek bir seçenek. Buradan tesisle ilgili birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.
Daha geniş çaplı bir Ayvalık deneyimi planlayanlara da bir sürü tavsiyeyi listelediğimiz Ayvalık Gezi Notları yazımızı öneriyoruz.
Çanakkale – Assos
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı, Behramkale olarak da bilinen Assos, antik kenti, tarihi limanı, tatlı sokakları ve muhteşem deniziyle Türkiye’nin en iyi kamp alanları listesinde olmasaydı kesinlikle bir şeyler eksik kalırdı.
Zeytin ağaçlarının altında uyuyup eşsiz bir gün doğumu manzarası ile uyanmak ve denizin dibinde kamp deneyimi yaşamak isteyenler için Assos Club Beyaz’ı listemize aldık. Tesis Assos’un Kadırga Koyu’nda bulunuyor. Yalnız ufak bir detay var; burada çadır konaklaması yok. Onun yerine büyük ve küçük bungalovlar var. Restoranı, kafesi, plajı ve ağaçlar altındaki dinlenme alanlarıyla kamp planı yapanları da kendisine çekebilecek nitelikte bir doğal tatil imkanı sunuyor. Web sitesi burada; incelemenizi tavsiye ederiz.
Muğla – Akyaka
Gökova ve Akyaka hem kite hem dalış hem de trekking tutkunlarının müdavimliği ve art arda açılan keyifli kafe ve restoranlarıyla son zamanların en gözde tatil beldelerinden birisi. Yeşil ve mavinin iç içe geçtiği doğasıyla Türkiye’nin en iyi kamp alanları listesinde yer almaması gibi bir şey elbette düşünülemezdi.
Bir tarafınızda tatlı su azmağı diğer tarafınızda Gökova Körfeziyle kamp yapmak isterseniz size Akyaka Orman Kampı’nı tavsiye ederiz.
Çadır ve karavanlar için ayrılan bölge dışında piknik alanı ve yürüyüş yollarıyla gayet iyi organize olmuş bir kamp alanı burası. Kafe-restoran ve duş alanı haricinde mesire yeri ve çocuk parkı da var. Çadır dışında taş evlerde de konaklayabiliyorsunuz. Kamp alanı içerisinde şezlong ve şemsiyeli bir plaj alanı ve bakir koylar da var.
Akyaka Orman Kampı’na çadırınızla beraber gelmeniz gerektiğini, çadır kiralaması yapılamadığını ve ortak kullanım alanlarında bireysel kullanım için elektrik verilmediğini ekleyelim. Buradan tesis olanakları ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.
Akyaka’ya gelmişken başka neler yapabilirim diyenler için de burada kapsamlı bir Akyaka’da Neler Yapılır listesi sizi bekliyor.
Muğla – Datça
Farklı mevsimlerde düzenlenen festivalleri, balı, bademi, mavi-yeşil koyları ve kendine has bitki örtüsüyle yaz yaklaşırken kalplere düşen Datça, kamp yapmak için de ideal bir seçim.
Datça yolu üzerinde nefis bir koyda bulunan Aktur Camping, alanın büyüklüğü ve sahip olduğu tesis özellikleriyle diğer kamp alanlarından biraz daha avantajlı bir yere sahip. Yalnız çadır kiralama seçeneğinin olmadığını en baştan belirtmekte fayda var.
Alan içerisinde market, fırın, kuaför, restoran, bar ve yelken okulu mevcut. Ayrıca kamp çevresinde yürüyüş ve bisiklet yolları, kamp içinde de tenis kortu var. Alternatif olarak da kano, paddle board ya da surf yapabilirsiniz. Yani burada sıkılmanız pek olası değil.
Aktur Camping ile ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Muğla – Akbük Koyu
Akyaka’ya 26 km uzaklıktaki Akbük Koyu, kıvrıla kıvrıla giden yolunun azıcık zorlu olmasına rağmen kesinlikle görülmesi gereken bir saklı cennet.
Denize yalnızca 150 m mesafede bulunan Azmakbaşı Camping’de sabah uyandığınızda yüzünüzü denizde yıkayabilir, denizin rengine aşık olabilirsiniz.
Azmakbaşı Camping’de farklı boyutta çadır ve bungalov seçenekleri var. Hatta buradaki konaklama türü glamping olarak geçiyor; yani kampın çok daha şık ve konforlusu. Kendine ait banyo ve tuvalet alanı olan geniş çadırlardan, minik verandalı bungalovlara kadar birçok alternatif var. Ayrıca karavanla tatil yapanlar için karavan park alanı da var. Bu bağlantıdan daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Kazdağları – Küçükkuyu Assos
Kazdağları’nın eteklerinde denize sıfır bir kamp imkanı varken neden Türkiye’nin en iyi kamp alanları listemizde olmasın dedik ve ekledik.
Gargara Kamp, Assos’a yakın Arıklı Köyü’nde yer alıyor. Çadır, çadır ev ve çadır karavan kamp gibi farklı konaklama seçenekleri var. Kamp alanının çevresi zeytin ve incir ağaçları ile bezeli, önü ise billur gibi bir deniz. Kamp alanında ayrıca bir de teras restoran var. Mutfakta kullanılan tüm ürünler yöresel. Hatta Gargara Kamp bahçesinde yetişen meyve ve sebzeler ile bu bahçenin zeytinlerinden elde edilen zeytinyağı kullanılıyor.
Sırtınızı yemyeşil dağlara verip masmavi sularda yüzeceğiniz sakin bir kamp planı yapıyorsanız bilgi alabileceğiniz site bağlantısı burada.
Kazdağları – Mehmetalan Köyü
Kazdağları’nda kamp yapabileceğiniz bir diğer seçenek de Hızır Camp. Deniz kenarında değilsiniz belki ama mis gibi bir ormanın içindesiniz ve kamp alanınızın içinden de Zeytinli Çayı akıyor; ister yüzün isterseniz de kıyısında keyif yapın.
Hızır Camp alanını diğer yerlerden ayıran en önemli özelliği minimum karbon ayak izi yaratma çabaları. Kamp alanında elektrik güneş enerjisi panellerinden sağlanıyor, yiyecekler de iki dönümlük bahçeden elde ediliyor. Hatta yumurtalar da ortalıkta gezinen tavukların yumurtası. Tam bir huzurlu inziva ortamı diyebiliriz. Tam bu noktada, cep telefonlarının kamp alanında pek çekmediğini ve kampın tek bir noktasına internet sağlanabildiğini ekleyelim.
Konaklama seçenekleriniz ahşap, taş ve ağaç evler ve elbette yanınızda getirebileceğiniz çadırınız. Kamp alanından çadır temin edemiyorsunuz, aklınızda olsun. Diğer tüm detaylar burada.
İzmir – Dikili Bademli
İzmir’in doğal ve antik güzellikleriyle öne çıkan Dikili ilçesinin halen doğallığını koruyan Bademli Köyü’ndeyiz. Özellikle denizin rengine aşık olacağınız bu eski Rum Köyü çok sayıda güzel koyu bünyesinde barındırıyor.
Bu bölgede size önereceğimiz kamp tesisi ise Deniz Kamp. Burada hem kendi çadırınızla hem de karavanınızla konaklama yapabilirsiniz. Tesisten çadır temin etme gibi bir seçenek yok. Ancak kamp alanında büfe, restoran, ortak kullanılan buzdolabı ve yine ortak kullanım alanlarına sağlanan elektrik imkanı var. Bu linkten daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Dikili’yi keşfetmek, Bademli Köyü’nün kendine has dokusuna misafir olmak isteyen, çok fazla konfor aramayan kampçılar için Deniz Kamp güzel bir seçenek.
Kaş
Kaş’la ilgili çok fazla şey söylememize gerek yok çünkü müdavimleri zaten orada olmanın verdiği mutluluktan kopamayıp tatil planlarına mutlaka dahil eder. Eğer henüz Kaş’ı keşfetmediyseniz masmavi koyları, lezzetli restoranları ve Uzun Çarşı’sı ile bayıldığımız bu Akdeniz cennetini listenize alın. Hatta biz zaten sizin için Türkiye’nin en iyi kamp alanları listesine ekledik bile.
Kaş’ta size önerebileceğimiz Evren Camping merkeze oldukça yakın. Merkezden 10 dakika yürüyerek de ulaşabilirsiniz, dolmuşlarla da. Konum olarak, geceleri Kaş’ın güzel mekanlarında keyif yaptıktan sonra yürüyerek kamp alanınıza gelip yıldızları izleyerek geceyi sonlandırmak gibi bir avantajı da var. Hem hayatın içinde hem de bir o kadar sakin.
Kamp alanına çadırınızla gelebileceğiniz gibi çadırı buradan da temin edebilirsiniz. Plajlara ve marketlere de oldukça yakın. Kamp yapmak için Kaş cazip bir seçenek gibi göründüyse ihtiyaç duyabileceğiniz tüm bilgiler burada.
Ayrıca Kaş’ta uzun zaman geçirme niyetindeyseniz Kaş’ın En İyi Restoranları yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.
Kapadokya
Peri bacaları, vadileri, sürekli uçuşan güvercinleri ve havada süzülen balonlarıyla kendinden efsunlu bir masal diyarı Kapadokya her türlü tatil planının ilk sıralarında yer alabilir. Genelde taş ev, doğal mağara konaklaması tavsiyelerine aşina olduğumuz Kapadokya’da kamp yapmak da farklı bir deneyim bizce.
Göreme Panorama Camping Uçhisar Kalesi’ni de gören bir konumda ve merkeze de oldukça yakın. Sabahın ilk ışıklarıyla havaya yükselen balonları izleyebilirsiniz. Ufak bir yüzme havuzu ve mangal yapabileceğiniz bir alanı da bulunuyor. Ayrıca bu çevrede yapabileceğiniz birçok aktivite için de iletişim konusunda yardımcı oluyorlar. Kendi sitelerinden daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Tekirdağ – Uçmakdere
Sıradaki kamp lokasyonu önerimiz İstanbul’da yaşayıp da çok uzaklara gitmeye vakti olmayan ama yine de şehrin tantanasından kaçmak isteyenlere gelsin: Eski bir Rum Köyü olan Uçmakdere.
Tekirdağ Işıklar Dağı’nın eteklerinde bulunan Mocamp Çınar, denize sıfır konumu ve çınar ağaçlarının altında uyuma imkanı vermesiyle ideal bir kamp alanı. Gidiş yolu biraz virajlı ama manzara da bunu telafi edecek nitelikte. Kamp alanında elektrik, bulaşık yıkama alanı ve duşlar var. Denizi biraz taşlık, deniz ayakkabınız olmadan girmenizi tavsiye etmiyoruz. Diğer detaylar için de adres burada.
İğneada – Kırklareli
İğneada’ya daha önce hiç gitmediyseniz eşsiz Longoz ormanlarını görmek için mutlaka burayı listenize almalısınız. İşinizi kolaylaştırmak için en iyi kamp alanları listemize hemen longoz ormanlarının girişine kurulmuş olan Candaş Kamp’ı da ekledik.
Candaş Kamp İstanbul’dan 200 km uzaklıkta, mis gibi bir ormanın içinde, tertemiz bir derenin kenarına kurulmuş, doğaya saygılı bir kamp alanı. Beton yapı içermiyor, sınırlı mekanda elektrik kullanılıyor. Bungalov, oba, çadır ve karavan gibi farklı konaklama seçenekleri var. Ayrıca gün boyu hizmet veren restoran da mevcut. Farklı dönemlerde yoga, nefes, yürüyüş ve bisiklet aktiviteleri de düzenliyorlar. Gelmeden önce buradan bilgi edinebilirsiniz.
Yedigöller – Bolu
Her mevsimde ayrı bir güzelliğe bürünen, kartpostal gibi fotoğraf karelerine konu olan Yedigöller, mis gibi havasıyla ve göl kenarı huzuruyla aynı zamanda çok da güzel bir kamp alanı.
Yedigöller Milli Parkı’ndaki tek konaklama alanı olan Habitat Mesire Yeri içerisinde sadece kamp çadırı konaklaması değil aynı zamanda ağaç evler ve bungalovlarda da konaklama yapılabiliyor. Her biri uçsuz bucaksız orman içine konumlanmış, ormanın bir parçası haline gelmiş yapılar. Çadırınızı kurabileceğiniz alan da benzer bir dinginliğe sahip iki farklı gölün çevresi.
Habitat Mesire Yeri’nde yeme-içme konusu da gayet konforlu bir şekilde çözülmüş. Kahve ve tatlı bulabileceğiniz Sincap Cafe ve kahvaltıdan akşam yemeğine farklı öğünlerde tercih edebileceğiniz Habitat Restoran gün boyu hizmet veriyor. Evlerin özellikleri, kamp alanı imkanları ve fiyat bilgisi gibi detaylar için buraya bakabilirsiniz.
Borçka Karagöl – Artvin
Kampçılığın en önemli ilkelerinden birisi olan doğayla iç içe olma halini en güzel gerçekleştirebileceğiniz yerlerden birisi de şüphesiz Karadeniz. Gözünüzü ve ruhunuzu yeşile doyuracak bir kamp deneyimi için Artvin’e bağlı Borçka Karagöl Tabiat Parkı’nı tavsiye ederiz.
Artvin merkezden yaklaşık 1,5 saatte ulaşabileceğiniz kamp alanına kendi aracınız haricinde toplu taşıma ile gitme seçeneği maalesef yok. Yolun büyük bir kısmı dar ve virajlı, dikkatli olmakta fayda var.
Kamp alanında çadır ve karavan konaklaması yapabilirsiniz. Çadırı kamp alanından temin edemiyorsunuz. Ancak alanda restoran, çay bahçesi ve büfe mevcut. Göl kenarında yürüyüş yapabileceğiniz gibi yürüyüş için çevredeki diğer parkurları da kullanabilirsiniz. Kamp alanı olarak ayrılan bölge ise orman içinde kalıyor. Burayı diğer kamp alanlarıyla kıyaslamamız gerekirse ihtiyaçlara ulaşımın daha zor olduğunu söyleyebiliriz. Profesyonel, konforlu ve tam teçhizatlı bir kamp alanı beklentiniz varsa burası sizi biraz zorlayabilir. Ama zorluğun karşılığında da muhteşem ve el değmemiş bir doğayla birlikte uyuyup uyanma imkanı elde ediyorsunuz.
Ballıkayalar – Gebze
Ortasından dere çağlayan mis gibi yemyeşil bir kanyonun, orman içi yürüyüş parkurlarının hatta kaya tırmanışı yapabileceğiniz tepelerin İstanbul’a sadece 1 saat mesafede olduğunu bilmek belki size durup dururken bir kamp planı yaptırabilir. Ballıkayalar, yeşilin tüm tonlarını içinde barındıran doğasıyla Türkiye’nin en iyi kamp alanları listesine girmeyi kesinlikle hak ediyor.
Çeşit çeşit ağacın bir arada bulunduğu Ballıkayalar Tabiat Parkı, aynı zamanda sincaptan tilkiye birçok hayvana da ev sahipliği yapıyor. Bu sebeple de bu alana kamp için gelmişken eğer ilgi alanınızdaysa yaban hayatı gözlemciliği, fotoğrafçılık, doğa yürüyüşü gibi aktivitelerin de bir parçası olabilirsiniz.
Ballıkayalar Tabiat Parkı’nın zaman zaman kamp yapmaya kapalı olduğu bilgisi de var. Bu yüzden gitmeden önce iletişim kurmanızı tavsiye ediyoruz. Ayrıca alandan kamp çadırı temin edemiyorsunuz, bu bilgiyi de not düşelim.
Sülüklü Göl – Bolu
İstanbul’dan çok fazla uzaklaşmadan yeşille baş başa kalabileceğiniz bir diğer yer de Bolu Sülüklü Göl.
Yol yaklaşık 3 saat sürüyor ancak yolun son kısmı stabilize orman yolu şeklinde. Dikkatli gitmenizi tavsiye ediyoruz.
Burada tavsiye edeceğimiz tesis Ala Glamping. Adından da anlaşılacağı üzere konforlu bir kamp konaklaması sunuyorlar. Buradan seçeneklere bakabilirsiniz. Çadırların kendine ait duşu olması, internet imkanı ve kamp alanında yeme-içme ihtiyaçlarınızı kolayca karşılayabileceğiniz yerler olması sebebiyle burası daha çok konfor arayan kampçıların tercihi olabilir.
Burada kamp yapmaya karar verirseniz balıkçılık turu, safari turu ve kano turu da düzenledikleri aklınızda bulunsun.
Temelinde doğayla kucaklaşmayı, bütün olmayı, kişinin kendisiyle baş başa bir keşfe çıkmasını barındıran kampçılık kültürü beraberinde bir sorumluluğu daha getiriyor; doğaya saygılı olmak. Türkiye’nin en iyi kamp alanlarını listelediğimiz bu yazımızdan hangi güzel köşeyi seçerseniz seçin en başta söylememiz gereken dileğimiz, tavsiyemiz size kucak açan sahilde ya da ormanda arkanızda ayak izinizden başka bir şey bırakmamanızdır. Kaçıp sığınabileceğimiz, güzel anılarla dolu bir tatil geçirebileceğimiz doğal yerlerin azalmayıp artmasını dileyerek yazımızı sonlandırıyoruz.
Keyfi ve keşfi bol tatiller dileriz.