3 Şehirde Mısır Gezi Rehberi – Mısır’da Gezilecek Yerler

mısır gezi rehberi giza
mısır gezi rehberi giza

3 Şehirde Mısır Gezi Rehberi. 5 bin yıllık tarihin, kleopatraların, gizemlerin ülkesi Mısır! Yıllarca filmlerini izlediğimiz, bir yerlerde okuduğumuz, belki de çölü keşfedebileceğimiz en yakın yer olan Mısır Arap Cumhuriyeti’ni kısa bir zamanda, 3 şehriyle tanımak istiyorsanız ya da tatil planı arıyorsanız başlayalım! Çünkü Mısır hem kültür hem de yaz tatiline olanak sağlayan bir ülke ve bence aşık olacaksınız.

Hurghada, Kahire ve Luksor’u içinde barındıran bir Mısır’da gezilecek yerler rehberine hazırsanız, sizi şöyle okumaya alalım. (Şimdiden belirteyim her 3 şehri de oldukça detaylı ve sade anlattım mutlaka her bilgiyi okuyun) 3 kadın olarak -ki biri en yakın arkadaşım diğeri de annemdi- gittiğimiz Mısır’ı size doğrusuyla, güzeliyle, çirkiniyle anlatacağım ama inanın biz her şeyine rağmen bu ülkeye aşık olduk!

Mısır Gezi Rehberi
Mısır Gezi Rehberi

Mısır Vizesi Nasıl Alınır?

Mısır vizesiyle ilgili yüzeysel bir araştırma yaptığınızda bile bir sürü evrak ve zorlukla karşılaştığınızdan eminim. Bireysel de, acentayla da başvurmak mümkün. Öncelikle belirtmem gerekir, vizeye 45 gün önce başvurmanızda fayda var. Bunun yanında bireysel başvuruyorsanız Mısır Konsolosluğu’nda sıraya giriyorsunuz. Tüm bunları basit bir şekilde, Mısır gezi rehberinden ayrı şekilde, derli toplu anlattığım aşağıdaki yazıma mutlaka göz atın:

Mısır Vizesi Almanın Kolay Yolları -İpuçları

Ayrıca vizesiz seyahat etmek istiyorsanız buyrun aşağıdaki yazımıza;

Vizesiz Gezilecek Ülkeler

Mısır’a Nasıl Gidilir?

Mısır’a pek çok firmanın uçuşu olsa da hem fiyat uygunluğundan hem de 3 şehir kapsamında daha kolay ulaşım sağlamanız açısından benim önerim Pegasus Havayolları’nın Sabiha Gökçen’den Hurghada’ya olan uçuşlarını kullanmanız. İndirimleri takip ederseniz -ki Pegasus sık sık indirim yapıyor- gidiş dönüş 400 Türk Lirası’na bilet bulabilirsiniz.

Şarm El-Şeyh’e de uçuşları bulunuyor, eğer rotanızı değiştirmek istiyorsanız Hurghada yerine buraya da uçabilirsiniz ama fiyatlar biraz daha yüksek ve Şarm El-Şeyh oldukça turistik bir seçenek olur benden söylemesi!

Mısır’da Ulaşım

Mısır Gezi rehberinde ayırdığım şehirler yazılarında göreceğiniz üzere ülkede ulaşım için  farklı uygulama seçenekleri var. Peşinen söylemekte fayda var, taksilerden uzak durun, çünkü güzide ülkemizden de alışık olduğumuz üzere turistleri kazıklamaya, fazla para almaya çalışıyorlar.

Bunun yanında havaalanından şehre ulaşmak ve şehir içinde gezmek için,careem veUber kullanıyorsunuz. Kullandığınız uygulama, bölgeye göre değişebilir o yüzden iki uygulamayı da indirmenizi öneririm. Ayrıca “seyahatlerde en sık kullandığımız uygulamalar” yazımıza göz atabilirsiniz.

Ayrıca şehirler arası ulaşım için GoBus ve SuperJet’i kullanabilirsiniz. Daha detaylı bir Mısır’da ulaşım rehberi için sizi aşağıdaki yazımı okumanızı tavsiye ederim:

Mısır’da Ulaşım Rehberi – Şehirlerarası ve Şehir içi yolculuklar

1. Hurghada – Mısır’da Gezilecek Yerler

misir gezi rehberi - hurghada sahil
Mısır’da Gezilecek Yerler – hurghada sahil

Tatil yapmak için tam bir cennet olan Hurghada da pek kültürel aktiviteler yapamayabilirsiniz ama Mısır’da olduğunuzu iliklerinize kadar hissedeceğinizden emin olabilirsiniz. Kur farkından dolayı günümüzde Mısır’da tatil yapmak oldukça popülerleşti, eh Kızıldeniz’de yüzmek de cabası!

Hurghada için oldukça lüks otelleri uygun fiyata bulabilirsiniz ama benden bir tavsiye, otelin denize kıyısı olmasına dikkat edin yoksa diğer türlü herhangi bir halk plajında girmeniz pek mümkün değil.

Sand Beach Resort plaj için oldukça uygun bir seçenek, bunun yanında merkeze çok yakın olmasa da araba ile 10 dakika içerisinde çarşıya veya marinaya ulaşabiliyorsunuz. Aynı zamanda her odanın balkonu olması da oldukça iyi bir tatil imkanı sağlıyor.

Daha şehir merkezinde kalayım diyorsanız ve biraz daha lüks istiyorsanız Regina Swiss Inn Resort içerisinde aqua park bile bulunuyor. Otelden çıkar çıkmaz Hurghada’nın çarşısına çıkıyorsunuz.

Hurghada Marina

İçerisinde pek çok restauranta ev sahipliği yapan Hurghada Marina aslında oldukça yeni. Akşam yemekleri ve oturup sohbet etmek için oldukça ideal olan marina aynı zamanda bir kaç hediyelik dükkana da ev sahipliği yapıyor ama en güzel özelliği nereye oturursanız oturun denizi görüyor olmanız!

Bizim favorimiz L’Imperatore Marina oldu, italyan restaurantı olmasının yanı sıra çeşit çeşit nargileleri ve biraları ile de gönlümüzü çeldi. Yemekleri de oldukça lezzetliydi. Bunun yanında garsonlar da turistlere oldukça alışmış durumdalar ve çok cana yakınlar.

The Heaven ise dizaynı ve nargileleri ile diğer tercih edilebilir bir seçenek!

Giftun Adası

giftun adası - mısır
giftun adası – mısır

Hurghada’dan 45 dakikalık tekne turu ile ulaşabileceğiniz Giftun Adası Kızıldeniz’de olduğunuzu bir kez daha hissettirecek. Tropikal ada olarak geçen Giftun Adası, ilk gördüğünüzde sizi hayal kırıklığına uğratabilir çünkü diğer tropikal adalardan biraz daha farklı. Çöl ikliminin hakimiyetindeki bu ada da ağaçları ile değil denizi ve plajı ile sizi büyülüyor.

Pek çok küçük adalardan oluşan bu adalardan en büyüğü Giftun Kebir olarak adlandırılıyor, halk arasında da cennet adaları olarak biliniyor. Giftun Kebir Adası’nda halka açık ve özel olmak üzere 2 plaj bulunuyor fakat bu adayı asıl ünlü yapanın Mahmya Plajı olduğunu belirteyim. Giftun Adası Ulusal Parkı sınırları içinde yer alan bu plaj 2 kilometre boyunca uzanıyor ve beyaz kumların üzerinde yürümenize ve güneşlenmenize olanak sağlıyor.

Giftun Adası’na giden tekneler ve turlar Hurghada Marina’dan kalkıyor, genellikle turların içeriğinde şnorkelle dalış, mercan nefisi turu, öğle yemeği ve adaya varış yer alıyor. Bu yüzden Hurghada Marina’ya gittiğinizde burdan kalkan tekneler ve turlar için bilgi almayı da unutmayın.

Hurghada Kum Müzesi

hurghada kum müzesi
hurghada kum müzesi

Eğer hiç açık hava kum müzesi görmediyseniz, ki ben görmemiştim, Hurghada Kum Müzesi sizi çok şaşırtacak. Alanında usta heykeltıraşlar tarafından yapılmış kumdan heykeller dünya tarihindeki karakterlerden, fantastik karakterlere kadar uzanıyor.

Gördüğünüz her şey kum ve su ile yapılmış, hatta sarı ve beyaz olmak üzere iki çeşit kum kullanılmış. Heykeltıraşlar Dünya’nın 15 farklı ülkesinden gelirken, kullanılan kum da oldukça uzak yerlerden getirilmiş.

Hurghada Bedevi Köyü

Mısır’a kadar gelip çöl deneyimi yaşamazsanız Mısır’a geldim demeyin! Hurghada’da yer alan Doğu Çölü’de bunun için oldukça iyi bir fırsat. Eskiden 20.000’i aşkın Bedevi’nin yaşadığı bilinen Bedevi Köyü size Bedevi kültürünü deneyimleme fırsatı sunarken, çöl alanının güzelliğini de gözler önüne sunuyor.

Şu anda yaklaşık 150 kişiden oluşan Bedevi Köyü’ne tek gitmeniz biraz zor. Atv veya araç kiralayarak gitmeyi düşünebilirsiniz ama çölde kaybolma riski oldukça yüksek bu yüzden de sizlere eşlik eden şoförlerle beraber –jeep ve ardından atv’lerle devam edeceğiniz- pek çok tur seçeceği bulunuyor. Gün batımına doğru bu turlara katılmanızı da şiddetle tavsiye ediyorum çünkü gerçekten çöl bambaşka görünüyor.

Bedevi Köyü’nde yerel yemeklerle akşam yemeğinizi aradan çıkarabilir, çöl coğrafyasına özgü yılanları da görebilirsiniz. Aslında Bedevi Köyü size tamamen yerel bir deneyim sunuyor. Aşağıya burasıyla ilgili bir video bırakıyorum (müzik biraz kötü sesi kısık izleyebilirsiniz)

Eski Pazar ve Meyve Pazarı

Mısır’da gezilecek yerler listesinde pek çok turistin rotasına eklemediği Eski Pazar ve meyve pazarı aslında oldukça yerel ve farklı bir deneyim olabilir, bu yüzden vaktiniz varsa rotanıza eklemenizde fayda var.

Eski Pazar biraz daha hediyelikçilerin bulunduğu daha küçük bir alanı kaplayan bir pazar. Asıl farklı olan ise meyve pazarı. Aslında Türkiye’de kurulan pazarlara çok fazla benziyor fakat yerel meyve ve sebzeler gerçekten sizi şaşırtmaya yetiyor.

Şimdiden söyleyeyim meyve pazarında etler açıkta, bu yüzden Mısır seyahatiniz boyunca etten uzak durmak isteyebilirsiniz.

El Dahar

El Dahar - Mısır Gezi Rehberi
El Dahar – Mısır Gezi Rehberi

Bizim en çok zevk aldığımız ve Mısır gezi rehberinde özellikle yer vermek istediğim  El Dahar Bölgesi’ne kesinlikle uğramalısınız. Etrafta bütün Mısır seyahatiniz boyunca göreceğiniz toprak rengindeki bitmemiş gibi görünen binaların olduğu bu bölge tozlu sokakları, dükkanları ile size müthiş bir gezi vaadediyor.

Hediyelik eşya alışverişinizi buraya bırakmanızda fayda var çünkü pek çok baharatçıya ve hediyelik dükkanlarına ev sahipliği yapan El Dahar’da çarşılar labirent gibi. Biz buradan el yapımı gece lambaları ve deniz süngeri aldık, dükkanların önünde ise kumlarla dikkatle yapılan küçük cam şişeler var. Bu şişelerin içinde Mısır’a özgü pek çok manzara var ve hepsi renkli kumlarla gözlerinizin önünde yapılıyor. Biz şahsen büyülendik ve alıp masamızın üstüne çoktan koyduk!

Marina’ya doğru yaklaştıkça da Hurghada’nın en büyük camiisi Hurghada Al Mina Camii’sini ve Kıpti Katedrali Sain Shenouda’yı göreceksiniz. Hurghada’nın en güzel yanı da bu, burada Hıristiyanlar ve Müslümanlar beraber yaşıyor. Bir gün bir müslümanın aracına binerken ertesi gün bir Hıristiyan ile sohbet etme fırsatı yakalıyorsunuz.

Sheraton Caddesi

Hurghada’nın en hareketli alışveriş noktalarından biri olan Sheraton Caddesi, pek çok mağazaya ev sahipliği yapıyor. Biraz daha lüks olan Sheraton Caddesi biraz daha mücevherler, tekstil ürünleri için ideal.

Marina’ya ve El Daha’ya oldukça yakın olduğu için bu caddeyi de yürümek iyi bir fikir.

Denizaltı Gezi

mısır gezi rehberi - deniz altı
mısır gezi rehberi – deniz altı

Eğer şnorkelle dalış yapmak istemiyorsanız sizin için eşsiz bir deneyim fırsatı daha var. Fiyatı biraz daha yüksek olmasına rağmen denizaltı ile Kızıldeniz’i deneyimleyebilirsiniz. Simbat şirketi tarafından sağlanan bu program için kişi başı ücret 50 dolar. Hurghada’da tek denizaltısı var bu yüzden başka bir şirket ile anlaşma sağlayamayazsınız fakat kalabalık giderseniz belki pazarlık işe yarayabilir.

Dalış yapmak planınızda yoksa denizaltını kesinlikle denemelisiniz çünkü Kızıldeniz’deki bütün canlıları görebilir ve bir tekne batığının yanından geçme fırsatı yakalayabilirsiniz, ki bunun yanı sıra denizaltına binmenin de oldukça ilginç bir deneyim olacağı kesin!

2. Kahire – Mısır’da Gezilecek Yerler

mısır gezi rehberi - kahire
mısır gezi rehberi – kahire

Mısır’ın başkenti, Doğu’nun Paris’i, 6000 yıllık bir uygarlık Kahire! İçinde doğuyu, batıyı, insanı, piramiti ve tarihi barındıran, Nil nehrinin iki yanına yayılmış bu şehir bizim ölmeden önce görmemiz gereken yerler listesindeydi. İyi ki diyoruz şimdi çünkü Dünya’nın bir diğer parçasını fark ettik!

İlk başta korkabilir, şaşırabilir belki de aşık olabilirsiniz. Sakın telaşlanmayın çünkü Kahire oldukça telaşlı bir şehir! Biz bir cuma günü 3 kadın olarak indik şehre, otobüs yolculuğundan dolayı pek şaşkındık çünkü bütün yolculuklar boyunca -hele cuma günüyse- Kur’an-ı Kerim okunuyor. Cuma ve cumartesi günleri de Mısır’da tatil olduğunu şimdiden söyleyeyim.

Kahireli bir arkadaşımızın önerisiyle kaldığımız Dahab Hostel’e biz aşık olduk. Kahire’nin merkezinde bulunan bu hostes terasına çıktığınızda size huzur ve sessizlik Vaad ediyor. Hem de çoğu yere yürüme mesafesinde! Bunun haricinde hostel dediğime bakmayın, biz 3 kişilik odada kaldık. Genel hostel anlayışından bir tık farklı ve pek çok oda seçeceği var. Fiyat olarak oldukça uygun ve temiz, hem de güvenilir. Sitesinden ya da mailden rezervasyon yapabilirsiniz. (25 EGP ile 600 EGP arası)

Bunun haricinde Kahire’ye gelmişken biraz lüks kalayım diyorsanız yine merkezde bulunan Sheraton Kahire Hotel & Casino’da kalabilirsiniz. Fiyat olarak yüksek de olsa, rahat etmek istiyorsanız ve odanızdan Nil’i görmek istiyorsanız mükemmel bir seçenek olacaktır.

Eğer kahvaltınızı piramitlere karşı yapmak istiyorsanız, biraz daha merkeze uzak olan Ginza bölgesinde kalabilirsiniz. Pyramids Loft’da kalmak apayrı bir deneyim olacaktır.

Kahire gezi rehberinde rotanıza ekleyeceğiniz piramitlerden müzeye kadar pek çok yer var; birebir inceleyelim!

Tahrir Meydanı & Kahire Mısır Müzesi

mısır gezi rehberi - kahire müzesi
mısır gezi rehberi – kahire müzesi

Mısır devriminin tanığı Tahrir Meydanı, aslında şehrinde tam göbeği. Nereye giderseniz gidin, günde bir kez geçiyorsunuz bu meydandan. Çevresinde pek çok hediyelikçi ve kafe bulabilirsiniz. Onun haricinde tam karşısında Kahire Mısır Müzesi bulunmakta.

Bu müze diğer müzelerden biraz daha farklı, genel müze disiplini burada yok o yüzden zarar vermemek koşulu ile çoğu şeye dokunabiliyorsunuz. İlk katında çeşitli tabutlar, heykeller bulunuyorken ikinci katında daha küçük heykeller, araç gereçler, papirüs kağıtları sergileniyor fakat bunlardan daha önemli bir şey daha var: Tutankhamun’un mezarı ve mezardan çıkarılan eserler.

Her ay, müzede önemli bir parçayı sergiliyorlar. Bizim şansımıza firavun soyundan gelen bir gencin mumyası sergileniyordu, oldukça ilginç ve paha biçilemez bir deneyimdi!

Müze giriş ücreti yabancılar için 120 EGP, ekstra mumyalar bölümüne girmek istiyorsanız 150 EGP daha vermeniz gerekiyor. İki bölümü de kapsayan kombine biletin fiyatı ise 240 EGP.

Ama şimdiden söyleyeyim, müze şu ana kadar gittiğiniz müzelerden biraz daha farklı olabilir ve sizi hayal kırıklığına uğratabilir çünkü maalesef pek bakılmamış ve ilgilenilmemiş ve çoğu eserde açıklama yok o yüzden araştırarak gitmenizde fayda var.

Eğer acıktıysanız ya da oturmak istiyorsanız da size çok güzel bir tavsiyem var: Oldish. Tahrir Meydanı’ndan yürüyerek 5 dakika uzaklıkta olan bu restoranın bahçesi gerçekten çok güzel, genelde öğrencilerin ders çalışmak için geldiği bir yer olan Oldish’te Mısır’a özel yemekleri de tadabilirsiniz.

Bunun haricinde Dahab Hostel’in bulunduğu Mahmoud Bassiouny Caddesi’nde keşfettiğimiz iki yerel nokta daha var. Biri tam hostesin karşı kaldırımında arada yer alan nargileciler sokağı (Tahrir Meydanı’na giderken sol tarafınızda kalıyor, dar bir sokak) diğeri de yine karşı kaldırımda yer alan hediyelikçi eşya dükkanı (Meydana giderken sol tarafınızda kalıyor), oldukça küçük olan bu dükkanı tam köşeye varmadan vitrininden çıkarabilirsiniz. Biraz tozlu bir vitrine sahip olsa da dükkan sahibi o kadar iyi biri ki ve satılan ürünlerin hepsi diğer dükkandakilerle aynı; farklı olan tarafı ise gerçekten pazarlık yapabiliyor, sohbet edebiliyorsunuz ve size en güzel ürünleri sunuyor. Papirüsleri de oldukça farklı ve güzeldi!

Khan El Khalili Çarşısı

Kapalıçarşı’nın bir benzeri olan tarihi Khan El Khalili Çarşısı hem turistlerin hem de yerel halkın uğradığı bir mekan. Hem alışveriş yapıp hem de çay, nargile içebileceğiniz yerlere ev sahipliği yapan bu çarşıda çeşit çeşit nargile, antika ve lambalar bulabilirsiniz. Evinize yeni bir hava katmak istiyorsanız kesinlikle buradaki lambalara bakın!

Buraya metroyla gelmek isterseniz Attaba istasyonunda inmeniz  ve 20 dakika kadar yürümeniz gerekiyor, bunun yanında Uber ile gelmek hem daha güvenli ve hızlı hem de ucuz bir seçenek.

Alışverişinizi yapıp gezdikten sonra oturup biraz soluklanmak ve insanları izlemek istiyorsanız çarşının meydan kısmında köşede yer alan Zainab Khaton Cafe’nin koltukları ve tatlıları oldukça güzel. Mısır’a özel fakat bizim sütlacımıza çok fazla benzeyen bir tatlıları var, güveçte yapılıyor. Kesinlikle deneyimlemelisiniz!

Ümmü Gülsüm’ü yani namı değer Oum Khaltoum’u dinlemek istiyorsanız, ki kendisi tüm zamanların en güzel sesine sahip olmasıyla bilinir, Cafe Al-Lord da bir seçenek olabilir.

el hakim camii

El-Azhar ve El-Hakim Camiileri de Khan El Khalili Çarşısı’na yürüme mesafesinde. Camiilerin avluları oldukça geniş ve huzur verici. Biz geç kaldığımız için El-Hakim Camii’si ziyarete kapanmıştı fakat biraz konuşarak ve durumu iza ederek girme fırsatı yakaladık. Oldukça sessiz ve sakin olan bu camiinin avlusunda sadece 4 kişi olmanın haklı gururunu ve huzurunu yaşıyorduk. Siz de şansınızı deneyebilirsiniz, eşsiz ve farklı bir deneyim.

Uyarı: Bu arada aman dikkat çarşıda çantalarınıza dikkat edin, hırsızlık olaylarının en yoğun yaşandığı bölgelerden biri!

Eski Kahire

eski kahire - misir gezi rehberi
eski kahire – misir gezi rehberi

Koptik Kahire olarak bilinen bu bölgede Mısır’ın eski halkı olan Kıptiler’in yaşıyor. Roma Kalesi içerisine inşa edilmiş labirenti andıran sokaklarda pek çok kilise ve taş bina var. Tahrir Meydanı’ndan buraya metro ile gelinebiliyor.  Mısır’daki en eski kiliseyi de içerisinde barındıran bu sokaklar için 3 ile 4 saat yeterli.

Ölüler Kenti

Aşağıya  kısa bir video bırakıyorum şehirden söz etmeden önce;

Mısır gezi rehberinde bahsedeceğim belki de en çok etkileyen ve şaşırtan yer Ölüler Kenti’ydi. Kahire Kalesi’nin yanıbaşında yer alan bu bölge oldukça ilginç bir nüfusa sahip. Zamanında ilaçlanıp odalara konulan bu bedenlerin yanında kırsal kesimlerden göç eden insanlar yer alıyor artık. İş aramak uğruna gelen bu insanlar için oda mezarlar konaklama için hiç de korkunç değil, hatta bu oda mezarlar onlar için sadece birer gecekondu.

Buraya taksiyle gidip, kenti temkinli bir şekilde keşfetmekte fayda var

Giza Piramitleri

mısır gezi rehberi giza
mısır gezi rehberi – giza

Geldik Mısır gezi rehberimizde, Dünya’nın 7 harikasından biri olan Keops Piramidi’ne. Kahire’nin Giza bölgesinde yer alıyor. Buraya ulaşım toplu taşımayla biraz zor ve uzun olduğu için Uber kullanmakta yine fayda var (70-85 EGP) . Hatta gezinizi bitirdikten sonra hemen Uber’i çağırın çünkü bu bölgede satıcılar ve dilenciler oldukça fazla. Aynı zamanda hırsızlıklara karşı da ayrı temkinli olmanız gerekiyor.

Dünya’nın 7 harikasından birindesiniz, etraf sizi şaşırtmasın. Piramitlere giriş yapacağınız bölgenin hemen karşısında bir kent yükseliyor, bu kentin içerisine de pek çok fast food zinciri girmiş durumda. Yine de bu durum piramitlerin eşsizliğini gölgeleyemiyor.

Giza Piramitleri’ne giriş ücreti turistlere 120 EGP, Keops Piramidi’nin içine girmek ise 300 EGP. Keops Piramidi’ne girmek istiyorsanız 400 EGP karşılığında ikili bilet alabilirsiniz. Gitmeden önce Keops Piramidi’nin içinden çekilmiş videoları izlemekte fayda var çünkü çoğu kişiye göre tam bir hayal kırıklığı olarak nitelendiriliyor. Gitmeden önce de giriş saatlerine bakmakta fayda var, biz akşama doğru gittiğimiz için Keops Piramidi’ne giriş saati çoktan geçmişti, giremedik.

Keops, Kefren ve Mikerinos aslı üç önemli piramidin dışında bölgede pek çok küçük piramit yer almakta. Mikerinos Piramidi’ne yakın olup daha ufak boyutlarda olan Kraliçe Piramitleri’ne yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Bölgede pek çok seyyar satıcı bulunduğunu söylemiştim, bu satıcılar piramitlerin olduğu bölgede de sık sık karşınıza çıkacaktır. Size gitmeniz gereken bölgeyi, belli aktivitelerin ücretlerini söyleyebilirler. Sakın kulak asmayın ve yolunuza devam edin. Eğer bir kere bile olsa cevap verirseniz kurtulmanız oldukça zor.

Bölgeyi deve ile gezmek istiyorsanız da resmi olarak belirtilen fiyat saatlik 100 EGP fakat genelde saatlik ücreti 200 EGP olarak söylüyorlar. Benim tavsiyem, gözlemlerim sonucunda ve sevdiğimden dolayı yürüyerek gezmek. Zaten çok büyük bir alan değil ve deve gezintilerinde Mısır Pound’una anlaşsanız bile son dakika sorun çıkartıp dolar şeklinde ödemenizi isteyebilirler. Bunun haricinde develerin durumu da gerçekten bizi üzdüğü için böyle bir şeye kalkışmadık.

Nil Nehri

Nil Nehri Gezisi - Mısır Rehberi
Nil Nehri Gezisi – Mısır’da Gezilecek Yerler

Nil Nehri’ne karşı yemek yiyebileceğiniz pek çok noktanın yanı sıra tekne turuna da çıkabilirsiniz, hatta zaman ve maddiyat açısından elveriyorsa iki seçeceği de yapmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

Felucca olarak adlandırılan tekneler ile Nil Nehri üzerinde 1 ile 4 saat arasında seyir yapabilir, seçtiğiniz tura göre de akşam yemeğinizi yerken geleneksel bir dans olan Tennure’yi izleme fırsatı bulabilirsiniz. Hem eğleneceğiniz hem de Nil Nehri’nin tadını ayrı bir şekilde çıkarabileceğiniz tekne turlarına bakmakta fayda var.

Tahrir Meydanı’ndan yürüyerek ulaşabileceğiniz Chili’s ise size gemide yemek yeme alternatifini sunuyor. Yanyana Nil Nehri’nin üzerinde bulunan pek çok gemi ve tekne restauranta çevrilmiş durumda, fiyatlar çok uçuk değil ve lezzet olarak da ortalama. Restaurantların dizaynları ve manzaraları ise oldukça farklı ve güzel.

Zamalek

19.yüzyıldan sonra yerleşime açılan bu ada tam Nil Nehri’nin ortasında yer alıyor. Kahire’nin oldukça lüks bir bölgesi olan Zamalek içerisinde pek çok spor kulübü ve park barındırıyor; bunun yanı sıra Hidiv İsmail Paşa tarafından yaptırılan çok büyük bir saraya -şu an Marriot Hotel- ev sahipliği yapıyor.

Burası aslında Kahire’nin kalabalığından sıkıldığınız zaman kaçabileceğiniz bir cennet. Zamalek’te gece hayatı oldukça revaçta, bunun yanı sıra alışveriş için de pek çok farklı ve güzel butik bulunuyor.

Eğer lüks bir akşam yemeği yemek istiyorsanız adanın en kuzeyinde uçta bulunan Sequoia oldukça iyi bir tercih olabilir. Fiyatları biraz yüksek de olsa manzarası oldukça güzel. Bu tarzdaki diğer restaurant ise Pier 88.

fika – zamalek

Şans eseri keşfettiğimiz ve aşık olduğumuz diğer kafe ise Fika! İsveç mutfağını Kahire’ye getiren bu kafe genellikle gençlerin takıldığı, hoş ve şık bir yer. Öğle yemeği için gittiğimiz bu yerde çılgınlar gibi yedik diyebilirim. Sandviçleri ve salataları oldukça doyurucu, tatlılarını da kesinlikle deneyin. Bir dahaki Kahire gezimizi sırf buraya gitmek için iple çekiyor ve size de şiddetle tavsiye ediyorum!

Al Mokattam

al mokattam - mısır gezi rehberi
al mokattam – mısır gezi rehberi

Mukattam tepelerinin üzerine kurulmuş bir banliyö olan Al Mokattam, bütün Kahire’yi ayaklarınızın altına seriyor. Şehrin oldukça dışında ve yükseğinde olan bu tepe turistlerden oldukça uzak. Mısırlılar buraya çay içmeye ve manzarayı seyretmeye geliyor. Oldukça bakımsız olan ve pek de tekin görünmeyen bu yere biz aşık olduk. Kesinlikle havanın kararmasına doğru gidip, her ne olursa olsun bu tepeden Giza Piramitleri’ni görebilir ve onun için de ayrı büyülenebilirsiniz.

Mısır’da bizim en sevdiğimiz şey olan naneli çayı -naneyi çıkarttığımızda aynı çay oluyor- manzara karşı içmeli ve manzaranın keyfini çıkarmalısınız. 

Not: Çok uzak olmasına rağmen Uber ile 80-90 EGP karşılığında buraya ulaşabilirsiniz.

Sakkara Piramidi

Kahire’nin 24 kilometre güneybatısında yer alan bu piramit, basamaklı piramit olarak da biliniyor. Yeryüzünde bilinen en eski piramit olan Sakkara Piramidi’nin en önemli özelliği kat kat yapılmış olması. Giza Piramitleri’nden sonra biraz sönük kalsa da gerçekten görülmeye değer bir yer.

Eğer buraya gideceksiniz Uber ile gitmenizi hatta şoförden beklemesini rica etmenizi öneririm.

3. Luxor – Mısır’da Gezilecek Yerler

Mısır gezi rehberinde bir diğer kilometre taşı ise Luxor. Nil Nehri’nin kıyısına kurulan bu kent ev sahipliği yaptığı tapınaklarla oldukça önemli. Luxor biraz daha kültürel gezi olacağı sunan bir şehir ve hakkını da veriyor!

Bu bölgeye Hurghada’dan günübirlik tur ile gelmek mümkün, diğer türlü otobüsler ile ulaşım sağlayabilir ve 2 gününüzü ayırabilirsiniz. Daha detaylı bir gezi istiyorsanız 3 ile 4 gün yeterli olacaktır.

Hem rahatlığı hem de manzarası ile oldukça uygun fiyatlı olan Lotus Luxor Hotel oldukça iyi bir seçim olabilir.

Karnak Tapınakları

mısır gezi rehberi - karnak tapınakları
mısır gezi rehberi – karnak tapınakları

Dünya’nın en büyük tapınaklarından biri olan Karnak Tapınakları Luxor’a ziyaretlerin başlıca sebeplerinden biri. Tapınağa giriş ücreti 120 EGP, ortalama 3 saat içinde tapınağı gezebilirsiniz.

Yüzlerce sütuna ev sahipliği yapan Karnak Tapınakları binlerce yıllık bir geçmişe sahip. Hatta Sultanahmet Meydanı ve Paris Concorde Meydanı’nı süsleyen dikilitaşlar da bu tapınaktan alınmış.

Sık sık fotoğraflarda gördüğümüz ve tapınağın en etkileyici bölümü ise yüzlerce sütunun yan yana sıralandığı bölüm. Kızıl renge çalan bu sütunların arasında kesinlikle yürümeli ve tarihi hissetmelisiniz.

Luxor Tapınakları

mısır gezi rehberi - luxor tapınakları
mısır gezi rehberi – luxor tapınakları

Karnak Tapınakları’ndan yürüyerek ulaşabileceğiniz Luxor Tapınakları’na akşama doğru, hava kararmaya başlamadan önce gitmekte fayda var; çünkü sizi güzel bir ışık şöleni bekliyor olacak. Ortalama yükseklikleri 25 metre olan heykellerin yanı sıra ışıklandırılmış tapınaklar gerçekten çok güzel ve doğal duruyor. Luxor Tapınakları’na giriş ücreti ise 100 EGP ve diğer tapınakların ve müzelerin aksine buraya akşam 9’a kadar giriş yapabilirsiniz.

Luxor Tapınağı’nın girişi oldukça büyük, bu giriş Güneş Tanrısı için yapılmış ve insanı büyülemeye yetiyor. Tapınağın içerisinde yer alan camii ise oldukça ilginç ve tek olma özelliğini koruyor çünkü Luxor’da tapınağın içinde yer alan başka bir camii yok.

Luxor’dan Karnak Tapınakları’na uzanan 4 kilometrelik bir yol var. Eskiden kullanılan bu yol tanrılar arasındaki bağı sağlamaktaymış. Zaman içerisinde bu yolun üzerine şehir merkezi ve çarşı yapılmış ve şu anda bu iki tapınak arasında herhangi bir bağlantı kalmamış durumda. Yeniden inşaasına başlanılan bu yolun ne zaman biteceği ise henüz bilinmiyor.

Krallar Vadisi

Yığınlarca mezara ev sahipliği yapan Kralar Vadisi, dağların içlerinde yer alıyor. Tutankamon’un mezarına ev sahipliği yapması ile ayrı bir üne sahip olan bu vadide diğer firavunların mezarlarını ve özel eşyalarını da bulabilirsiniz. Giriş ücreti 160 EGP, bu bilet ile 3 mezar ziyaret edebiliyorsunuz. Eğer Tutankamon’un mezarına girmek istiyorsanız bu ayrı bir ücrete tabi.

Mezarların içerisine uzun bir koridordan geçerek iniyorsunuz, koridor boyunca pek çok süsleme var. Bu süslemelerin her birinde bir berimleme, ölüm ve ölümsüzlükle ilgili yazılar, dualar ve büyüler yer alıyor. Koridorun sonunda ise odalar ve mezar odaları bulunuyor. Mezar odaları şu an boş çünkü Krallar Vadisi’nde bulunması gereken her şey Kahire Müzesi’nde sergileniyor. Mezarların içerisine girdiğinizde ise gerçekten firavunların ve Mısırlıların aklına şaşıyorsunuz.

Aslında vadide bulunan mezar sayısı halen bilinmiyor. 1922 yılına kadar toplam 62 eder mezar, 2005 yılında ise çocuk kral Tutankamon’un mezarının yakında bir mezar daha bulunmuş. Krallar Vadisi hala yeni keşifleri bekliyor.

Hatshepsut Tapınağı

Hatsepsut tapinağı - Mısır Gezi Rehberi
Hatsepsut tapinağı – Mısır Gezi Rehberi

Hatshepsut Tapınağı, Mısır’ın ilk kadın hükümdarı olan Kraliçe Hatshepsut adına inşa edilmiş bir anıt mezardır.  3 kattan oluşan bu tapınak oldukça büyük bir kayanın önüne inşa edilmiş. Bu tapınağa giriş ücreti 80 EGP, isterseniz tur da satın alabilirsiniz çünkü tapınağın duvarlarına işlenmiş süslemelerin hepsi Hershepsut’un yüceliği ve hayatı ile ilgili.

Bu tapınağın bir kadın hükümdar için inşa edilmesinden daha ilginç olan şey ise Kraliçe Hatshepsut’un kral gibi giyinmeyi tercih etmesi ve takma sakal kullanmış olmasıdır.

Mumyalama Müzesi

Tam olarak Mısır’a ve firavunlara layık olan bu müze, ziyaretçilerine mumyalama sanatını anlatıyor. Müzede mumyalamada kullanılan aletler hakkında fikir sahibi olurken, müze içerisinde hem insanların hem de hayvanların mumyalarını görme imkanınız olacaktır. Oldukça küçük olan bu müzeyi bir saatte bitirebilirsiniz.

Memnon Anıtları

Mısır Gezi Rehberi - Memnon
Mısır Gezi Rehberi – Memnon

Devasa boyutları ile nöbet tutan bu iki anıt aslında tapınaktan geriye kalmayı başarabilmiş iki heykel. Anıtların boyu 21 metre uzunluğunda ve gerçekten büyüleyici duruyorlar. Bu anıtlar ile ilgili maalesef pek bir bilgi yok.

Anıtların ismi Romalılar tarafından sonradan verilmiş. Bir rivayete göre de Yunan mitolojisindeki Şafak Tanrıçası Eros’un oğlu olan Memnon, Truva Savaşı’nda Asil tarafından öldürülmüş. Kuzey yönündeki heykelden bazı günlerde şafak ile birlikte arp sesine benzeyen bir ses yükseldiği için de bu heykel şarkı söyleyen Memnon adı ile anılmaya başlanmış. 


Mısır içerisinde her türlü dini, kültürü ve insanı barındıran bir ülke. Bazen gerçekten ülkenin kalabalığından yorulduğunuzu hissetseniz de tarih sizi bir şekilde büyülüyor ve pes etmenizi engelliyor.

Son dönemlerde Mısır hakkında pek çok olumsuz cümle duymuş olabilir, yapacağınız seyahatten vazgeçmiş ya da hiç Mısır’ı listenize eklememiş olabilirsiniz. İnsanlarının, kültürünün bambaşka olduğunu kabul ettiğim bu ülkeye kefil olduğumu da söylemeliyim. İlk başta da söylediğim gibi, 3 kadın olarak seyahat ettiğimiz bu ülkede bazen korksak da, başımıza hiçbir şey gelmeden döndük ve şimdi önümüzdeki Mısır seyahatini planlamaya başladık.

Umarım gezi rehberimizi okuduktan sonra Mısır’a karşı aşkınız artmış ve şu anda ucuz uçak biletlerine bakıyorsunuz. Güneşle kalın!

More from Aybegüm Karakuş

Mısır’da Ülke İçi Ulaşım – Nereye Nasıl Gidilir

Mısır’da ulaşım yazısına, “havaalanından otele( ve şehre) nasıl ulaşılır?” sorusuna cevap vererek...
Read More

1 Comment

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir