Yurtdışı tatili planları yaparken elimizi kolumuzu en fena bağlayan meselelerden birisi de vize alma zorunluluğu. Hazırda bekleyen uzun süreli bir Shengen ya da yeşil pasaport yoksa, randevu almak, evrak toplamak ve tırnak kemirerek sonuç beklemek gibi aşamalardan oluşan kocaman bir belirsizlik yumağına dolanıyoruz genelde. Yılbaşında Vizesiz Gidebileceğiniz Ülkeler yazısı tam bu noktada imdadınıza yetişti ve sizi bu yumaktan kurtarmaya, stressiz bir kış tatili planı yapmanıza yardımcı olmaya geldi.
Şimdiden yolunuz açık, keyfiniz bol olsun diyerek özgürce gezebileceğiniz diyarları listelemeye başlıyorum.
Gürcistan
- Karadeniz Bölgesi komşularımızdan Gürcistan, uçakla yaklaşık 2 saat uzaklıkta. Ulaşım için tercih edilen diğer bir yöntem ise -eğer yakınsanız- Artvin’den kara yoluyla geçmek.
- Para birimi Lari. 1 Dolar = 2.7 Lari. Buna rağmen Gürcistan için ekonomik bir tatil rotası diyebiliriz.
- Sınır geçişinde kimliğinizin yanınızda olması yeterli, pasaporta ihtiyaç yok. Bu da Gürcistan’ı Vize istemeyen Ülkeler yazısının en pratik rotalarından birisi haline getiriyor.
- Ana dilleri Gürcüce ancak eski bir Sovyet ülkesi olduğundan Rusça da sık karşılaşabileceğiniz bir dil. Yeni nesilde İngilizce bilenlerin sayısı da oldukça fazla. Zaten Gürcistan’da bulunan Türkler sayesinde dilimize aşina olduklarından iletişim sıkıntısı yaşamazsınız.
- Özellikle Noel pazarları için gidecekseniz ya da hazır gitmişken Noel / yeni yıl kutlamalarını da göreyim derseniz bilmeniz gereken bazı detaylar var. Ortodoks Hristiyan bir topluluk olan Gürcülerin kutlama günleri de Jülyen takvime göre. 7 Ocak Noel, 14 Ocak da yeni yıl günü. Elbette 31 Aralık gecesi de yeni yıl kutlanıyor. Bu yüzden de Noel pazarları geç kurulup diğer ülkelere göre daha ileri tarihlere kadar açık kalıyor. Bu tarihleri Aralık ortası – Ocak ortası gibi düşünebilirsiniz.
- Tiflis Orbeliani Meydanı, Tiflis Fabrika Hostel bahçesi, First Republic Square ve Batum Europe Square, Noel pazarlarını ve farklı Noel kutlamalarını görebileceğiniz yerler.
- Kayak tutkunuz varsa hazır gitmişken Tiflis yakınındaki kayak merkezi Bakuriani ve Gudauri’yi bir araştırın derim.
- Gürcü mutfağından Haçapuriyi (peynirli pizzanın akıl uçuran kardeşi), Khinkali mantısını, güveç yemeklerini, Sulguni peyniri ile yapılan mezelerini, Gürcü şaraplarını ve likörlerini denemeden dönmeyin.
Sırbistan
- Balkanların göbeği diyebileceğimiz Sırbistan’a İstanbul’dan yaklaşık 1 saatlik uçuşla gidebilirsiniz.
- Para birimi Sırp Dinarı. 1 Dolar = 110 Sırp Dinarı.
- Başkent Belgrad en turistik şehri.
- Ana dili Sırpça ancak İngilizce oldukça yaygın.
- Her ne kadar turistik şehri Belgrad olsa da Novi Sad Noel pazarları konusunda daha öne çıkıyor. Ağaç evlerden oluşan stantlar, süslemeler ve at arabaları tam bir yeni yıl coşkusu yaratıyor. Belgrad’da kutlama yok mu derseniz Knez Mihaliova’da var ancak daha sönük bir Noel pazarı olduğu söyleniyor. Sırbistan’da da Noel pazarlarının geç kurulup geç kaldırıldığını not düşeyim. Çünkü burada da Ortodoks Noel’i 7 Ocak’ta. Aşağı yukarı Aralık ortası gibi başlayan Noel coşkusu Ocak ortalarına kadar devam ediyor.
- Sırbistan’da kış tatili dendiğinde olmazsa olmaz maddelerin başında Kopanoik’de kayak, Banja’da kaplıca keyfi geliyor. İki seçenekte de etrafınızı çepeçevre saran nefis bir doğa olacağını belirteyim. Ayrıca Tara Milli Parkı da nehirleri, şelaleleri ve göl manzaraları ile harika bir yürüyüş rotası sunuyor.
- Et yemekleriyle öne çıkan Sırp mutfağına özgü bir çeşit erikli köfte olan Gomboce, Gulaş, ve Cevapi, denemeden dönmeyin tavsiyesiyle karşımıza çıkan yemek seçenekleri.
Karadağ
- 1,5 saatlik bir uçuşla ulaşabileceğiniz Karadağ, en yakın vizesiz gidebileceğiniz kış tatili lokasyonlarından – ülkelerinden birisi.
- Para birimi Euro. Ancak buna rağmen birçok Euro ülkesine göre ekonomik denebilir.
- Uçuşlar genelde başkent Podgorica’ya. Ancak Budva, Bar, Perast ve Kotor en turistik şehirleri.
- Karadağ’da konuşulan dil Karadağca ve Sırpça ama böylesi turistik bir yerde iletişim sıkıntısı çekme ihtimaliniz yok gibi bir şey. İngilizce de oldukça yaygın bir şekilde kullanılıyor.
- Noel pazarları genelde Aralık ayının başından Ocak ayına kadar açık kalıyor. Konaklamayı seçeceğiniz herhangi bir şehirde mutlaka bir Noel aktivitesine denk gelirsiniz.
- Yazın çok turist ağırlayan Karadağ aslında kış tatiline de çok uygun. Buzul gölleri ve muhteşem doğasıyla Zabljak keşfi, Kolaşin’de kayak ve nefis karlı dağların üzerinde yaklaşık 2 saatlik helikopter turu bu bölgede yapabileceğiniz en keyifli aktiviteler. Kara Göl, Durmitor Milli Parkı ve Tara Nehri Kanyonu da gezmek için not alınması gereken yerler.
- Karadağ’da et yemekleri ve tandırlar çok tercih edilse de deniz mahsulünde de son derece başarılılar. Bölgenin tarihiyle de bağlantılı olan İtalya etkisi özellikle kıyı bölgesinde kendisini çok hissettiriyor. Nefis zeytinyağlılara ve ot yemeklerine denk gelebilirsiniz. Bir de Karadağ şaraplarını tatmayı hatta bavulunuza da bir şişe atmayı unutmayın.
Karadağ ile ilgili daha kapsamlı bir rehbere ihtiyacınız varsa Karadağ Gezilecek Yerler yazımız sizin için güzel bir yol gösterici olabilir.
Makedonya
- Makedonya’nın başkenti Üsküp’e İstanbul’dan yaklaşık 1,5 saatlik bir uçuşla ulaşabilirsiniz.
- Ana dili Makedonca ancak Türkçe’ye de sıkça rastlayabilirsiniz.
- Ülkenin para birimi Makedon Dinarı. 1 Dolar = 58 Makedon Dinarı. Döviz bürosu bulmak genelde biraz zor olabiliyor o sebeple paranızı gitmeden önce çevirmenizi ya da en azından bir miktar Euro ile gitmenizi tavsiye ederim.
- Başkent Üsküp’te bulunan Macedonia Square yeni yıl kutlamalarının en coşkulu yaşandığı yerlerden birisi. Noel pazarı, konserler, süslemeler, havai fişek gösterisi ortalığı şenlik alanına çevirirken siz de Makedon birası ile bu atmosferin keyfini çıkarabilirsiniz. Burada da 31 Aralık’ta yeni yıl, 7 Ocak’ta da Ortodoks Noel’i kutlandığını belirtmekte fayda var.
- Hazır gitmişken mutlaka görmeniz gereken yerler eski evleri, sokakları ve gölüyle güzeller güzeli Ohrid, Taş Köprü, Üsküp Kalesi, Üsküp’ün meşhur heykelleri ve hamamları.
- Makedon mutfağının güveçte kurufasulyesi ve köftesi meşhur. Ayrıca her türlü et yemeğinde de iddialılar. Bir de bizdeki acıbadem kurabiyesinin cevizle ve kaymakla yapılan versiyonu olan ve “paraşüt” ismini verdikleri bir tatlıları var ki mutlaka denemelisiniz.
Bosna Hersek
- Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna, İstanbul’dan yaklaşık 1 saatlik uçuş mesafesinde.
- Bosna Hersek’te resmi dil Boşnakça ve Sırpça ancak İngilizce bilenler de fazla olduğundan iletişim sıkıntısı yaşamazsınız.
- Para birimi Bosna Hersek Markı. 1 Dolar = 1.83 Bosna Hersek Markı.
- Farklı dinleri ve kültürleri bünyesinde barındıran Bosna Hersek’de Noel kutlamaları da aynı uyum içerisinde, coşkuyla yapılıyor. Bu coşkunun en net hissedildiği yer ise Tito Caddesi.
- Latin Köprüsü, Kutsal Kalp Katedrali, Başçarşı ve Mostar Köprüsü görmeden dönmemeniz gereken yerler.
- Bölgeye özgü bir köfte olan Cevapi, Boşnak böreği ve dolma, tadına doyamayacağınız Bosna Hersek mutfağı örnekleri. Elbette tatlı olarak trileçeyi de eklemekte fayda var.
Yılbaşında Vizesiz Gidebileceğiniz Ülkeler yazımda evrakla, formaliteyle boğuşmadan seyahat edebileceğiniz, yeni yıl coşkusuyla dolu rotaları toparlamaya çalıştım. Gönül ister bu ülkelerin sayısı çok daha fazla olsun ancak ne yazık ki özgürce seyahat etmek günden güne zorlaşıyor. Dilerim bu yazı faydalı olsun ve harika yeni yıl anıları biriktirin. Yine de gözünüz uzak diyarlardaysa, Shengen macerasına atılıp biraz farklı şehirlere de uzanayım diyorsanız Vize Reddi Almamak İçin Uyabileceğiniz Tavsiyeler yazımızın çok faydasını görebilirsiniz.
Hayalinizdeki tüm gün doğumlarını ve gün batımlarını izleyebilmeniz dileğiyle.
Sevgilerimle
Farah Samuray